„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről

„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről

Összetartanak. Közösségi esemény a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola/Facebook

Hogyan éli meg a kárpátaljai magyarság a háború sújtotta Ukrajnában a mindennapi nehézségeket, milyen kihívásokkal szembesülnek jelenleg és milyen vonatkozásban viselte meg leginkább a több mint két éve tartó háború a társadalmat? – többek közt ezekről a kérdésekről beszélgettünk Orosz Ildikó egyetemi oktatóval, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökével, a pedagógia és pszichológia tanszék docensével, akivel a felvidéki Kassán találkoztunk a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztéséért munkálkodó Sapientia Hungariae Alapítvány által szervezett konferencián.

Kiss Judit

2024. június 15., 19:042024. június 15., 19:04

Már a háború kezdete óta több ízben adott hírt a Krónika helyiek megszólaltatásával arról, hogy mi történik a kárpátaljai magyarsággal, ezúttal Orosz Ildikót kérdeztük a jelenlegi helyzetről. A matematikus végzettségű Orosz Ildikó – aki didaktikát és nevelésszociológiát oktat az általa vezetett beregszászi főiskolán – a helyi magyarságnak a háború kezdete óta tapasztalható lelkiállapotáról, mindennapjairól, az oktatás helyzetéről és a nyelvi jogok alakulásáról is beszélt lapunknak.

Galéria

Orosz Ildikó beszél a nagyszőlősi Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola záróeseményén június elején

Fotó: Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

„Ukrán állampolgárként természetesen mindenki érintett a kárpátaljai magyarok közül, akik ott élnek, de mindenki másképp, és mindenki másféle válaszokat ad, egyéni helyzetének, mentalitásának, lehetőségeinek megfelelően.

Amikor kitört a háború, mindenki nagy csodálkozással fogadta a végigvonuló tömegeket, azokat, akik a határ felé indultak, néha tele kocsikkal, drága kocsikkal, tele csomagtartóval. Nálunk mindenki szívesen fogadta azokat, akik menekültek. Nálunk, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán 700 menekült fordult meg, hiszen megadtuk a lehetőséget az ukrajnai testvéregyetemeknek erre” – számolt be Orosz Ildikó. Hozzátette, ugyanígy viszonyultak az emberek a menekültekhez a Beregszász környéki falvakban is, iskolákban helyezték el a menekülőket, az asszonyok jártak főzni, mentek ki a határra a magyar főiskola hallgatói, segítettek tolmácskodni.

Galéria

Tánccal zárták a nagyszőlősi Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola tanévét

Fotó: Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

„Olyan is volt, hogy felültek a vonatra és Pestig mentek, hogy segítsenek a menekülőknek kérdőívet kitölteni, hogy a tömegeket könnyebben tudják Budapesten kezelni. Nagyon sok energiát, munkát fektettek a segítésbe, annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben elég ellenséges hangnem meg gondolkodás alakult ki a kárpátaljai magyarokról.

Különösen azokon a vidékeken, ahonnét a menekültek jöttek, mert a központi televízió hetente mutatott be rólunk negatív filmeket, miszerint nem tudunk ukránul, nem akarunk megtanulni, szeparatisták vagyunk, satöbbi” – fejtette ki az egyetemi oktató.

Galéria

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Ennek ellenére a kárpátaljai magyarok nagyon nyitottak voltak, keresztényi szeretettel fogadták az érkezőket, és ezt ők is érezték. Mint magyarázta, Kárpátalja megyének 1,2 millió fő a lakossága, most 6 járásra oszlik, és volt olyan időszak, amikor 1,5 millióan tartózkodtak ott a háború alatt. „Amint lezárták a határokat, a férfiak nem hagyhatták el az országot, ez most is így van, sőt én megyei képviselő vagyok, és én is csak úgy tudok itt lenni Kassán, hogy a megyei tanács elnökétől kaptam külön engedélyt, hogy átléphessem a határt. Az engedély megadott időre, három napra szól, és ha visszamegyek, be is kell számolnom írásban, hogy merre jártam, hiszen hivatalos kiküldetésben vagyok” – magyarázta Orosz Ildikó.

Galéria

Závodszky Péter Széchenyi-díjas biofizikus, Orosz Ildikó egyetemi docens és Tonk Márton, a Sapientia – EMTE rektora

Fotó: Gödri Csilla

A háború kezdeti időszakában rengeteg nehézséggel szembesült a lakosság Kárpátalján is, nehézséget okozott a családok ellátása, a szociális munka, aztán 2022 szeptemberében az iskolákban óvóhelyeket kellett kialakítani, meg kellett szervezni az online oktatást, stb., és ez a sok bizonytalanság nagyon rossz hatással volt sokak számára.

„Nagyon sok férfi, aki kint dolgozott Nyugat-Európában – ugyanis nálunk sosem volt elég munkahely –, ott is maradt, vagy Magyarországon, vagy Csehországban, aztán a férfiak egy része ki is menekült, amikor még nem zárták le a határt.

A menekültek vagy tovább mentek, vagy visszamentek, haza, és nekünk meg kellett szerveznünk a következő tanévet. Nagyon féltünk attól, hogy marad-e, vagy nem marad gyerek. Most úgy néz ki, 20 százalékkal kevesebb gyerek volt a háború első éve után az iskoláinkban, ez valószínűleg csökkenni fog. Továbbra is háborús helyzet van, egyesek kint vannak a fronton, van, aki másutt, olyanok is vannak, akik menekülnek, az asszonyok 17 éves fiaikat viszik át Magyarországra szakiskolákba, gimnáziumba, mert nem szeretnék, hogy katonának menjenek, ilyenek is vannak” – ecsetelte lapunknak Orosz Ildikó.

Galéria

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik eseménye

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola/Facebook

Hozzátette, most úgy néz ki, hogy mindenhol sikerül szeptemberben beindítani az első osztályt, mindenütt sikerült megőrizni az oktatási intézményhálózatot, ha kevesebb is a diák. „A II. Rákóczi Főiskolán 1200 hallgatónk van az első évfolyamtól a negyedik évfolyamig.

Fel is értékelődött a tanintézet, hiszen a nappali tagozatos fiú hallgatók mentesülnek a katonai szolgálat alól, amíg a tanulmányaikat be nem fejezik, mentesülnek a fokozattal rendelkező tanárok, az iskolákban dolgozó férfiak is, ha megvan a teljes állásuk.

Ez a pillanatnyi állás, hiszen ahogy változik a háború, meg ahogy eszkalálódik a helyzet, úgy változnak a törvények is. Felmentést kapnak még a három vagy több gyermekes családapák, bár most már olyan törvénytervezet is megjelent, hogy ezt is fel akarják emelni öt gyerekre, de egyelőre ez csak törvénytervezet” – ismertette Orosz Ildikó.

Galéria

A nagyszőlősi magyar népművészeti iskola ünnepsége

Fotó: Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

Míg korábban 27 éves kor fölött lehetett a hadseregbe vinni a férfiakat, ma már ezt a korhatárt leszállította a parlament 25-re – tehát mindig változik a helyzet. Arról is beszélt, hogy Kárpátalját nem érte rakétatalálat, csak egyszer, egy elektromos hálózati központot ért csapást. „Ennélfogva mi nem tapasztaltunk éles háborús helyzetet,

viszont protokoll van arra vonatkozóan, hogyha megszólal a légiriadó, akkor az óvodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben be kell vonulni az óvóhelyre, le kell vinni a gyerekeket, betegeket.

Volt egy telünk, amikor nagy gondok voltak az áramszolgáltatással, volt olyan időszak, amikor 6-8 órán át volt áram naponta. Mindenki izgult, hogy a hűtőszekrény ne olvadjon le, de ilyenkor fűtés sem volt, így megoldásokat kellett keresni” – magyarázta Orosz Ildikó.

Galéria

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola februári rendezvénye

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola/Facebook

Az iskolákban is megoldásokat kellett keresni, ráadásul rögtön tízszeres árba került mondjuk egy generátor – és persze ez mindenkire anyagi terhet is rótt. Ugyanakkor az életritmus is megváltozott, mert sokan, amikor meggyulladt a villany, akár éjszaka egykor, kettőkor, kénytelenek voltak sütni, főzni, mosni, takarítani.

Galéria

Orosz Ildikó egyetemi tanár, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, a pedagógia és pszichológia tanszék docense

Fotó: Gödri Csilla

„Kárpátalján jelenleg elég sok napelemrendszer működik, ami visszatáplál, ezért vannak napok, amikor nem kapcsolják ki az áramot, a többi napokon pedig a 24 órából 3 órán át van áramszünet egyelőre, tehát valamivel még elviselhetőbb. (Sajnos azóta változott, napi 8 és 9 órát nincs áram). A minisztérium felhívta az oktatási intézmények figyelmét, úgy strukturálják a tanévet, hogy a téli hónapokban lehetőleg a gyerekek legyenek otthon, mert nem biztos, hogy tudják majd biztosítani a fűtést meg a világítást” – vetítette előre az egyetemi oktató.

Arra is kitért, hogy az új törvény elfogadásával nagyon sokan ki se mozdulnak a házukból, akik nem akarnak bevonulni katonának. „Például a főiskolai munkatársak közül is elég jelentős számú asszony van, akik, hogy ne essen szét a családjuk, elmennek a gyerekeikkel oda, ahol a férjük tartózkodik, dolgozik. 35 olyan tanár-diák van, akinek a háborúban, a fronton van a testvére, apja, közeli rokona.

Egy diákunknak az édesapja halt meg, egy tanárnőnek pedig a fia, ezek szomorú események, és érzékelhető, hogy most már fárad a társadalom” – fejtette ki a kárpátaljai egyetemi oktató.

Galéria

Nagyszőlős, Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola diákjai

Fotó: Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

A mindennapi viszonyokról elmondta, az üzletekben nem apadt az árukészlet, de gondot jelent, hogy mivel drágább lett az áram, európai szintűek az energiaárak, sokan ezt nem bírják megfizetni.

„A fizetések, nyugdíjak kelet-európaiak, az árak viszont nyugat-európaiak. Fárad a társadalom, de megpróbálunk túlélni. Megpróbálunk Placid atya (Olofsson Károly Placid OSB bencés szerzetes, aki megjárta a gulágot, 1916 –2017 – szerk. megj.) túlélési elveivel élni, vagyis hogy nem szabad túldramatizálni a helyzetet.

Mi, pedagógusok mindent megteszünk azért, hogy a gyermekeknek meg legyenek adva azok a feltételek, hogy fejlődjenek” – emelte ki Orosz Ildikó.

Galéria

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik terme

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Egyébként a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség minden tantárgyvetélkedőjét megtartotta, működik a Géniusz Jótékonysági Alapítvány, amely különböző tehetségpontokat üzemeltet, hétvégi foglalkozásokat tartanak, van egy kézilabda tehetség-hálózat, aminek a bajnokságában 500 gyerek vett részt. De megszervezték a néptánc, népzene találkozókat, a gyerekek a Tulipán Tanoda hálózat keretében tanulják a zenét. Ennek a seregszemléjén is 400 gyerek vett részt. A felvidéki Dunamocson kezdeményezték még néhány évvel ezelőtt, hogy polgári táncot tanítanak, az összetartozás táncának hívják, azt adják elő a gyerekek, a kezdeményezés arról szól, hogy lehetőleg minden iskolában tanítsák be, vegyék fel videóra.

Galéria

Pillanatkép a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tevékenységéről

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

„Mi ehhez tavaly, a háború alatt csatlakoztunk, és Kárpátalján több ezer gyerek táncolta június 4-én ezt a táncot, most ezt megismételtük, Rahótól egész Ungvárig, nagyon lelkesen jönnek a gyerekek is, a szülők is, a nagyszülők is, akik otthon vannak. Tehát megpróbálunk túlélni. Igyekszünk nem túldramatizálni a helyzetet,

amit csinálunk, azt csináljuk úgy, hogy minőségi legyen, és a szülők bízzanak abban, hogy valamit tudunk letenni az asztalukra. És végülis Istenbe vetett hitünk az, ami segíthet nekünk, mert úgy néz ki, hogy a világ urai, akik ezt a háborút irányítják, nem igazán abba az irányba működnek, hogy vége legyen ennek” – fogalmazott Orosz Ildikó.

Galéria

Yantermi pillanat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Az egyetemi docenst arról is kérdeztük, mi jelenleg a helyzet Kárpátalján az anyanyelvi jogok ügyében. „Mivel Ukrajna most mindenáron az Európai Unióhoz akar csatlakozni, ezért elfogadtak egy kisebbségi jogi törvényt. Nagyon gyorsan terjesztették be, mi pedig elmondtuk róla a véleményünket. Ez múlt novemberben történt, elsősorban annak a nyomásnak hatására, hogy az Európai Uniónak és a Velencei Bizottságnak vannak elvárásai. A magyar miniszterelnök és a külügyminiszter következetes ebben a kérdésben, nekik is köszönhető, hogy kérjük, állítsák vissza azokat a jogokat, amit 1992-ben elvettek. A kisebbségi törvény módosításában vannak előrelépések, előremutató előrelépések.

Például a korábbi ukrán nyelvhasználati törvény szerint a magyar nyelvet egy rádióműsorban, még a magán rádiókban, sajtótermékekben is csak bizonyos mértékben, 20-30 százalékban lehetett használni, a többi szövegnek a többségi nyelven kellett megjelennie. A középiskolai oktatásban azt akarták, hogy 60 százalékban ukránul tanítsuk a tantárgyakat, 40%-ban magyarul. Ez majdnem úgy jött volna ki, hogy a magyar nyelv és irodalmon, meg még egy-két tárgyon kívül mindent ukránul tanuljanak a gyerekek” – fejtette ki az egyetemi oktató.

Galéria

Záróesemény a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskolában Nagyszőlősön június elején

Fotó: Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

Mint magyarázta, az új nyelvhasználati törvény értelmében csak a kötelező tárgyakat, Ukrajna történetét, földrajzát, hazafias nevelés tantárgyat kell ukránul tanítani. „Erre azt a szemléltető példát tudnám hozni, hogy mondjuk valakitől ellopnának 1000 eurót, ő rájön, hogy mi történt, és kéri, hogy adják vissza. Visszaadnak ebből 700 eurót. A kérdés az, hogy ez nekünk előrelépés, öröm, vagy pedig veszteség. Mindent sokféleképpen lehet tekinteni, de mi azt az álláspontot igyekszünk képviselni, hogy a sok nehézség ellenére kitartunk” – mondta el Orosz Ildikó.

korábban írtuk

Dunda György újságíró: felmentéssel is behívó jár Ukrajnában – A kétoldalú viszonyt a kisebbségi jogok helyreállítása javíthatja
Dunda György újságíró: felmentéssel is behívó jár Ukrajnában – A kétoldalú viszonyt a kisebbségi jogok helyreállítása javíthatja

Bár nincs magyarellenes éle, hogy a katonai szolgálat alóli felmentése ellenére behívót kapott, az mindenképpen visszás, hogy a határőrség hatályos törvényi háttér nélkül járt el így – jelentette ki a Krónikának Dunda György kárpátaljai újságíró.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán
2024. június 14., péntek

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal – derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén.

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének
2024. június 14., péntek

Ferenc pápa a komikusoknak: lehet Istenen nevetni, de egy feltétellel

„Lehet Istenen nevetni, de anélkül, hogy megsértenénk a hívők vallásos érzéseit” – mondta Ferenc pápa péntek reggel, amikor mintegy 15 ország 100 humoristáját fogadta közös audiencián.

Ferenc pápa a komikusoknak: lehet Istenen nevetni, de egy feltétellel
2024. június 14., péntek

Putyin békefeltételei: semleges Ukrajna, „nácitlanítás”, elismert hódítások, feloldott szankciók, biztosított kisebbségi jogok

Ukrajnának el nem kötelezett és semleges státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkva békefeltételeit ismertetve.

Putyin békefeltételei: semleges Ukrajna, „nácitlanítás”, elismert hódítások, feloldott szankciók, biztosított kisebbségi jogok
2024. június 14., péntek

Semjén: a KDNP kilép az Európai Néppártból, ha felveszik a Tisza Pártot

Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten.

Semjén: a KDNP kilép az Európai Néppártból, ha felveszik a Tisza Pártot
2024. június 14., péntek

Orbán Viktor: ha Le Pen és Meloni meg tudna állapodni, az EP második legnagyobb frakciója jöhetne létre

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik – mondta a magyar miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor: ha Le Pen és Meloni meg tudna állapodni, az EP második legnagyobb frakciója jöhetne létre
2024. június 14., péntek

Még a Hamász sem tudja, hány izraeli túsz lehet életben, Izrael nem folytatja a tűzszüneti tárgyalásokat az időhúzás miatt

Senkinek sincs fogalma arról, hogy hányan vannak életben a Hamász által október 7-én elrabolt izraeli túszok közül – jelentette ki egy magas rangú Hamász-tiszségtviselő a CNN-nek.

Még a Hamász sem tudja, hány izraeli túsz lehet életben, Izrael nem folytatja a tűzszüneti tárgyalásokat az időhúzás miatt
2024. június 14., péntek

Kijev biztonsági megállapodást kötött Washingtonnal és Tokióval, a G7 50 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában.

Kijev biztonsági megállapodást kötött Washingtonnal és Tokióval, a G7 50 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának
2024. június 13., csütörtök

Karácsony megismételtetné a főpolgármester-választást Budapesten

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.

Karácsony megismételtetné a főpolgármester-választást Budapesten
2024. június 13., csütörtök

Afrika felől érkező forró szél, 43 fokos hőhullám sújtja Görögországot, erdőtüzektől tartanak

Görögországban továbbra is szélsőséges hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, nagy a forróság, a hatóságok emiatt naponta öt órán át zárva tartanak kedvelt turisztikai látványosságnak számító helyeket.

Afrika felől érkező forró szél, 43 fokos hőhullám sújtja Görögországot, erdőtüzektől tartanak