Kétszer állhatott olimpiai dobogón – Kicsid Gábor állatorvosnak készült, világhírű kézilabdázó lett

Dobos László 2021. június 22., 15:35

Brassóban tölti megérdemelt nyugdíjas éveit minden idők egyik legjobb romániai kézilabdázója, az ifjúsági és főiskolás vébén aranyérmes, kétszeres felnőtt világbajnok, kétszeres olimpiai érmes, majd BEK-győztes Kicsid Gábor.

Kétszer állhatott olimpiai dobogón – Kicsid Gábor állatorvosnak készült, világhírű kézilabdázó lett
galéria
Brassói lakásának lépcsőházában, háttérben olimpiai és vb-érmek, kitüntetések Fotó: Pinti Attila

Felső-Háromszéken, a Kézdivásárhelyhez közeli Imecsfalván 1948. április 2-án született Kicsid Gábor, aki 73 éves, de fiatalosan mozog. Sajnos felesége már több éve nincs közöttünk, de gyerekeiről, unokájáról nagy lelkesedéssel mesél. Lánya Kanadában él, fogtechnikai labort működtet, fia pedig, aki vadászpilóta szeretett volna lenni, de mivel túl magasra nőtt, csak ejtőernyős tiszt lehetett, kilépett a hadseregből, és jelenleg vállalkozó Bukarestben. Meglátogattuk minden idők egyik legjobb romániai kézilabdázóját.

– Hogyan került kapcsolatba egy falusi környezetben született, de kiváló adottságokkal rendelkező kisfiú a sporttal? Volt hagyománya a családban a kézilabdának?

– Apám a csíkszeredai gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten tiszti akadémiát végzett, a családi hagyatékban maradt magyar tiszti gyűrűt ma én viselem. A kicsi magyar világban édesapámat Háromszékre helyezték leventeoktatónak. Aztán amikor fordult a katonai helyzet, apám orosz hadifogságba került, de sikerült megszöknie, utána pedig felcsapott gazdálkodónak. Imecsfalván földet vett, virágzó gazdaságot hozott létre. Én az államosítás évében születtem, s bár apám néhány hektár földjét megtarthatta, kuláklistára került, a kulák gyerekek nem járhattak gimnáziumba. Imecsfalva akkor a Magyar Autonóm Tartományhoz tartozott, Brassó más régió volt, ahol nem tudtak apám kulák „származásáról”, ott tanulhattunk. Apám rendszeresen bejárt a Cenk alatti városba, hozta az árut, amit megtermelt, eladta a piacon, majd kifizette a bentlakásunkat. Az ötödik osztályt Brassóban kezdtem, a bátyám is ott tanult. Hárman voltunk testvérek, mindhárman élsportolók lettünk, testnevelési főiskolát végeztünk. Újsághy Gábor volt a testnevelő tanárunk, akire hálával emlékszem, megszerettetett velünk minden sportágat, jártunk sízni, korcsolyáztunk, úsztunk stb.

Én a labda bűvöletében éltem. Hétvégeken az iskola tornaterme zárva volt, titokban a kulcsról másolatot csináltattam, bevallom, ez nem volt keresztényi cselekedet, és egyik társammal sötétedésig kapura dobtunk, kosárlabdáztunk stb. Akkoriban minden szinten és minden korosztályban rendszeresek voltak az iskolák közötti bajnokságok, azokon zajlottak a szelekciók, ott válogatták ki a legjobbakat, én is így kerültem a brassói sportiskola kézilabdacsapatába.

Először kapus voltam, de az egyik mérkőzésről több mezőnyjátékos hiányzott, az edző pedig kivett a kapuból, és a beállós szerepét bízta rám. Soha többe nem voltam kapus, az első nagy sikerem pedig a sportiskolák 1966-os országos bajnoksága volt, ahol bronzérmet szereztünk. Bevallom, engem akkor Hansi Möser játéka nyűgözött le, ott volt Gruia is, lőtte a gólokat, de a legtechnikásabb, a legkomplexebb, a legelegánsabb játékos Möser volt számomra. Felfigyeltek rám.

Az 1970-es vébére készülő romániai válogatott. A felső sorban balról a második Kicsid Gábor. Mellette a szélen Birtalan István Fotó: Forrás: frhandbal

Temesvárra akartam felvételizni az állatorvosi egyetemre – apámnak ez volt a nagy álma –, ahová Jude, a híres edző hívott. Ekkor lépett közbe Eugen Trofin, a Bukaresti Egyetem edzője, aki szintén kiszemelt magának, és elintézte, hogy a román fővárosba menjek, magyarul felvételizzek az állatorvosira. Az írásbeli jól sikerült, a szóbelire azonban nem találtak magyar tanárt, akinek felmondhattam volna a kihúzott tételt. Jól emlékszem, a zöldostorost húztam ki. Ezt hogy mondjam el románul? Verde bici? A brassói középiskola nagyon jó alapot adott, magyarul tanultam az állattant és a szerves kémiát, az összes latin kifejezést kívülről tudtam. Kézzel-lábbal elmondtam a tételt a román tanárnőnek, végül 7-est kaptam, amivel simán bejutottam.

A felvételi után azonnal jelentkeznem kellett az ifjúsági válogatott edzőtáborába, amellyel 1967-ben Hollandiában utánpótlás-vébét nyertünk. A hatalmas öröm mellé üröm is vegyült, ugyanis kirúgtak az állatorvosiról. Na, ezt hogy mondjam meg apámnak? Az történt ugyanis, hogy a Román Kézilabda-szövetség nem küldte el időben az egyetem vezetőségének azt a bizonyos igazolást. Évet kellett volna ismételni, de csak azzal a kikötéssel, hogy keveset fogok hiányozni, részt veszek a boncolásokon stb. A kézilabdát választottam, átírattak a Testnevelési Egyetemre, a főiskolás évek alatt az Universitateát, az egyetem csapatát erősítettem.

A Bukarest Steauával 1977-ben megnyerték a kézlabda BEK-et. A felső sorban középen Kicsid Gábor Fotó: Forrás: frhandbal

– Két világbajnokságot nyertek, és mindkettőn kulcsszerepet játszott...

– Már 19 éves koromban behívtak a nagyválogatottba, én voltam a legfiatalabb.

Az 1970-es párizsi világbajnokságon – ahol végig a pályán voltam – könnyen jutottunk a döntőbe, ahol hatalmas, drámai küzdelemben győztük le a keletnémeteket. A későbbiek folyamán mi lettünk a mumusaik. Ahányszor csak összekerültünk, mindig megvertük őket. A legfájóbb az 1974-es berlini vereségük lehetett, amikor saját közönségük előtt kaptak ki.

Azokban az években balátlövőt játszottam. Birtalan István később futott be, nagyon jól lőtt és jól ugrott, viszont az elején rosszul célzott, viccelődtünk is, hogy a címert és a Ceaușescu-képet találja el a kapu mögötti falon, de aztán óriásit fejlődött. Kapusként kezdtem, de tehettek bárhová, jobb vagy bal szélnek, összekötő, irányító vagy beállós posztra. Az én nagy előnyöm az volt, hogy minden edző számított rám a védekezésben, a védelemből soha ki nem vettek.

Brassói lakása udvarán, kedvenc fenyőfája előtt Fotó: Pinti Attila

Az 1970-es párizsi vébén a döntő rosszul indult, a keletnémetek 3–0-ra elhúztak, és az én két gólommal kezdtük a felzárkózást. Az 1974-es vébédöntőn néhány perccel a befejezés előtt 12–12 volt a mérkőzés állása, amikor hétméterest ítéltek nekünk. A társaim szó szerint igyekeztek egyik a másik háta mögé bújni. Se Gunesch, se Birtalan nem jelentkezett a dobás elvégzésére. A büntetőknél általában elosztottuk egymás között a kapusokat. Birtalan például a magyar Bartalisnak vagy a német Schmidtnek nem tudott hetesből gólt lőni. Én viszont jól ismertem a német és a jugoszláv kapust.

Amíg a kispadtól a hetes vonaláig haladtam, az agyamon, mint a villám, cikázott végig a gondolat: Úristen, mi lesz, ha kihagyom! Ha kihagyom, én leszek a bűnbak, lesz téma, a közvélemény engem fog hibáztatni, ha nem nyerünk. Ráadásul Kicsidnek hívnak. Nem kívánom senkinek azt, ami a cserepadtól a hetesig menet közben átment az agyamon. Belőttem a hetest.

Aztán dobtunk még egy gólt, 14–12-re győztük, és újra világbajnokok lettünk. Románia negyedszer aranyérmes férfi kézilabdában.

Eredményes karrier. Olimpiai és vb-érmek, serlegek, kitüntetések Fotó: Pinti Attila

Azokban az időkben is voltak a Kárpátok Kupája elnevezésű tornák, amelyeket Románia rendezett, és a világ legjobb válogatottjai vettek részt rajta. Azok erősebbek voltak egy világbajnokságnál, mert mindenkivel kellett játszani, a vébén viszont nem. Ott van az 1975-ben megnyert főiskolás világbajnokság. Ez is szupererős torna volt, a szocialista országok csapatai megegyeztek a nagy válogatottakkal, ezekben az országokban mindenki egyetemista volt papíron, én például az atomfizikára voltam beíratva. Mondtam is viccesen, hogy ha értenék hozzá, el is végezném.

– Nehezen tudták feldolgozni az 1976-os olimpiai döntőt, ahol kikaptak az oroszoktól.

– Érdemes megemlíteni előbb az 1972-es müncheni olimpia kapcsán Jugoszláviát. Négy évig felállásokkal kísérleteztek, mindig ugyanazzal a hat alapemberrel, senki nem értette, hogy ez mire jó. Aztán megmutatták. Egy szuper csapatot hoztak össze, amelyet nem lehetett megverni. Más nem érdemelte volna meg 1972-ben az aranyérmet. Úgy gondolom, a szerb dominancia, ami a világ férfi kézilabdasportjában uralkodik, a hetvenes években kezdődött. A mi müncheni bronzérmünket én nem tartom rossz eredménynek. A '76-os montreali olimpiára azonban favoritként, a legjobb csapattal mentünk, de a siker elmaradt.

Meg sem fordult a fejünkben, hogy pont az oroszoktól kaphatunk ki, hiszen Moszkvában is többször simán vertük őket, jobbak voltunk. Nem lettünk nagyképűek, csak az edzőnk berakott két dinamós játékost a csapatba, ezzel megbontotta az addig tökéletes csapategységet. Jómagam sem kezdtem, a világ legjobb kapusa, Penu pedig majdnem összeverekedett a mesterrel, öt perc után kiállt a kapuból. A hatgólos hátrányt ledolgoztuk, de fordítani, nyerni már nem tudtunk. Mindenkinek nagyon fájdalmas volt, hogy a legjobban várt aranyat nem tudtuk megszerezni. Fejben veszítettük el. Csak egy kis apróság: a montreali olimpiai szereplésért először osztogattak személygépkocsit az érmeseknek.

Fotó: Forrás: frhandbal

Az olimpiai bajnokok Daciát, az ezüstérmesek Škoda 100-ast, a harmadik helyezettek pedig Trabantot kaptak. A döntő el sem kezdődött, s Gațu, a csapatkapitány már készítette a listát, hogy ki milyen színű Daciát szeretne.

Kárpótolta az elveszített döntőt némileg az, hogy egy évvel később Sindelfingenben a Steauával megnyertük a klubcsapatok legerősebb tornáját, a BEK-et, ahol a CSZKA Moszkvát, tulajdonképpen az orosz válogatottat győztük le.

– Az ön idejében a romániai férfi kézilabda a világ élvonalába tartozott, ma viszont ritkán jut ki vébére vagy Európa-bajnokságra. Mi volt a titka a romániai férfi kézilabda aranycsapatának?

– Romániában akkor volt férfi kézilabda, amíg a válogatottban voltak románok, magyarok és szászok. Amióta a magyarok és a szászok eltűntek, már nincs eredmény. Tessék utánanézni! Az egyik titka a csapategység volt, hiszen többnemzetiségű játékosok alkották, magyarok, szászok, szerbek stb., de mind a mai napig egy nagy családot alkotunk, összetartunk. Sajnos vészesen fogyatkozunk... Társaim soha nem éreztették velem, hogy magyar vagyok. Máig nagyon jó barátok maradtunk, mintha édestestvérei lennének egymásnak.

Fotó: Forrás: frhandbal

Soha nem számított, hogy valaki román, magyar vagy szász a csapatban. Nem engedtünk senkit a közelünkbe férkőzni, még viccelődtünk is, ha egy szekus hallaná, miről beszélünk, holnap már ki is végeznének, pláne amikor a románok háborús szerepvállalása volt az ugratás témája.

Aztán volt egy nagyszerű vezetőnk, Cornel Oțelea, aki szintén erdélyi ember. Vezetőnek született. Említek egy példát: Predealon, a Forbánon voltunk edzőtáborban, s telefonált a feleségem kétségbeesetten, hogy Kinga lányom beteg, 40 fokos lázas, kórházba kell vinni. Kérezkedtem Oțeleától, aki azt válaszolta: te orvos vagy? Kapcsolatait kihasználva azonban rögtön telefonált a bukaresti katonai kórház legjobb orvosainak, s megoldották a problémát. Ha ő így bánt velünk, akkor mi száz százalékkal hajtottunk érte az edzéseken, a meccseken.

Fotó: Pinti Attila

– Miután abbahagyta a kézilabdát, a Brassói ASA-hoz került. Abban az időben a téli sportokban romániai nagyhatalomnak számító másik brassói klubnál, a Dinamónál is egy háromszéki, volt világbajnoki érmes, olimpikon élsportoló, Derzsi Ede volt a vezetőségben.

– Hamar tegyük hozzá, hogy 1989 előtt sem Derzsi, sem én nem lehettünk parancsnokok. Én például századosként jöttem el a Steauától, az őrnagyi, az alezredesi és az ezredesi rangokat komoly vizsgák után kaptam meg. Soha nem volt kenyerem a hajbókolás, a megalázkodás, a talpnyalás. Csak egyenlő bánásmódot szerettem volna, megalkuvások nélkül. Jöttem Brassóba, mert Bukarestet sohasem szerettem.

Nem véletlenül kerültem vissza Erdélybe, a téli sportokhoz. Elmondtam akkor azoknak, akik megkérdőjeleztek, hogy a téli sportoknak mi köze van a kézilabdához: én korábban síztem, korcsolyáztam, még sífutóléc is járt a lábamon, testnevelő tanár vagyok. Főnököt pártvonalon neveztek ki, helyettest pedig szakmailag. A rendszerváltozásig voltam parancsnokhelyettes, a forradalom után úgy gondolták, magyar is lehet parancsnok. Tíz éven át töltöttem be ezt a funkciót, büszke vagyok arra, hogy létesítmények egész sorát valósítottam meg.

Fotó: Pinti Attila

Egy példa a predeali ugrósánc, hiszen Tekerőpatakon és Borsabányán már nem lehetett síugróversenyeket tartani. Végeztem egy tisztogatást is a klubnál, például a szekusoktól elvettem a sportolók felszerelését. Számos székelyföldi sportoló folytathatta az ASA-nál pályafutását, gúnyosan nemegyszer a hátam mögött mondogatták is, hogy „Dute la honvezii lui Kicsid” (menjetek Kicsid honvédjeihez – szerk. megj.), hiszen 33 sportolónkból 30 magyar volt a brassói katonai sportklubnál.

Fotó: Pinti Attila

A forradalom után visszakaptuk a földjeinket, az imecsfalvi birtokot hosszas huzavona után eladtuk, a pénzt testvériesen elosztottuk. Apám gyakran megjelenik álmaimban az imecsfalvi birtokon, de soha nem lép be a házba, talán így akarja jelezni, hogy nem ért egyet a birtok eladásával. Visszajárok Imecsfalvára, a templomba, a temetőbe, segítem az egyházat.

Kicsid Gábor Imre

Klubjai: Brassói Sportiskola 1960–1966; Bukaresti Universitatea 1966–1971; Bukaresti Steaua 1971–1981; Carpați Mârșa 1981–1983. Eredményei játékosként: világbajnok – 1970 és 1974; olimpiai ezüstérem – 1976, Montreal; olimpiai bronzérem – 1972, München; főiskolás világbajnok – 1975; ifjúsági világbajnok (U22) – 1967; BEK-győztes a Steaua csapatával –1977; bronzérmes a sportiskolák országos bajnokságán – 1966; kilenc bajnoki cím a Steaua csapatával – 1971–1981.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot június 15-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport