Kriptopiac: a szélhámosságok és komoly problémákra választ ígérő megoldások univerzuma

Bíró Blanka 2022. március 05., 08:52

Forradalmi változást hozó fizetőeszköz a pénzpiacon vagy veszélyes spekulációs piramisjáték – nagyjából e két véglet között mozog a kriptovalutákkal kapcsolatos közvélekedés, de tény: egyre gyakrabban esik szó róla. A kriptovalutákkal kapcsolatban egyvalami biztos, az pedig a bizonytalanság – egyszerűen fogalmazva erre a következtetésre jutottunk, miután a témában jártas szakértőkkel beszélgettünk ennek a piacnak a jellemzőiről, az azt befolyásoló tényezőkről, a hosszú távon várható alakulásáról. Az kétségtelen, hogy a kriptopiac egy már szinte megkerülhetetlen szegmenssé nőtte ki magát, amely az átlagemberek egy részét és a befektetőket éppúgy foglalkoztatja, mint a nemzeti és kereskedelmi pénzintézeteket és a felügyeleti hatóságokat.

Kriptopiac: a szélhámosságok és komoly problémákra választ ígérő megoldások univerzuma
galéria
Fotó: Pixabay.com

Az extrém volatilitás, vagyis változékonyság jellemző a kriptovalutákra, rengeteg tényező befolyásolja egy ennyire spekulatív eszköz árát – szögezte le Nagy Bálint Zsolt közgazdász, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának oktatója, aki szerint teljesen kiszámíthatatlan, hogy az egymásnak ellentmondó hatások végül mit eredményeznek, hova alakítják egy-egy kriptovaluta árfolyamát. 

Mindezt az elmúlt egy év történései is igazolják.

A bitcoin – a legértékesebb kriptovaluta – viszonylag jó évet zárt 2021-ben, közel 70 százalékos növekedésével 2000 milliárd dollár értékűvé tette a teljes kriptopiacot.

Az elemzők egy része ugyanakkor arra számít, hogy 2022-ben jelentősen eshet az árfolyam, mivel egyre több ország pénzügyi felügyelete és szabályozó hatósága lép fel a kriptovaluták ellen.

A teljes kriptopiacot nézve az alternatív fizetőeszközök kaptak hideget-meleget 2021-ben. A pozitív oldalon szerepel, hogy tőzsdére lépett az első nagy kriptotársaság, és jóváhagyták az első, bitcoinhoz kapcsolódó, amerikai tőzsdén kereskedett alapot (ETF). Szintén tavaly viszont Kína betiltotta a kriptobányászatot, és törvénytelennek nyilvánított minden, digitális pénzzel kapcsolatos tevékenységet.

Több központi bank jelezte továbbá, hogy gondot jelent, hogy a kriptovalutás tranzakciók követhetetlenek, ezért ez jó eszköze lehet a pénzmosásnak vagy a terrorizmus finanszírozásának.

Miközben az elemzők egy része már kongatja a vészharangot és az árfolyam jelentős zuhanására számít, mások szerint ez nem fordulhat elő, hiszen immár intézményi befektetők is beléptek a kriptopiacra.

Messze még a decentralizált pénzrendszer?

Nagy Bálint Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a továbbiakban nem a kriptovaluták szabályozása a várható nagy fejlemény – bár bizonyos mértékig ez is elképzelhető –, hanem az, hogy egyes központi bankok elkezdték kifejleszteni saját digitális pénznemüket. Ezek egy része ugyanazon a blokklánc (blockchain) technológián alapul, mint a bitcoin, de vannak olyanok is, amelyek más mechanizmus alapján működnek.

A Bitcoin, illetve általában a kriptopiac egyébként azt az elvet hirdeti és terjeszi, hogy a globális pénzpiac teljesen demokratikussá válhat, és egy olyan világot hozhatnak el, amelyben nincs szükség közvetítőkre vagy nemzeti bankokra. A BBTE oktatója szerint viszont ennek megvalósulásától még nagyon messze áll a világ, már csak azért is, mert a központi bankok egyhamar nem fogják kiadni a kezükből a pénznemek centralizációját.

A kriptodevizák világában a mérleg egyik serpenyőjében a teljes kiszámíthatatlanság, a másikban a lehetséges nagy hozam áll

„Elég, ha csak azt nézzük, hogy a nagyhatalmak egymásnak feszültek, amikor az Amerikai Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy egy ukrajnai orosz invázió esetén kizárja az orosz bankokat a SWIFT-rendszerből. Ez mind azt igazolja, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer centrális csomópontjai stratégiai fontosságúak, ezeket nem fogják kiengedni a kezükből” – magyarázta.

Nagy kockázat, nagy várható hozam

Mit érdemes még első körben tudni erről az alternatív fizetőeszközről? A kriptovaluták egyik legfőbb jellemzője a nagy kockázat és a nagy várható hozam. Ám a „várható” ebben az esetben nem azt jelenti, hogy mi a valószínű, hanem a matematikailag kiszámított hosszú távú átlaghozamot jelenti, ami tulajdonképpen mindig együtt jár a magasabb kockázattal – mutatott rá Nagy Bálint Zsolt. Így lehet, hogy a nagyobb átlag, amire várunk, nem a közeljövőben fog megvalósulni, ehelyett az árfolyam hosszú időn keresztül az átlag alatt lesz, és csak a távoli jövőben emelkedik a megadott érték fölé.

„Épp ezt jelenti a kockázat, hogy nem lehet megbecsülni, mikor lehet a várható hozamra számítani”

– szögezte le a szakértő.

Mindezeket figyelembe véve Nagy Bálint Zsolt azt tanácsolja mindenkinek, aki kriptovaluta-vásárlást fontolgat: csak annyi pénzt fektessen be, amennyit adott esetben elveszíteni sem sajnál. Máskülönben számos álmatlan éjszakát okozhat az árfolyamnak ez a példátlan volatilitása – hogy ma megveszem negyvenezerért, és egy hónap múlva csak harmincezret ér.

Az elmúlt évben 30–60 ezer dollár között minden intervallumban megfordult az árfolyam, a kriptopénz tehát kockázatos eszköz – függetlenül például a hackertámadásoktól, illetve attól, hogy melyik ország jelenti be a szabályozást vagy éppen tiltja be a kriptobányászatot.

A hackertámadások, bitcoinrablások egyébként nem új keletűek, azóta történik ilyesmi, amióta léteznek a kriptovaluták. Az árfolyamot valamilyen szinten a hackertámadások is befolyásolják, de emellett rengeteg egyéb tényező is kihat az alternatív fizetőeszköz értékére.

Egyebek közt az, hogy a világon szinte mindenhol a kamatemelési ciklus elején vagy közepén vagyunk, illetve az infláció is érinti a kriptovaluták árfolyamának alakulását. A hagyományos, nemzeti fizetőeszközök értékvesztése miatt sokan menekülési útvonalként használják a kriptopénzeket, de szem előtt kell tartani, hogy a kamatemelés minden eszköznek csökkenti az értékét.

Kicsit sem veszélytelen a kereskedés. Csak annyi pénzt fektessenek kriptovalutákba, amennyit adott esetben elveszíteni sem sajnálnak – tanácsolják egyöntetűen a szakemberek.

A nagy pénzpiacokon is visszaesés történt, legalábbis megtört az emelkedő lendület, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelentette, hogy kamatot emel és a továbbiakban is ezt tervezi.     

Az algoritmusok sem kockázatmentesek

Mindettől függetlenül folyamatosan történnek próbálkozások, amelyek a (viszonylag) gyors és biztos haszonszerzést célozzák meg a kriptopiacon. A mesterséges intelligencián alapuló kereskedési algoritmus használatával a befektetőnek nem kell azon gondolkodnia, hogy mikor lép be vagy ki a piacra, illetve a piacról, mikor ad el vagy éppen számolja fel a pozícióit – mindezt az algoritmus határozza meg.

Nagy Bálint Zsolt szerint elképzelhető, hogy vannak olyan algoritmusok, amelyek ideig-óráig képesek jól profitálni az árfolyammozgásokból, hiszen nem feltétlenül csak úgy lehet pénzt keresni, hogy megvesszük a kriptovalutát, és várjuk, mikor lesz hozam, hanem a vásárlás-eladás-vásárlás-eladás állandó váltakozásával is. Viszont ezek sem teljesen kockázatmentesek, figyelmeztet a szakértő.

Nagy Bálint Zsolt az aktuális piaci és pénzügyi helyzetet figyelembe véve mindenképpen azt javasolja a befektetések iránt érdeklődőknek, hogy megtakarításukat, befektetésre szánt pénzüket „osszák szét”: érdemes részben ingatlanba, részben tőzsdeindex-követésbe beruházni. A kezdő befektetőknek ugyanakkor ajánlott a hagyományos bankok eszközkezelő részlegeinél próbálkozni.

Kiismerhetetlen világ

„A kriptovaluták univerzuma hatalmas, több tízezer eleme van, vannak olyan országos tőzsdék, ahol nem jegyeznek annyi részvényt, ahány fajta kriptovaluta van forgalomban világszerte” – fogalmazott kiadványunknak egy pénzügyi szakértő és bankszakember, aki a munkahelye belső szabályzatára hivatkozva neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint a kriptovaluták burjánszerűen terjednek, és az egyik véglettől a másikig hatalmas a skála. A valuták között ugyanis vannak teljesen hasznavehetetlen szélhámosságok és nagyon komoly problémákra választ nyújtó, blokklánc-technológián alapuló megoldások is.

Éppen ezért szerinte nehéz általános következtetést levonni a kriptovaluták jövőjéről – mint ahogy arra sem létezik egyetemes válasz, hogy mi történik az emberekkel a következő öt évben, hiszen vannak, akik még csak ezután születnek meg, és lesznek, akik meghalnak vagy megbetegszenek.

A kriptovaluták világa pedig még így is csak töredéke a teljes befektetési univerzumnak, amelybe beletartoznak egyebek közt a kötvények, a részvények, az arany, az ezüst, az ingatlanok stb. „Ha valaki erre a kis részre fókuszál, azt látja, rengeteg spekulatív tőke van ebben az ágazatban, hatalmas a vihar, fel- és lepattog az árfolyam. Helyezkednek a kriptovaluták is, mint iskolakezdéskor a gyerekek, amikor próbálják megtalálni a helyüket az osztályteremben.

A spekulatív tőke ide-oda ugrál, sok minden nem érthető. A legkisebb neszre, bizonytalanságra mindenki megrémül, szalad az ajtó felé, keresi a menekülési útvonalat, tehát elad, ám amint felszáll a süteményillat, mindenki rohan vissza a konyha felé, tehát a legkisebb biztató jelre vásárolnak”

– magyarázta a kriptovilág bizonytalanságait az elemző.

Rá kell szánni az időt a tanulásra

Szerinte kevesen értik, hogy ebben a világban mi történik: egy adott kriptovaluta pontosan mire használható, milyen problémát old meg a világban, és az a probléma milyen nagyságrendű. Hiszen az is egy feladat lehet, hogy beindítsuk távirányítóval a mikrohullámú sütőt, de egy egész ország energiahálózatát is szabályozni lehet okos megoldásokkal. Mind a kettő energiát igényel, mind a kettőre ki lehet adni egy kriptovalutát, de a kettőnek nem ugyanakkora a fajsúlya.

A szakértő úgy látja, kevesen veszik a fáradságot, hogy elemezzék, valóban létezik-e egy adott probléma, amire egy kriptovaluta-projekt megoldást kíván találni, vagy csak álproblémáról van szó, amit valaki megkreált, ha viszont a probléma valós, akkor az milyen nagyságrendű.

Az időseket egyáltalán nem foglalkoztatja ez az ágazat, a tinédzserek esetében viszont vegyes a kép: sokan beszélnek a kriptovalutákról, de kevesen értik a működésüket

A következő kérdés pedig az kellene legyen, hogy arra a problémára van-e megoldás a kriptón kívül. „Egy ilyen elemzés napokba telhet, de közben annak is érdemes utánanézni, hogy miért van az Ethereum a Bitcoin után a második helyen, vagy mit old meg a Solana, amit az Ethereum nem tud. A felületességből fakadóan, a spekuláció miatt a kriptovaluták világa olyan, mint a lutri” – fogalmazott a szakértő.

Aki azonban hosszú távon gondolkodik, és nem sajnálja az időt, az energiát az elemzésre, megérti, mi mennyit ér, hosszú távon mi várható, az megbecsülheti például egy kriptovaluta valós értékét, akkor is, ha annak az ára még ingadozik, pattog. Így nagyobb biztonsággal tudja, mikor vásároljon, meddig tartsa a megvásárolt coint, és mikor adja el.

Az elemző úgy látja, a kriptovaluták világa most már velünk marad. Bár lesznek olyan kriptovaluták, amelyek csődbe mennek, de maga a jelenség nem szűnik meg, hiszen egyes kriptovaluták valós problémákat oldanak meg, így szép lassan egy ökoszisztéma épül rájuk, amely a teljes digitalizáció felé viszi a világot. „Bár lehet azon vitatkozni, hogy ez jó vagy rossz” – fogalmazott.

Hiányos pénzügyi kultúra

A pénzügyi elemzőtől azt is megtudtuk: pontosan nem lehet megállapítani, hogy Romániában mennyire elterjedtek a kriptovaluták, hiszen hatalmas a szórás. Az idősebb nemzedék többségét egyáltalán nem foglalkoztatja ez az ágazat, eközben a tinédzserek esetében vegyes a kép, mert sokan beszélnek a kriptovalutákról, felszínesen dobálóznak nevekkel, kifejezésekkel, azt hiszik értik, de közben mégsem.

Az elemző szerint a lakosság kevesebb mint egy százaléka érti legalább azt, hogy miről szól a kriptovilág. A reklámgépezet viszont eközben teszi a dolgát: megmutatnak egyet, aki sokat nyert a kriptopénzekkel, ám a többi száz, aki sokat veszített, rejtve marad, mint ahogy az az amerikai is, aki öngyilkosságba menekült, mert egy hétvége alatt százezreket veszített a kriptokereskedéssel.

„Ha a részvényekkel való üzletelésnek, befektetésnek nagy a kockázata, a kriptovilágban a rizikó óriási” – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki ugyancsak azt tanácsolja: „mindenki annyi pénzzel próbálkozzon ebben a világban, amennyit fájdalommentesen elveszíthet. Egy milliomosnak több az elveszíthető pénze, könnyen bedob ötven-, százezer dollárt, és jól néz ki, ha azt megkétszerezi, de nem oszt és nem szoroz nála az sem, ha elveszíti. Ha viszont valaki csak száz lej elveszítését engedheti meg magának, akkor annyival próbálkozzon – ha tényleg elveszik, betudhatja tanulópénznek.”

Az elemző szerint mindenképpen kisebb összegekkel érdemes kezdeni, és folyamatosan kell figyelni, olvasni, tanulni. Mind a tízezerféle kriptót nem lehet követni, de érdemes tíz-húszra koncentrálni. A szakértő ugyanakkor azt is elmondta: mivel a kriptovilág nagy része spekuláció, nem tudja jó szívvel ajánlani befektetésre. Viszont akit tényleg érdekel, annak érdemes rászánnia egy évet, naponta félórát, amikor erről a témáról megnéz egy bejegyzést, egy YouTube-videót, elolvas egy véleményt.

Ha egy év után is érdekli a téma, akkor már lehet pénzt is beletenni. Egy évet nyugodtan rá lehet szánni, hiszen még kiforróban van ez a világ, ennyi idő alatt még „nem megy el a vonat”, nem maradnak ki semmiből, de sokkal jobban átláthatják, majd mérlegelhetik, mennyi kockázatot hajlandók bevállalni.

Az elemző mindezt úgy összegezte, hogy tanulásként is érdemes foglalkozni a témával, ám előtte nem ajánlott egy centet sem belefektetni. Továbbá leszögezte, Romániában roppant hiányos a pénzügyi kultúra: annak, aki nem ismeri az ábécét, hiába ajánlják, hogy olvasson szépirodalmat, majd hasonlítsa össze a történelemkönyvekkel, és a témáról írjon egy esszét. „Nagyon nehéz elmagyarázni a kriptovilágot annak, aki nem tudja, mi az, hogy kötvény, részvény, portfólió, kockázatkezelés vagy korreláció a pénzügyi eszközök között” – szögezte le a szakértő.

Mi is az a bitcoin?
A Bitcoin az első kriptovaluta, egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. Maximális készlete 21 millió, mára valamivel több mint kétmillió kibányászható Bitcoin maradt. A Bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ennek alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben bányásszák ki.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot február 21-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport