Izrael megenyhült, hajlandó a fegyverszünetről és a túszok szabadon engedéséről tárgyalni

Izrael megenyhült, hajlandó a fegyverszünetről és a túszok szabadon engedéséről tárgyalni

Fotó: Facebook/Izraeli hadsereg

Az izraeli háborús kabinet beleegyezett abba, hogy pénteken tárgyalócsoportot küldjenek a Moszad igazgatója, David Barnea vezetésével Párizsba, hogy folytassák a tárgyalásokat egy lehetséges tűzszüneti és a Hamász palesztin terrorszervezet által elrabolt túszok szabadon engedéséről szóló megállapodásról – közölte egy izraeli tisztségviselő.

Hírösszefoglaló

2024. február 23., 10:012024. február 23., 10:01

A tárgyalócsoport várhatóan felhatalmazást kap arra, hogy érdemi tárgyalásokat folytasson, és ne csak meghallgassa a javaslatokat, ahogyan azt a múlt heti kairói találkozókon tették – mondta a tisztviselő.

Bill Burns CIA-igazgató, valamint egyiptomi és katari kollégája várhatóan pénteken szintén Párizsban tárgyal – közölte két, a terveket ismerő forrás a CNN-nel szerdán.

A döntés a háborús kabinet csütörtök esti ülésén született, egy olyan nap végén, amelyen Joe Biden amerikai elnök közel-keleti koordinátora, Brett McGurk találkozott vezető izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

Az izraeli tisztségviselő elmondta, hogy

az izraeli kormány megerősítést várt arról, hogy a gyógyszerküldeménye eljutott a gázai túszokhoz, mielőtt beleegyezett volna, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ez a bizonyíték, valamint a szerdai kairói megbeszélések pozitív jelei és az amerikai tisztségviselők ösztönzése végül eévezetett az izraeli beleegyezéshez, hogy tárgyalócsoportot küldjenek Párizsba.

A CNN szerint a Biden-kormányzat versenyt fut az idővel, hogy még a jövő hónapban kezdődő ramadán előtt tűzszünetet érjen el az Izrael és a Hamász közötti háborúban, és

magas rangú amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy a több mint száz izraeli túsz szabadon bocsátása a Gázai övezetből az egyetlen járható út a halálos konfliktus első szüneteltetésére a november végi hétnapos tűzszünet óta.

A túszügyletről szóló tárgyalások során Izrael azzal fenyegetőzik, hogy támadást indít a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, ahová több mint egymillió palesztin menekült. Amerikai tisztségviselők határozottan figyelmeztették Izraelt, hogy ne nyomuljon tovább dél felé anélkül, hogy garantálná a civilek biztonságát.

A Hamász vezetői a héten Kairóban voltak, ahol egyiptomi tisztségviselőkkel találkoztak, hogy megpróbálják előmozdítani a megállapodást, miután Netanjahu „téveszmének” minősítette a terrorszervezet legutóbbi javaslatait.

A tárgyalásokat ismerő személyek szerint

a legfőbb vitás kérdések között szerepelt a Hamász követelése, hogy az első szakaszban engedjék szabadon a mintegy 1500 foglyot, az izraeli csapatok hagyják el a Gázai övezetet, és kezdjenek a háború hivatalos befejezéséhez vezető megbeszéléseket.

Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője csütörtökön fejezte be háromnapos egyiptomi útját, ahol találkozott az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamel vezérőrnaggyal. A Hamász pénteki közleménye szerint a gázai helyzetről és egy esetleges túsz- és fogolycseréről tárgyaltak.

Az első, november végi túszüzlet során a Hamász által október 7-én elrabolt több tucat túsz visszatéréséről állapodtak meg, és egyhetes tűzszünetet kötöttek. A tűzszünet három hónappal ezelőtti lejárta óta a civil áldozatok száma Gázában megugrott, ahogyan az izraeli katonai művelet globális elítélése és a Biden-kormányra nehezedő politikai nyomás is, hogy a háború végleges befejezésére szólítson fel.

Izrael figyelmeztetett, hogy ha a ramadán március 10-i kezdetéig nem születik túszmegállapodás, az izraeli hadsereg folytatni fogja a Rafahban tervezett offenzívát, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség egyre inkább önmérsékletre szólít fel.

A védelmi minisztérium tel-avivi központjában csütörtökön tartott megbeszélésen Joáv Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael „kiterjeszti” a túsztárgyalók felhatalmazását, és hogy az Izraeli Védelmi Erők „előkészítik az intenzív szárazföldi műveletek folytatását” – olvasható a hivatalának közleményében.

Rafah az izraeli bombázások elől menekülő palesztinok utolsó menedéke, és több mint 1,5 millió ember zsúfolódott össze az egyiptomi határ mentén felállított kiterjedt sátorvárosban, ahol a családok súlyos élelmiszer-, víz-, gyógyszer- és fedélhiánnyal küzdenek.

Az elmúlt hetekben az izraeli hadsereg fokozta a Gáza középső és északi részei elleni légitámadásokat. Egész családokat irtottak ki, és a földdel egyenlővé tették a menekültszállásokat. Több százezer kitelepített civil, akik egykor kórházakban találtak menedéket, most ismét menekülni kényszerülnek, mivel az egészségügyi létesítményeket szerte az enklávéban szétzúzzák a bombázások vagy ostromolják őket.

Csütörtök este a Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint legalább 23 ember halt meg a Gázai övezet központjában végrehajtott izraeli légicsapások következtében.

A minisztérium nem közölt további részleteket, de azt mondta, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet.

Izrael a Hamász által Dél-Izraelben október 7-én elkövetett, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadások után indított katonai offenzívát. A Gázai övezet elleni izraeli támadások azóta legalább 29 313 palesztint öltek meg és legalább 69 333 embert sebesítettek meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora a gázai övezeti háború kapcsán csütörtökön közölte, hogy Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója építő jellegű megbeszéléseket folytatott Izraelben és Egyiptomban. Hangsúlyozta: Washington továbbra is elkötelezett egy megállapodás mellett, amelynek keretében a palesztin szélsőségesek elengednék túszaikat harctevékenységek megszakításáért cserébe.

Százak tüntettek Gázában humanitárius segélyekért és a Hamász ellen

Palesztinok százai tüntettek csütörtökön a Gázai övezet északi részén humanitárius segélyekért és a térséget irányító Hamász iszlamista szervezet ellen szemtanúk beszámolói szerint.
A spontán megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken „Le a Hamásszal!” és „Enni akarunk és befejezni a háborút, gyermekeink éhen halnak” feliratok voltak olvashatók. Gyerekek üres edényeket kongattak, ezzel mutatva, az ennivaló hiányát.
Szemtanúk arról is beszámoltak a dpa német hírügynökségnek, a Hamász rendőrei a tüntetők irányába lőttek tömegoszlatás céljából. Egyelőre nincsenek értesülések sebesültekről.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője az X-en közölte, hogy a Gázai övezet lakói kifejezésre juttatják felháborodásukat a Hamásszal és a szervezet vezetőjével, Jahja Szinvárral. Közzétett egy videót is a tüntetésről.
Az utóbbi hetekben a palesztin térségben több megmozdulás is volt. Ezeken a résztvevők egyebek között fegyvernyugvást követeltek.
Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy emberek fognak éhen halni a Gázai övezetben.
Az övezet északi részén zavargások is kitörtek, amikor élelmiszerszállítmányok érkeztek. Emberek másztak fel teherautókra és helyenként fosztogattak is. Lövések is eldördültek, egy teherautósofőr megsérült egy támadásban. A WFP ezt követően döntött a szállítmányok ismételt felfüggesztéséről a Gázai övezet északi részén.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Biden a Fehér Házban fogadja Klaus Iohannist

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban találkozik Klaus Iohannis román elnökkel, és közösen megünneplik Románia NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját – jelentette be hétfőn Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Fehér Ház honlapja szerint.

Biden a Fehér Házban fogadja Klaus Iohannist
2024. május 06., hétfő

Moszkva a külföldön található brit katonai létesítményeket is csapásokkal fenyegeti

Oroszország figyelmeztette a moszkvai brit nagykövetet, hogy a brit fegyverrel orosz területre mért ukrán csapásokra válaszul célponttá válhat bármely brit katonai létesítmény és hadfelszerelés Ukrajna területén, és az ország határain túl is.

Moszkva a külföldön található brit katonai létesítményeket is csapásokkal fenyegeti
2024. május 06., hétfő

Ahol Rambo és Lenin szelleme kísért: vietnámi riport egy amerikai veterán gondolataival kiegészítve

Vietnámra a legtöbbünk nem kifejezetten izgalmas turisztikai célpontként gondol: sokan máig egy háború sújtotta államként tekintenek a délkelet-ázsiai országra, mások a politikai rendszerrel szemben viseltetnek távolságtartással.

Ahol Rambo és Lenin szelleme kísért: vietnámi riport egy amerikai veterán gondolataival kiegészítve
2024. május 06., hétfő

Nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el Putyin

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el Putyin
2024. május 06., hétfő

Oroszországi célpontokat támadott Ukrajna, sokan meghaltak

Legalább hat ember meghalt és 35 megsebesült hétfőn kora reggel egy ukrán dróntámadásban az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban, amely a kijevi erők rendszeres célpontja – közölte a helyi kormányzó.

Oroszországi célpontokat támadott Ukrajna, sokan meghaltak
2024. május 06., hétfő

Hírszerzők szerint Oroszország terrorcselekményekre készül európai országokban

Egyes európai hírszerző ügynökségek arra figyelmeztették kormányaikat, hogy Oroszország erőszakos szabotázsakciókat tervez a kontinensen – írja a Financial Times.

Hírszerzők szerint Oroszország terrorcselekményekre készül európai országokban
2024. május 06., hétfő

Közeleg az offenzíva: az izraeli hadsereg elkezdte a civilek evakuálását Rafahból

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból.

Közeleg az offenzíva: az izraeli hadsereg elkezdte a civilek evakuálását Rafahból
2024. május 06., hétfő

Kína is beszállna az ukrajnai béketeremtésbe

Kína együtt akar működni Franciaországgal és a nemzetközi közösség többi tagjával az ukrajnai háború befejezése érdekében – jelentette Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap a Le Figaro című francia médiumnak.

Kína is beszállna az ukrajnai béketeremtésbe
2024. május 06., hétfő

Több mint 2000, Izrael ellen tüntető személyt vettek őrizetbe az illegális egyetemi táborokban

Elhagyták az engedély nélkül emelt sátortábort vasárnap a Dél-Kaliforniai Egyetemen tüntető palesztinpárti aktivisták, miután a rendőrség körbevette a tiltakozás helyszínét az intézmény területén.

Több mint 2000, Izrael ellen tüntető személyt vettek őrizetbe az illegális egyetemi táborokban
2024. május 05., vasárnap

Akaratlanul, de lebuktatta Olaszországban bujkáló férjét egy román nő

Gyakorlatilag felesége vezetett a rendőrség karjaiba egy nemzetközileg körözött román férfit, aki Olaszországban bujkált. Nem tudta viszont megállni, hogy az ortodox húsvétot ne a családjával töltse, és ez lett a veszte.

Akaratlanul, de lebuktatta Olaszországban bujkáló férjét egy román nő