Millióknak dob mentőövet a román kormány támogatások, utalványok, az állam által garantált hitelkonstrukciók formájában

Millióknak dob mentőövet a román kormány támogatások, utalványok, az állam által garantált hitelkonstrukciók formájában

Fotó: Barabás Ákos

Négy pilléren nyugvó gazdasági mentőcsomagot dolgozott ki a bukaresti kormánykoalíció, a haszonélvezők között találjuk a kis- és közepes vállalkozásokat, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedőket, illetve a lakosok egy részét – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig.

Bálint Eszter

2022. április 11., 20:242022. április 11., 20:24

2022. április 11., 23:022022. április 11., 23:02

Támogatás Romániának – ezzel a címmel dolgozott ki gazdasági mentőcsomagot a bukaresti kormány. A koalíció hétfőn délután egyeztetett a tervezett, mezőgazdasági, szociális és ifjúsági tárgykörökbe csoportosított intézkedésekről. A 17,3 milliárd lejre (mintegy 3,5 milliárd euró) rúgó válságkezelési intézkedéseket hétfőn este jelentette be a hatalmon lévő három alakulat vezetője, Nicolae Ciucă kormányfő, a liberális párt (PNL), Marcel Ciolacu, a szociáldemokrata alakulat (PSD), valamint Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Szerintük a most véglegesített intézkedéscsomag a háború okozta gazdasági válságra biztosít gyors, azonnali megoldásokat.

A Támogatás Romániának projekt a lakosság több mint fele számára nyújt valamilyen védelmet az áremelkedésekkel szemben – közölte Marcel Ciolacu PSD-elnök a kormánykoalíció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón. „Az intézkedéscsomag válasz a jelenlegi nehéz helyzetre, és örülök, hogy együtt dolgozhattam ezen a terven Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. „Ma véglegesítettük az egyes intézkedések részleteit, és egyeztettünk arról, hogy az egyes minisztereknek és a parlamentnek mit kell tennie annak érdekében, hogy a tervet minél hamarabb elfogadják és végrehajtsák” – jelentette ki a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő Ciolacu. Hozzátette, a 17,3 milliárd lejre rúgó intézkedéscsomag nagy részét európai alapokból fogják finanszírozni.

A hétfőn este közzétett dokumentum alapján a csomag összköltségvetéséből 9 milliárd lej az uniós forrás, 8,3 milliárd pedig a román költségvetésből származik. A nagyobb tételek közül 300 millió eurót szánnak az áremelkedések kompenzálására, 200 millió eurót gazdasági befektetések ösztönzésére, 300 millió lejt a teherfuvarozó és személyszállítási társaságok támogatására, 200 millió eurót mezőgazdasági termékek hazai feldolgozásának finanszírozására.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az intézkedések ismertetésekor arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban mélyülni fog a gazdasági válság Romániában, ezért az államnak kötelessége beavatkozni. 

„Ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk, abban az értelemben, hogy ott avatkozzon be, ahol szükséges, mert gazdasági válság van, amely az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni. Az infláció növekedését látjuk az euróövezetben, a balti államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és ez minden európai gazdaságot érinteni fog” – fejtette ki Kelemen. A kormányfőhelyettes szerint az intézkedések révén nőnek a költségvetési bevételek, így lesz miből segíteni az állami támogatásra szoruló társadalmi kategóriákat, és nem borul fel a költségvetés egyensúlya.

Támogatás a vállalkozásoknak

A gazdasági intézkedések között találjuk az építőipari árrobbanás nyomán szükségessé vált „árfelzárkózást”, aminek köszönhetően ki lehet igazítani a szerződésbe foglalt árakat, így nem lehetetlenülnek el az állami beruházások. Egymilliárd lejes költségvetéssel újraindul ugyanakkor májustól a 2014/807-es kormányhatározat által lehetővé tett, a beruházásokat ösztönző támogatási program.

A megugrott üzemanyagárak miatt bajba jutott fuvarozók eközben literenként 0,50 lejt írhatnak le kiadásaikból az állami támogatás részeként.

Galéria

Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL, Marcel Ciolacu, a PSD, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ismertette a válságkezelő csomagot

Fotó: Videófelvétel

Amennyiben egy romániai kis- vagy közepes vállalkozás tevékenységét közvetlenül is negatívan befolyásolja az Ukrajnában zajló háború, 400 000 euróig terjedő támogatást kaphat, erre a célra legkevesebb 300 millió eurót irányoznának elő. Folytatódhat továbbá a kényszerszabadságolás és a Kurzarbeit támogatása.

Ami a mezőgazdaságot illeti, 200 millió euróból támogatják a feldolgozó ágazatot, illetve 100 millió euróval feltőkésítik az Unirea kereskedőházat, hogy ezáltal biztosítani lehessen a szükséges alapélelmiszer-készleteket.

Utalványok és minimálbér-emelés

A szociális intézkedések fejezete a leghosszabb a koalíciós ülés előtt nyilvánosságra került dokumentum szerint. A cél az alacsony jövedelmű polgárok megsegítése.

Azok a családok, ahol két szülő legalább két gyereket nevel, illetve azok az egyszülős családok, ahol az átlagos havi bevétel nem éri el a 600 lejt – a becslések szerint összesen 151 ezer háztartás – kéthavonta 50 eurós utalványt kapnak, amelyekből hat alapélelmiszert lehet vásárolni.

Hasonló támogatásban részesül a garantált minimális jövedelemben részesülő mintegy 168 ezer személy, 864 533 fogyatékkal élő személy, valamint 3 498 875 olyan nyugdíjas, akinek a havi juttatása nem éri el az 1500 lejt. A 4 682 408 haszonélvezőre 936 481 600 eurót fordít a román állam a dokumentum szerint, ami az idei évre prognosztizált hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékának felel meg.

Az alacsony jövedelmű családokban élő diákok eközben az év végéig havonta – leszámítva a vakációt – kapnak egy 30 eurós értékjegyet, amelyből az alapélelmiszerek mellett tanszereket és ruházati cikkeket vásárolhatnak. A jelenleg is szociális ösztöndíjban részesülő 156 ezer diákról van szó, a rájuk fordított összeg pedig az év végéig eléri a 32 760 000 eurót, vagyis a GDP 0,012 százalékát.

A minimálbér 200 lejjel történő emelését is jóváhagyták, és ez a különbözet adómentes lenne.

„Vagyis a 200 lej úgy kerül az alkalmazott zsebébe, hogy a munkáltatónak semmit sem kell az államnak is fizetnie” – magyarázta Nicolae Ciucă.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban eközben – az építőiparhoz hasonlóan – bruttó 3000 lejre emelik a minimálbér összegét, és a mezőgazdasági termékek Romániában történő feldolgozására 10 százalékos támogatást nyújt az állam, hogy az ország ne nyersanyagot, hanem már feldolgozott terméket exportáljon.

Az étkezési utalványok értéke június elsejétől 30 lejre nő.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn este elmondta, az intézkedések többsége május 1-jétől lép hatályba, és ezek év végéig lesznek érvényesek. Csak az uniós alapokból finanszírozott programok folytatódnak 2022. december 31-e után is. A kormányfő hozzátette, a koalíció az eredeti tervekkel ellentétben nem döntött a törlesztőrészletek ideiglenes felfüggesztéséről. „Megvitattuk ezt az intézkedést a pénzügyminiszterrel. A kormánykoalícióban azonban úgy ítéltük meg, hogy a helyzet további elemzésre szorul, így egyelőre elhalasztottuk az erről szóló döntést” – jelentette ki Ciucă.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón hozzátette, a kormány egyeztet a témában a romániai bankok képviselőivel. Szerinte figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészletek kifizetésének elhalasztása nem feltétlenül könnyít az ügyfelek helyzetén, ha a kamatok emelkednek, mert végül törlesztéskor nagyobb összegű részletek fizetésére kényszerülnek. Leszögezte: a törlesztőrészletek elhalasztása akkor lesz aktuális, ha a kamatlábak stabilizálódnak, ami kiszámíthatóvá teszi a lehetőséggel élni kívánó ügyfelek számára a döntésük árát. A tervezett hitelmoratóriumot 12 hónapra igényelhették volna a bajba jutott törlesztők; 50 ezerre becsülik azoknak a körét, akik élnének a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével.

Eközben a kórházban kezelt betegek és az idősotthonok lakói egyaránt bőségesebb és finomabb ellátásra számíthatnak, a kormány ugyanis megkétszerezte, és napi 22 lejre emelte a páciensek, illetve az idősek étkeztetésére fordítható összegeket.

Segítség a fiataloknak

A fiatalokat megcélzó intézkedések két pillérre épülnek. Az egyik a Family start program, amelynek keretében az állam az összeg 80 százalékáig garanciát vállal egy legtöbb 75 ezer lejes bankkölcsönre, amelyből hétüléses családi autót lehet vásárolni, fizetni lehet a gyerek bölcsődei, óvodai, after school elhelyezésével járó költségeket, finanszírozni lehet az egyetemi tanulmányokkal járó kiadásokat, az albérletet, a lakásvárláshoz szükséges előleget. A feltétel: a hitelt igénylőnek 18 és 45 év közöttinek kell lennie, a fiatal család nettó bevételei pedig nem haladhatják meg a havi nettó 7500 lejt. Legtöbb 10 ezer haszonélvezővel terveznek.

Emellett Student Invest néven diákhitelprogramot indítanak, amelynek keretében az állam szintén 80 százalékig garanciát vállal egy legtöbb 50 ezer lejes hitelre, amelynek összegéből az igénylő egyetemi tanulmányait és az azzal járó kiadásokat finanszírozhatja. A 18–31 évesek igényelhetik ezt a diákhitelt, és szintén 10 ezer haszon­élvezővel számol a kormány.

korábban írtuk

„Menteni a menthetőt”: támogatásokról, a gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos lépésekről dönthet hétfőn a bukaresti koalíció
„Menteni a menthetőt”: támogatásokról, a gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos lépésekről dönthet hétfőn a bukaresti koalíció

Támogatásokról, a gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos lépésekről, szociális juttatásokról is döntenek hétfőn a kormánykoalíció vezetői.

Az intézkedéscsomag arról is rendelkezik, hogy az állami gondozásban lévő gyerekek étkeztetésére fordított összeget – az életkoruktól függően – a jelenlegi napi 12 lejről 16 lejre, illetve 16,6 lejről 22 lejre emelik. Az állami gondozásban lévő gyerekek személyes szükségleteire fordított havi összeget 28 lejről 150 lejre emelik; 58,5 százalékkal nő az állami gondozott gyerekek ruházatára és tanszereire fordítható éves összeg; a jelenlegi 630 lejről 900 lejre növelik a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek ellátásának támogatását. Ugyanakkor a jelenlegi 300 helyett 5000-en iratkozhatnak fel idén az állami lombikprogramra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna Romániában termelt zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony az felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna Romániában termelt zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony az felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa