Csaknem ötéves csúcson az infláció Romániában

MTI 2018. március 13., 12:17

Csaknem ötéves csúcsra jutott az infláció Romániában, miután februárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi év második hónapjához mérten – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

Fotó: Pixabay.com

A vizsgált időszakban legnagyobb mértékben a nem élelmiszerek drágultak, amelyek 6,3 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 3,8 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára 3 százalékkal emelkedett. Januárhoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek. A Román Nemzeti Bank februárban emelte inflációs előrejelzését, e szerint az idén 3,5 százalékos fogyasztói árindex-növekedésre számít, 2019-ben pedig 3,1 százalék inflációra.

A jegybank szerint az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja jelentős mértékben az inflációt, hiszen Romániában jelentősen gyorsult az élelmiszerimport a megnövekedett fogyasztás következtében, ez pedig az élelmiszerek drágulásához vezet.

Tavaly egész évben több mint 12 százalékkal nőtt az import, januárban pedig több mint 17 százalékkal emelkedett a behozatal a tavalyi év első hónapjához mérten. A Román Nemzeti Bank február elején az idén immár másodszor 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat