Biden titokban engedélyezte, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel mérjenek csapást orosz területek ellen

Biden titokban engedélyezte, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel mérjenek csapást orosz területek ellen

Változás. Az ukrán hadsereg – ha korlátozottan is – már bevethet amerikai fegyvereket orosz területről Ukrajnát támadó egységek ellen

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Ukrajnának, hogy amerikai lőszerekkel mérjen csapást orosz területek ellen, bár korlátozta azok használatát, így Kijev csak a határon túl, Harkiv közelében lévő célpontokat támadhat, miután Oroszország jelentős előretörést hajtott végre az ország északkeleti részén, az orosz határhoz közeli város körül – közölte két amerikai tisztségviselő a CNN-nel.

Hírösszefoglaló

2024. május 31., 08:012024. május 31., 08:01

„Az elnök nemrég utasította a csapatát, hogy biztosítsa, hogy

Idézet
Ukrajna képes legyen az Egyesült Államok által szállított fegyvereket használni Harkivban, hogy vissza tudjon vágni az orosz erőknek, amelyek lövik vagy lőni készülnek őket”

– mondta az egyik tisztségviselő.

A korlátozások enyhítése szakítást jelent a régóta fennálló politikával, és az Egyesült Államok közeli szövetségeseinek növekvő nemzetközi nyomása közepette történik. Ez azonban a Harkiv környéki területre korlátozódik, és Ukrajna nem kért engedélyt ezen túl – mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy

nem számítanak arra, hogy Washington kiterjeszti az engedélyezett területet.

A hírről először a Politico számolt be.

Kijev éppen az elmúlt hetekben kérte Washingtontól, hogy változtasson a politikáján, mivel az orosz erők előrenyomultak – mondta a tisztségviselő. A Harkivhez közeli, a határon túli, nyugat-oroszországi orosz erők, lőszerraktárak és logisztikai csomópontok most már célba vehetők az Egyesült Államok által biztosított tüzérséggel és rakétákkal.

Az adminisztráció továbbá határozottan kiáll amellett, hogy nem engedi Ukrajnának, hogy használja a legfélelmetesebb lőszert, amelyet bevethetne Oroszország ellen: az ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú rakétákat, amelyek 300 kilométer távolságra lévő célpontokat is képesek eltalálni.

Engedélyezték ugyanakkor, hogy amerikai légvédelmi fegyvereket használjon az ukrán és az orosz légtérben repülő orosz repülőgépek közvetlen fenyegetése esetén, és ezt sikeresen tette

– hangsúlyozta az első tisztségviselő. A tilalom azonban megakadályozta Ukrajnát abban, hogy olyan orosz repülőgépeket vegyen célba, amelyek Oroszország területén belül a földön tartózkodnak.

Antony Blinken külügyminiszter a héten nyilvánosan jelezte, hogy

hajlandó változtatni a kormányzat taktikáján, amikor megjegyezte, hogy az Egyesült Államok „alkalmazkodhat és módosíthatja” álláspontját.

Az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás egyik jellemzője „az volt, hogy alkalmazkodtunk, ahogy a körülmények változtak, ahogy a harctéri helyzet változott, ahogy Oroszország változtatott azon, hogy miként folytatja agressziójának fokozását, mi is alkalmazkodtunk és kiigazítottuk” – mondta Blinken szerdán egy moldovai látogatáson. „Biztos vagyok benne, hogy továbbra is így fogunk tenni” – tette hozzá.

Újabb halálos orosz légicsapás Harkivban
Három ember meghalt és 16 megsebesült péntekre virradóra orosz csapásokban az északkeleti Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában – jelentette be pénteken Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója.
„Az ellenség ismét kettős csapás taktikájához folyamodott, miközben a mentők és a rendfenntartók már a helyszínen voltak” – tette hozzá Sinehubov, aki szerint a sebesültek között volt egy sürgősségi orvos is.
Az első jelentések szerint két Sz-300-as rakétát lőttek ki a Novobavarszki körzetre, amelyek „kizárólag polgári infrastruktúrát” céloztak – mondta a kormányzó.
A támadás a május 25-én Harkivban egy hipermarket ellen elkövetett, 19 halálos áldozatot követelő robbantást követi.
Harkiv szinte mindennapos célpontja a főként orosz területről indított bombázásoknak.
Az orosz erők péntekre virradóra Kijevet is rakétákkal támadták, de ukrán beszámolók szerint a légvédelem mindet lelőtte. A lezuhanó roncsok felgyújtottak egy ingatlant, amely nem lakóházként szolgál.

Előzőleg kulcsfontosságú európai vezetők jelezték, hogy megváltoztatták álláspontjukat.

Emmanuel Macron francia elnök kedden Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján felvázolta, hogy az Ukrajnának küldött francia fegyverek, köztük nagy hatótávolságú rakéták, oroszországi bázisok célba vételére is engedélyt kaptak.

Az ügy kapcsán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján azt írta:

a NATO kénytelen lesz felelni azért, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel mér csapást orosz területre.

A diplomata a nyugati országokban olyan elhangzott nyilatkozatokkal kapcsolatban, hogy engedélyezhető-e Ukrajna számára a nemzetközileg elismert orosz területek támadása, rámutatott: az ukránok nem képesek önállóan használni a nyugati fegyvereket, és ezen lőszerek röppályáját NATO-országokban alakítják ki.

„Washingtonban, Londonban, Párizsban fel kellene fogni, hogy Oroszországban tökéletesen értik, hogy a NATO milyen szerepet játszik ezeknek a csapásoknak a végrehajtásában. A nyugatiak hiába fújják a lexikális buborékokat, ehhez nem kell semmilyen engedélyt vagy tilalmat adniuk Ukrajnának. Ez a natósok keze műve. És felelniük is nekik kell majd érte” – hangsúlyozta Zaharova.

A nyugati fegyverek Ukrajna általi bevetése csak az űrből elvégzett felderítés segítségével lehetséges. Ezeknek a lőszereknek a repülési rendeltetését magukban a NATO-országokban alakítják ki. Ezt vagy közvetlenül a NATO-bázisokról viszik be a rakétarendszerekbe, vagy táblagépeken keresztül.

De bármely eset is áll fenn, az ukrán katonák maximális részvállalása ebben a folyamatban az, hogy megsúgják a célpontot a térképen. „A többi már csak a NATO-n múlik. De általában ezeket a célpontokat is ők maguk határozzák meg” – tette hozzá a szóvivő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az utóbbi időben többször is sürgette az Egyesült Államokat és az EU NATO-országait, hogy vizsgálják felül azt a tilalmat, amely arra vonatkozik, hogy Ukrajna az oroszországi célpontokat nyugati fegyverekkel támadjon.

korábban írtuk

Stoltenberg nem tágít, lehetővé tenné, hogy Ukrajna NATO-fegyverekkel orosz területeket támadjon
Stoltenberg nem tágít, lehetővé tenné, hogy Ukrajna NATO-fegyverekkel orosz területeket támadjon

Eljött az ideje annak, hogy a NATO átértékelje a tagállamok által Ukrajnának nyújtott katonai segítség felhasználásának feltételeit – jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára csütörtökön Prágában.

Közben

az észt elnök aláírta csütörtökön a törvényt, miszerint Tallinn a nyugati szankciók keretében zárolt orosz vagyont Ukrajna számára használja fel.

A vonatkozó jogszabályt májusban fogadta el a törvényhozás, Alar Karis elnök pedig a nap folyamán írta alá.

A törvény lehetővé teszi az Ukrajna elleni agresszióval kapcsolatba hozható orosz vállalkozások, illetve magánszemélyek vagyonának felhasználását a háború sújtotta ország újjáépítésére.

Karis mindazonáltal közleményében elismerte, hogy az ilyen jellegű vagyonelkobzás megoldatlan jogi problémákat vet fel. De hozzátette, hogy a parlamentnek még az ehhez hasonló szürke zónákban is képesnek kell lennie politikai döntést hoznia.

A szabályozás bírálói azzal érveltek, hogy a törvény alkotmánysértő, a végrehajtás pedig bonyolult és időigényes lehet.

Észtország az első európai ország, amely ilyen törvényt fogadott el.

„Függetlenül attól, hogy mit gondol az ember az Észtország által választott megoldásról, nincs kétség afelől, hogy hatékony megoldást kell találni az agressziónak áldozatul esettek jogainak védelmére, illetve a kártérítésre azoktól, akik a kárt okozták” – mondta Karis.

A jogi aggályok és Moszkva esetleges megtorló intézkedései miatt több uniós tagállam is önmérsékletet tanúsít, ami a befagyasztott orosz vagyon felhasználását illeti. Az EU eddig mindössze arról döntött, hogy az orosz központi bank szankciók alapján zárolt vagyonának hozama Ukrajnához kerül.

Mindeközben

Boris Pistorius német védelmi miniszter 500 millió eurós katonai segélycsomagot jelentett be csütörtökön Odessza városában tett látogatása alkalmával.

Pistorius a nap folyamán ukrán hivatali partnerével, Rusztem Umerovval tárgyalt az ukrán hadsereg szükségleteiről.

„Továbbra is támogatjuk önöket ebben a védelmi műveletben” – hangsúlyozta Pistorius. A német tárcavezető kiemelte, hogy az újabb katonai segély egyes elemeit már el is kezdik szállítani. A katonai csomag egyebek között nagy számban tartalmaz IRIS-T SLM és IRIS-T SLS, vagyis közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat, de felderítő és harci drónokat is a fekete-tengeri hadviseléshez. Ezen felül lesznek benne pótalkatrészek is korábban szállított német fegyverrendszerekhez, így például csere lövegcsövek és motorok Leopard páncélosokhoz.

Egymillió darab kézifegyverekhez való lőszert is átadnak.

A német védelmi miniszter látogatását biztonsági okok miatt előzetesen titokban tartották.

Lavrov: Az F–16-sok átadása Kijevnek nukleáris jelzés lesz a NATO részéről
Oroszország az F–16-os vadászgépek Ukrajnának való átadását a NATO előre megfontolt jelzésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökség által csütörtökön közölt interjújában.
„Az F–16-os vadászgép régóta a fő hordozóeszköz a NATO úgynevezett közös nukleáris misszióinak keretében. Ezért nem tudunk másképp tekinteni ezeknek a rendszereknek a kijevi rezsimnek való átadására, mint a NATO előre megfontolt jelzőakciójára a nukleáris szférában. Azt próbálják értésünkre adni, hogy az Egyesült Államok és a NATO szó szerint bármire készen áll Ukrajnában” – mondta Lavrov.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Sulyok Tamás: az Unió Európa reménye és ígérete kell maradjon

Magyarország elkötelezett Európa, az európai közösségek megerősítése, valamint a béke megőrzése mellett – mondta a köztársasági elnök hétfőn Brüsszelben.

Sulyok Tamás: az Unió Európa reménye és ígérete kell maradjon
2024. július 01., hétfő

Orbán Viktor átvette az EU-elnökséget, Magyarország hét fő prioritást követ

Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel, a találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

Orbán Viktor átvette az EU-elnökséget, Magyarország hét fő prioritást követ
2024. július 01., hétfő

Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes.

Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico
2024. június 30., vasárnap

Már temeti Macron táborát a nemzetgyűlési választások első fordulóját megnyerő Marine Le Pen

Emmanuel Macron francia államfő széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra szólított fel vasárnap este a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában a Marine Le Pen által fémjelezett Nemzeti Tömörülés (RN) ellen.

Már temeti Macron táborát a nemzetgyűlési választások első fordulóját megnyerő Marine Le Pen
2024. június 30., vasárnap

Gyásznap egy ukrán városban, sok áldozatot követelt az orosz rakétacsapás

Gyásznapot tartottak vasárnap az ukrajnai Zaporizzsja megyében a Vilnyanszk városközpontját ért szombati orosz rakétacsapás áldozatainak emlékére. A becsapódás hét ember halálát okozta, több tízen megsebesültek.

Gyásznap egy ukrán városban, sok áldozatot követelt az orosz rakétacsapás
2024. június 30., vasárnap

Újabb antifa támadót adtak ki a német hatóságok a magyar rendőrségnek

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét a magyar rendőrségnek, közben az egyik elkövető EP-mandátumot szerzett Olaszországban.

Újabb antifa támadót adtak ki a német hatóságok a magyar rendőrségnek
2024. június 30., vasárnap

Lángok csaptak fel a hőség miatt Athén közelében, tűzvész fenyegeti Efezus ősi városát

Görögország és Törökország kedvelt turistacélpontjain is lángok lobbantak fel a kánikula miatt – olvasható a román közszolgálati televízió honlapján.

Lángok csaptak fel a hőség miatt Athén közelében, tűzvész fenyegeti Efezus ősi városát
2024. június 30., vasárnap

Orbán Viktor Bécsben az új európai politikai frakció létrejöttéről

Új korszak kezdődik – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel.

Orbán Viktor Bécsben az új európai politikai frakció létrejöttéről
2024. június 30., vasárnap

Megkezdődtek a nemzetgyűlési választások Franciaországban: megakadályoznák, hogy a Nemzeti Tömörülés kormányra kerüljön

Megkezdődött Franciaországban az előre hozott kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója vasárnap reggel, több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.

Megkezdődtek a nemzetgyűlési választások Franciaországban: megakadályoznák, hogy a Nemzeti Tömörülés kormányra kerüljön
2024. június 29., szombat

Íjpuskás, feltehetően iszlamista merénylőt lőttek le Izrael belgrádi nagykövetségénél

Számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt szombat délelőtt egy támadó, akit a csendőr agyonlőtt.

Íjpuskás, feltehetően iszlamista merénylőt lőttek le Izrael belgrádi nagykövetségénél