Európa Tanács: meg kell védeni a menekült gyermekeket

MTI 2017. július 28., 15:32

Sürgősen cselekedni kell, hogy a menekült gyermekek ne válhassanak az emberkereskedők áldozataivá - jelentette ki az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) pénteken.

A szakértői csoport a 4. emberkereskedelem elleni világnap alkalmából kiadott nyilatkozatában humanitárius válságnak nevezi a gyermekeket érintő emberkereskedelmet Európában, ezért

arra szólította fel az Európa Tanács 47 tagországát, hogy sürgősen cselekedjenek minden gyermek, beleértve a bevándorló és menekült gyermekek jogainak tiszteletben tartása és védelme érdekében.

A csoport hangsúlyozta: a tagországoknak többet kell tenniük az emberkereskedelem megelőzéséért és a gyermekek kizsákmányolása ellen, s elegendő forrásokat kell biztosítaniuk a gyermekvédelmi rendszereknek, s elő kell segíteniük a családegyesítést is.

Az Európa Tanács tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy

az emberkereskedelem európai áldozatainak mintegy negyede kiskorú, akik elsősorban szexuális bűncselekmények és munkaerőpiaci kizsákmányolás áldozatai,

kényszerházasságra vagy bűntettek elkövetésére kényszerítik őket.

A szakértők továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Európában sok menekült és menedékkérő gyermek él tranzitzónákban, határokon kialakított táborokban, gyakran a védelem vagy segítségnyújtás teljes hiánya, korlátozott integrációs lehetőségek közepette. Az ellenséges magatartás nehézségeket okoz azoknak a gyermekeknek, akik az emberkereskedők hálózatai elől menekülni kívánnak - hangsúlyozták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat