Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program

Az Első otthon az első években meghatározó szerepet játszott a lakáspiac fejlődésében, de ma már egyre kisebb az érdeklődés iránta

Fotó: Bálint Eszter

Miközben pár évvel ezelőtt még pillanatok alatt kimerült az Első otthon, majd Új otthon programra szánt keret, mára már alig mutatkozik érdeklődés az állami garanciával zajló lakásvásárlási program iránt. Szakértők szerint azért, mert ma már a bankok kedvezőbb hitelkonstrukciókat is nyújtanak, illetve sokan nagyobb, drágább lakást szeretnének vásárolni, mint ami a program keretében elérhető.

Bálint Eszter

2024. április 04., 09:572024. április 04., 09:57

Mindössze 1940 hitelre nyújtottak állami garanciát 2023-ban az Új otthon programon keresztül, ami 95 százalékos csökkenést jelent a csúcsidőszakhoz képest. Sőt a program idei első hónapjában is alig 100 garanciát biztosítottak, holott néhány éve még nagyon résen kellett lenniük a fiataloknak, hogy ne maradjanak hoppon – irányítja rá a figyelmet a Panorama.ro portál elemzése, amely az állam által támogatott lakásvásárlási programok alakulását veszi górcső alá.

Mint ismeretes, az akkor még Első otthon nevet viselő program 2009-ben indult, amikor ugyan a gazdasági válság nyomán csökkenésnek indultak az ingatlanárak, ám a fiatalok nagy része az akkori piaci körülmények között nem tudott bankkölcsönhöz jutni, és csak keveseknek nyílt lehetőségük önerőből lakást vásárolni.

Az SVN Romania tanácsadó cég által készített megfizethetőségi index szerint

2009-ben egy romániai felnőttnek 27 évig kellett volna megtakarítania a hazai átlagfizetésnek megfelelő összeget ahhoz, hogy egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakást vásároljon például Bukarestben. Ez 324 fizetést jelent.

Ilyen körülmények között jól jött, hogy az állami program keretében csak 5 százalékos önrészt kellett a fiataloknak összekuporgatniuk a bankok által megkövetelt 15 százalék helyett, és a kamatlábak is kedvezőek voltak az állami garanciának köszönhetően – ugyanis az államnak kell fizetnie a banknak, ha a hiteligénylő fizetésképtelenné válik.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Az új lakások vásárlására kivetett 5 százalékos áfával együtt az Első otthon program működése 15 éve alatt 64 milliárd lej (átlagárfolyamon számolva mintegy 14 milliárd euró) értékű hitelt támogatott.

Az Első otthon boomja alatt a régi lakások tulajdonosai 60 000 euró körül tartották az árakat, a fejlesztők a program követelményeinek megfelelő lakásokat építettek, a bankoknak pedig volt mire hitelt nyújtaniuk. Vagyis a program mozgásba hozta a lakáspiac berozsdázott fogaskerekeit.

„Az Első otthon meghatározó szerepet játszott a lakáspiac fejlődésében a bevezetésének első éveiben, amikor a lakásvásárlásra nyújtott hitelek több mint 70 százalékát a program keretében nyújtották. Nem szabad elfelejteni, hogy többek között a 2008–2009-es gazdasági és pénzügyi válság utáni első évekről beszélünk, amikor az embereknek csökkent a jövedelmük, és drasztikusan csökkentek az árak az ingatlanpiacon” – értékelt a Panorama.ro megkeresésére Cătălin Marin, az SVN Románia | Credit & Financial Solutions managing partnere.

Az elemzés felidézte: 2016-ban az eredetileg garanciákra elkülönített 1,5 milliárd lejes pénzalapot mintegy négy hónap alatt kimerítették. A fiatalok az összeállított iratcsomójukkal hónapokig vártak az újabb kiegészítésre. A számok azt mutatják, hogy abban az évben volt a legmagasabb a garanciák összege: 3,5 milliárd lej – derül ki a program lebonyolításával megbízott állami garanciaalapnak (FNGCIMM) a portálhoz eljuttatott adataiból.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Azóta a lakáspiac lassan, de biztosan megváltozott, és a jövedelmek bővülésével a lakásárak is emelkedtek.

„A piac elkezdett fejlődni, többek között a kínálati oldalon. Az adataink például azt mutatják, hogy 2015 és 2019 között majdnem megháromszorozódott a közepes árkategóriájú projektek aránya, és azt is figyelembe kell venni, hogy az átadott lakások száma is emelkedett, tehát nem csak az arány nőtt, hanem a közepes árkategóriájú lakások száma is” – mutatott rá Cătălin Marin.

Tapasztalatai szerint ugyanakkor a vásárlók elkezdtek minőségi, jobb környéken elhelyezkedő lakásokat keresni, amelyek már nem férnek bele az Első otthon program felső határaiba.

Ez okozta, hogy a program részesedése 2018–2019-ben csökkenni kezdett, és az összes lakáseladás 20 százaléka körül alakult.

A csúcsot amúgy a 2012-es év tartja, amikor 41 026 szerződést írtak alá.

korábban írtuk

Alábbhagy a lakásvásárlási láz: a rekordinfláció és a növekvő kamat miatt „inog” az Új otthon program
Alábbhagy a lakásvásárlási láz: a rekordinfláció és a növekvő kamat miatt „inog” az Új otthon program

Az Új otthon nevű lakásvásárlási program iránt sokkal kevesebben érdeklődnek, mint egy évvel ezelőtt. Felére csökkent az igénylések száma, a kiszámíthatatlan helyzet, a hatalmas mértékű infláció és a növekvő kamat elbizonytalanítja a lakásvásárlókat.

Az elemzés emlékeztet: az elmúlt években az ingatlanpiaci árak tovább emelkedtek az építőanyag- és energiaárak felsrófolása közepette. De a kegyelemdöfést az Első otthon, majd a később Új otthon számára a kamatlábak 2022-től kezdődő emelkedése adta meg, ami miatt egyébként a kormány módosította a program keretében nyújtott hitelek havi törlesztőrészletének kiszámításakor figyelembe vett bankközi kamatlábnak (ROBOR) a fogyasztói hitelek irányadó mutatójára (IRCC) váltását.

Idézet
A kamatemelés végül irrelevánssá tette a programot. Az 5,97 százalékos IRCC 8 százalékos vagy azt meghaladó kamatot eredményezett, amitől az Első otthon hitel lényegesen drágábbá vált, mint a fix kamatozású jelzáloghitelek, amelyek közül a legjobbak jelenleg 5,6 százalék körül mozognak”

– magyarázta Cătălin Marin. Rámutatott: ma az Új otthon program keretében értékesített lakások aránya a teljes romániai ingatlanpiaci eladások kevesebb mint 1,5 százaléka. A szakember szerint ez azért van így, mert a program keretében a kamatok változóak, és több mint 2 százalékkal magasabbak, mint a három-öt évre fix kamatozású ajánlatok, továbbá mert a lakásvásárlásra vágyóknak sikerült az 5 százalékos előleghez képest többet megtakarítaniuk.

Emellett a programban szereplő árplafon is túl alacsony mind a kínálat, mind a kereslet tekintetében – az emberek magasabb jövedelemmel rendelkeznek és változatosabbak a lakásválasztási szempontok.

A kormány is érzékeli a program népszerűségének csökkenését: 2024-re 1 milliárd lejes keretet hagyott jóvá, ami 500 millió lejjel kevesebb, mint tavaly. De vélhetően így is elég lesz, miután tavaly csak 485 millió lej értékű garanciát használtak fel.

korábban írtuk

Idén is folytatódik az Új otthon program, egymilliárd lejes hiteltámogatási keretet hagyott jóvá a kormány
Idén is folytatódik az Új otthon program, egymilliárd lejes hiteltámogatási keretet hagyott jóvá a kormány

Egymilliárd lejes hiteltámogatási kerettel folytatódik 2024-ben a kedvezményes lakásvásárlást lehetővé tevő Új otthon program.

A hitelpiacon ugyanakkor egyelőre nem várhatunk látványos változást, a kamatlábak egyelőre nem mutatják a csökkenés jeleit, de ez szakemberek szerint a közeljövőben megtörténhet. A Svájci Nemzeti Bank ugyanis nemrég 25 százalékpontos kulcskamat-csökkentést jelentett be, ami megadhatja az alaphangot ahhoz, hogy az Egyesült államok jegybanki szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) is hasonló lépésre szánja magát. Az amerikai jegybank 2024-ben várhatóan háromszor csökkenti az irányadó kamatlábat.

Az infláció alakulásától függően a Román Nemzeti Bank (BNR) is csökkentheti a kamatokat, és a hitelek olcsóbbá válhatnak, ami tovább taszíthatja ezt a kormányprogramot a jelentéktelenség felé – vetítette előre a Panorama.ro elemzése.

korábban írtuk

Belassított az ingatlanpiac: kevesebb új lakást adtak át tavaly, mint egy évvel korábban
Belassított az ingatlanpiac: kevesebb új lakást adtak át tavaly, mint egy évvel korábban

Kevesebb új lakást adtak át Romániában tavaly, mint egy évvel korábban, amire nem volt példa az elmúlt évtizedben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból.

korábban írtuk

Erdélyi városokban a legdrágábbak a lakások, de a Partium is feltör: Nagyváradon is nagyot nőttek az ingatlanárak
Erdélyi városokban a legdrágábbak a lakások, de a Partium is feltör: Nagyváradon is nagyot nőttek az ingatlanárak

Tovább emelkedtek februárban a lakásárak, az ország legdrágább városai Kolozsvár és Brassó, majd Bukarest és Konstanca következik, utóbbi egyre közelebb kerül a fővárosi szinthez, de az év második hónapjának árbajnoka Nagyvárad.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 05., vasárnap

Közel háromezer ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kitörése óta

Közel 3000 ukrán állampolgár talált munkát Romániában a háború kitörése óta az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) közvetítésével.

Közel háromezer ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kitörése óta
2024. május 05., vasárnap

Enyhén csökkent áprilisban a nyugdíjasok száma; az átlagnyugdíj 2248 lej volt

Idén április végén 4 748 274 nyugdíjast tartottak nyilván Romániában, 4274-gyel kevesebbet, mint egy hónappal korábban; az átlagnyugdíj 2248 lej volt – közölte vasárnap az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) közzétett adataiból.

Enyhén csökkent áprilisban a nyugdíjasok száma; az átlagnyugdíj 2248 lej volt
2024. május 03., péntek

Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára

Lassú emelkedésbe kezdtek a hónapokig mélyponton álló szalmás gabonafelvásárlási árak, de ennél látványosabb drágulás elé néz a két legkeresettebb olajos növény, a repce és a napraforgó.

Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára
2024. május 03., péntek

A 25 ezer eurós de minimis agrártámogatás megduplázását kéri Brüsszeltől 15 uniós tagállam

Az Európai Bizottság 2024 végéig meghosszabbította az ukrajnai háború okozta válság miatt bajban levő mezőgazdasági farmoknak nyújtandó támogatást. Tizenöt tagállam viszont azt kéri, a kistermelőknek szánt de minimis támogatások összege megduplázódjon.

A 25 ezer eurós de minimis agrártámogatás megduplázását kéri Brüsszeltől 15 uniós tagállam
2024. május 03., péntek

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak: amíg itt a 2 százalékot sem éri el azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik tavaly a rendes munkaidőn túl is dolgoztak, az éllovas országokban meghaladja a 10 százalékot.

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak
2024. május 03., péntek

A hús, a növényi olajok és a gabona drágulása miatt tovább nőttek az élelmiszerárak

Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, ezúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt, amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.

A hús, a növényi olajok és a gabona drágulása miatt tovább nőttek az élelmiszerárak
2024. május 03., péntek

Jócskán megnőtt a román államadósság, meghaladja a GDP felét

Idén februárban 841,292 milliárd lejre nőtt az államadósság az előző havi 801,687 milliárd lejről – közölte pénteken a pénzügyminisztérium.

Jócskán megnőtt a román államadósság, meghaladja a GDP felét
2024. május 02., csütörtök

Viszi a pénzt a hatalmas államadósság: zsugorodott a román jegybank devizatartaléka

Április végére a március végi 64,279 milliárd euróról 2,7 százalékkal 62,511 milliárd euróra csökkent a Román Nemzeti Bank (BNR) devizatartaléka.

Viszi a pénzt a hatalmas államadósság: zsugorodott a román jegybank devizatartaléka
2024. május 02., csütörtök

Amerikai pénzből épül újabb magasfeszültségű távvezeték Románia és a Moldovai Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és a Moldovai Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.

Amerikai pénzből épül újabb magasfeszültségű távvezeték Románia és a Moldovai Köztársaság között
2024. május 02., csütörtök

Már négy városban is drágábbak a lakások, mint Bukarestben

Miután a kolozsvárit követően a brassói lakások is drágábbak lettek, mint a bukarestiek, két másik város is megelőzte a fővárost ebben a tekintetben. Bukarest így már csak az ötödik legdrágább város.

Már négy városban is drágábbak a lakások, mint Bukarestben