Jövőre magasabbra tör a Sepsi OSK – Interjú Leo Grozavu vezetőedzővel, aki szívesen megtanulna magyarul

Sánta Imre 2020. február 05., 12:19 utolsó módosítás: 2020. február 05., 14:58

A hazai labdarúgás élvonalában érdekelt Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK harmadik idényét tölti az 1. Ligában, és miután az ősszel elmaradtak a várt eredmények, a háromszéki klub menesztette korábbi edzőjét, László Csabát, akinek helyét a piros-fehérek kispadján Leo Grozavu foglalta el. A játékosként válogatottságig is eljutott szakemberrel labdarúgói és edzői pályafutásáról, a Sepsi OSK-nál eddig eltöltött rövid időszakról, de főleg a jövőbeli célkitűzésekről, valamint az európai kupaszereplés lehetőségeiről beszélgettünk.

Jövőre magasabbra tör a Sepsi OSK – Interjú Leo Grozavu vezetőedzővel, aki szívesen megtanulna magyarul
galéria
Hosszú távra tervez Leo Grozavu a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nál Fotó: Sánta Imre

– Egy bukovinai faluban született, ahonnan nem egyszerű kitörni, hiszen az ember gyakran ütközik korlátokba. Mégis hogyan lett élvonalbeli labdarúgóvá?

– Így van, a Suceava megyei Ilișești községben születtem, ahonnan édesanyám is származott, de a gyermekkoromat egy rövid pankotai kitérőtől eltekintve, ahol az apai nagyszüleim éltek, Gura Humorului városában töltöttem. Itt tettem meg az első lépéseket a labdarúgóvá válás útján, majd tizenegy évesen a bákói sportlíceumba kerültem, amelyet 1979-ben végeztem el. Érettségi után bevonultam katonának, ez idő alatt is futballoztam, de

a karrierem igazából akkor kezdődött el, amikor a másodosztályban szereplő Nagybányai FC-hez igazoltam.

Párhuzamosan egyetemre is jártam, a máramarosi városban szereztem bányamérnöki oklevelet, és itt ismertem meg a feleségemet is. Ezt követte egy hatéves periódus a Dinamónál, később két évet töltöttem Karácsonkőn, majd ugyanennyit a német másodosztályban szereplő FC Saarbrücken csapatában. Pályafutásom során tehát kevés csapatnál játszottam, ugyanis

szeretem az állandóságot, szeretek megállapodni ott, ahol lehetőséget látok a fejlődésre, és bárhol megfordultam, igyekeztem valami maradandót alkotni.

Ugyanez érvényes eddigi edzői tevékenységemre is, hiszen ahol nyugodt körülmények között tudtam dolgozni, ott hosszabb ideig maradtam, és sikerült időtálló emberi kapcsolatokat is kiépítenem.

– Hogyan jellemezné önmagát futballistaként, milyen játékos volt a pályán?

– Nehéz önmagamról beszélnem, ezt inkább másokra hagynám. Az viszont tény, hogy ambiciózus voltam, soha nem szerettem veszíteni. Fiatalon még nem tartoztam a legjobbak közé, labdarúgóként a nagykorúvá válásom csak az évek előrehaladtával történt meg, amikor tudatosult bennem, hogy mit is akarok.

Nem állt mögöttem senki, aki a hónom alá tudott volna nyúlni, úgyhogy amit elértem, azt csak saját képességeimnek és munkámnak köszönhetem.

– Van valami, amit megbánt, amit mai fejjel másképp csinált volna?

– Talán annyi, hogy labdarúgóként többet is elérhettem volna. De olyan időszakban futballoztam, amikor

annak ellenére, hogy megvoltak a képességeim és a lehetőségeim, egy kiemelkedő nemzedék tagjainak árnyékában kellett élnem.

De így is az egyik legnagyobb hazai klubnál játszhattam, amire büszke vagyok. Bemutatkozhattam a válogatottban is, ahol ugyan többet szerepelhettem volna, de mint említettem, a generációnkhoz olyan kiváló játékosok tartoztak, akik a válogatottal, ugyanakkor külföldi neves kluboknál játszva is a legmagasabb szintre jutottak. Ez volt az én sorsom, de úgy gondolom, egy kis szerencsével, vagy ha többet tettem volna érte, még nagyobb megvalósításokkal büszkélkedhetnék.

Leo Grozavunak több ajánlata is volt tavaly, ám a háromszékieké volt a legvonzóbb Fotó: Pinti Attila

– Két alkalommal ölthette magára a válogatott mezét 1994-ben, épp az amerikai világbajnokságot megelőzően. Milyen volt egy csapatban játszani a román labdarúgás legnagyobbjaival?

– Ezeken a mérkőzéseken nem játszottak a külföldön aktiváló játékosok, csak a hazai élvonalban szereplő futballisták kaptak meghívót. A szövetségi kapitánynak ezzel az volt a célja, hogy elsősorban a jövőre nézve mérje fel a lehetőségeket. De így is olyan labdarúgók mellett léphettem pályára, mint Ilie Dumitrescu, Craioveanu, Prodan, Prunea, Mihali, Panduru vagy Gîlcă, akik később bebizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak.

– Miután a futballcipőt szögre akasztotta, miért döntött úgy, hogy edzőként is a pálya közelében marad?

– Minden ember kap valamilyen elhívást, a labdarúgás pedig gyermekkorom óta közel állt hozzám. Már amikor járni tanultam, vonzott a labda, és ez az évek során csak egyre erősödött. Mindig is szenvedélyesen szerettem a focit, és ahogyan az évek teltek, rájöttem, hogy pályafutásomat edzőként akarom folytatni. Nem egy irodai állásra vágytam, hanem ott akartam maradni a futballpálya mellett. Már tizenhét éve dolgozom ezen a téren, és mindig arra törekedtem, hogy átadjak valamit saját tapasztalataimból.

Nem az az ember vagyok, aki egy jó képességű játékosokból álló csapattal akar elérni rövid távon kiemelkedő teljesítményt, inkább a fiatalok formálását, pályára állítását tekintem elsődleges feladatomnak. Legalábbis eddig ez jutott számomra.

– Edzőként már több élvonalbeli klubnál is megfordult, most éppen a Sepsi OSK kispadját foglalja el. Nehéz helyzetben vette át a csapat irányítását, de hamarosan jöttek az eredmények. Mit sikerült ilyen rövid idő alatt megváltoztatni?

– Nem szeretek arról beszélni, hogy azelőtt mi történt, mert nem voltam részese, így nem is tudnék egy teljes képet festeni róla, és ez nem is lenne helyes részemről. De edzőváltás általában akkor történik egy klubnál, amikor a dolgok nem úgy működnek, ahogyan azt a vezetőség vagy a szurkolók elvárják. Amikor átvettem a csapatot, legelőször az edzések ritmusát változtattam meg, mert a segítőim is azon a véleményen voltak, hogy

ha nem is feltétlenül mentalitásváltásra van szükség, de mindenképpen más stílust kell bevezetni először az edzőpályán, mert ez előbb-utóbb meg fog mutatkozni a mérkőzéseken is.

Ezen a téren tehát azonnal változtattunk, de persze ahhoz, hogy hosszabb távon is eredményesek legyünk, szükség van a játékosok megfelelő kiválasztására is. Nem egyformák a nézőpontjaink, nincs két ember, aki egyformán gondolkodna, és ez nemcsak a futballban érvényes, hanem az élet minden területén. Így aztán a rendelkezésemre álló rövid idő alatt igyekeztem úgy összeállítani a keretet, hogy igazodni tudjon az elképzeléseimhez. Nem vagyok híve annak, hogy mindenáron kicseréljük a fél csapatot, mert ez csak rövid távon hozhat eredményeket.

Fontosnak tartottam, hogy a csapat homogén maradjon, ezért a téli szünetben inkább fiatal labdarúgók leigazolására törekedtünk, mert bennük rejlik a jövő.

Másrészt ezen a téren elég rosszul is álltunk, ugyanis fennállt annak a veszélye, hogy az eltiltások miatt adott pillanatban nem tudunk eleget tenni a szabálynak és két utánpótlás korosztályú játékost nevezni a kezdő tizenegybe. A téli felkészülés jó alkalom volt arra, hogy felmérjük mind az érkezők, mind a már rendelkezésünkre álló állomány tagjainak a képességeit. Most már csak az maradt, hogy ők is bizonyítsanak a pályán.

A neheze csak ezután, a bajnokság rájátszásában következik Fotó: Pinti Attila

– A fiatalok mellett feltűntek még más igazolások is, illetve változás történt a szakmai stábban. Ezeket mi indokolta?

– Igen, megszereztük Kovács Lóránt és Fülöp Loránd játékjogát, de ők úgy érkeztek, hogy azt megelőzően hosszabb ideig nem játszottak, sérüléssel bajlódtak, úgyhogy azt gondolom,

inkább nekik volt szükségük a Sepsi OSK-ra, mintsem fordítva.

Ezzel kockázatot is vállaltunk, de mindkettőjüket akartam, és hogy tovább miként alakul a sorsuk, az elsősorban tőlük függ. Pillanatnyilag nem tudunk rájuk építeni, még szükségük van egy kis időre, hogy visszanyerjék régi formájukat. Rajtuk kívül a klub egy fiatal argentin labdarúgót is szerződtetett Tomas Diaz személyében, akiről elmondhatom, hogy jó képességekkel rendelkezik, de még ő sem tart ott, hogy többletet vigyen a csapat játékába. De mindenképpen megérdemel egy esélyt, és majd meglátjuk, hogyan fejlődik és alkalmazkodik ahhoz, amihez nekünk szükségünk van. Új szerzeményünk még Anass Achahbar, de neki is van még pótolnivalója, vele is türelmeseknek kell lennünk.

Azonban biztos vagyok abban, hogy a rájátszásra minden összeáll, tulajdonképpen ez a megfogalmazott célunk.

Az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseken még meg tudjuk engedni magunknak, hogy itt-ott kísérletezzünk a játékkal, de a rájátszásra készen kell állnia egy stabil kezdő tizenegynek. Ami a stábomat illeti, nagy nyereség számunkra Ovidiu Chiribici, akit sikerült Sepsiszentgyörgyre csábítani. Több mint tíz éve dolgozom  együtt vele, teljes mértékben megbízom benne, a legjobb hazai erőnléti edzőnek tartom.

– Maradt még reális esélyük a felsőházi rájátszásra?

– Mindenkinek joga nagyot álmodni, ez nincs megtiltva senkinek, de nekünk most a realitás talaján kell maradnunk. Ha csak egy ellenféllel kellene versenyeznünk, akkor még bizakodó lennék, de addig, amíg három csapat is megelőz a rangsorban,

ebben a bajnokságban nem látok esélyt a legjobb hat közé jutásra.

A nyáron ismét feltérképezzük a lehetőségeinket, ami vonatkozik játékosokra és edzőkre egyaránt, majd a klub elvárásainak függvényében igyekszünk megkeresni a megoldásokat arra nézve, hogy jövőre ne rekedjünk ismét az alsóházba.

Leo Grozavu Irányításával hét bajnokin tizenhárom pontot szerzett a Sepsi OSK Fotó: Pinti Attila

– Ezek szerint folytatni kívánja az Sepsi OSK-nál elkezdett munkát?

– Természetesen. Én az az ember vagyok, aki ha azt érzi, hogy nincs rá szükség igazán, vagy nem tud úgy dolgozni, ahogyan szeretne, akkor inkább bele se vág a munkába. Az ősszel több klub is megkeresett, de nem éreztem elérkezettnek a pillanatot, hogy lépjek.

Amikor azonban a szentgyörgyiek ajánlatával szembesültem, úgy gondoltam, ez az a hely, ahol edzőként előre tudok lépni, ugyanakkor én is hozzátehetek valamit a klub fejlődéséhez.

– Megkap minden támogatást a munkájához, elégedett a rendelkezésre álló feltételekkel?

– Eddig semmi kifogásom nem lehet, hagyják, hogy végezzem a dolgomat, és adottak azok a logisztikai feltételek is, amelyek nyugodt körülményeket teremtenek. Gondolok itt elsősorban arra, hogy edzőpályák állnak rendelkezésünkre, és biztos vagyok abban, hogy

különösen az új stadion megépítését és átadását követően a Sepsi OSK egy stabil és nagyra törő célokat is elérő klub lesz az élvonalban, amely sok borsot fog törni az ellenfelek orra alá.

– Az FC Botoșani edzőjeként az Európa Liga-selejtezőig vezette csapatát. Mit gondol, meg tudja ismételni ezt a teljesítményt a Sepsi OSK kispadján?

– Teljesen normális, hogy mindig többet és többet akarjunk. Aki ezt nem teszi, az a semmivel marad. Ami közös vonás a két klubnál, hogy itt is, ott is olyan vezetőkkel találkoztam, akik nem szóltak bele a munkámba. Lassan ritkaságszámba megy, ha nálunk egy edzőnek sikerül hosszabb időt töltenie egy-egy csapatnál, Botoșani-ban ez nekem megadatott. Lényegében ennek köszönhető, hogy az évek során sikerült kialakítani egy olyan játékoskeretet, amely képes volt erre a teljesítményre. És ugyanez érvényes most is. Ha összeáll minden feltétel, ami ehhez szükséges, akkor a Sepsi OSK-nak is sikerülhet. És persze szeretném, ha én lennék, akinek az irányítása alatt ez megtörténik.

Biztos vagyok abban, hogy akár velem, akár nélkülem, ez a klub adott pillanatban megcélozza az európai kupaszereplést. Minden alkalmat meg kell ragadni, ezért ne feledjük, hogy még idén érdekeltek vagyunk a Román Kupában is, ahonnan viszonylag rövid út vezet az Európa Ligába.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy döntőbe jussunk, és ha már ott leszünk, bármi megtörténhet. De ha ez idén nem is sikerül, nem jelenti azt, hogy a feladnánk. Hinnünk kell ebben, sokat dolgoznunk, és ha a klub is erőfeszítéseket tesz a befektetések terén, akkor el fog jönni ennek az ideje is.

– Tudomásom szerint elég sok mindent megért, ha valaki magyarul szólal meg a környezetében. Amióta Sepsiszentgyörgyön van, sikerült fejlődnie ebben a vonatkozásban?

– Már meg is fogalmaztam magamnak, hogy

bizony jó lenne, ha még jobban értenék magyarul vagy akár meg is tudnám tanulni a nyelvet.

Amikor annak idején Erdélybe kerültem, Nagybányán és Kolozsváron sok magyar emberrel megismerkedtem, akikkel azóta is baráti viszonyt ápolok. Idegen nyelvi környezetben az ember hallja a szavakat, és egy idő után kezdi összerakni is azokat, úgyhogy sok mindent sikerült felszednem. Most pedig így, hogy naponta magyar beszédet hallok magam körül, biztos vagyok abban, hogy rövidesen még több fog rám ragadni. Egyébként is azt tartom, hogy minden új, amit az ember megtanul, elsajátít, csak segít a fejlődésben.

Leo Grozavu 1967. augusztus 19-én született, labdarúgói pályafutásának kezdetét a Bákói Sportlíceumban, illetve a Relonul Săvinești ifjúsági csapatánál töltötte. Nagybányán 1988–1992 között 61 meccsen lépett pályára, majd az 1992–1998 közötti időszakban a Bukaresti Dinamónál 105 mérkőzésen játszott. Két szezon következett a Ceahlăul Piatra Neamțnál, illetve a német 1. FC Saarbrückennél, majd ismét visszakerült Karácsonkőre, ahol a 2002–2003-as szezon végén visszavonult. 1994-ben kétszer játszott a román válogatottban. Edzői pályafutását a Zilahi Armătura együttesénél kezdte, majd a Kolozsvári U (2005–2006), a Nagybányai FC (2007), az FC Botoșani (2007–2008, 2014–2015, 2016–2017), a Nagyváradi Luceafărul (2011–2012), a Medgyesi Gaz Metan (2015–2016), a Temesvári Poli (2018) és a Petrolul Ploiești (2018) csapatát irányította. Tavaly november közepén került a Sepsi OSK-hoz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport