Jobban bízik a bankkártyában a magyarországi vevő, mint a romániai – Interjú Daradics Kingával, az eMAG Magyarország vezetőjével

Jobban bízik a bankkártyában a magyarországi vevő, mint a romániai – Interjú Daradics Kingával, az eMAG Magyarország vezetőjével

Fotó: EMAG Magyarország

Míg a romániai felhasználók nagyobbik hányada nem igazán szereti megadni a bankkártya-adatait internetes vásárláskor, a magyar felhasználók számára ez nem jelent gondot – tudtuk meg Daradics Kingától, az eMAG Magyarország tavaly év végén kinevezett, csíkszeredai származású ügyvezető igazgatójától, akivel az e-kereskedelem trendjeiről, a magyar és a romániai piac közötti hasonlóságokról és különbségekről beszélgettünk.

Bálint Eszter

2024. március 12., 09:532024. március 12., 09:53

– Először is gratulálok az új tisztséghez! A Mol Románia ügyvezető igazgatójaként nyilatkozott utoljára a Krónikának, röviden összefoglalná olvasóinknak az azóta eltelt időszakot?

– Köszönöm szépen, ám egy ilyen vezetői pozíció nemcsak lehetőség, hanem jelentős felelősség is. A Mol Románia vezetéséről való leköszönésem óta tudatosan foglalkoztam a digitalizációval, technológiával, üzleti tanácsadással, befektetésekkel, nem az eMAG megkeresése nyomán kezdtem beleásni magam e témákba.

Idézet
A Molnál a legutolsó feladataim közé tartozott egy mobilplatform és egy innovatív biztosítási megoldás stratégiai kidolgozása és megvalósítása, amelynél nagy hasznát vettem, hogy informatikai középiskolásként magam is írtam programkódokat.

Így az is természetes volt számomra, hogy látva a technológia egyre növekvő szerepét, a korábbinál többet foglalkoztam ezzel a területtel. Többek között egy brit fejlesztőcég magyarországi operációját indítottam el, valamint társalapítója vagyok a Neominds.tech társaságnak, amely szintén digitalizációs megoldásokat nyújt főleg nyugat-európai és amerikai ügyfeleknek.

– Ha már váltás, miért pont az e-kereskedelem? És miért pont a webáruházakat működtető eMAG?

– Ahogy már említettem, a Mol Románia vezetőjeként sem csak kizárólag olajipari feladataim voltak, hiszen a töltőállomások szerepe bőven jócskán túlnőtt a szimpla üzemanyag-tankoláson. A shopokban folyó kereskedelem mellett a digitalizáció ezen a területen is egyre fontosabbá vált a különböző hűségpontgyűjtő appok és útdíjfizetési szolgáltatások online platformra terelődése miatt is. Ennek tükrében az online kereskedelemre átnyergelni nem is olyan idegen terep számomra, ráadásul az olajipari vezetői tisztségemet követően egy sor egyéb vállalkozás digitális transzformációjában, illetve fintech és szoftverfejlesztési projektekben működtem közre.

Idézet
Romániához hasonlóan Magyarországon is erős piaci szereplő az eMAG, ám a románhoz képest nagyjából feleakkora magyar piacon nagyon intenzív a verseny.

Így egy pillanatig sem ülhetünk a babérjainkon, folyamatosan fejlesztjük, bővítjük a szolgáltatásainkat, és növeljük a termékkínálatot. Ami viszont a Molban és az eMAG-ban hasonló, hogy mindkettő erősen adatalapon működik, tehát minden döntést alapos kutatás, mérés előz meg – csak a töltőállomásokkal ellentétben az eMAG-nál nem néhány ezerféle, hanem több mint kilencmillió termékről beszélhetünk.

Daradics Kinga 1980-ban született Csíkszeredában, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem marketing szakán végezte egyetemi tanulmányait, illetve a Mikó Imre-szakkollégium egyik alapító tagja volt. Executive MBA diplomáját a Sheffield Universityn szerezte meg. Részt vett a Mol-csoport díjnyertes Leadership Programjában (Thunderbird Arizona, USA). A Mol-csoport keretében kezdte pályafutását 2003-ban, majd a Mol-csoport üzemanyagkártya-üzletágát vezette. 2011. május 1-jétől a Mol Románia ügyvezető igazgatója volt, később pedig az IT szektorban digitális transzformáció, szoftverfejlesztés, fintech területeken dolgozott, legutóbb a Neominds.tech társalapítójaként. Magyarország első fenntartható befektetésekkel (ESG) foglalkozó alapja, az Impact Ventures felügyelőbizottsági tagja, az Institute of Directors Hungary elnöke. Több mint hét éve tagja a nemzetközi Fiatal Elnökök Szervezetének (YPO), ahol európai igazgatósági tagként tevékenykedik.
A Forbes magazin román kiadása öt alkalommal választotta be a legbefolyásosabb női vezetők listájára, az International Women’s Forum pedig a globális feltörekvő tehetségei közé választotta Daradics Kingát.

– A kinevezést beharangozó közleményben úgy fogalmazott, különösen fontos kihívást jelent, hogy az eMAG nem csupán a saját növekedését tartja szem előtt, hanem a teljes magyarországi online kereskedelemi ökoszisztéma fejlesztésének feladatát is magára vállalta. Kifejtené ezt bővebben?

– A marketplace üzleti modell – amikor egy kereskedő nem vagy nem csak saját forgalmazású termékeit kínálja a platformján – világszerte egyre nagyobb teret hódít. Magyarországon ennek az egyik fontos zászlóvivőjének számít az eMAG, és az eredményeink azt mutatják, hogy jól tesszük: a magyar piacon mostanra tízből közel hat darab terméket már a Marketplace partnereink értékesítenek. A platformunkon keresztül rengeteg potenciális vásárló éri el az ő ajánlatukat, továbbá ügyfélszolgálatot, csomagautomatás átvételt biztosítunk a piacteres eladóink számára.

Idézet
Például ha egy erdélyi cég – amely Magyarországra szeretne szállítani – piacteres eladónkká válik, a logisztikai feladatok terhét is levesszük, ha ezt igényli.

Bár Magyarországon is számos partnerkereskedővel dolgozunk, és a helyi online piac is eléggé érett, mégis sokan még csak most kezdenek nyitni az online kereskedelem felé. Ehhez úgy gondolom, hogy minden lehetséges támogatást megadunk, ha a mi piacterünkhöz csatlakoznak, a Marketplace Academy néven teljeskörű, a webáruház alapításától az online marketing használatához minden szükséges alapismeretet tartalmazó online tananyagot a rendelkezésükre bocsátunk. Egy másik program keretében pedig jutalékkedvezménnyel, vagy akár jutalékmentességgel ösztönözzük az internetes értékesítés felé való nyitást.

Egy másik fontos feladatunk, hogy a platformunkon már aktívan jelen lévő Marketplace-partnereinket rávegyük a határon túli kereskedelemre – hiszen a magyar, román és bolgár piacon keresztül a helyi tízmillió helyett 35 millió potenciális ügyfelet érhetnek el, tehát csúcsra járathatják a méretgazdaságos működést.

Idézet
Tudjuk, hogy minden ország piaca más, eltérőek az előírások, mások a preferenciák, a bolgár piacon pedig a cirill betűs írásmód használata sem könnyíti meg a külföldi cégek dolgát.

De mi az eMAG-nál a termékadatlapok lokalizálásától kezdve a helyi ügyfélszolgálatig, helyi logisztikai szolgáltatásokig támogatni tudjuk a partnereinket, így jelentősen csökkentve az új piacra lépés által jelentett „sokkot”.

Galéria

Fotó: EMAG Magyarország

– Az elmúlt évek mozgásait látva túlzás nélkül kijelenthető, hogy az e-kereskedelem mind Magyarországon, mind pedig Romániában beágyazódott a mindennapokba, egyre többen vásárolnak nem csak elektronikai cikkeket, háztartási gépeket online, hanem akár piperét, ruházati cikkeket stb. Hogyan látja a mai képet?

– Mindkét országban nagyot erősödött a napi fogyasztási cikkek internetes kereskedelme, aminek legjelentősebb katalizátora a pandémia volt. Bár Magyarországon egyelőre csak tartós élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket kínálunk a magyar eMAG szupermarket szekciójában, már ez is jelentősen növelte a rendelések gyakoriságát: hiszen míg mondjuk egy laptopot legfeljebb néhány évente rendelünk, mosószert, étolajat vagy kutyaeledelt lényegesen gyakrabban. Egy hipermarketben sem biztos, hogy mindig lesz a polcon a kedvenc szappanunkból, és nem feltétlenül van több százféle kávékapszula készleten – mi viszont a csomagautomaták révén ezt a hatalmas választékot a mindennapi vásárláshoz hasonlóan könnyen hozzáférhetővé tesszük.

– Van amúgy különbség a két piac között? És más európai országokkal, vagy éppen az Amerikai Egyesült Államokkal összevetve?

– Romániában nagyjából kétszer annyian élnek, mint Magyarországon, és nagyjából ilyen arányok érvényesülnek az internetes kereskedelemben is: körülbelül feleakkora éves forgalmat generál a magyar piac a románhoz képest. Különbség például, hogy a teljes népességhez viszonyítva a magyar online vásárlók aránya kétszer akkora (60 százalék körüli), mint a román.

Idézet
A magyar klienseknek sokkal nagyobb a bizalma az online fizetés kapcsán, kevésbé ragaszkodnak az utánvéthez, mint a Romániában élő társaik.

Magyarországon, Romániában és Bulgáriában az eMAG-ot mobileszközről böngésző vásárlók aránya egyaránt meghaladja a 70 százalékot: ezért az appunk folyamatos fejlesztése, csiszolása elengedhetetlen, hiszen az emberek már a legkülönbözőbb élethelyzetekben – villamoson ülve vagy a mosógép mellett várakozva – is simán leadnak online rendelést. Mindhárom piacon bőven van még hely a további növekedésre: Romániában az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelem mintegy 10 százalékát teszi ki, míg Magyarországon és Bulgáriában 8–9 százalék körül van. Más szomszédos országokban, például Lengyelországban vagy Csehországban az online kiskereskedelem aránya már eléri a 15 százalékot az Eurostat adatai szerint.

korábban írtuk

Erdélyi szakembert neveztek ki az Emag Magyarország ügyvezető igazgatójává
Erdélyi szakembert neveztek ki az Emag Magyarország ügyvezető igazgatójává

Decembertől a csíkszeredai születésű Daradics Kinga az Emag Magyarország ügyvezető igazgatója – közölte a térség országaiban webáruházakat működtető romániai alapítású társaság.

– A különböző felmérések, statisztikák azt mutatják, hogy ma már egyre többen fizetnek bankkártyával, online. Közben egyre hangosabbak azok is, akik ezt gyanakvással követik, és a készpénz mellett teszik le a voksot. Mik a tapasztalatok az eMAG-nál?

– Míg a romániai felhasználók nagyobbik hányada nem igazán szereti megadni a bankkártya-adatait internetes vásárláskor, ebben a kérdésben a magyar felhasználók számára ez nem jelent gondot: itt 2023 első felében az internetes vásárlások közel 70 százalékát már bankkártyával fizették ki.

Idézet
Én magam is jó példa vagyok erre a modernebb megközelítésre, hiszen sokszor egyáltalán nem is tartok készpénzt magamnál, az online rendeléseket pedig általában mobilalkalmazásból adom fel,

amelyben már biztonságosan rögzítettem a bankkártyám adatait.

– A webáruházak térnyerésével egyre nagyobb a kínálat, ám egyre több a csalás is. Mit tanácsol olvasóinknak, miként előzzék meg, hogy átverjék őket vagy visszaéljenek személyes adataikkal, bankszámlájukkal?

– Bátran kijelenthetjük, hogy az eMAG a digitális eszközök széles tárházát használja, magas színvonalú biztonsági sztenderdek szerint működik, több szervezet elismerésével. Úgy gondolom, a személyes adatok védelme egyre fontosabb mindenki számára – ha gyanús valami, ne adjunk meg kártyaadatot, fizetési linket, jelszavakat. Minél több a digitalizáció, annál inkább. Több olyan oktatóanyag is elérhető, amely a phishing (személyes adatok halászata) megelőzéséről szól.

Idézet
Ugyanakkor egy pénztárcát tele pénzzel is el lehet sajnos veszíteni/lopni, és sokszor sokkal kevesebb ellenőrzési lehetőséggel, mint a digitális térben.

– Mekkora potenciál rejlik még az e-kereskedelemben? Mi lehet a cél?

– Ha az amerikai e-kereskedelem példáját vesszük alapul, mind a magyar, mind a román piacon van még helye a további növekedésnek, akár vásárlói, akár marketplace oldalon. Pár éve még furán néztünk arra, aki cipőt rendelt magának az internetről, ma pedig ez teljesen elfogadott dolog. Az eMAG-vásárlók is imádják, mert ha mégsem lenne jó a méret, könnyen vissza tudják küldeni a terméket például easyboxon keresztül.

Ugyanilyen, korábban elképzelhetetlen példa, hogy valaki kizárólag online árusítson bútorokat, most pedig az egyik legnagyobb forgalmú Marketplace-partnerünk éppen ezt teszi, nagy sikerrel. Ki tudja, hogy vajon melyik lesz a soron következő, online-ná váló kategória.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 17., szerda

Gőzerővel hozza be a tavalyi létszámstop során keletkezett lemaradást a romániai közszféra

Májusban 1 294 311 betöltött álláshelyet tartottak számon a romániai közintézményekben és közhatóságoknál, 1762-vel többet, mint egy hónappal korábban; az álláshelyek csaknem 64 százaléka a központi közigazgatáshoz tartozott.

Gőzerővel hozza be a tavalyi létszámstop során keletkezett lemaradást a romániai közszféra
2024. július 17., szerda

Továbbra is Romániában az egyik legmagasabb az infláció

Az Európai Unióban a májusi 2,7 százalékról júniusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal Belgiumban volt a legmagasabb az inflációs ráta, miután öt egymást követő hónapon át Románia volt ebben a helyzetben.

Továbbra is Romániában az egyik legmagasabb az infláció
2024. július 17., szerda

Az állam biztosítaná be aszály ellen a terményt egy készülő mechanizmus révén

Aszálybiztosítási mechanizmust kíván életbe léptetni a 6,7 millió hektárnyi őszi és tavaszi vetésű területre a mezőgazdasági miniszter, aki tárgyalásokat folytat a Pénzügyi Felügyelet és a biztosítótársaságok képviselőivel a részletek véglegesítéséről.

Az állam biztosítaná be aszály ellen a terményt egy készülő mechanizmus révén
2024. július 17., szerda

Tűzveszély miatt két terméket is visszahív az IKEA

Az IKEA tűzveszély miatt visszahív több VARMFRONT hordozható töltőt – tájékoztatta szerdán az IKEA – többek között romániai és magyarországi – ügyfeleit.

Tűzveszély miatt két terméket is visszahív az IKEA
2024. július 16., kedd

Ukrajna szomszédai közül továbbra is Románia a legnagyobb gabonaimportőr

Ukrajna szomszédai közül továbbra is Románia a legnagyobb gabonaimportőr, a behozott gabona mennyisége azonban több mint 60 százalékkal kevesebb, mint korábban.

Ukrajna szomszédai közül továbbra is Románia a legnagyobb gabonaimportőr
2024. július 16., kedd

Az infláció és a tisztességtelen verseny aggasztja a vállalkozókat – Ciolacu azt ígéri, nem lesz adóemelés

Az infláció és a tisztességtelen verseny jelentik idén a legfőbb problémákat a romániai vállalkozói szféra számára – jelentette ki kedden Florin Jianu, a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

Az infláció és a tisztességtelen verseny aggasztja a vállalkozókat – Ciolacu azt ígéri, nem lesz adóemelés
2024. július 16., kedd

Sötét kilátások: a kánikula megmutatja, mennyire sérülékeny az energiahálózatunk

A kánikula következményei arra késztetik a hatóságokat, hogy lelkileg felkészítsék a lakosságot egy esetleges blackoutra, azaz teljes áramkimaradásra – állapította meg az áramtermelő-fogyasztókat és energiaközösségeket tömörítő szövetség (APCE).

Sötét kilátások: a kánikula megmutatja, mennyire sérülékeny az energiahálózatunk
2024. július 15., hétfő

Szatmáron rakják össze a legnagyobb hatótávú elektromos motorkerékpárt

Egy startup megalkotta az első, romániai fejlesztésű elektromos motorkerékpárt, amely összecsukható, és a legnagyobb, töltés nélküli hatótávval dicsekszik. A Ride Colibri M22-es vázát Szatmárnémetiben fejlesztették ki, ott is rakják össze.

Szatmáron rakják össze a legnagyobb hatótávú elektromos motorkerékpárt
2024. július 15., hétfő

Grindeanu: a román államnak életben kell tartania a Taromot, és nem veszítheti el az ellenőrzést a légitársaság fölött

A veszteségek ellenére nincs szó arról, hogy a román állam lemondjon a Tarom állami légitársaságról, kiemelt fontosságú, hogy az többségi állami tulajdonrész mellett megmaradjon – jelentette ki Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

Grindeanu: a román államnak életben kell tartania a Taromot, és nem veszítheti el az ellenőrzést a légitársaság fölött
2024. július 15., hétfő

Nem fenyeget súlyos üzemzavar az áramellátásban a kánikula miatt – nyugtatgat az energiaügyi miniszter

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy az országos villamosenergia-rendszer (SEN) egyensúlyát nem fenyegeti veszély a kánikula miatt.

Nem fenyeget súlyos üzemzavar az áramellátásban a kánikula miatt – nyugtatgat az energiaügyi miniszter