Energiahatékonyság felsőfokon: hogyan takarékoskodhatunk otthonunkban, és mit segít ebben az állam?

Simon Virág 2021. november 06., 09:04

Most fáj igazán az energiaár-emelés: hamarosan megérkeznek azok a fűtés- és villanyszámlák, amelyek minden bizonnyal jócskán megterhelik a családi kasszát. Hiszen ezek a közműszámlák egyrészt már fűtésköltséget, illetve a rövidülő nappalok miatt jóval nagyobb áramköltséget tartalmaznak, másrészt a brutálisan megugrott energiaárak miatt jó eséllyel lényegesen nagyobb az értékük, mint az egy évvel ezelőtti számláinknak. De mit tehetünk, ha rövid- vagy középtávon valahogy ellensúlyozni szeretnénk a jelentős áremelkedést? Mit javasolnak a szakemberek, és milyen támogatást nyújt az energiahatékonyság növelésére az állam?

Energiahatékonyság felsőfokon: hogyan takarékoskodhatunk otthonunkban, és mit segít ebben az állam?
galéria
Az energiaárak robbanásszerű növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik az ingyenes napenergia. Az ezt hasznosító rendszerek nem olcsók, de a költségfinanszírozásra pályázni is lehet. Fotó: Pixabay

Hetek, lassan hónapok óta állandó téma a közbeszédben a megállíthatatlannak látszó, jelentős mértékű energiaár-drágulás, amit igazán talán most éreznek majd meg a kisfogyasztók, akiknek a novemberi fűtés- és villanyszámlái jó eséllyel már lényegesen drágábbak lesznek ahhoz képest, mint amennyit egy évvel ezelőtt kellett fizetniük ezekért a szolgáltatásokért. Még úgy is, hogy az

egyes szolgáltatók eltérő mértékben drágítottak a lakossági fogyasztók esetében.

A szakemberek nem sok jóval kecsegtetnek: az áremelkedés minden bizonnyal nem áll meg hosszú távon sem, visszafordulni pedig biztosan nem fog a tendencia. Ezért ajánlott előre gondolkodni, és egy olyan életvitelre berendezkedni, amely minél kevésbé függ a fosszilis energiától, illetve az energiaszolgáltatóktól.

Hogyan csökkenthetők a költségek?

Például lehetőségünk van az otthonunk „okosítására”. Az, energiahatékony megoldások megvalósításával foglalkozó székelyudvarhelyi Vass Lóránd villamosmérnök rámutatott: már meglévő magánházak esetében első körben ajánlott a napelemrendszer felszerelése.

Az energia ára folyamatosan nő, mert bővül a kereslet.

Az utóbbi száz évben, az ötéves átlagokat nézve egy példa sincs arra, hogy az energiaár csökkent volna. Ennek egyik oka, hogy van egy folyamatos energiaéhség, és a bár egyre hatékonyabbak a berendezések, a komfortból eredően az energiafogyasztás egyre csak nő” – magyarázta a szakember.

Vass Lóránd szerint egyértelműen megéri beruházni egy napelemrendszerbe. A környezetvédelmi minisztérium legutóbb tavaly hirdetett meg ezzel kapcsolatban egy pályázatot, amelyben a kérvényezőknek egyenként 20 ezer lejes finanszírozást nyújtottak napelemek beszerelésére.

Mi száz projektet hívtunk le, amiket meg is valósítottunk.

A minimum, amit mi javasoltunk, egy 3,3 kilowattos napelemrendszer beszerzése, aminek a megvásárlása és felszerelése tavaly év közepén 23 500 lejbe került, amiből 3500 lejt kellett fizessen az ingatlan tulajdonosa. Egy ilyen rendszer most már mintegy 15 százalékkal többe kerül" – tájékoztatott a szakember.

Hat-hét év alatt megtérülhet

Egy 2018-as rendelkezés értelmében azok, akik napelemrendszerrel rendelkeznek, rácsatlakozhatnak a villamoshálózatra, és eladhatják a nyáron fölöslegesen megtermelte energiát. Vass Lóránd ugyanakkor rámutatott: ezzel az a gond, hogy a „közösbe” betett, és az onnan visszavásárolt energia ára jelentősen eltér.

Azaz: amit nyáron „betermel” a napelemes rendszerrel a tulajdonos, azért keveset kap, télen viszont – amikor a napelemek is kevesebb áramot termelnek – jóval drágábban lehet ugyanabból a rendszerből áramot vásárolni.

Közvitán van egy törvénytervezet, amely módosítana ezen a rendszeren, és lehetővé tenne egy kétéves elszámolást.

Ez azt jelenti, hogy amit idén augusztusba betöltöttem, azt két éven belül bármikor ki tudom venni, ha nem is ugyanolyan áron, ahogy eladtam, de kedvezményesebben, mint most. Ha ez a törvénytervezet január elsejétől életbe lép, akkor egy napelemes beruházás 6-7 év alatt megtérül.

Ahogy az energiaárak emelkednek, a beruházás rövidebb időn belül térül meg” – magyarázta. Tudni kell ugyanakkor, hogy a kétéves elszámolást lehetővé tevő rendszer várhatóan 2030-ig marad érvényben.

Közben persze az sem titok, hogy a „másik oldalon” is történt áremelkedés: egy napelemrendszer kiépítése most többe kerül, mint mondjuk februárban.

„Ha tanácsot kellene adjak, azt mondanám, hogy akinek van tőkéje, az lépjen már most a napelemes rendszer kiépítése érdekében” – hangsúlyozta a villamosmérnök. Ha az illető nem rendelkezik elég tőkével, akkor érdemes lehet átgondolnia, hogy milyen feltételekkel tud kölcsönt igényleni, és mennyi idő alatt térül meg számára a beruházás.

Vass Lóránd úgy látja, a napelemes hálózattal járó beruházás akkor térül meg gyorsabban, ha nemcsak a villanyszámlánkat váltjuk ki vele, hanem összekapcsoljuk a fűtésrendszerrel is. Vagyis a megtermelt energiát teljesen felhasználjuk. Ezt azt jelenti, hogy használunk egyrészt egy olyan fűtérendszert, amely villamosenergiát használ, de meghagyjuk a gáz- vagy fáskazánt is, és ezeket együtt vesszük igénybe.

A szakember szerint ugyanakkor azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az Európai Unió tervei szerint 2050-ig el kell érni a klímasemlegességet,

ennek érdekében pedig a tagállamok vállalták, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Emiatt a következő időszakban minden bizonnyal számos olyan program és pályázati lehetőség lesz, amellyel a zöldberuházásokat támogatják.

Házépítéskor érdemes előre tervezni

Valamivel egyszerűbb ilyen szempontból azoknak a dolga, akik most készülnek házat építeni, nekik már a tervezés során érdemes kellő figyelmet fordítani a megfelelő szigetelésre, az energiarendszerek automatizálására, a hatékony árnyékolásra – amivel nyáron kizárhatják a meleget úgy, hogy közben a fény bejut az otthonunkba.

„Például télen, ha lezárjuk az árnyékolókat éjszakára, akkor az ablakokat is jobban szigeteljük. Az okosrendszerek eközben lehetővé teszik, hogy csak azokat a helyiségeket fűtsem, ahol épp tartózkodom. Hőszivattyús rendszereket is lehet alkalmazni, ilyenkor ugyanaz a berendezés biztosítja nyáron a hűtést, télen pedig a meleget. Viszont ez is jelentős beruházás, az tudja meglépni, akinek van tőkéje" – magyarázta Vass Lóránd.

Mit tehetnek a tömbházlakásban élők?

Tömbházak esetében a szakember mindenképpen javasolja a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét és a kondenzációs gázkazán beszerelését. Ez utóbbi a hagyományos gázkazánokhoz képest jelentősebb beruházás, de 30 százalékkal kevesebb energiával képes működni.

A tömbházakban, társasházakban élőknek korlátozottabbak az energiaspórolási lehetőségei, mint a magánházak tulajdonosainak, de egy kondenzációs gázkazánnal ők is sok energiát megtakaríthatnak Fotó: Haáz Vince

Egy jól szigetelt tömbházlakás, amely jó minőségű nyílászárókkal, kondenzációs kazánnal, esetleg egy okos hőszabályozóval rendelkezik, már jócskán alacsonyabb számlákat „termel”. Az okos hőszabályozó azért lehet fontos, mert tudja, hogy mikor nem vagyunk otthon, és ilyenkor nagyjából 19 Celsius-fokon tartja a hőmérsékletet, amikor pedig megérkezünk, akkor felmelegíti 21 fokra.

Fontos azonban tudni, hogy a beállított hőmérsékleti különbség nem lehet 2-3 foknál nagyobb akkor, amikor otthon tartózkodunk,

és amikor távol vagyunk, ellenkező esetben nem valósul meg az energiatakarékosság. Ha a 10 fokos ingatlant akarjunk rövid időn belül 21 fokra fűteni, az nagyobb kiadást eredményez. Persze, ha hosszabb időre elutazunk, akkor érdemes alacsony hőfokon tartani a lakást – magyarázta Vass Lóránd.

Fejlesztési lehetőségek önkormányzatoknak

Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől arról érdeklődtünk, milyen támogatási programok, pályázati lehetőségek vannak és lesznek a közeljövőben, amelyek révén fokozható a magánlakások és a középületek energiahatékonysága.

A költséghatékonyság növelését célzó pályázatokat a Környezetvédelmi Alap (AFM) hirdeti meg, a szaktárca pedig idén különösen nagy összeget fordít az alternatív energiaforrásokat hasznosító rendszerek beszerzésének a támogatására, arra, hogy középületek és magántulajdonban levő ingatlanok képesek legyenek részben vagy teljesen energiafüggetlenné válni.

A miniszter négy futó programról beszélt, amelyek összköltségvetése 2 milliárd lej – ezek közül kettő az önkormányzatoknak, kettő pedig a lakosságnak szól.

Az egyik, szeptemberben indult projekt az önkormányzatokat célozza meg, amelyek a pályázat révén, napelemes rendszerek, hőszivattyúk beszerelésével energiahatékonnyá tehetik a hatáskörükbe tartozó intézményeknek otthont adó ingatlanokat: iskolákat, kórházakat.

Ugyancsak a polgármesteri hivatalok igényelhetnek finanszírozást egy másik programban is, amely a közvilágítás korszerűsítését teszi lehetővé fotóvoltaikus rendszerek beszerelése által. Ezáltal jelentősen csökkenhet az összeg, amelyet az önkormányzatoknak a közvilágítás biztosítására kell költeniük.

Az önkormányzatok abban az esetben pályázatnak ezekre a pénzalapokra, ha nincs tartozásuk a Környezetvédelmi Alap felé.

Ugyan nem pályázat, de aktuális és témába vágó az a rendelkezés is, amelynek értelmében minden településen megadott mennyiségű hulladékot szelektíven kell összegyűjteni minden évben. Ha a városok, községek ezt nem teljesítik, jelentős pénzbírságra számíthatnak, ha pedig nem fizetik ezt ki, akkor nem pályázhatnak az alapnál.

Mire pályázhat a lakosság?

A természetes személyek eközben idén összesen 290 millió lejes alapot hívhatnak le napelemek beszerelésére – ezt a programot december elsején hirdetik meg. Ezzel kapcsolatban Tánczos Barna is megemlítette azt, a várhatóan januártól életbe lépő változást, amelynek értelmében a lakossági napelemek által megtermelt áramot január elsejétől más módszer alapján lehet „beadni a közösbe”, majd visszavásárolni a rendszerből.

A hagyományos energiaforrások megállíthatatlanul drágulnak, egyre inkább elkerülhetetlen az energiahatékonyság növelése a háztartásokban Fotó: Beliczay László

Eközben folytatódik a háztartási gépek roncsprogramja is, amelyben a természetes személyek energiahatékonyabb készülékekre cserélhetik le háztartási készülékeiket. A háztartási roncsprogram újabb kiírása a tervek szerint december 10-én indul.

A minisztérium a továbbiakban a tömbházlakók számára is lehetővé akarja tenni, hogy pályázati pénzekből napelemeket szereltessenek fel.

Jelenleg vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek révén a lakószövetségek is pályázhatnának napelemrendszerek kiépítésére a tömbházak tetején. Tánczos Barna azt is elmondta: nincs megelégedve azzal, ahogyan a Környezetvédelmi Alap az előző kiírásokat lebonyolította. Most egy új csapat vezeti az ügynökséget. „Pontos ütemterv szerint szeretnénk ezeket a pályázatokat lebonyolítani, lecsökkentve az elbírálási és kifizetési periodusokat, és ez nagy kihívás lesz az új csapat számára" – magyarázta.

A közszféra is felkészült a nagy számlákra

A jelentős energiaár-drágulás nemcsak a magánszemélyeket és a cégeket érinti, hanem az önkormányzatokra is jelentős terhet ró, hiszen nekik kell fenntartaniuk olyan közintézményeket, illetve az ezeknek otthont adó ingatlanokat, amelyeknek számottevő az energiaigényük, főleg télen. Ilyenek az óvodák, a napközik és az iskolák.

A marosvásárhelyi városháza sajtószóvivőjétől, Rigmányi Esztertől megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal 2019-ben a fűtés- és villanyszámlákra 4 949.000 lejt, míg 2020-ban 3 990.000 lejt költött. Az egymillió lejes különbség annak tudható be, hogy tavaly a diákok több hétig online tanultak, így az óvoda- és iskolaépületekben csak tartaléklángon ment a melegítés, és a villanyáramot szintén a megszokottnál kevesebb alkalommal használták.

A sajtószóvivő kiemelte: az önkormányzatoknak kötelességük mindent megtenni, hogy az oktatási intézményekben megfelelő körülmények legyen,

így bármekkora lesz a költség, a marosvásárhelyi városháza ki fogja azokat fizetni. Ha szükséges, akkor költségvetés-kiegészítéskor több pénzt rendelnek a számlákra, illetve a jövő évi költségvetést ennek függvényében állítják össze. Mivel nem tudni, hogy a kéthetes kényszervakáció után mi lesz, azért azt sem lehet előre látni, hogy mekkora pluszköltséggel jár majd a földgáz és a villanyáram drágítása – mondta az illetékes.

Gyergyószentmiklóson az oktatási intézmények a városi távfűtéses rendszerre vannak csatlakoztatva, és ez a továbbiakban sem változik – nyilatkozta érdeklődésünkre Hegyi Zsuzsanna, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Az év hátralevő két hónapjában szerinte biztosan nem lesz gond a számlák törlesztésével, hiszen például a novemberi számlát decemberben kapják meg, és majd csak januárban kell kifizetniük.

A városvezetés minden szükséges intézkedést meghoz,

hogy az óvodákban és az iskolákban megfelelő körülmények legyenek, még akkor is, ha ez pluszköltségek jár” – hangsúlyozta a szóvivő, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy az előző két évben a helyi költségvetésből mennyit fizettek az oktatási intézmények fűtésére.

Nehéz helyzet Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen elsősorban nem a földgáz és a villamosenergia árának jelentős drágulása miatt van gond, hanem azért, mert a Hargaz november elsejétől nem szolgáltat többet, és ez azt jelenti, hogy új partnerre van szükség a középületek kifűtése érdekében is.

Mint a városháza sajtószóvivője, Zörgő Noémi elmondta: az országos energiaügyi hatóság (ANRE) biztosítani fogja a földgázt, és a hatóság fogja kijelölni, hogy a székelyudvarhelyi oktatási intézmények a továbbiakban melyik szolgáltatóhoz kerülnek.

Megtörténhet, hogy nem ugyanazon szolgáltatóhoz rendelnek oda minden iskolát és óvodát.

Az biztos, hogy a fűtés biztosításában nem lesz megszakítás, de azt nem tudni, hogy ki és milyen áron fogja biztosítani a földgázt. Azt már látják, hogy az eddigi 205 lej köbméterenkénti egységár 500-600 lejre is növekedhet, így a helyi költségvetésből jóval nagyobb összeget kell majd a megfelelő, zavartalan működésre biztosítani.

Online vagy személyesen?

A csíkszeredai tanintézetek szintjén 2019-ben 3 155 829 lejt, 2020-ban pedig 2 527 863 lejt költöttek fűtésre és villamosenergiára. Az adatok naptári évre értendők – tudtuk meg Sógor Enikő alpolgármestertől, aki hangsúlyozta: „a fűtésköltségek drasztikus emelkedése miatt mindenképpen költségvetés-kiigazítást kell eszközölnünk, ennek mértékét azonban ismeretlen tényezők miatt nem tudjuk pontosan behatárolni”.

Nem tudható ugyanis, hogy milyen mértékben nőnek a szolgáltatások díjszabásai, ugyanakkor az sem látható előre, hogy a járványhelyzet hogyan befolyásolja az oktatás megszervezését. Az elmúlt tanév bezárásai például azt is eredményezték, hogy csökkentek a fűtésre, villanyáramra szánt kiadások.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot november elsején.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport