Az oroszok „becsületes” tárgyalásokat akarnak a stratégiai stabilitásról

Az oroszok „becsületes” tárgyalásokat akarnak a stratégiai stabilitásról

Fotó: Mid.ru

Oroszország nyitott a stratégiai stabilitásról folytatandó párbeszédre, de annak „becsületesnek kell lennie” – jelentette ki csütörtökön az orosz külügyminiszter.

Hírösszefoglaló

2024. február 23., 07:592024. február 23., 07:59

Szergej Lavrov a világ 19 fejlett gazdaságát, az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő G20 országcsoport Rio de Janeiró-i külügyminiszteri tanácskozása után csütörtökön mindamellett leszögezte, hogy Oroszország gazdaságának megerősítésével válaszol a Moszkva elleni újabb amerikai szankciókra.

Hozzátette: Oroszország azokkal az országokkal fog együttműködni, amelyek arra törekednek, hogy a gazdaság fejlesztésében „ne függjenek azoktól, akik hozzászoktak a világgazdaságban való parancsolgatáshoz, más népek kirablásához és gyilkolásához, természeti erőforrásaik és javaik elvételéhez és a rajtuk való élősködéshez”.

Lavrov kijelentette:

az Egyesült Államok arra kényszerítette Németországot és sok más európai országot, hogy ne vásároljanak orosz gázt.

„Kényszerítették őket, hogy hatalmas összegeket fektessenek be az amerikai cseppfolyós gáz feldolgozására alkalmas üzemek létesítésébe, és azt jóval drágábban kellett megvenniük, mint a vezetéken érkező gázt”.

korábban írtuk

Biden: Putyin egy őrült gazember
Biden: Putyin egy őrült gazember

Őrült gazembernek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború kapcsán Joe Biden amerikai elnök egy szerdai kampányrendezvényen.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak a büntetőtelepen történt halálával kapcsolatban az orosz külügyminiszter kijelentette:

a Nyugatnak nincs joga beavatkozni Oroszország belügyeibe, és a Navalnij halálának független kivizsgálásával kapcsolatos követelései „szégyenletesek”.

Annál is inkább, hogy a Nyugatnak „ugyanilyen gerenda a szemében” Julian Assange esete, illetve Gonzalo Lira chilei-amerikai regényírónak, újságírónak „az ukrán börtönben kínzások következtében bekövetkezett halála”.

A G20-tanácskozás szünetében Lavrov tárgyalt török kollégájával, Hadan Fikannal, akivel a gázai humanitárius helyzetet vitatták meg – közölte egy török diplomata, valamint az orosz külügyminisztérium.

korábban írtuk

Medvegyev „hazavárja” Oroszországba Odesszát, de szerinte előbb-utóbb Kijev is orosz uralom alá kerül
Medvegyev „hazavárja” Oroszországba Odesszát, de szerinte előbb-utóbb Kijev is orosz uralom alá kerül

Kijev és Odessza orosz városok, az elsőt az orosz erők elérhetik az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" során, a másodiknak pedig ideje „hazatérnie” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke csütörtökön. 

A diplomata szerint Hakan reményét fejezte ki, hogy „valamennyi fél részvételével történő diplomáciai megoldást találnak az ukrajnai háborúra, Törökország pedig támogat a térség stabilitásának és jólétének megőrzésére irányuló minden kezdeményezést”.

A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban várhatóan Törökországba látogat, a török diplomata szerint a két külügyminiszter a közeljövőben esedékes magas rangú látogatásokról is szót ejtett.

Szergej Lavrov tárgyalt dél-afrikai kollégájával, Naledi Pandorral, akivel megvitatták a Dél-afrikai Köztársaság és az Afrikai Unió több más tagjának részvételét az ukrajnai konfliktus békés megoldásának keresésében – közölte az orosz külügyminisztérium.

A brazil elnöki hivatal szerint Luis Inácio Lula da Silva elnök csütörtökön fogadja Szergej Lavrovot Brazíliavárosban. Luis Inácio Lula da Silva szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, akivel megvitatták a gázai és ukrajnai helyzetet.

Putyin szerint Biden azért tett rá sértő kijelentést, mert azt mondta, hogy előnyösebb lenne, ha őt választanák meg amerikai elnöknek

Vlagyimir Putyin szerint Joe Biden azért tett a személyét sértő kijelentést, mert ő „Oroszország számára előnyösebbnek” nevezte, ha Biden marad az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai elnök sértő szavai csak megerősítik az ő igazát – tette hozzá.
„Mi ugye nemrég beszéltünk, és akkor ön azt kérdezte tőlem, hogy kit részesítenénk előnyben az Egyesült Államok jövendőbeli elnökeként” – felelt Putyin Pavel Zarubin újságíró kérdésére.
„Azt mondtam, bármelyik elnökkel készek vagyunk dolgozni, de úgy vélem, számunkra, Oroszország számára Biden előnyösebb lenne. És abból ítélve, amit ő mondott rám, teljesen igazam volt, mert ez volt a megfelelő reakció arra, amit mondtam” – válaszolt Putyin mosolyogva.
Putyin hangsúlyozta: Biden nem mondhatta azt neki, hogy „Vologya ügyes vagy, köszönöm, sokat segítettél”.
„Értjük, hogy mi zajlik ott belpolitikai szempontból, és a reakció teljesen helyénvaló, ez pedig azt jelenti, hogy igazam volt” – tette hozzá az orosz államfő.
Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy Joe Bidenről és elődjéről, Donald Trumpról tett kijelentéseit az orosz, nem pedig az amerikai hallgatóságnak szánta.
„Ön orosz újságíró, s ezért is kérdezte meg, hogy ki az előnyösebb számunkra. Mint ahogy már akkor is mondtam, most is megismételhetem: Biden” – mondta Putyin.
Az amerikai elnök egy szerdai San Franciscó-i adománygyűjtő kampányrendezvényen az Egyesült Államokat szerinte fenyegető nukleáris veszélyről szólva „őrült gazembernek” (crazy S.O.B.) nevezte Putyint.
Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete szerint Moszkva határozott tiltakozását tartalmazó jegyzéket adtak át az amerikai külügyminisztériumnak Biden kijelentései miatt
„Ahogy ma reggel a külügyminisztérium megkezdte munkáját, határozott tiltakozást tartalmazó jegyzéket adtunk át az amerikai kormányzat által az orosz elnök irányába tett felháborító és megengedhetetlen sértésekkel kapcsolatban” – olvasható a diplomáciai képviselet Telegram-oldalán, amit Ria Novosztyi hírügynökség idézett.
Antonov hangsúlyozta, hogy a jelen helyzetet aligha lehet egyszerű bocsánatkéréssel rendezni, „amibe az amerikai hatóságok úgysem mennének bele”. Megjegyezte, hogy közelgő novemberi amerikai elnökválasztással az ilyen kirohanások rutinszerűvé válnak majd.
A diplomata szerint Biden megengedhetetlen kijelentése csak a tehetetlenséget bizonyítja és a józan ész hiányát az Oroszországgal folytatott politikában.
„Mindent elkövetnek azért, hogy indulatok vezérelte választ provokáljanak ki belőlünk. Nyilvánvaló, hogy a gorombaság, sértések, nyomdafestéket nem tűrő kijelentések nem szolgálják a stratégiai biztonság megerősítését, amelyre annyira szüksége van a világnak a jelen történelmi körülmények között” – fogalmazott Oroszország washingtoni nagykövete.

Több mint százezer ukrán katona van a fehérorosz határnál az ország védelmi minisztere szerint

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter csütörtökön azt állította egy tévéinterjúban, hogy Ukrajna 112-114 ezer fős csapásmérő erőt összpontosított a fehérorosz határhoz, egyúttal kilátásba helyezte, hogy „teketóriázás nélkül” lelövik a NATO-gépeket, ha megsértik a Fehérorosz Köztársaság légterét.
A tárcavezető erről a Rosszija 24 orosz tévécsatornának beszélt. Kijelentette, hogy a több mint százezer fős ukrán haderőből szerinte mindössze csak 17 ezer főt használnak közvetlenül a határ védelmére.
Úgy vélte ugyanakkor, hogy egyelőre nem szükséges katonai erőket vezényelni az ukrán határhoz a fehérorosz oldalon. Szavai szerint most a legnagyobb veszélyt országára nézve az „Ukrajnából érkező szabotázscsoportok” jelentik. A fehérorosz miniszter azt is elmondta, hogy a Nyugat állítólag katonai műveletre készül, és objektumok felderítését végzi Fehéroroszország területén.
„Tudjuk, ki ellen irányulnak ezek a katonai műveletek. Folyamatos felderítés zajlik minden formában, rádiótechnikával, repülőgépekkel és drónokkal. Naponta öt-kilenc bevetést hajtanak végre” – fejtegette, hozzátéve hogy a „Nyugat” űrfelderítést is végez országa fölött, ami azt mutatja, hogy „ aktívan érdeklődik” a fehérorosz katonai támaszpontok és létesítmények iránt.
Hrenyin előrebocsátotta, hogy Fehéroroszország le fogja lőni a NATO-gépeket, ha – mint állította – továbbra is megsértik Fehéroroszország légi határait. Elmondta még, hogy a tervek szerint 2025-ben Fehéroroszország és Oroszország közös hadgyakorlatot tart Fehéroroszország területén.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka

A tajvani földrengés halálos áldozatainak száma tizenkettőre nőtt péntekre. A hatóságok földcsuszamlás és sziklaomlás kockázata mellett folytatják a mentési munkát a romok közt – közölték hivatalosan.

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka
2024. április 05., péntek

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben

A NATO hírszerzési adatai arra utalnak, hogy Oroszország a közeljövőben valószínűleg nem indít nagyszabású offenzívát – jelentette csütörtökön a European Pravda egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselőre hivatkozva.

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben
2024. április 05., péntek

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében
2024. április 05., péntek

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől

Az Egyesült Államok órákon és napokon belül változtatást vár el Izraeltől a gázai humanitárius helyzet javítása és a segélymunkások védelme érdekében – közölte a Fehér Ház csütörtökön.

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől
2024. április 05., péntek

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban

Halálos ítéletet hajtottak végre Oklahoma államban egy több mint két évtizede történt kettős gyilkosság elkövetőjén, egy 41 éves férfin.

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban
2024. április 05., péntek

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak
2024. április 04., csütörtök

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt
2024. április 04., csütörtök

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére
2024. április 04., csütörtök

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha
2024. április 04., csütörtök

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért

Kitünteti Klaus Iohannis román államfőt az Atlatic Council (Atlanti Tanács) nevű befolyásos egyesült államokbeli agytröszt. A kitüntetés tényéről a szervezet számolt be honlapján.

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért