Millióknak dob mentőövet a román kormány támogatások, utalványok, az állam által garantált hitelkonstrukciók formájában

Bálint Eszter 2022. április 11., 20:24 utolsó módosítás: 2022. április 11., 23:02

Négy pilléren nyugvó gazdasági mentőcsomagot dolgozott ki a bukaresti kormánykoalíció, a haszonélvezők között találjuk a kis- és közepes vállalkozásokat, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedőket, illetve a lakosok egy részét – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig.

Millióknak dob mentőövet a román kormány támogatások, utalványok, az állam által garantált hitelkonstrukciók formájában
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Támogatás Romániának – ezzel a címmel dolgozott ki gazdasági mentőcsomagot a bukaresti kormány. A koalíció hétfőn délután egyeztetett a tervezett, mezőgazdasági, szociális és ifjúsági tárgykörökbe csoportosított intézkedésekről. A 17,3 milliárd lejre (mintegy 3,5 milliárd euró) rúgó válságkezelési intézkedéseket hétfőn este jelentette be a hatalmon lévő három alakulat vezetője, Nicolae Ciucă kormányfő, a liberális párt (PNL), Marcel Ciolacu, a szociáldemokrata alakulat (PSD), valamint Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Szerintük a most véglegesített intézkedéscsomag a háború okozta gazdasági válságra biztosít gyors, azonnali megoldásokat.

A Támogatás Romániának projekt a lakosság több mint fele számára nyújt valamilyen védelmet az áremelkedésekkel szemben – közölte Marcel Ciolacu PSD-elnök a kormánykoalíció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón. „Az intézkedéscsomag válasz a jelenlegi nehéz helyzetre, és örülök, hogy együtt dolgozhattam ezen a terven Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. „Ma véglegesítettük az egyes intézkedések részleteit, és egyeztettünk arról, hogy az egyes minisztereknek és a parlamentnek mit kell tennie annak érdekében, hogy a tervet minél hamarabb elfogadják és végrehajtsák” – jelentette ki a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő Ciolacu. Hozzátette, a 17,3 milliárd lejre rúgó intézkedéscsomag nagy részét európai alapokból fogják finanszírozni.

A hétfőn este közzétett dokumentum alapján a csomag összköltségvetéséből 9 milliárd lej az uniós forrás, 8,3 milliárd pedig a román költségvetésből származik. A nagyobb tételek közül 300 millió eurót szánnak az áremelkedések kompenzálására, 200 millió eurót gazdasági befektetések ösztönzésére, 300 millió lejt a teherfuvarozó és személyszállítási társaságok támogatására, 200 millió eurót mezőgazdasági termékek hazai feldolgozásának finanszírozására.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az intézkedések ismertetésekor arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban mélyülni fog a gazdasági válság Romániában, ezért az államnak kötelessége beavatkozni. 

„Ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk, abban az értelemben, hogy ott avatkozzon be, ahol szükséges, mert gazdasági válság van, amely az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni. Az infláció növekedését látjuk az euróövezetben, a balti államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és ez minden európai gazdaságot érinteni fog” – fejtette ki Kelemen. A kormányfőhelyettes szerint az intézkedések révén nőnek a költségvetési bevételek, így lesz miből segíteni az állami támogatásra szoruló társadalmi kategóriákat, és nem borul fel a költségvetés egyensúlya.

Támogatás a vállalkozásoknak

A gazdasági intézkedések között találjuk az építőipari árrobbanás nyomán szükségessé vált „árfelzárkózást”, aminek köszönhetően ki lehet igazítani a szerződésbe foglalt árakat, így nem lehetetlenülnek el az állami beruházások. Egymilliárd lejes költségvetéssel újraindul ugyanakkor májustól a 2014/807-es kormányhatározat által lehetővé tett, a beruházásokat ösztönző támogatási program.

A megugrott üzemanyagárak miatt bajba jutott fuvarozók eközben literenként 0,50 lejt írhatnak le kiadásaikból az állami támogatás részeként.

Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL, Marcel Ciolacu, a PSD, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ismertette a válságkezelő csomagot Fotó: Videófelvétel

Amennyiben egy romániai kis- vagy közepes vállalkozás tevékenységét közvetlenül is negatívan befolyásolja az Ukrajnában zajló háború, 400 000 euróig terjedő támogatást kaphat, erre a célra legkevesebb 300 millió eurót irányoznának elő. Folytatódhat továbbá a kényszerszabadságolás és a Kurzarbeit támogatása.

Ami a mezőgazdaságot illeti, 200 millió euróból támogatják a feldolgozó ágazatot, illetve 100 millió euróval feltőkésítik az Unirea kereskedőházat, hogy ezáltal biztosítani lehessen a szükséges alapélelmiszer-készleteket.

Utalványok és minimálbér-emelés

A szociális intézkedések fejezete a leghosszabb a koalíciós ülés előtt nyilvánosságra került dokumentum szerint. A cél az alacsony jövedelmű polgárok megsegítése.

Azok a családok, ahol két szülő legalább két gyereket nevel, illetve azok az egyszülős családok, ahol az átlagos havi bevétel nem éri el a 600 lejt – a becslések szerint összesen 151 ezer háztartás – kéthavonta 50 eurós utalványt kapnak, amelyekből hat alapélelmiszert lehet vásárolni.

Hasonló támogatásban részesül a garantált minimális jövedelemben részesülő mintegy 168 ezer személy, 864 533 fogyatékkal élő személy, valamint 3 498 875 olyan nyugdíjas, akinek a havi juttatása nem éri el az 1500 lejt. A 4 682 408 haszonélvezőre 936 481 600 eurót fordít a román állam a dokumentum szerint, ami az idei évre prognosztizált hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékának felel meg.

Az alacsony jövedelmű családokban élő diákok eközben az év végéig havonta – leszámítva a vakációt – kapnak egy 30 eurós értékjegyet, amelyből az alapélelmiszerek mellett tanszereket és ruházati cikkeket vásárolhatnak. A jelenleg is szociális ösztöndíjban részesülő 156 ezer diákról van szó, a rájuk fordított összeg pedig az év végéig eléri a 32 760 000 eurót, vagyis a GDP 0,012 százalékát.

A minimálbér 200 lejjel történő emelését is jóváhagyták, és ez a különbözet adómentes lenne.

„Vagyis a 200 lej úgy kerül az alkalmazott zsebébe, hogy a munkáltatónak semmit sem kell az államnak is fizetnie” – magyarázta Nicolae Ciucă.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban eközben – az építőiparhoz hasonlóan – bruttó 3000 lejre emelik a minimálbér összegét, és a mezőgazdasági termékek Romániában történő feldolgozására 10 százalékos támogatást nyújt az állam, hogy az ország ne nyersanyagot, hanem már feldolgozott terméket exportáljon.

Az étkezési utalványok értéke június elsejétől 30 lejre nő.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn este elmondta, az intézkedések többsége május 1-jétől lép hatályba, és ezek év végéig lesznek érvényesek. Csak az uniós alapokból finanszírozott programok folytatódnak 2022. december 31-e után is. A kormányfő hozzátette, a koalíció az eredeti tervekkel ellentétben nem döntött a törlesztőrészletek ideiglenes felfüggesztéséről. „Megvitattuk ezt az intézkedést a pénzügyminiszterrel. A kormánykoalícióban azonban úgy ítéltük meg, hogy a helyzet további elemzésre szorul, így egyelőre elhalasztottuk az erről szóló döntést” – jelentette ki Ciucă.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón hozzátette, a kormány egyeztet a témában a romániai bankok képviselőivel. Szerinte figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészletek kifizetésének elhalasztása nem feltétlenül könnyít az ügyfelek helyzetén, ha a kamatok emelkednek, mert végül törlesztéskor nagyobb összegű részletek fizetésére kényszerülnek. Leszögezte: a törlesztőrészletek elhalasztása akkor lesz aktuális, ha a kamatlábak stabilizálódnak, ami kiszámíthatóvá teszi a lehetőséggel élni kívánó ügyfelek számára a döntésük árát. A tervezett hitelmoratóriumot 12 hónapra igényelhették volna a bajba jutott törlesztők; 50 ezerre becsülik azoknak a körét, akik élnének a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével.

Eközben a kórházban kezelt betegek és az idősotthonok lakói egyaránt bőségesebb és finomabb ellátásra számíthatnak, a kormány ugyanis megkétszerezte, és napi 22 lejre emelte a páciensek, illetve az idősek étkeztetésére fordítható összegeket.

Segítség a fiataloknak

A fiatalokat megcélzó intézkedések két pillérre épülnek. Az egyik a Family start program, amelynek keretében az állam az összeg 80 százalékáig garanciát vállal egy legtöbb 75 ezer lejes bankkölcsönre, amelyből hétüléses családi autót lehet vásárolni, fizetni lehet a gyerek bölcsődei, óvodai, after school elhelyezésével járó költségeket, finanszírozni lehet az egyetemi tanulmányokkal járó kiadásokat, az albérletet, a lakásvárláshoz szükséges előleget. A feltétel: a hitelt igénylőnek 18 és 45 év közöttinek kell lennie, a fiatal család nettó bevételei pedig nem haladhatják meg a havi nettó 7500 lejt. Legtöbb 10 ezer haszonélvezővel terveznek.

Emellett Student Invest néven diákhitelprogramot indítanak, amelynek keretében az állam szintén 80 százalékig garanciát vállal egy legtöbb 50 ezer lejes hitelre, amelynek összegéből az igénylő egyetemi tanulmányait és az azzal járó kiadásokat finanszírozhatja. A 18–31 évesek igényelhetik ezt a diákhitelt, és szintén 10 ezer haszon­élvezővel számol a kormány.

Az intézkedéscsomag arról is rendelkezik, hogy az állami gondozásban lévő gyerekek étkeztetésére fordított összeget – az életkoruktól függően – a jelenlegi napi 12 lejről 16 lejre, illetve 16,6 lejről 22 lejre emelik. Az állami gondozásban lévő gyerekek személyes szükségleteire fordított havi összeget 28 lejről 150 lejre emelik; 58,5 százalékkal nő az állami gondozott gyerekek ruházatára és tanszereire fordítható éves összeg; a jelenlegi 630 lejről 900 lejre növelik a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek ellátásának támogatását. Ugyanakkor a jelenlegi 300 helyett 5000-en iratkozhatnak fel idén az állami lombikprogramra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport