Minden érvényes, értékelhető erdélyi pályázatot támogat a magyar kormány

MTI 2017. november 21., 18:14 utolsó módosítás: 2017. november 21., 21:15

A Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében leadott valamennyi érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújt a magyar kormány - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Marosvásárhelyen, sajtótájékoztatón.

Magyar Levente és Kelemen Hunor egy korábbi sajtótájékoztatón Fotó: Boda L. Gergely

Maros megye mezőségi kisrégiójában fél évvel ezelőtt kísérleti jelleggel hirdették meg a magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési programot.

Magyar Levente elmondta: 526 mezőségi vállalkozó és gazdálkodó nyújtott be pályázatot, és a támogatási igényeknek - reményei szerint - mintegy 90 százalékát tudják támogatni.

Közölte: ahhoz, hogy minden érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújthassanak, az eredetileg meghirdetett egymilliárd forintról körülbelül 1,5 milliárd forintra kell emelni a program támogatási keretét, de erre van lehetőség.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a pályázat eredményhirdetése decemberre várható, és a pályázók már 2018 első hónapjaiban hozzájuthatnak az igényelt támogatáshoz.

Ismertette, hogy elsősorban gazdák pályáztak mezőgazdasági gépek és tenyészállatok vásárlására, valamint a földterületek jogi helyzetének a tisztázására, telekkönyvezésre. A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a program romániai beindítása „nem volt könnyű szülés”, de abban reménykednek, hogy „ha a gyerek ezt a legnehezebb szakaszt túlélte, akkor meg fog maradni", sőt „az élni akarásáról tett tanúbizonyság alapján" úgy látszik, hogy „erős lesz, és hosszan fog élni”.

Magyar Levente elmondta: hosszú hónapok egyeztetése után a nyár végén sikerült megállapodniuk Románia kormányával a program alapvető feltételeiről, a programot eddig zavartalanul és jóhiszeműen tudták lebonyolítani.

Hozzátette, a román gazdaság is profitál a programból, hiszen az eszközöket, amelyeket a kedvezményezett gazdák meg fognak vásárolni, többnyire Románia állítja elő. „Amikor szépen látszanak majd ezek a számok, akkor végérvényes lesz az a pozitív román hozzáállás, hogy ez a program Romániának is jó, gyarapszik általa” - jelentette ki az államtitkár.

Magyar Levente bejelentette, hogy 2018-ban a programot kiterjesztik más területekre, egyidejűleg a támogatási összeghatár megemelését tervezik.

Ehhez azonban az kell, hogy az Orbán-kormány a jövő évi parlamenti választások után is folytassa a munkáját, jegyezte meg. Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a román-magyar viszony őszi „hullámzása” a két ország kapcsolatrendszere egészére kihatott.

A sajtótájékoztatón Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a magyar állam segítsége Maros megyének éppen abba a kisrégiójába érkezett, ahol a legnagyobb szükség van rá. Erdélyben a gazdaságfejlesztési programot a Pro Economica alapítvány bonyolítja le.

Nem kért ébresztő - A marosvásárhelyi iskolaügy ébresztő volt mindkét fél számára, és azt az üzenetet hordozta, hogy el kell kerülni az ehhez hasonló helyzeteket, hiszen a közép-európai térségben egyik ország sem tud elszigetelten fejlődni. Magyarország a térség egészének a felemelkedésében érdekelt, szögezte le Magyar Levente.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat