Tizenkét gyümölcsfa – Beszélgetés Kristó Róbert grafikussal, fotóművésszel

2020. július 27., 20:01 utolsó módosítás: 2020. július 28., 22:39

Kristó Róbert egyaránt támaszkodik a fotózásra és a grafikára. Alkotásai azonnal felismerhetőek, sokszor a fa mintázatát használja ihletforrásként: a fatábla évgyűrűi, mintázata, köröcskéi, bogok, görcsök inspirálják egy-egy kép létrehozásában.

Tizenkét gyümölcsfa – Beszélgetés Kristó Róbert grafikussal, fotóművésszel
galéria
Kristó Róbert

– Mikor körvonalazódott, hogy képzőművészeti pályára lépsz? Hogyan talált egymásra a fotózás és a grafika?

– Már az elemi iskolában kiderült, hogy jól rajzolok és van némi tehetségem, de biztosra akkor dőlt el, amikor sikeresen felvételiztem a csíkszeredai, mostani Petőfi Sándor Általános Iskolába. Az ötödik osztályt már ott kezdhettem el a rajzosztályban. A fényképezés jóval később lépett be az életembe, gyakorlatilag a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceum elvégzése környékén. Első találkozásom a kamerával egy osztálykiránduláson történt, amikor kézről kézre járt közöttünk egy Zenit típusú fotógép. Amikor hozzám került, nagyon belelkesedtem: utasításokat adtam, egy jó szöget kiválasztva beálltam, és lőttem pár képet. Mint utólag kiderült, azok a felvételek mind elégtek.

Barbár képek 1. (sorozat)

Fotóművész mint fotóriporter

– Miképp lettél fotóriporter, illetve vizuális-nevelés oktató?

– Ez egy hosszú sztori, de megpróbálom röviden elmesélni. A fényképezőgéppel való első találkozásom után sikertelenül felvételiztem az egyetemre, és – jobb híján – komolyabban elkezdtem foglalkozni a fotózással. Mire mégis felvettek az egyetem képgrafikai szakára, már több gép megfordult a kezemben, megtanultam a labortechnikát, magam hívtam elő a filmjeimet, magam nagyítottam a képeket, és ismertem pár jó fotóst.

Így találkoztam egykori mesteremmel, Nagy P. Zoltánnal, akit nyaranta helyettesítettem fotóriporterként az akkori Hargita Népe napilapnál.

Első éveimben még otthon laboráltam, a fürdőszobát ideiglenesen átalakítottam sötétkamrává, így a kész anyagot vittem be a főszerkesztőnek.

Az államvizsgám előtt nem sokkal hirdették meg a fotóriporteri állást a már említett napilapnál, ahol ugyan sikerült a vizsgám, mégsem vettek fel arra hivatkozva, hogy még nem végeztem el az egyetemet, így ez a vonat elment.

Barbár képek 3.

Az egyetem befejezése után a tanügy maradt lehetőségként, sikeresen vizsgáztam a Tanulók Háza által meghirdetett rajz katedrára, és – mivel a tanterv megengedte – mellette a fotózást is szívesen tanítottam.

Így hoztam létre az Alkotóműhelyt, ahol vizuális nevelést oktatok, ennek keretén belül a diákok a különböző technikákon túl látásmódot is tanulnak.

Majd 2006-ban, mit ad Isten, egyszer csak a volt kollégák szóltak – természetesen titokban –, hogy indul Csíki Hírlap néven az azonos nevű, 1900-as évek elején megszűnt napilap utóda, és menjek a csapatba fotóriporternek. Így lettem az első csíkszeredai színes újság riportere és újraalapító tagja.

Barbár képek 5.

– Milyennek látod az utánpótlást, miként ismertethető, szerettethető meg a fiatalsággal a képzőművészet?

– A diákjaim már nagyon könnyen, mondhatni zsigerből használják a különféle technikai eszközöket, szoftvereket, a tehetségesebbek könnyedén alkalmazzák is ezeket a képzőművészetek terén. Csupán irányt kell mutatni nekik, formálni a látásmódjukat.

(K)örök

– Te kiktől tanultál a legtöbbet a pályád elején?

– Időrendi sorrendben haladva Gaál András festőművész és Ferencz Ernő szobrászművész voltak a tanáraim az általános iskolában, majd a középiskolában Márton Árpád festőművész, a grafika terén Koszti István. Az egyetemen Suzana Fântânariu és Vică Tilă-Adorian grafikusművészek hatottak rám.

A fotózást autodidakta módon tanultam, könyvekből és tapasztalatok által, azonban sokat segített, mentorált pályám során a már korábban említett Nagy P. Zoltán fotóművész.

Botdisznó (Játék sorozat)

A fatáblában minden benne van

– A kiállításaid között hosszú évek teltek el, s noha napilapokon keresztül a munkáid folytamatosan az emberek szeme elé kerültek, művészeti alkotásokkal ritkán jelentkeztél. Összeegyeztethetők-e a munkahelyi kötöttségek az alkotás szabadságával?

– Nem voltak szükségszerűek a kiállítások, hiszen valóban folyamatosan jelentek meg fotóim az újságban. A munkahelyi kötöttséget nem éreztem, a fotózást tekintve tulajdonképp kinyíltak a lehetőségek, és a napi kötelező mellett nagyon sok érdekes téma kínálta magát. Eleinte két géppel dolgoztam, hogy szétválasztható legyen a munka és a művészfotózás. Később a digitális technikánál már a szelektálással és az utómunkával lehetett ezt megoldani.

Ugyanakkor a fotóriporteri állás egész embert kívánt, egy ideig emiatt kevésbé jutott idő a rajzolásra, de szerencsés módon egyre sűrűbben kaptam meghívást alkotótáborokba.

Ezért hálás vagyok sok jó embernek, mert az egyetem után végül ezek a műhelyek tették lehetővé, hogy kizárólag az alkotásra, a grafikára összpontosítsak. Itt fejlesztettem ki az egyedinek mondható frottázs technikám, amely a kézi rajz és a fa erezetének, évgyűrűinek rejtett lehetőségeiben, kapcsolatában gyökerezik.

Torzó 1

– A természet fontossága, a fa mintázata mint ihletforrás, a textúrák játéka a névjegyednek számít. Veledszületett, otthonról hozott adottság ez, vagy a fotóriporteri múlt domborította ki?

– Az alkotásaim jellege, témája és a felhasznált technika, a fa anyaga megadja a választ erre a kérdésre.

Részben a környezet és a munkám formált, de velemszületett nyitottság is kellett hozzá.
 

Vonalkódok – árnyék és fény 3.

Vonalkódok – árnyék és fény 4.

– Milyen lehetőségeket kínál ez a technika, még milyen eljárásokat használsz szívesen?

– A frottázst alkalmazom legszívesebben, mert végtelen lehetőség van benne, mindig egyedi textúra rajzolódik ki a gondosan előkészített rajztábla és a szénrajz vonalai által. Előfordul, hogy a fatábla évgyűrűi, mintázata, köröcskéi, bogok, görcsök inspirálnak egy-egy kép létrehozásában, és az is előfordul, hogy egy konkrét témához keresek megfelelő textúrát. Így a képek mélyebb gondolatiságot fejeznek ki. A frottázs lehetőségeit használtam abban a sorozatomban is, amely a Vonalkódok címet kapta, és megfotózott grafikai hatású tájakat ültettem át szénrajzzá.

Így a fotó és grafika párban nyújtott esztétikai élményt.

Kizárólag szénnel dolgozom, nem törekszem színes, tetszetős képek létrehozására, sosem az eladhatóság volt a szempont.

A fotózás terén ugyanakkor a műtermi fotózást részesítem előnyben, mely több lehetőséget ad a kép megrendezésére, a mondanivaló kibontására, itt nagyobb a rendezői szerep, az alkotás lehetősége. Közel három éve dolgozom egy újabb sorozaton, amelynek témája a párkapcsolatok természete. Ezek a hagyományosnak mondható jegyes-, illetve házastársi fotók újragondolásai, állati motívumokkal, erős szimbolikával, új minőséggel kiegészülve.

Erős érzelmi tér bontakozik ki a párok közötti dinamikából, nyers erővel sugároznak a különféle karakterek.

Vonalkódok – árnyék és fény 5.

Vonalkódok – árnyék és fény 6.

– A közeljövőt illetően milyen tervek foglalkoztatnak még?

– Az említett, állati motívumokkal beszélő, Barbár képek című sorozatom szeretném befejezni. Elképzeléseim szerint egy tizenkét képből álló, óriás nagyítású kiállításon mutatnám be, amely méretével és mondanivalójával ütős lenne. Ehhez azonban támogatóra is szükségem lesz, aki fantáziát lát egy nagyméretű digitális print kollekció létrehozásában.

Terveim között szerepel még egy korábbi fotósorozat folytatása és kiterjesztése a Kárpát-medencére, melynek témája az ember és közvetlen környezete, harmóniája, illetve diszharmóniája.

Dokumentarista jellegű, megrendezés nélküli műveim középpontjában az ember áll. Nem öltöztetem be őket, nem megrendezett képeket készítek, hanem a valóságot szeretném megmutatni a maga szépségeivel, hiányaival, rendjével vagy kuszaságával. A portrék önmagukért beszélnek, a környezet tárgyai, berendezései, a textíliák, vagy éppen a még távolabbi múltat idéző képek egész családtörténeteket mesélnek. Azok a tárgyak, melyekkel alanyaim körülveszik magukat, róluk beszélnek, elárulják a társadalomban elfoglalt helyüket, nemzeti-vallási hovatartozásukat is.

Szeretnék eljutni a lehető legkülönbözőbb helyekre – a Kárpát-medence más elszakított területeire –, és leképezni, megörökíteni a régiók sajátos jelenét, amely kiváló tükre a lelkületnek, életmódnak, értékrendnek. Olyan anyagot készítenék, amely a Kárpát-medencében élő különböző etnikumok belső élettereit, otthonait hasonlítaná össze kulturális, vallási, nemzeti szempontok szerint.

– Tudsz időt szakítani az alkotómunkára? Miképpen néz ki egy átlagos napod?

– Vidékre költöztem, közelebb kerültem a természethez, és végre sikerült elültetnem – talán nem véletlen – pontosan tizenkét fát. Ez az időszak több gondolkodásra, elmélyülésre ad lehetőséget.

Kristó Róbert 1974-ben született Csíkszeredában. A helyi Nagy István Művészeti Középiskolában, majd később a Temesvári Nyugati Egyetem képzőművészeti karán tanult, ahol képgrafikai szakon diplomázott. Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen részképzésen vett részt. Számos alkalommal állt a közönség elé fotóművészeti és/vagy grafikai kiállításokkal. Munkái nem kimondottan természetművészeti alkotások, de gyökereiben, lelkületében közel állnak ehhez a műfajhoz, a grafika és a fotó külön világa találkozik bennük, és alkot egyedi egészet. Az erdélyi képzőművészeti alkotótáborok rendszeres szereplője és szervezője. Több székelyföldi napilap fotóriportereként dolgozott, emellett vizuálisnevelés-oktató. Jelenleg Csíkszépvízen él és alkot.
Bálint Tamás
Interjúnk eredetileg a Krónika és a Székelyhon napilap Előretolt Helyőrség című, 16 oldalas irodalmi-kulturális mellékletének legfrissebb számában látott napvilágot július 27-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport