Óriási a biogazdálkodásban rejlő potenciál Székelyföldön, de a töredéke sincs kihasználva

Bíró Blanka 2021. november 06., 19:22

Paradox módon a romániai agrárium egyik hátránya egyúttal a hazai mezőgazdaság előnye is lehetne: az ország a biogazdálkodás területén kamatoztathatná a fejlett ipar hiányából adódó lehetőségeket. Románia éppen a technológiailag szegény(ebb) és Nyugathoz képest elmaradott termőföldjein alakíthatna ki biogazdálkodásra alkalmas területeket, ehhez képest az ország szántóföldjeinek csak mintegy 3 százalékán zajlik ilyen jellegű tevékenység. Hogyan tudnánk javítani ezen a téren – a Székelyföldön is?

Óriási a biogazdálkodásban rejlő potenciál Székelyföldön, de a töredéke sincs kihasználva
galéria
Öko-, bio-, organikus gazdálkodás – sokak számára még idegenül hangzó fogalmak Székelyföldön, pedig a térségnek hatalmas kihasználatlan lehetőségei vannak e téren

Székelyföld számára is hatalmas lehetőségeket rejt a bioalapú vagy ökologiai gazdálkodás, aminek a lényege, hogy szintetikus növényvédők, műtrágya nélkül termeljünk, ilyen takarmánnyal tartsuk az állatainkat, majd ebből a tejből készüljenek biotermékek. De a „bio” nemcsak zöldség-gyümölcs lehet, hanem a gabona, az abból sült kenyér, a hús, a tej, a tejtermék, a méz – a kört lehet és érdemes is tágítani.

Az nem kérdés, hogy Székelyföldön adottak a körülmények a biogazdálkodásra, viszont a gazdák egy részét elbizonytalanítja a bürokrácia. A kétezres években Romániában még törvény sem volt, ami szabályozza az ágazatot, de most már több szervezet, egyesület segíti a gazdákat az átállásban – még a szükséges iratcsomót is összeállítják számukra. Ugyanakkor jelentős uniós támogatást lehet igényelni már az átállás időszakában és azután is.

A biotermékekkel valóban több a munka és a ráfordítás, ám cserébe drágábban lehet értékesíteni.

Amint egyik megszólalónk mondta, „butaság és felelőtlenség” lenne mindezt veszni hagyni. A biogazdálkodás pedig életforma is lehet, lehetőség arra, hogy belesimuljunk az ökologiai rendszerbe, minél kevesebb kárt okozva a természetnek és az emberi szervezetnek. Közben a rendszer eltartja önmagát és a családot.

Húsz éve még törvény sem volt

Németországban az összterület 10 százaléka van bevezetve az ökologiai gazdálkodásba, Ausztriában ez az arány 21 százalék. Romániában a 14 millió hektár szántóföldből 430 ezer hektáron zajlik biogazdálkodás, ami durván 3 százalékot jelent – tudtuk meg dr. Albert Imrétől, az ország első hivatalosan bejegyzett és legnagyobb bioegyesületének, a Bioterrának az elnökétől, a kolozsvári Ecoinspect Kft. ügyvezetőjétől.

Romániában 1999-ben még azt sem tudták, „villával vagy kanállal” eszik-e a biogazdálkodást, nem volt sem jogszabálykeret, sem ellenőrző hatóság, amely minősítse a biotermékeket. Albert Imrét akkor a Dorna tejfeldolgozó kereste meg, hogy sürgősen át kell állítani legalább 2500 gazdaságot, mert biotej és bio tejtermékek előállítását tervezik.

Magyarországról hívtak ellenőröket, hogy a minősítés megtörténjen.

Újabb lépés volt, hogy 2000-ben a magyarországi törvényt lefordították, és a romániai mezőgazdasági minisztérium képviselőjével egyeztetve nyújtották be – azóta is a 2000/34-es számú törvény szabályozza az ökologiai termesztés rendszerét. Az Ecoinspect céget 2002-ben indították be, jelenleg 2500 gazdaságot ellenőriznek és minősítenek. „Nem kérdés, hogy a feltételek adottak az átállásra” – szögezte le a szakértő.

A kulcs a tájékoztatás

A gazdák sok esetben ódzkodnak, elbizonytalanodnak, attól tartanak, hogy túl sok elvárásnak kell megfelelniük, és úgy vélik, bonyolult az ügyintézés, hogy áttérhessenek biogazdálkodásra, mutatott rá Albert Imre.

Ugyanakkor az a tapasztalata, hogy akikkel sikerül személyesen felvenni a kapcsolatot, akik részt vesznek egy szemináriumon, hozzájutnak az információhoz, megkapják a megfelelő eligazítást, azonnal lépnek ez irányba. „Kár lenne kihagyni a lehetőségeket, hiszen uniós támogatást lehet lehívni, a termékeket jobb áron lehet értékesíteni” – sorolta az előnyöket a minősítést jóváhagyó cég vezetője.

Cáfolta azt is, hogy a biogazdálkodásban minden esetben kisebb a hozam.

Ez nem kell elijessze a gazdákat, hiszen Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában sok esetben jobb a terméshozam, mint a konvencionális mezőgazdaságban, ahol tonnaszámra adagolják a műtrágyát, a növényvédő szereket. A biogazdák ezekben az országokban nagy szakértelemmel dolgoznak, komoly technológiát, megengedett szereket használnak, betartják a vetésforgót, és kimagasló hatásfokot érnek el.

Szintén visszatartó erő lehet a felvásárló piac mérete, de ez sem lehet akadály, hiszen a kisebbek megtalálják a környezetükben a számításukat, a nagygazdák pedig betörhetnek a külföldi piacra. Az Európai Unióban ugyanis felvásárolják a biobúzát, a tönkölybúzát, a biorepcét, kukoricát, és terménytől függően legalább 30 százalékkal többet fizetnek, mint a konvencionális termékekért.

Székelyföldön például katalizátorként működik, ha megjelenik a felvásárló, vagy ilyen jellegű beruházás készül. A minősítő céghez az utóbbi időszakban Székelyföldről mintegy 250 állattartó gazda iratkozott be, hogy két év múlva, mire beindul a feldolgozó, tanúsítvánnyal rendelkező biotejet tudjanak beszállítani.

Milyen teendőik vannak a gazdáknak?

„Rögösnek tűnik az átállás, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek első nekifutásra látszik” – összegezte Albert Imre. Romániában tizenhárom ellenőrző szerv működik, a szabályrendszer mindegyiknél ugyanaz.

A gazda első lépésben kiválasztja a tanúsítócéget, felveszi vele a kapcsolatot, és kap egy bejelentkező csomagot, amely tartalmazza az adatlapokat,

a gazdának ezeket kell kitöltve visszaküldenie. Bejelenti azokat a parcellákat, ahol ökogazdálkodást szeretne folytatni, valamint azt, hogy mivel foglalkozna. Ezután megkötik a szerződést, amit iktatnak a megyei mezőgazdasági igazgatóságnál – minden évben május 16. az utolsó nap, amikor az erre vonatkozó kérést be lehet nyújtani.

Az átállás évekbe is beletelhet, és az ökogazdálkodó munkája fáradságos, de a szakemberek szerint érdemes belevágni Fotó: Veres Nándor

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) szintén regisztrálni kell, ezzel elkezdődik a területek átállása, ami 2 vagy 3 évig tart. Az átállási időszakban az APIA-tól minden gazda megkapja az alaptámogatást, erre számolják rá a pluszjuttatásokat. A szántóföldi növénytermesztésben évi 293 euró hektáronként a plusztámogatás, a két év átállási időszak után 218 euró.

A zöldségtermesztés esetében az átállási években hektáronként 500 euró a juttatás, utána 432 euró.

A gyümölcsösök esetében 620 euróval támogatják hektáronként az átállást, majd három év után 442 euró a juttatás. A szőlőbirtokokra hektáronként 530 euró az évi támogatás, három év után, a tanúsítvány megszerzésekor 479 euró. A fűszernövényekre, gyógynövényekre 365 euró az átállási támogatás, majd évi 350 euró. Székelyföldön rengeteg a legelő, ezek után 143 eurós támogatás hívható le.

A lehetőségek töredéke sem hasznosul

Romániában, Erdélyben, Székelyföldön hatalmas lehetőség rejlik az ökológiai gazdálkodásban, ugyanis ez nemcsak a szántóföldön megtermelhető növényfajokat, zöldségféléket jelenti, hanem például a 4,8 millió hektár kaszálót-legelőt is, ami már a jelenlegi állapotában is organikus.

Hiszen a Gyímesekben, vagy Marosvásárhely mellett sem jut el oda a gazda, hogy műtrágyát, növényvédő szereket juttasson ki a legelőkre – magyarázta Nyárádi Imre István agrármérnök, a Sapientia EMTE adjunktusa.

A potenciál azért óriási, mert az ökológiai gazdálkodás fogalma tágítható:

a méhész, a szarvasmarha-tenyésztő, a retek- vagy paradicsomtermesztő és ökobúza-termesztő is beilleszthető a keretbe. Az organikus, biológiai vagy ökologiai gazdálkodás egyébként valamilyen szinten szinonimák, a közös, hogy egyik esetében sem használnak szintetikus növényvédő szert, illetve műtrágyát, de országonként, törvényes háttértől függően vannak árnyalatnyi különbségek.

Romániának már a viszonylag „szegény” állapotából kiindulva is van ezen a téren előnye, de ezt egyelőre nem aknázzuk ki, a lehetőségek töredéke sem hasznosul, a biotermelés jelenleg a fogyasztói igényeket sem elégíti ki – hívta fel a figyelmet Nyárádi Imre.

Miért drágább a biotermék?

Egy biotermesztő jellemzően többet fárad, többet költ, ezért kell úgy beáraznia a terméket, hogy megtérüljön a befektetése. Hogy a gazdálkodásnak ez a módja elterjedjen, szükség van egy fogyasztói rétegre, amely értékeli a terméket, és hajlandó a hozzáadott értékért többet fizetni.

Kérdés, hogy Romániában van-e elég felvevőpiaca a biotermékeknek, ha a mostani 3 százalékos szintet feltornázzuk. A jelenlegi helyzetben a biotermékek szinte „elillannak” a piacon, de kérdés, hogy mennyivel lehet többet értékesíteni, hiszen vásárlóerő szempontjából még messze állunk a nyugati országoktól.

A másik oldalon szükség van egy olyan gazdarétegre, melynek tagjai uralják a növénytermesztés ökologiai válfaját:

úgy tudják teljesíteni a feltételeket, elvárásokat, hogy nyereséget termelnek – sorolta a Nyárádi Imre István. Az első akadály, hogy az átállási időszakban, ami három évig is elhúzódhat, a területet úgy kell hasznosítani, hogy még nincs meg a bio minősítés, tehát nem lehet így értékesíteni, viszont a hozam már csökkenhet. Ugyanakkor az ökologiai termesztés tanúsítása pénzbe kerül, a gazdát minden évben ellenőrzik, a termékeit felmérik.

Az ökológiai termesztési rendszerben ugyanakkor kizárt sok olyan gyakorlati, praktikus fogás, amit a konvencionális gazdaságban növényvédelmi téren alkalmaznak. Általában emiatt csökken a hozam, de ez sem minden esetben igaz, hiszen például a napraforgó-termesztésnél megfelelő hibridválasztással, mechanikus gyomszabályozási eljárásokkal ugyanazt a terméshozamot lehet elérni, majd háromszoros áron értékesíteni.

Vannak azonban olyan növénykultúrák, amelyeknél csökkenhet a hozam, hiszen az olcsó, hatékony és könnyű növényvédelem nem bevethető, így sok munkával lehet ebből a szempontból uralni a helyzetet, a munka pedig sokba kerül, részletezte az egyetemi oktató.

Felértékelődik a szakértelem

„Rengeteg olyan szempont van, amit figyelembe kell venni, ha valaki át szeretne térni az ökologiai gazdálkodásra” – mutatott rá Nyárádi Imre. Például az Alsó-Nyárád mentén, Lőrincfalván eldöntheti ugyan a gazda, hogy ezt meglépi, de hiába tart be minden előírást, ha öt kilométerre ott van az Azomureș vegyipari kombinát – felvetődik a kérdés, hogy az elhelyezkedés miatt minősíthető-e ökologiai gazdálkodónak.

Nagyon fontos az emberi tényező is.

A gazda, aki ezt a műfajt választja, vérprofi kell legyen, hiszen a technológiában korlátozva van, ilyen körülmények között kell helytálljon, bár ha révbe ér, kialakul a vevőköre, a többletár fedezi a munkáját, a többletkiadást. Az egyetemi képzésben egyébként humánerőforrás hiányában nem tudták bevezetni külön az ökologiai gazdálkodást, holott ezen a területen hatványozottan felértékelődik a tudás.

A potenciál azért óriási, mert az ökológiai gazdálkodás fogalma tágítható: a szarvasmarha-tenyésztő, a méhész, a retek-, paradicsom- és ökobúza-termesztő is beilleszthető a keretbe Fotó: Barabás Ákos

Biotermék: út a gyógyuláshoz

A Román Akadémia keretében működő Gazdasági Előrejelzési Intézet (IPE) Kovászna megyét választotta ki a bio-alapú gazdaság meghonosítására. Ennek nyomán a háromszéki falvak, vállalkozók, gazdasági szervezetek az Európai Bizottság által a Horizon 2020 program révén finanszírozott BE-Rural nevű programban vehetnek részt.

Az Asimcov, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége részt vesz a nemzetközi programban: azt vállalták, hogy Háromszéken felkutatják és megmutatják a bio-alapú gazdasághoz és biogazdasághoz kapcsolódó modelleket. Vajda Lajos, az Asimcov igazgatója rámutatott, sokan azért kezdtek el biogazdasággal foglalkozni, mert korábban megbetegedtek,

ezért elkezdték keresni a kapcsolatot a természettel, a természetes alapanyagokkal.

Rájöttek ugyanis, hogy nem feltétlenül elég a gyógyuláshoz, az egészség megőrzéséhez, hogy boltban vásárolnak bioterméket. Az igazgató szerint bio-alapú gazdaság esetében a legfontosabb vízválasztó a nyereség. Régen 5 hektárból kényelmesen megélt egy család, ma már 50 hektár sem elég támogatások nélkül.

Vajda Lajos arról is beszámolt, hogy Háromszéken létrehoztak egy 36 tagú munkacsoportot, amelynek tagjai képviselik az erdőgazdálkodást és faipart, a megújulóenergia-termelést, az élelmiszerelőállítást, a helyi termékeket, melléktermékek újrahasznosítását vagy felhasználását, a textília és természetes vizekkel foglalkozó ágazatokat.

A munkacsoportban részt vesznek klaszterek, intézmények, polgármesteri hivatalok, fejlesztési egyesületek és tanintézetek képviselői is. Emellett biogazdaság témájú workshopokat és nyári egyetemet szerveztek, amelyek résztvevői egy bio-alapú termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó üzleti ötletet dolgoztak ki szakember és egy üzleti modell segítségével.

Belesimulni az ökológiai rendszerbe

Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész az egyháztól bérelt húsz hektáros területen gazdálkodik: 26 kifejlett bivaly és az idei 21 egyedes szaporulat képezi az állományt. A családi gazdaságban kézzel fejnek, és a bivalytejből kézműves sajtot készítenek.

Az egyházközség jövedelmének 70 százaléka abból származik, hogy valaki gazdálkodik a bérbe adott földeken.

Az időszakos patakvölgyben eleinte komolyabb átalakításokat terveztek, aztán mégis a minimális beavatkozás mellett döntöttek, rásegítve arra, hogy a klímaváltozás időszakában jobb legyen a terület vízvisszatartó képessége.

„Most zajlik az átállási periódus, hogy minősített biogazdaságként működjünk, ami nem azt jelenti, hogy eddig nem vettük figyelembe a legnagyobb mértékben az ökologiai gazdálkodás szempontjait” – tudtuk meg Fülöp Szabolcstól. Felidézte: tizennégy éve foglalkoznak bivallyal, azelőtt egy tehenünk és egy lovunk volt, 2007-től nevelnek bivalyt, 2012 óta állítanak elő kézműves sajtokat.

A lelkész 2015-ben elvégzett egy biogazda tanfolyamot, de eddig nem érezte szükségét annak, hogy megszerezze a minősítést.

A vásárlói ismerték, bárki meglátogathatta, és tapasztalhatta, hogy úgy tartják az állatokat, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák a természetben és az állatok jóllétében. Amikor elkezdték az állattartást, az elsődleges szempont az önellátás volt, így fel sem merült, hogy figyelmen kívül hagyják a biogazdálkodás alapelveit.

„Az első bikaborjút nem volt szívünk megenni. A 13 éves tenyészbika most Gyergyószentmiklós felett, Kovácspéteren él, egy hihetetlenül kedves, jámbor állat” – meséli Fülöp Szabolcs. Arra is kitért: az átállástól eleinte elijesztette a bürokrácia, amikor összevetette a papírmunkát az előnyökkel, elbizonytalanodott.

Ez az év azonban vízválasztó volt, hiszen úgy érezte, olyan irányba mozdult el a világ, hogy a mezőgazdaságban csak nagy léptékekben vagy a biogazdálkodás keretei között lehet talpon maradni. Az is sokat jelentett, hogy hathatós segítséget kapott a Székely Gazdaszervezetek Szövetségétől, Ladó Hunortól és Mika Dezsőtől, még a szükséges iratcsomót is összeállították számára.

Elsősorban állattartók vagyunk, és fontosnak tartom, hogy ezzel belesimuljunk az ökologiai rendszerbe”

 – mondta a lelkész, aki minden bivalyt a nevén szólít. A családban most várják a hatodik gyereket, a gyerekek együtt nőttek fel az állatokkal, gyakran együtt feküdtek a szalmában a borjakkal, most a nagyobbak segítenek a fejésben, az állatok ellátásában. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gazdaságnak el kell tartania magát, a természetközeliséget megélő szellemiség mellett fontos az anyagi oldal is.

Ma már a székelydályai gazdaság szafariélményt is nyújt, turistacsoportok látogatják, megnézik a 800 éves templomot, a borjaikkal együtt legelő bivalyokat, megkóstolják a kézműves sajtokat. „Együtt érték a táj, az állatok, a teremtő ember. Székelyföldnek ez a legnagyobb potenciálja, jó lenne, ha minél többen így látnák, ezeket az értékeket ismerjük fel és hozzuk felszínre.

Túl sokat mondták már, hogy nem tudunk Székelyföldön gazdálkodni.

Most mégis idejönnek a Pogányhavas kistérségbe felmérni a legelők flóráját, csodálkoznak, hogy egy négyzetméteren hatvanféle növény terem, a biodiverzitás gazdag maradt a negyven év kommunizmus dacára” – fogalmazott Fülöp Szabolcs.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot november elsején.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport