Viszlát, gólkirály! – Interjú a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK visszavonuló támadójával, Hadnagy Attilával

Józsa Csongor 2019. május 14., 12:51

Szombaton lépett utoljára pályára hivatalos labdarúgó-mérkőzésen. A 38 éves Hadnagy Attila ott zárta le aktív pályafutását, ahol elkezdte. A Sepsi OSK-szurkolók még egy pillantást vethettek kedvencükre, állva tapsolhattak neki, megköszönték a temérdek gólt. Hadnagy Attila szép karriert futott be, több mint kétszáz mérkőzést játszott a román élvonalban. Ingre és öltönyre cseréli a sportfelszerelést.

Sepsiszentgyörgyön kezdte, ott is fejezte be pályafutását Hadnagy Attila, a Sepsi OSK csapatkapitánya Fotó: Barabás Ákos

– Milyen gyerek voltál?

– Csintalan, a focival kétszer törtem el a kezem. Igazi gyerekkorom volt, megesett, hogy elszöktünk otthonról, a szomszéd kertjéből loptuk az almát, karalábét, murkot, vagy amit épp találtunk. Kicsi korom óta a lépcsőház, a blokk előtt reggeltől estig rúgtuk a labdát. Két csapatot csináltunk, a falon volt az egyik kapu, a másik pedig a poroló volt. Sokat lógtunk a játszótéren. Szép, egészséges volt a gyerekkorom.

– Sepsiszentgyörgyön születtél, nőttél fel. Mikor mentél először fociedzésre?

– Hét-nyolc éves lehettem, amikor Karácsony József tanár úrhoz jártunk a bitumenpályára. Ötödikes voltam, amikor szüleim beírattak a sportosztályba, akkor Domokos Sándor volt a testnevelő tanárunk.

Kezdetben kapus voltam, ez volt az első posztom. Bárhol elvetődtem, nem számított, hogy kemény volt a játéktér vagy füves. Örökké szakadt nadrággal, pólóval mentem haza, tele sebekkel, sokat is kaptam ezért édesanyámtól.

Domokos úr volt, aki észrevette, hogy nem szeretek veszíteni: a kapuban álltam, gólt kaptam, gyorsan tettem le a labdát, dobtam a földre, cigliztem ki az ellenfelet, rúgtam a bőrt, egyenlítettem. Azt mondta, te túl csökött vagy a kapuban, menj ki!

Fotó: Barabás Ákos

– Kis termetű voltál?

– Igen, az osztályban a tornasorban hátulról a második, harmadik voltam. No de visszatérve, én akkor nagyon haragudtam a tanár úrra, hogy miért küldött ki a kapuból. Aztán csak beigazolódott, hogy jó döntést hozott. Jöttek az iskolák közötti kadetbajnokságok, lassan megszerettem az új posztomat. Nem volt nehéz, rúgtam a gólokat. A csatárt istenítik, ha találatot szerez, ezt már akkor megtapasztaltam.

A klubtulajdonos, Diószegi László után Hadnagy Attila lesz a második legfontosabb tisztségviselő a Sepsi OSK-nál Fotó: Barabás Ákos

– Így lettél kapusból csatár?

– Nem is játszottam más pozícióban. A gólszerzést megízleltem, így ott is maradtam. Ahogy a foci volt az egyetlen sportág, amit műveltem. Nem igaz, hogy mást nem próbáltam ki, de csak labdarúgóedzésekre jártam.

– Nagyon fiatalon, ifiként volt az első hivatalos mérkőzésed a felnőttek között.

– Tizenhét éves voltam, amikor már felkerültem a nagyokhoz. A Sepsiszentgyörgyi Oltul akkor jutott fel a harmadosztályba, a „céligába”. Polgár László edző dobott be a mély vízbe. Hazai környezetben mutatkoztam be, a Pandurii Tg. Jiu ellen. Ők a feljutást célozták meg, itthon 2-2-nél kiharcoltam egy tizenegyest, amit értékesítettek, így azzal megnyertük a meccset. 

Az edzőm, Laci bácsi mindig elmondja, látta bennem a potenciált, azért adta meg a lehetőséget. Mostanában már nem nagyon merik ezt megtenni, hogy ennyire fiatalon megadják a sanszot.

Fotó: Barabás Ákos

– Milyen volt ez az időszakod az Oltulnál?

– Három évet voltunk a harmadik ligában, aztán feljutottunk. Szerintem akkor volt Sepsiszentgyörgynek a legjobb csapata. Abból a szempontból, hogy a legtöbb helyi labdarúgó volt a keretben. Ha jól emlékszem, tizennégyen-tizenöten voltunk helybéliek. Nagyon összetartó, jó gárda volt az. Sajnos anyagi és más okok miatt is csupán egy évet töltöttünk el a másodosztályban. Nekem ez az idény már a távozásé volt, kiszemelt a Petrolul Ploiești.

Fotó: Barabás Ákos

– Ez volt az első kontaktod a profi labdarúgással.

– A Petrolul akkor esett ki az élvonalból, egyesült az Astrával. Minden teljesen más volt, a célkitűzés a visszajutás volt. A nézők, a körülmények olyanok voltak, amivel én addig nem nagyon találkoztam.

Itt éreztem először profi focistának magam. Ploiești-en nagyon jó időszakomat éltem meg. Belekóstoltam a jó foci ízébe.

Két és fél évet töltöttem ott, én voltam a házi gólkirály. Mindkét idényben ott voltunk, hogy jutunk fel, aztán az utolsó, utolsó előtti mérkőzésen veszítettük el ezt. A harmadik évben, amikor a szerződésem utolsó részét töltöttem, több első osztályos klub megkeresett. Akartak, de a Petrolul nem engedett. Megegyeztem a Brassói FC-vel, alá is írtam, amikor az utolsó félévben voltam. Ez nem tetszett a klubvezetőknek, így hat hónapra letiltottak. Ez sem tört meg, egyedül készültem, edzésprogramokat csináltam, nem maradtam le nagyon.

Fotó: Barabás Ákos

– A brassói klub akkor még másodosztályos volt.

– Dinu Gheorghe volt az elnök, Răzvan Lucescu az edző. Nem is volt kérdés, az első idényben simán jutottunk fel az 1. Ligába. Huszonnégy találattal én voltam a másodosztály gólkirálya akkor. Négy és fél év következett az élvonalban. A Cenk alatti városban jól éreztem magam, közel volt az otthon, a család. Itt volt az első igazi találkozásom a legjobbakkal.

Az első szezonban a Brassói FC-t nem verte meg senki hazai környezetben: legyőztük a Steauát, a Rapidot, leikszeltünk a későbbi bajnokkal, a Kolozsvári CFR-rel. Jó volt a hangulat, rendre telt házas stadionban játszottunk.

Szombaton az FCSB ellen játszotta utolsó hivatalos mérkőzését a Sepsi OSK friss sportigazgatója Fotó: Barabás Ákos

– Aztán mégis távoztál, jött az FC Botoșani.

– Az igazság az, hogy nem volt nagy kedvem a váltáshoz. Jól éreztem magam Brassóban, a fene akart 350 kilométerre elutazni. Az ügynököm és a feleségem kérésére ültem le beszélgetni az ottani tulajjal, Cornel Schweizerrel. A román fociban ez az ember egyedi: egyenes, karakteres, tiszta lelkű. Elsőre megfogott, azt mondtam, fél évre aláírok, aztán ha nem jutunk fel az élvonalba, nem maradok. A téli szünetben öt pontra volt a csapat a feljutástól. Meglett, így ott ragadtam. Legszebb éveimet ott élhettem meg: házi gólkirály voltam, a második szezonban elcsíptük az Európa Liga-indulást. A selejtezőben a Legia Varsóval játszottunk, úgyhogy ez is maradandó élmény volt.

Botoșani-ban az utcán hangzott el, hogy mi a magyar embereket nem szeretjük, te vagy az egyedüli, akit igen.

Fotó: Barabás Ákos

– Pályafutásod során volt bármiféle hátrányod abból, hogy magyar vagy?

– A lelátóról kaptam ezt-azt. Csapaton belül sehol, soha nem volt megvetés amiatt, hogy magyar vagyok. Bárhol is voltam, tiszteltek. Persze mindenhol kitettem a lelkemet a pályán, így ez biztosan sokat számított. 

Soha nem volt problémám abból, hogy magyar vagyok.

– Gondoltál arra, hogy karrieredet ott zárhatod, ahol elindítottad, Sepsiszentgyörgyön?

– Őszintén szólva nem. Amikor az FC Botoșani-tól távoztam, az egész stadion állva tapsolt, azt kérték, hogy ne menjek el. A Sepsi OSK feljutott a 2. Ligába, Diószegi László elnökkel leültünk beszélgetni. A családom miatt is azt a döntést hoztam, hogy hazajövünk. 35 éves voltam, 191 meccset játszottam le az élvonalban. Úgy voltam vele, hogy nem lépem át a kétszázas küszöböt.

Fotó: Barabás Ákos

– Nem hittél benne?

– Nem. Lacival azt is egyeztettük, hogy valahogy maradjunk benn a 2. Ligában, nehogy kiessünk. Ezzel szemben történelmet írtunk, egyből feljutottunk. Ez valami fantasztikus élmény volt. Így az FC Voluntari ellen

megélhettem: az élvonalban szülővárosomban ölthettem magamra kétszázadszor a mezt.

– Hiszel a sorsban? Hogy léteznek ilyen csodák?

– Nem a sorsban hiszek, hanem Istenben. Hívő katolikus ember vagyok, hiszem, hogy Istennel minden lehetséges. Nagy a hitem.

Fotó: Barabás Ákos

– Mit adott számodra a labdarúgás?

– Mindent! Ha még egyszer megszülethetnék, akkor is focista lennék. Örömet, bánatot, országot, világot láthatsz, emberekkel ismerkedsz, sztárokkal, nézőkkel találkozol. Megállítanak az utcán, gratulálnak, aláírást kérnek.

Érzed, hogy az életben valaki vagy. Ezt adta nekem a foci.

– A mostani fiatalok másak, mint amilyen te voltál. Már nem a tömbházak között rúgják a labdát, talán akkora akaraterejük sincs, mint amilyen neked volt. Mi az, amit átadhatsz nekik?

– A fiataloknak azt mondom, hogy ha labdarúgók szeretnének lenni, akkor a kitartás, az akarat nagyon számít. Higgyenek saját magunkban, a foci sok lemondással jár. Tartsanak ki a nehéz időszakokban, mert ez később meghozza gyümölcsét. 

Három szó van: munka, munka, munka.

Fotó: Barabás Ákos

– Többször említetted a családot. Úgy gondolom, legalább annyira fontosak számodra, mint a foci.

– A feleségem, Gabriella háromszéki, végig nagyon kitartó volt. A fiam, Kristóf nyolc-, a kislányom, Panka hatéves. Ők Botoșani és Sepsiszentgyörgy között éltek az elején, mindig megtették az utat hozzám, majd vissza. Nem volt könnyű időszak. A feleségem volt, aki összetartotta a családot, bátorított, amikor kellett. Nagyon hálás vagyok neki. Kristóf focizik, a nyomdokomba lépett. Talán mókás, ő is kapusként kezdte. Egy évet volt ott, ügyes, díjakat nyert. Decembertől megunta a hálóőrködést, kijött. Örültem ennek, így már egyéni edzésekkel is tudom fejleszteni, jó ballábas játékos válhat belőle.

– Teljesnek érzed az aktív pályafutásodat?

– Talán az kimaradt belőle, hogy nem fociztam külföldön. Nem ízlelhettem meg, milyen az idegenlégióskodás.

Pár évet azért lehúzhattam volna máshol is. Lett volna lehetőségem, voltak ajánlataim Magyarországról, Azerbajdzsánból, Ciprusról.

Mindig szerződésben álltam, így nem tudtam menni. Bánni nem bánom, hogy nem jött össze, de azért kipróbáltam volna.

Fotó: Barabás Ákos

– Milyen viszonyban állsz az ingekkel és az öltönyökkel?

– Soha nem akartam edző lenni. Ez volt a vágyam, hogy egy csapatnál maradjak, ha már nem játszhatom, de ne én legyek a tréner. Üljek nyugodtan, nézzem a meccset, nyakkendőben.

Az edzői karrier nagyon nehéz. Valentin Suciu barátom, akivel elértük az élmezőnybe jutást, megőszült mellettem. Mondom is neki, nekem még fekete a hajam.

– Kihívás számodra az új munkahelyed?

– Nagyobb, mint a focizás. Laci felajánlotta, hogy legyek a Sepsi OSK ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy őutána én következem a klubnál. Amit elértem a pályán, én megcsípném az új posztomon is. Bízom magamban, a stábban, hogy együtt sikerül elérnünk a jó eredményeket.

– Az utolsó mezed hova kerül?

– Sokan kérték, hogy adjam nekik. Átgondoltam, egyelőre nálam marad, a házamban a falon. Aztán megeshet, hogy valamikor felajánlom jótékonysági célra, ha azzal segíteni tudok valakin.

Hadnagy Attila az 1. Ligában
  Szezon      csapat       bajnokság kupa ligakupa összesen
2008–09 Brassói FC       24/3        1/0          –          25/3
2009–10 Brassói FC       22/4        3/2          –          25/6
2010–11 Brassói FC       24/2        1/0          –          25/2
2011–12 Brassói FC       25/3        1/0          –          26/3
2012–13 Brassói FC       11/1        1/0          –          12/1
2013–14 FC Botoșani     29/8          –           –          29/8
2014–15 FC Botoșani     29/9          –         1/1        30/10
2015–16 FC Botoșani     27/6        1/0        1/0         29/6
2017–18 Sepsi OSK        26/5         –           –           26/5
2018–19 Sepsi OSK          7/0        2/0         –            9/0
(a riotingfootball.eu adatai alapján)

Összesen:
1. Liga   224/41
2. Liga   166/92
Román Kupa 10/2
Ligakupa 2/1
Karrier 402/136
HADNAGY ATTILA CV

Név: Hadnagy Attila.
Született: 1980. március 8-án Sepsiszentgyörgyön.
Poszt: csatár.
Magasság: 178 cm.
Súly: 79 kg.
Klubjai:
1997–2004 Sepsiszentgyörgyi Oltul
2004–2007 Petrolul Ploiești
2007–2012 Brassói FC
2013–2016 FC Botoșani
2016–2019 Sepsi OSK
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványa, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot május 14-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport