HIRDETÉS

Székely gőzös mozdony nélkül – gazdasági szakértők szerint erősíteni kell Székelyföld belső kohézióját

Bíró Blanka 2019. február 26., 12:23 utolsó módosítás: 2019. február 26., 12:25

Anyagi tekintetben és az életminőség szempontjából is rendkívül hasznos volna Székelyföld gazdasági szereplőinek együttműködése, szervezett formába való tömörülése – ebben a lapcsaládunk által megszólaltatott elöljárók és gazdasági szakemberek is egyetértenek. Úgy vélik: ha a sok ezer eurós átlagfizetés megteremtése nem is reális célkitűzés, Hargita, Kovászna és Maros megye versenyképes és az ott élők számára élhető, sőt vonzó lehet, amennyiben az érintett felek együtt gondolkodnak és közös projektbe fektetnek be.

Az idősebb generációkban rossz emlékeket idéz a szövetkezet fogalma, pedig a társulások által a mezőgazdaságból élők is könnyebben boldogulnának Fotó: Pinti Attila

A közbirtokosságok, a szövetkezetek, a családi vállalkozások szintjén valósulhat meg a székelyföldi gazdasági együttműködés, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere lapunknak kifejtette:

Székelyföld akkor tud erős lenni, ha visszatérünk gyökereinkhez, aminek lényege a közösségi együttműködés.

„Ez jelenti azt az erőt és tudást, amivel Székelyföld megkerülhetetlen és versenyképes tud lenni. Erre kell helyezni a hangsúlyt. Nem valószínű, hogy hatezer eurós átlagfizetést össze lehet hozni Székelyföldön, de az életminőség tekintetében élen tudunk járni, ha értékeljük azt, ami adott, és amit sokszor észre sem veszünk” – fogalmazott az elöljáró. Meglátása szerint Székelyföld kohézióját kulturális és gazdasági szempontból is erősíteni kellene.

Antal Árpád ugyanakkor több hátráltató tényezőre is rámutatott.

Problémaként említette, hogy Székelyföldnek nincs egy legalább 300 ezer lakosú nagyvárosa, maga Székelyföld akkora, mint egy nagyobb nyugati város, ez pedig a mai globális világrend gazdasági hozzáadott értéke szempontjából hátrányt jelent.

„A tőke jelenleg oda megy, ahol tömeg van” – magyarázta. Egy másik probléma, hogy Marosvásárhely nem vállalja fel a régió fővárosának szerepét, ami elsősorban a marosi megyeszékhelynek jelent hátrányt, hiszen a Nagyszeben–Brassó–Kolozsvár háromszögben egyre jelentéktelenebbé válik, de Székelyföldnek is gond, hogy „nincs egy mozdony, ami húzza előre”. Ezt viszont ellensúlyozhatja, hogy a már itt lévő vállalkozások elégedettek a székelyföldi munkaerővel, hiszen a térségben fejlett volt az ipari kultúra, ennek még megvan a hagyománya, még ha a kilencvenes évek sikertelen magánosításai során szét is verték nagy részét.

Infrastruktúra nélkül nincs fejlődés

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra is emlékeztetett, hogy mielőbb meg kellene oldani az infrastrukturális problémákat, hiszen Székelyföld egyik csücskéből a másikba három óra alatt lehet eljutni, miközben ugyanennyi idő alatt megtehető a Magyarország keleti és nyugati része közötti táv – a távolságokat ilyen értelemben kell felmérni.

Nagyon fontos volna Székelyföld számára – és ez közös projektünk –, hogy gyorsforgalmi utat építsünk, ami Székelyföld fő útvonala lenne. Ez a vidombáki repülőtértől indulna, és áthaladna Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen, Szovátán, valamint Marosvásárhelyen.

Lassan kiépülnek körülöttünk az autópályák, de nem lenne egészséges, hogy ha valaki Sepsiszentgyörgyről akar Csíkszeredába menni, akkor felhajtson egy autópályára és onnan térjen le Csíkszeredába. Belső úthálózati rendszerünket a következő évtizedben össze kell raknunk és fel kell építenünk, ez a gazdaságot is gerjeszteni fogja” – hangsúlyozta.

Az életszínvonal nem azonos az életminőséggel

Antal Árpád továbbá kitért arra, hogy a Háromszékhez közeli Brassó gazdasági értelemben egyrészt elvesz Székelyföldtől, másrészt viszont hozzá is tud tenni, ha sikerül közösen gondolkodni. A brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér egy Marosszéken élő székely embernek nem jelent semmit, hiszen a marosvásárhelyi repülőtér neki közelebb van, de Háromszék és fél Hargita megye számára átírja a gazdasági és turisztikai lehetőségeket.

Nekünk úgy kell a belső kohéziót erősítenünk, hogy közben elfogadjuk, az érdekeink nem mindig találkoznak. Ezt például az idei költségvetés vitáján sikerült jól kibékíteni, hiszen mindkét repülőtérre tudtunk finanszírozást szerezni”

– mondta. A polgármester szerint a székelyföldiek számára az a  legfontosabb, hogy különbséget tudjanak tenni az életszínvonal és az életminőség között. Egy nagyváros egyértelműen többet kínál az életszínvonal tekintetében, magasabbak a jövedelmek, de nem feltétlenül tud jobb életminőséget biztosítani, hiszen zaj van, szennyezett a levegő, órákat kell eltölteni a forgalomban. Ezzel szemben a falun vagy kisvárosban élő ember életminősége sokkal jobb tud lenni, ha ezt felismeri és tud élni vele.

Csupán szemlélet függvénye, hogy mennyire értékeljük azt, amivel rendelkezünk, mennyire használjuk ki Székelyföld azon adottságait, amelyek hozzájárulnak a magas életminőséghez. „A folyamat hosszú, de ha odafigyelünk, a gyerekeinket ebben a szellemben neveljük, akkor erre még rá lehet erősíteni, és Székelyföld magas életminőséget biztosító régió lehet” –vélekedett a városvezető.

A piac diktál

A gazdasági együttműködést a piac diktálja, szögezte le megkeresésünkre Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette, gazdasági együttműködés akkor jön létre, ha a vállalkozók értelmét látják ennek, hiszen mindenki hatékony profitszerzésre törekszik. Ha a gazdaság szereplőinek közös érdekük, hogy Székelyföldön belül együttműködjenek, ha azt látják, hogy számukra ez a legelőnyösebb megoldás, akkor meg is teszik, ellenkező esetben más partnereket keresnek, hangsúlyozta. Hozzátette,

már most vannak olyan ágazatok, amelyekben megvalósul az együtt gondolkodás, például az informatikai és távközlési ágazatban, hiszen ezek tevékenysége nem korlátozódik egy megye határain belülre.

Hasonlóképpen a turizmusban is rákényszerülnek a vállalkozók az együttműködésre, mert a turista szintén nem megyehatáron belül mozog. A gazdasági szakember emlékeztetett, hogy már létezik a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter, ha pedig hatályba lép az új turisztikai törvény, az rendezheti a TDM-központok helyzetét, ami ösztönözheti nemcsak az idegenforgalmat, hanem az együttműködést is.

A kommunizmus emlékeit nehéz eltörölni

Édler András szerint más területeken is hasznos lenne az együttműködés, például a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban vagy a fafeldolgozásban. „Ha összefognának a székelyföldi termelők, vállalkozók, sikeresebbek lehetnének, mint külön-külön. Ha három krumplitermesztő közösen értékesít, jobb tárgyalópozícióban lehet, mint ha külön egyezkednek egy áruházlánccal” – magyarázta.

Szerinte ezek a társulások, szövetkezések már a települések szintjén is megalakulhatnának, hiszen gazdaságosabb, ha egy faluban két traktorral megművelik az összes termőföldet, mint ha minden gazda vásárol mezőgazdasági gépeket, de ezeket nem lehet maximális hatékonysággal kihasználni.

Ezt senkinek a torkán nem lehet lenyomni, kívülről nem kényszeríthető rá a gazdákra, vállalkozókra az együttműködés. A kommunizmus emlékeit nehéz eltörölni, nem szívesen társulnak, alakítanak szövetséget, holott azáltal versenyképesebbek lehetnének”

– mondta. Ő egyébként úgy véli, hogy a Székelyföldön belüli együttműködést nem profitorientált szervezetnek kell ösztönöznie, hanem politikai szinten kell felvállalni, koordinálni, irányt mutatni. Politikai akciótervre van szükség, hiszen időbe és energiába kerül meggyőzni a vállalkozókat arról, hogy melyek az együttműködés előnyei, milyen területeken érdemes együtt gondolkodni.

Kicsiben kezdődik. A mikrotársulások szintjén valósulhat meg a székelyföldi gazdasági együttműködés Fotó: Veres Nándor

Partnerség kell a románokkal is

Balási Csabának, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ugyanakkor meggyőződése, hogy

az erdélyi, ezen belül székelyföldi magyarság egyetlen túlélési esélye, ha sikerül partnerséget kötnie a románsággal.

Szerinte a nemrég szövetségbe tömörült nyugati nagyvárosok példáját kell követni, Székelyföldnek is az interregionális projektekben kell keresnie a fejlődés lehetőségét. „Ha Székelyföld nem tud olyan projektekhez csatlakozni, amelyek az infrastruktúrát fejlesztik, a helyi gazdaság halálra van ítélve” – fogalmazott.

Hozzátette, Székelyföldön belül Hargita megye van a legrosszabb helyzetben, hiszen a legközelebbi repülőtér 150 kilométerre van, ezt a távot pedig gépkocsival két és fél óra alatt lehet megtenni. Ezzel szemben Kovászna megye gondjai a brassó-vidombáki repülőtér megépítésével megoldódnak. Balási Csaba is megjegyezte, hogy a tőke oda áramlik, ahol van infrastruktúra és fogadókészség, Kovászna megye pedig e tekintetben is megelőzte Hargita megyét, hiszen az utóbbi tizenöt évben EU-s pályázatokból ipari parkokat építettek, így a potenciális befektetőknek infrastruktúrát tudnak felkínálni.

Úgy véli, az aktuális körülmények között nem várható el a székelyföldi vállalkozóktól, hogy a belső kohéziót erősítsék, hiszen – akárcsak az ország egész területén – azzal vannak elfoglalva, hogy az adókat és a fizetéseket kitermeljék. Jelenleg a közszférában háromszor akkora fizetések vannak, mint a versenyszférában, de ezt a pénzt is a vállalkozói rétegnek kell kitermelnie, így gyakran kénytelen saját alkalmazottait minimálbérért foglalkoztatni.

Székelyföldnek koherens gazdaságfejlesztési stratégiára lenne szüksége, amit gyakorlatba is kell ültetni. Ha ez nem történik meg, csak skanzeneket építünk és a szegénységet konzerváljuk”

– figyelmeztetett.

Egységes gazdasági erőteret alakítanának ki

A székelyföldi térség eközben külföldi segítségre is számíthat az egységes fejlődés érdekében: a napokban Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány első területi irodája, hamarosan pedig Hargita megyében is hasonló iroda nyílik. Kozma Mónika, a marosvásárhelyi székhelyű alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: egységes gazdasági erőtér kialakítása a céljuk. „Partneri viszony kialakítására törekszünk, cserébe pedig elvárjuk, hogy a támogatás visszahasson a közösségre, tehát a nagyberuházások esetén a kistermelők is járjanak jól” – magyarázta.

A magyar kormány tavaly több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá a székelyföldi gazdaságfejlesztésre.

Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, összesen 73 projekt érkezett be. Kozma Mónika kifejtette, a 2017-es Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program révén 495 nyertes pályázatot támogattak – többnyire kisgazdákat, magánszemélyeket, akik mezőgazdasági gépek, eszközök beszerzésére, főleg traktorok vásárlására igényeltek finanszírozást.

Hozzátette, ugyancsak 450 körüli lesz a Kolozs és Beszterce megyét érintő program sikeres pályázatainak száma is. Székelyföldön egyelőre az értékláncok kialakításában fontos szerepet játszó, mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásához szükséges nagyberuházásokra lehetett támogatást igényelni, ennek értékelése jelenleg zajlik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.