Versenyfutás az idővel a koronavírus elleni gyógyszerért

2020. április 27., 10:34

A WHO ebolajárvány idején megfogalmazott 2015-ös kijelentése: „a világ és a WHO nincs kellőképpen felkészülve egy hosszan tartó járvány leküzdésére”. A jelenlegi Covid–19-járvány az ebolajárványhoz nem hasonlítható gyorsasággal terjed, s az áldozatok száma jelentősen nagyobb volumenű. A kutatások, innovatív fejlesztések a koronavírus elleni gyógymódok fejlesztésére teljes gőzerővel folynak.

Versenyfutás az idővel a koronavírus elleni gyógyszerért
galéria
Fotó: Erdély Bálint Előd
A Barabási Lab

A Covid–19 február 26-i, első romániai megjelenését követően március második hetétől a nyilvántartott fertőzöttek száma egyre meredekebben emelkedett.[1] A világjárvány fokozatos terjedésével a sajtóorgánumok sorra lehozták Barabási Albert-László fizikus, és hálózatkutató nyilatkozatait. A szintén világméretűvé duzzadt nyugat-afrikai Ebola-járvány idején, 2015-ben készült dokumentumfilmben mondottak aktualitást nyertek, mely szerint egy újabb epidémia kitörésének egyedül az ideje kérdéses.[2]

A bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetőjeként Barabási Albert-László március 23-án létrehozta azt az önálló kutatócsoportot, amely az általa kifejlesztett hálózati orvoslás (network medicine) eszközével a Covid–19 elleni gyógymód előállítását tűzte ki célul. A koronavírus mechanizmusának megértésével a már meglévő, a hatóanyag alapján potenciálisan bevethető gyógyszereket kívánják feltérképezni.[3] A kutatóközpont a Network Science Institute (NetSi) keretén belül működik.  

A felhasználható, jelenleg is forgalomban lévő gyógyszerek 86 darabos listáját április 15-én tették közzé a Barabási Lab kutatói.[4] A gyógyszerek feltérképezéséhez használt hálózati orvoslás fogalma magyar nyelvterületen még kevéssé ismert,

a terminológiát Barabási Albert-László, az erdélyi származású hálózatkutató alkotta meg, s 2007-ben publikálta a New England Journal of Medicine hasábjain.

Az új tudományterület a rendszerbiológia és a hálózattudomány házasításából fejlődött ki, hogy az emberi betegségek okait megértse, s új gyógymódokat tárjon fel, vagy fejlesszen ki. A hálózatokon belüli variánsok közötti kapcsolatok tanulmányozásával olyan elterjedt betegségek megértéséhez is közel kerülhetünk, mint a rák vagy a szívbetegség. A hálózati orvoslás megjelenése nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy az orvostudomány egyre inkább információtudománnyá fejlődik. Az új géntechnológiák alkalmazásával korábban soha nem látott mennyiségű adatok váltak hozzáférhetővé, amit orvosbiológiai kutatásoknál használhatunk fel.[5]

Előzményként érdemes megemlíteni, hogy a Barabási Albert-László által vezetett kutatócsoport 2016-ban megnyerte a One Brave Idea[6] nevű nemzetközi szintű díjat, amely a szívkorona megbetegedések területén elért kutatási eredményeinek köszönhette. A díj mellett a csapat egy 75 millió dolláros támogatást is elnyert, amelynek célja a kutatás sikeres folytatása. A díj megalapítása Dr. Calum MacRae[7] kardiológus nevéhez fűződik, aki egy 5 éven át tartó folyamatos kutatás létrehozását álmodta meg annak érdekében, hogy a szívkorona megbetegedésekre megfelelő gyógyszert, gyógymódot tudjanak kifejleszteni.[8]

Ezen kifejlesztésre és az 5 évet kifutó kutatások megvalósítása érdekében az Amerikai Szív Alapítvány (American Heart Associacton) 25 millió dollárral támogatta a kezdeményezést. A Verily (korábban Google Life Science nevén) ugyancsak 25 millió dollárt adományozott, illetve az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat is 25 millió dollárt bocsátott a kutatások folytatásához. Az AstraZeneca a Covid–19 megfékezésre irányuló masszív kutatásokat[9] végez folyamatosan úgy az amerikai Egyesült Államokban, mint Európa egyes régióiban is.

Fotó: Raketa.hu

Az oltás, amely megmentené a világot

Az arc nélküli ellenség, amely félelemmel tölt el kutatót, politikust, egyszerű embert, nemzeteket és szuperhatalmakat egyaránt, az a Covid–19. Az emberiség a járvány támadása alatt menekül, azaz menekülne. A fertőző járvány, amely láthatatlanul és hangtalanul terjed, elér mindenhová és elér mindenkit.

Tudni akarunk mindent róla, de legfőképp azt, hogy mikor lesz vége. Lassan két hónapja tart a szükségállapot Romániában és a hatóságok által közzétett (fél)adatok nem feltétlenül hatnak nyugtatóan a tömegre. A „bezártság” a frontunk, és ki-ki saját maga harcát vívja. A csend, a magány a szembenézés az „otthonnal” tükröt tart, szembe kell néznünk azzal egyénileg és közösség szintjén egyaránt.

Egy kicsit mindez olyan, mint amikor az egyetemi év végén elkezdődik a szesszió. Az emberiség épp vizsgázik vagy inkább levizsgázik. Ha tanultunk és felkészültünk, akkor sikerül átlépni a következő évbe, erősebben, tudatosabban és megértve valamit a természet nagy leckéjéből. Azok az országok, amelyek az elmúlt években az egészségügybe, az oktatásba és társadalmi nevelésbe befektettek, azok lesznek a díjazottak.

A Covid–19 egészségügyi szabályozási keret kidolgozásán dolgozó nemzetközi szervezetek azon adatokkal dolgoznak, amelyeket az egyes országok egészségügyi hatóságai tesznek elérhetővé és használhatóvá. Annak alapján végeznek további kutatásokat, real-time data, azaz valós időben történő forrásokkal dolgoznak.

Az egészségügyi világszervezetek és a gyógyszeripar

Az egyik legnagyobb egészségügyi világszervezet az ICMRA[10] (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities), amelynek tagjai[11] között több mint 25 ország képviselteti magát és 28 gyógyszeripari szabályzó hatóság részese. Az ICMRA összehangolt nemzetközi együttműködést szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezettel (World Health Organization, WHO), illetve az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy egy hatékony szabályozási keretet tudjanak létrehozni, amely a Covid–19 kezelésben használt gyógyszerek, oltások előállításának folyamataira, szabadalmaztatására és azok monitorizálására irányul.

Mindemellett azon tapasztalatok megosztását is szorgalmaznák, amelyek a klinikai vizsgálatok eredményeinek ismeretlenjeire keresik a választ. A honlapon közzétett legfrissebb (2020. április 21.) sajtóközlemény alapján az említett nemzetközi szervezetek heti rendszerességgel tervezik tanácskozásaikat. Ezek célja, hogy a tapasztalatok alapján megvitassák azokat a jogszabályokat és eljárásokat, amelyeket az egyes országok alkalmaztak a világjárvány kezelésének érdekében[12]. Ugyanebben a sajtóközleményben olvashatjuk, hogy nagyobb flexibilitást engedélyeznek az egyes országok számára, a krízishelyzetben mindenik maga döntheti el, hogy milyen szabályozást, hatósági eljárást alkalmaz a világjárvánnyal elleni harcban. És itt még mindig nem beszélhetünk a Covid–19 elleni gyógyszer, oltás, kezelés világszintű és összehangolt kutatásairól.

Az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA)[13], amely az ICMRA tagszervezete, az Európai Unió területén működő gyógyszeripari fejlesztőkre és gyártókra vonatkozó jogszabályozások tagországok közötti lebonyolításának elősegítésére irányul.

Ezen jogszabályozások alatt az uniós tagországok közötti gyógyszeripari kereskedelem bonyolításának elősegítését teszi lehetővé.

Ez alatt érthető például a gyógyszeriparban használt és a fertőző járványbetegségekben használt alapanyagok kereskedelmét[14] érti, a jelenlegi határzárok tekintetében[15]. A gyógyszeripar ezen területe különböző adókedvezményekben részesülhet, a nemzeti egészségügyi hatóságok számára fenntartott juttatások folyamatos folyósítását is előírja. Ugyanakkor ezen határozat 2020. március 16-tól lépett érvényben és érvényes marad 2021. március 15-ig. Az EMA mostanáig 40 gyógyszerfejlesztővel konzultál, de az előzetes tesztek alapján még egy gyógyszer sem bizonyult megfelelően hatékonynak a Covid–19 kezelésében. Klinikai vizsgálatok[16] folytatása 5 gyógyszer esetében történik a jelen pillanatban:

  • remdesivir (klinikai vizsgálat alatt);
  • lopinavir/ritonavir (jelenleg HIV elleni kezelésben szabadalmaztatott gyógyszer);
  • chloroquine and hydroxychloroquine (gyógyszer, amelyet egyes államokban használt malária elleni kezelésben és bizonyos immunitási betegségek kezelésében alkalmaznak).
  • systemic interferons, (en: in particular interferon beta – jelenleg olyan kezelésben használt gyógyszer, amely a sclerosis-multiplexre irányul)
  • monoklón antitestek – immunrendszerre gyakorolt hatása

A jogszabályozás folyamatai alatt a gyógyszeripar szerepe a világjárvány elleni harcban jelentősen megnőtt. A Covid–19 elleni gyógyszer, oltás, gyógymód a gyógyszeripar terméke lesz. A kutatások, innovatív fejlesztések teljes gőzerővel folynak ezen a területen.

David Ricks, a Nemzetközi Gyógyszergyártók és Fejlesztők Szövetségének (IFPMA)[17] elnöke és az Eli Lilly and Company amerikai gyógyszergyártó cég vezérigazgatója a koronavírussal kapcsolatos sajtóközleményében megfogalmazta, hogy a Covid–19 világjárvány által okozott helyzetet mindenki megfelelő komolysággal és felelősséggel kezelje, és a megszokott vagy „hagyományos” üzleti modellek útja már nem járható. Az egészségügyi struktúrák működése ezennel határozottan veszélybe sodródtak.

Amennyiben nem sikerül megfékezni, abban az esetben a gyenge egészségügyi rendszerrel és közepes vagy alacsony jövedelemmel rendelkező országokban, annak hatása katasztrofális lesz”.[18]

A gyógyszergyár honlapján elérhető a 2019-es évi részletes költségvetés[19], amelyben látható, hogy a bevételeknél 22 319,5 millió összeg van feltüntetve. Ebből csak a kutatásra és fejlesztésre 5 595 millió dollárt különítettek el.

Az EU tagállamok közül, az Európai Bizottság által közzétett felmérések alapján Románia az utolsó helyen szerepel, ami az egészségügyi rendszer helyzetét, fejlettségét jelenti[20]. A felmérés szerint Svájc rendelkezik a legfejlettebb egészségügyi rendszerrel, amely az országos GDP-nek a 30%-át az egészségügyi rendszerre fordítja. Az unión kívül az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik az egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerrel, és ezen belül fejlesztésekkel.

Az IFPMA[21] oldalán követhetők azok a pénzbeli és egészségügyi felszerelésekben álló támogatások, amelyek különböző gyógyszergyártó és fejlesztő cégek által kerültek folyósításra a koronavírus által sújtotta egyes régiók, országok számára. Ilyen például a Bayer gyógyszergyártó óriás által folyósított pénzbeli adomány az olaszországi Lombardia régiónak az egészségügyi intenzív osztályok számára, illetve németországi kórházak számára lélegeztetőgépeket tesz elérhetővé. Mindemellett a Német Hadsereg számára 600 ezer cloroquine gyógyszert bocsát rendelkezésre, illetve az Egyesült Államokban 1 millió egészségügyi terméket adományozott a felszerelésekben gyengén ellátott területek segítésére. Az Abivie 35 millió dollárt adományozott az egyesült államokbeli területek, lakosság megsegítése érdekében, ahol nehezen jutnak alapélelmiszerekhez, illetve azon kórházak számára, amelyeknek szüksége van a különböző egészségügyi felszerelések beszerzésében a koronavírus által okozott hiány miatt.

Egy védőoltás legyártásának útja az IFPMA honlapján kiadott tájékoztató alapján Fotó: Ifpma.org

Az első lépés a védőoltás kifejlesztésének bonyolult útján egy állami vagy nemzetközi szintű engedélyeztető hatóság által kibocsátott gyártási engedély elnyerése. Ezt követően a második a nyersanyag beszerzése, amelynek minősége az előre meghatározottaknak megfelelő kell legyen. Itt a gyártó végzi el a különböző teszteket és méréseket. A mérések és ellenőrzések a gyártás folyamatának az idejéből közel 70%-át tesznek ki. A gyártási eljárás harmadik és egyben legkritikusabb szakasza az antigének előállítása. Ezt újra különböző tesztelési folyamatok követik. A negyedik gyártási fázis az aktív összetevők adagolását, keverését és stabilizálását jelenti, annak érdekében, hogy az immunvédelmi válasz megfelelő legyen, illetve biztosítani lehessen a termék stabilitását. Ebben a szakaszban a gyártó cég újonnan elvégzi a szükséges minőségi teszteket, de egyidejűleg az exportáló ország is köteles ezt végre hajtani.

A gyártás ötödik és hatodik fázisa a termék csomagolására vonatkozik, amely megfelelő tárolási ampullákban történik. Ezt követően újra egy tesztelési folyamatnak kell alávetni a már tárolt formában levő vakcinát, mivel sem hűtés (amennyiben megengedett a hűtési eljárás), sem szállítás esetén nem szenvedhetnek károsodást. Mindezek után következik a szállítási engedélyeztetés. A tesztelési folyamatot a gyártónak újra el kell végezni, majd az exportáló országnak és az importáló országnak is.

A gyártás alatt a termék több száz tesztelésen megy keresztül. A konkrét gyártást több hónapos, de akár 3 éves előállítási folyamat is megelőzheti. Mindez abban az esetben, ha ismert oltásról van szó. Egy teljesen új vakcina-termék piaci előállítása és kereskedelembe való előkészítése 5-10 év közötti időszakot vesz igénybe, állítja a nemzetközi szervezet. Az előállítás hatalmas anyagi forrásokat emészt fel: 10-1000 millió dolláros előfizetett tételeket feltételez. És nyilván annak előállítási költségeinek megfelelően határozható meg a végső termék piaci ára, mint Covid–19 esetén is várható.

A WHO által közzétett adatok[22] alapján a gyógyszeriparban a védőoltásokra vonatkozó 2019 adatok olvashatók. Ennek alapján a védőoltások három kategóriába sorolhatók: hagyományos, innovációs (új vakcinák) és célzottan helyi vagy kitörési vakcinák. Globálisan a legnagyobb értékkel bíró vakcina az ún. PCV, amely olyan betegségek ellen ajánlott, amelyek a tüdőbetegségekkel kapcsolatosak.[23] Az ún. D&T[24]-t tartalmazó oltások világviszonylatban a második helyen állnak az értékesítés szempontjából. A D&T anyag olyan vakcinák előállításához hasznosíthatók, amelyek a „vérhas” vagy tetanusz betegségek elleni oltások. Ugyancsak a második helyet foglal el a vakcina piacon a kanyaró és a rubeola elleni védőoltások előállításához használt „measles” anyag. A kivonatban olvasható, hogy felmérésekben nem szerepel a gyermekbénulás elleni vakcina piaci értéke, mivel annak keresletét nem lehet előre felmérni változékonysága miatt.

A WHO honlapján[25] elérhető adatok szerint az említett vakcinák piaci értékének táblázata, csoportok és vakcinákhoz használt alapanyagok elosztása alapján. Ennek értelmében látható, hogy a hagyományos vakcina csoportba tartozók vezetik a keresleti toplistát, ezt követi az innovációs csoport és a harmadik helyen a lokális, célzott vakcinák forgalmazása áll. A táblázatból kiolvasható értékek dollárbilliónyi évi forgalomra vonatkozó összegeket jelölnek meg. Ennek alapján látható, hogy a hagyományos csoportba tartozó D&T alapú vakcinák 6 billió dollár piaci forgalmat jelentenek egy év leforgása alatt. A PCV alapú, innovációs vakcinák évi forgalma 5, 4 billió értéket jelent.

Globálisan a legnagyobb piaci értéket a Kórházi Vészhelyzetek és Esetek Menedzsment Rendszere[26] (Hospital Incident Command System) jelenti, amely a vakcinakereskedelem, beszerzés és adminisztrálás eljárások területhez tartozik: 12 billió dollár évi költséget jelent, ami az innovációt és saját beszerzéseket is magába foglalja. A vakcina piac 38 gyógyszergyártó cégének és vállalatának listája alább tekinthető meg. Mindenik a WHO-ban jótékonysági tevékenységet folytat, különböző támogatásokat és forrásokat tesz elérhetővé. 

A listavezető GSK[27] több mint 50 típusú vakcina gyártását folytatja és forgalmazza és innovatív gyógyszerészeti kutatásokat is folytat. A 2019-es adatok alapján a vonatkozó operatív profit 6 961 millió angol font volt.[28] A GSK honlapján elérhető az a sajtóközlemény, amelyben az intézmény álláspontjában olvasható, hogy közösen a Sanofi gyógyszergyártóval a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése alatt nem fog profitelvárás alapján tevékenységet folytatni a világjárvány időtartama alatt.[29]

A Melinda és Bill Gates Alapítvány a koronavírus világjárvány megfékezésére irányuló kezdeményezéseik révén 250 millió dollárt különítettek el Afrika és Dél-Ázsia azon országai számára, amelyek gazdasági szempontból a leginkább ki vannak téve a járvány okozta katasztrófális következményeknek.[30] A leginkább a Covid–19 elleni gyógyszer és vakcina kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket támogatják, illetve a vírus mihamarabbi fázisának kiderítésére és izolálására.

Alapvetően a NetSi és a Melinda és Bill Gates Alapítványokhoz hasonló szervezetek, gyógyszergyárak és fejlesztők törekednek arra, hogy a különböző nemzetközi egészségügyi szervezetekkel és hatóságokkal összhangban, hatékonyan tudjanak fellépni a világjárvány megfékezése és következményeinek csökkentése, illetve egy hatásos gyógyszer, vakcina kifejlesztése érdekében.

A Covid–19 a Nagojai Jegyzőkönyv[31] hiányosságaira hívja fel a figyelmet, állítja Thomas B. Ceuni, a Global Health Matters szerkesztője. A Nagojai Jegyzőkönyv az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által előterjesztett szerződés, amely a „A Biológiai Sokféleség Egyezményhez kapcsolódó, a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről, valamint a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szóló egyezmény.”[32] Románia 2010. október 29-én írta alá ezt a nemzetközi szerződést.

A szerző által felvett hiányosság az, hogy a Nagoja Jegyzőkönyv alapján mindenik ország számára biztosított alapjogként szerepel a saját biológiai erőforrásainak felhasználása, illetve ezen a területen tett felfedezések megőrzése. A felfedezések és különböző erőforrások alkalmazásának folyamatát, eredményeit nem kötelesek nyilvánosságra hozni. Egyes országok felfedezéseiket kereskedelmi célokra használták, így sajátos módon interpretálták az egyezményt, fogalmazza a szerző.

Azonban egy világjárvány méretű helyzet rákényszerítheti az országokat arra, hogy a Covid–19-ben elért eredményeket, különböző információkat országok megosszák egymással, annak érdekében, hogy az ellenszert és védőoltást mihamarabb ki lehessen fejleszteni.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy elengedhetetlen azon megosztott információk hitelessége, pontossága és független vizsgálati folyamatainak biztosítása.

Ennek érdekében jött létre az influenzára vonatkozó össz-adatok megosztásának globális kezdeményezése, a Global Initiative on Sharing All Influenza Data[33] nemzetközi kezdeményezés, amely a különböző, Covid–19-ben-re vonatkozó országokban elért kutatások, tesztek eredményei tekinthetők meg, illetve különböző innovatív kutatási módszerek alkalmazása is követhető.

A honlapon a különböző országból feltöltött génállomány-epidemiológiai változásokra, terjedéseire vonatkozó adatok is követhetőek és megtekinthetőek (Románia nem szerepel a feltüntetett országok között).

A Covid–19-járvány gócpontjai és terjedése Fotó: Gisaid.org

A Kanada állam Egészségügyi Kutatóintézet[34] a honlapon közzétett adatok alapján átlátható és követhető a Covid–19-járvánnyal kapcsolatos költségek és folytatott kutatások. Az intézet létrehozott egy csak a Covid–19-cel foglalkozó alapot, amelybe 227 gyógyszergyártó adta le pályázatát és amelyből 99 nyert támogatást. A létrehozott alap 54,2 millió dollár befektetési alappal rendelkezik. A költségtételek prioritás és kutatási területek szerint van leosztva. Ennek megfelelően a fertőzés dinamikájának modellezésére külön elkülönített több mint 6 millió dollárt.

 

Románia Egészségügyi Minisztériumának honlapján a 2018-as költségvetés olvasható. Megtekinthetők egy ugyancsak interaktív térképen a kiírt beszerzéseken nyert egészségügyi profillal rendelkező cégeket is. Azok a cégek vannak feltüntetve, amelyek 50 000 euró értéknél nagyobb tételben kötöttek szerződést. A feltüntetett adatok 2016-re vonatkoznak. Ennek alapján 1 653 321 eurót a diftéria, köhögés és tetanusz elleni vakcinák beszerzésére fordítottak.

A romániai Covid-19 járványügyi kutatásra vonatkozó alap[35]: 25 millió lej. Ez a járvány lassítására és megfékezésére vonatozó egészségügyi kutatások támogatásának szorgalmazására irányul.

Kai Kuppferschmit a Science (Tudomány) szaklap szerkesztője, a Pulitzer Center által fenntartott Sciencemag magazinban megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy feloldani a jelenleg érvényben levő korlátozásokat, határzárakat egy veszélyes és hibás folyamat lesz.[36] A 188 országban elrendelt iskolák bezárása közel 1,5 billió diákot érintett. Országok határait lezárták és vállalkozások működése is nehézzé vált, olvasható a cikkben.

Többek között megfogalmazza azt is, hogy világszinten, különböző epidemilógusok, egészségügyi intézmények nem tudtak egy közös álláspontra jutni, ami a „vissza a normális életformához” című fejeztet illeti. Ennek leginkább az az oka, hogy egy ilyen jellegű helyzettel, világjárvánnyal az emberiség nem találkozott és nincs rá összehasonlítási alapja, eljárási protokollja. Emiatt mindenik ország saját politikai helyzetének megfelelően kell eldöntenie, hogy milyen intézkedések mellett dönt, illetve milyen megoldásokat fog alkalmazni. A választás egyértelműen kihívásokkal teli következmények elé állítja a döntéshozókat, fogalmazza meg Kai Kuppferschmidt. „Nyilvánvaló, hogy egy kísérleti időszak következik, mivel nincsenek erős és határozott bizonyítékok a kialakult helyzet hatásairól” – ídézi Lipsitch epidemilógust. „Reméljük tanulni fogunk belőle.[37]” – olvasható a cikk zárómondata.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kitekintés az epidémia néhány hosszú távú következményeire

A 2013–2016-os nyugat-afrikai Ebola-járvány az Atlanti-óceán mentén fekvő Guineát, Sierra Leonét és Libériát érintette a legsúlyosabban. A halálos áldozatok száma meghaladta a 11 ezret, összehasonlításképpen a jelenlegi Covid–19-járvány eddigi halálos áldozatainak száma több mint 181 ezer[38], s a legtöbb országban még nem érte el csúcspontját. A halálos áldozatok számbavétele mellett azonban érdemes a figyelmünket a járvány hosszútávú társadalmi következményeire irányítanunk. Az Európai Parlament ebolaválságról kiadott 2015. október 1-jei jelentése alapján[39] néhány számunkra jelentőséggel bíró megállapítást emelünk ki. A WHO 2015 áprilisában kijelentette: „a világ és a WHO nincs kellőképpen felkészülve egy hosszan tartó járvány leküzdésére”. Vajon hogy állunk ma a válságkezeléssel az öt évvel ezelőtt megfogalmazottak tükrében?

Az általános gazdasági válságon túl, kézenfekvő, hogy a legsúlyosabban érintett terület az egészségügy.

A jelentés szerint az egészségügyi rendszerek minősége és szilárdsága kulcsfontosságú a járvány hatékony kezeléséhez. Bár az egészségügyi alkalmazottak 2018-as radikális béremelése csökkentette az országra jellemző orvoselvándorlást, a jelenlegi orvosfertőzések magas száma[40], az egészségügyi alkalmazottak sorozatos felmondása[41] nehezítik az ellátást. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a WHO legutóbbi, 2019-es statisztikája szerint Románia az EU utolsó tagországa, ha a költségvetés egészségügyre fordított mértékét nézzük.[42]    

A jelentés a népesség számához igazodó arányszámú egészségügyi dolgozók szükségességét, az egészségügyi személyzet képzésének támogatását hangsúlyozza. A terebélyesedő világjárvány hosszútávon talán egy új egészségpolitikai irány alapjait is lefekteti.

A vízellátási és szennyvízelvezetési rendszer infrastrukturális kérdés, ami azonban a helyes higiéniai gyakorlatokhoz elengedhetetlen. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat ellátottsága tekintetében szintén az uniós országok közül utolsóként szerepelünk.[43]   

Az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) szervezet az ebolajárvány idején „válság a válságban” megnevezést használta arra, hogy a járványtól eltérő betegségekben szenvedő személyek a kórházakból távoztak.

A jelentkező gazdasági válságot orvosolandó a román kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel.[44] Az ebolajárvány következményei szintén tanulságosak lehetnek: az IMF és a Világbank által előírt kötelezettségvállalások számos afrikai országban az egészségügyi és az oktatási rendszer romlását hozták magukkal.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az ebolajárványt követően a „Marshall-terv” bevezetése kapcsán olyan ellenőrző szervet javasoltak, amelyik biztosítja, hogy a pénz az emberekhez jusson el, s ne menjen veszendőbe a korrupció miatt, illetve ne más célokat szolgáljon. A civil társadalom ellenőrző szerepe is felértékelődhet az adott helyzetben.

A jelentés a gyógyszeripar etikai szerepét érintve kifejezi abbéli reményét, hogy a vállalatok tiszteletben tartják a társadalmi felelősségvállalás elveit, s elérhető áron kínálják az innovatív oltóanyagokat.

DOM - KILÁTÓ összeállítás

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Pandemia_de_coronaviroz%C4%83_(COVID-19)_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
[2] https://www.youtube.com/watch?v=8-zbErSbQ0s
[3] https://covid.barabasilab.com/2020/03/covid-19-and-network-medicine.html
[4] https://arxiv.org/abs/2004.07229?fbclid=IwAR3os0Yc--FizB7IOYMB1-GIwq7Qt_8q0xnSegD6wT-Ftq0Ign1HXmTUXmU
[5] https://web.uniroma1.it/stitch/node/5613
[6]https://www.networkscienceinstitute.org/news/netsi-professor-laszlo-barabasi-part-of-international-research-group-selected-for-one-brave-idea-research-award és https://www.onebraveidea.org/about-the-award/
[7]https://www.onebraveidea.org/about-the-award/
[8]MacRae’s bold vision will be the basis of “One Brave Idea,” a five-year research project funded by $25 million each from the American Heart Association, Verily (formerly Google Life Sciences) and pharmaceutical company AstraZeneca. His selection to lead the research was announced Wednesday.
[9]https://www.astrazeneca.com/media-centre/articles/2020/investigating-an-existing-medicine-as-a-potential-treatment-for-covid-19.html
[10]http://www.icmra.info/drupal/en/participatingRegulatoryAuthorities
[11]http://www.icmra.info/drupal/en/participatingRegulatoryAuthorities
[12]http://www.icmra.info/drupal/en/news/21April2020
[13]https://www.ema.europa.eu/en/news/update-treatments-vaccines-against-covid-19-under-development
[14]https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/guidance-medicine-developers-companies-covid-19
[15]https://www.ema.europa.eu/en/documents/other/decision-executive-director-fee-reductions-scientific-advice-requests-products-prevention/treatment-covid-19_en.pdf
[16]https://www.ema.europa.eu/en/news/update-treatments-vaccines-against-covid-19-under-development
[17]https://www.ifpma.org/
[18] „The profound global impact of the COVID-19 pandemic means business as usual is not an option. It is posing a serious threat to the functioning of healthcare systems and to healthcare professionals. If not contained, the expected impact of COVID-19 on all health systems, let alone weaker health systems in low- and middle-income countries, will be devastating.” - https://www.ifpma.org/resource-centre/global-biopharmaceutical-industry-pulling-out-all-the-stops-to-address-coronavirus-public-health-crisis/
[19]https://investor.lilly.com/static-files/34d71960-241f-4160-bd20-86fb85df4def
[20]https://www.libertatea.ro/stiri/cati-bani-da-statul-pe-binele-nostru-romania-ultima-tara-din-ue-cu-cel-mai-mic-procent-din-pib-alocat-sanatatii-2893358
[21]https://www.ifpma.org/subtopics/novel-coronavirus-covid-19-industrys-support-on-the-ground/
[22]https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/311278/WHO-IVB-19.03-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y
[23]https://www.cdc.gov/pneumococcal/global.html
[24]https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=3123
[25]https://apps.who.int/iris/handle/10665/311278
[26]https://emsa.ca.gov/disaster-medical-services-division-hospital-incident-command-system-resources/
[27]https://www.gsk.com/en-gb/home/
[28]https://www.gsk.com/media/5894/annual-report.pdf
[29]Overall, taking all three commitments together, this means that GSK does not expect to profit from its portfolio of COVID-19 vaccine collaborations during the pandemic. - https://www.gsk.com/en-gb/media/resource-centre/our-contribution-to-the-fight-against-2019-ncov/
[30]https://www.gatesfoundation.org/TheOptimist/Articles/coronavirus-mark-suzman-funding-announcement-2
[31]https://www.cbd.int/abs/doc/protocol/nagoya-protocol-en.pdf és http://www.biodiv.hu/nagoya-protocol
[32]http://www.biodiv.hu/nagoya-protocol
[33]https://www.gisaid.org/
[34]https://cihr-irsc.gc.ca/e/51908.html
[35]https://uefiscdi.gov.ro/news-cercetarea-din-romania-in-lupta-cu-covid-19
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában, a Kilátó legfrissebb számában látott napvilágot április 27-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport