Dehogy haladta meg Románia gazdaságilag Magyarországot – vallják román közgazdászok is

Dehogy haladta meg Románia gazdaságilag Magyarországot – vallják román közgazdászok is

Fotó: Pixabay

Egybehangzóan és határozottan cáfolják román közgazdászok is, hogy a valóságot tükröznék azok az állítások, amelyek szerint Románia gazdaságilag meghaladta volna Magyarországot. A Világbank és az Eurostat adatai sem támasztják alá ezt a bukaresti optimizmust.

Bálint Eszter

2023. december 07., 10:172023. december 07., 10:17

Az elmúlt időszakban a román politikusok azzal dicsekedtek, hogy annyira szárnyal a román gazdaság, hogy sikerült beelőzni Magyarországot. Egyetlen számsor tekintetében ez valóban így van, azonban az összképet szemlélve korántsem fényes a rögvalóság. Ezt erősítik meg az Adevărul.ro hírportál által megszólaltatott román elemzők is.

A román előzést hangoztatók az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat azon jelentésébe kapaszkodnak, amely szerint idén Románia a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében 0,1 százalékkal megelőzte Magyarországot. E mutató tekintetében ugyanis

Magyarország az uniós átlag 76,6 százalékán áll, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék volt.

Viszont ugyanezek a politikusok elfelejtik megemlíteni az Eurostat egyéb adatait, különösen azokat, amelyek szerint Románia az EU legszegényebb országa – húzza alá a bukaresti portál elemzése. A legfrissebb adatok ugyanis egyértelműen arról árulkodnak, hogy

2022-ben Romániában a legmagasabb a szegénység és a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett emberek aránya (34,4 százalék) az Unióban, majd Bulgária következik (32,2 százalék).

A cikk szerzője hasonlóan „borzalmasnak” nevezi a GfK Purchasing Power Europe 2023-as adatait is, amelyek szerint Romániában az egy főre jutó vásárlóerő idén 7738 euró. Ez azt jelenti, hogy a romániai lakosság 56 százalékkal marad el az európai átlagtól. Összehasonlításképpen: Magyarországon ez az összeg 10 834 euró.

Ugyanakkor a Világbank is készített egy tanulmányt, amelyben Románia gazdasági teljesítményét hasonlította össze a térség más országaival, és a dolgok itt sem néznek ki túl fényesen. „Kis kivétellel csak a bolgárokat előzzük meg. Ukrajna és a Moldovai Köztársaság, Európa legszegényebb országai nem kerülnek be az egyenletbe, hiszen ott egyértelműek a dolgok. Ellenben ott van egy másik kelet-közép-európai ország, Lengyelország, amely bár nem szomszédos, de bizonyos szempontból hasonló gazdasággal rendelkezik” – állapítja meg az elemzés.

korábban írtuk

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot
Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.

A közgazdászok ellentmondanak a politikusoknak

Az Adevărul három neves közgazdásszal beszélgetett a témáról: Dani Sanduval, a német TU Chemnitz és Hertie School of Governance egyetemek szociológus, közgazdász kutatójával (aki a Világbank munkatársa is), Cristian Păunnal, a bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetem (ASE) oktatójával és Adi Negrescu gazdasági elemzővel. Mindannyian ellentmondanak a bukaresti hatóságok optimizmusának, és cáfolják érveiket.

Daniel Sandu helyreigazítja azokat a politikusokat, akik azt mondták, hogy az egy főre eső GDP tekintetében Románia megelőzte Magyarországot. „Először is egy technikai megjegyzés:

Idézet
nem előztük meg Magyarországot az egy főre jutó reál GDP tekintetében. A vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-ben előztük meg Magyarországot, ami egy elég sajátos dolog,

ahol egyfajta kiegyenlítési együtthatóval tulajdonképpen azt mondjuk meg, hogy mennyi mindent tudsz megvenni azon a pénzen; így tudsz összehasonlítást végezni, mert nem mindenkinek euróban van a GDP-je. Egy euróért Romániában több mindent lehet venni, mint egy euróért Belgiumban. És ezért van ez a vásárlóerő-paritás, ez a kiegyenlítés, amely figyelembe veszi a vásárlóerőt. A számítás eleve egy kicsit problematikus, gazdasági szempontból nem a leghitelesebb” – fejtette ki a közgazdász.

Hasonlóképpen szkeptikus Cristian Păun is, aki szerint a politikusok nem találták meg a legjobb érvet.

„A GDP, amelyre a politikusok hivatkoznak, nem feltétlenül jelent gazdagságot. A GDP általában, különösen az utóbbi években, állandó deficit és adósság mellett nőtt. Lássuk be, a GDP (egy főre vetítve vagy sem) ilyen körülmények között már nem mutat semmit. Ellenkezőleg, még inkább zavaró” – fejtette ki az egyetemi tanár.

Adrian Negrescu eközben egyenesen azzal vádolja a politikusokat, hogy manipulálnak, és egy másik, nem létező valóságot mutatnak be. „Nézem ezeket a vitákat arról, miszerint a bruttó hazai termék meghaladja a Magyarországét, ugye? Áltatjuk magunkat, kisminkeljük a saját valóságunkat. Ha Románia GDP-je meghaladta a magyarországit, akkor az azért történt, mert látványos áremelkedéseink voltak, és végtelenül sok hitelt vettünk fel. Nem azért, mert jobb volt a termelésünk, vagy más, a szilárd gazdasági alapokkal kapcsolatos dolgok. Ez az össztermék inflációval, árakkal, a vásárlóerő csökkenésével és állami hitelfelvétellel felfújt GDP” – fogalmazott Negrescu.

Szomorú rögvalóságot rajzolnak ki a Világbank adatai is

A Világbank honlapján megjelenített számok sem Románia oldalán állnak. Az Adevărul által idézett összehasonlítás Románia, Magyarország, Lengyelország és Bulgária különböző makrogazdasági mutatóit veszi górcső alá.

Az életszínvonal és az egy főre jutó GDP tekintetében a Világbank 2022-es adatai szerint Romániában az egy főre jutó GDP 15 892,1 dollár volt, míg Magyarországon 18 463,2, Lengyelországban 18 321,3, Bulgáriában pedig 13 772,5 dollár.

És más területeken sem áll jól az ország.

A hivatalos adatok szerint például a közvetlen külföldi befektetések Romániában 2021-ben a GDP 3,7 százalékát tették ki. Igaz, hogy a bolgárokat (2,5 százalék) sikerült megelőzni, de Magyarországgal (16,6 százalék) és Lengyelországgal (5 százalék) összehasonlítva – főként előbbi tekintetében – látványos a lemaradás.

Galéria

2022-ben a romániai nettó külföldi befektetések 0,2 százalékkal nőttek, de még mindig jóval a magyarországi mutató alatt maradtak, pedig – húzza alá az elemzés – Magyarország szerényebb évet zárt, és a GDP „mindössze” 7,8 százalékát kitevő befektetéseket vonzott. Bulgária viszont csak 0,1 százalékkal kúszott feljebb, vagyis van egy ország, ami rosszabbul áll, mint Románia.

Ám a munkanélküliség tekintetében Románia még Bulgáriánál is rosszabbul áll.

2022-ben, abban az évben, amelyre vonatkozóan a Világbank a legfrissebb adatokat kapta, az összehasonlító tanulmányban szereplő négy ország közül Romániában volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya, a teljes foglalkoztatható népesség 5,4 százaléka. A munkanélküliek aránya a teljes foglalkoztatható népesség 5,4 százaléka volt. Összehasonlításképpen Bulgáriában 4,4 százalék, Lengyelországban 2,6 százalék, Magyarországon pedig 3,4 százalék.

Az életminőség egyéb mutatói is meglehetősen rosszak Romániában. 2022-ben az internetet használók számában is különbségek mutatkoztak: míg Bulgáriában a lakosság 79 százaléka, Romániában 86 százalék használt netet. Jobban áll Lengyelország (87 százalék) és Magyarország (90 százalék) is.

Ugyanakkor a magyarok várható élettartama is jobb, mint a romániai lakosságé (74), ahogy a lengyeleké is (76), de a bolgároké nem (72).

Másrészt Románia 2022-ben nagyobb költségvetéssel rendelkezett, majdnem kétszer akkora, mint Magyarország (301,26 milliárd euró), szemben a 178,79 milliárd euróval. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy Románia lakossága több mint kétszerese Magyarországénak (18,956 millió fő vs. 9,683 millió fő). Ha ezt a költségvetést egy főre vetítve osztjuk el, akkor a fentiekből az következik, hogy a magyarországiak vagyonosabbak – vonja le a következtetést az elemzés.

De ha Bulgáriához viszonyítunk, akkor Románia jobban teljesít a költségvetést tekintve (89,04 milliárd euró), Lengyelország viszont lekörözi, amelynek költségvetése több mint kétszerese a románnak (688,18 milliárd euró). Itt is meg kell azonban jegyezni, hogy Lengyelország lakossága kétszerese Románia lakosságának (37 561 599 millió).

A CO2-kibocsátás (egy főre jutó tonna) tekintetében viszont Románia teljesít a legjobban 2020-ban, arra az évre, amelyre a Világbank a legfrissebb hivatalos adatokkal rendelkezik (3,6). A magyarok (4,6), a bolgárok (4,9) és a lengyelek (7,4) szennyeztek többet.

Az elemzés kitér továbbá arra is, hogy papíron 2022-ben is Romániában volt a négy ország közül a legalacsonyabb az infláció: 13,8 százalék. Eközben Lengyelországban 14,4 százalék, Magyarországon 14,6 százalék, Bulgáriában 15,3 százalék volt a pénzromlás üteme. Végül, Románia gazdasága 2022-ben 4,8 százalékkal nőtt, ami Magyarország (4,6 százalék) és Bulgária (3,6 százalék) felett, de Lengyelország (4,9 százalék) alatt van. Elemzők ugyanakkor a növekedési mutató kapcsán mindig hangsúlyozzák: az sem mellékes, hogy milyen szintről indult a növekedés, hiszen rosszabb helyzetből könnyebb gyorsabb ütemben bővülni.

korábban írtuk

Befékezett a román gazdaság, pesszimisták az elemzők, akik nem bíznak a hivatalos statisztikai adatokban sem
Befékezett a román gazdaság, pesszimisták az elemzők, akik nem bíznak a hivatalos statisztikai adatokban sem

Románia gazdasága a harmadik negyedévben erőteljesen lelassult, jobban, mint azt a piacok várták, és az elemzők pesszimistán tekintenek a jövőbeli dinamikára, de szkeptikusan szemlélik a hivatalos statisztikai adatokat is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

1500 euróval nő a Tarom pilótáinak fizetése, bár ezzel a magyar érdekeltségű fapados légitársaságtól még mindig lemaradnak

Megérte hétfőn csoportosan „beteget jelenteni” a Tarom román légitársaság pilótáinak: a cég vezetésével folytatott tárgyalásokat követően 1500 euróval – mintegy 7460 lej – nő a fizetésük.

1500 euróval nő a Tarom pilótáinak fizetése, bár ezzel a magyar érdekeltségű fapados légitársaságtól még mindig lemaradnak
2024. július 10., szerda

Közel másfélszer nagyobb a városi háztartások bevétele, mint a vidéken élőké

Az idei első negyedévben 8049 lej volt a romániai háztartások átlagjövedelme és 3210 lej az egy főre jutó bevétel; ez 7,3, illetve 7 százalékos növekedést jelent 2023 utolsó negyedévéhez képest – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel másfélszer nagyobb a városi háztartások bevétele, mint a vidéken élőké
2024. július 09., kedd

Tömeges elbocsátásba fog a legnagyobb román informatikai cég

Elbocsátja alkalmazottainak 10 százalékát a legnagyobb román informatikai cég, az UiPath – jelentette be a vállalat kedden.

Tömeges elbocsátásba fog a legnagyobb román informatikai cég
2024. július 09., kedd

Magyar kezdeményezésre 11 uniós tagország leállítaná a kínai műmézek behozatalát

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére 11 uniós tagország 14 méhészeti szervezete nyújtott be közös antidömping panaszt az ázsiai műmézek behozatali korlátozására. A román szakminisztérium is aláírta a kezdeményezést.

Magyar kezdeményezésre 11 uniós tagország leállítaná a kínai műmézek behozatalát
2024. július 09., kedd

Felesleges bajuszhuzigálássá törpült a bankok ellen indított hadjárat

Jogerősen is elvesztette az első bírósági pert az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a bankokkal szemben.

Felesleges bajuszhuzigálássá törpült a bankok ellen indított hadjárat
2024. július 09., kedd

Szúrja a román állam szemét a Mol terjeszkedési szándéka? – Ellenzik a Lukoil érdekeltségeinek átvételét sajtóhírek szerint

A Mol olajipari vállalat tárgyalásokat folytatott az orosz Lukoil vállalattal romániai érdekeltségeinek esetleges megvásárlásáról – értesült a bukaresti sajtó. Információik szerint a román állam képviselői „határozottan ellenzik” az üzletet.

Szúrja a román állam szemét a Mol terjeszkedési szándéka? – Ellenzik a Lukoil érdekeltségeinek átvételét sajtóhírek szerint
2024. július 09., kedd

Felszálltak a Tarom-gépek, sikerült megállapodni a munkát rajtaütésszerűen beszüntető pilótákkal

A Tarom vezetősége párbeszédet folytatott és megállapodott a repülőszemélyzettel, így kedd reggel már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tájékoztatott kedden a légitársaság.

Felszálltak a Tarom-gépek, sikerült megállapodni a munkát rajtaütésszerűen beszüntető pilótákkal
2024. július 09., kedd

Energiafüggetlenség otthon: mennyit kell befektetni, hogy ne kelljen rezsit fizetni?

A válságok, klímaaggodalmak láttán egyre többen függetlenednének a földgáz és elektromos áram világpiaci árának érthetetlen váltakozásától, kiszámíthatatlanságától, így töretlen a megújuló forrásokat felhasználó energiatermelő berendezések népszerűsége.

Energiafüggetlenség otthon: mennyit kell befektetni, hogy ne kelljen rezsit fizetni?
2024. július 09., kedd

2,5 millió eurós veszteséget okozhattak a Taromnak a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen pilóták

Mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a Tarom légitársaságnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója – közölte a romániai pilóták szakszervezete (SPLR).

2,5 millió eurós veszteséget okozhattak a Taromnak a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen pilóták
2024. július 08., hétfő

Hétfőtől ismét jegyezhet – akár online is – Tezaur államkötvényeket a lakosság

Hétfőtől ismét jegyezhetők a Tezaur program keretében kibocsátott lakossági állampapírok – közölte a pénzügyminisztérium.

Hétfőtől ismét jegyezhet – akár online is – Tezaur államkötvényeket a lakosság