Belenéztünk a varázsgömbbe: kiváló eredmények várhatók a székelyföldi csapatoktól

2022. január 14., 15:43

Bajnoki címek, kupagyőzelmek, feljutások, kisebb és nagyobb kudarcok – röviden így tudnánk összefoglalni szerkesztőségünk tagjainak véleményét arra vonatkozóan, hogy mi vár ránk a tavaszi szezonban. Objektív megközelítésünkbe most kis szubjektivitást is belekevertünk, és megpróbáltuk megjósolni, milyen teljesítményre lesznek képesek a székelyföldi csapatok, elérik-e célkitűzéseiket. Az biztos, hogy nagyon izgalmas tavasz vár a sportbarátokra.

Belenéztünk a varázsgömbbe: kiváló eredmények várhatók a székelyföldi csapatoktól
galéria
Egyre bátrabb a Háromszéki Ágyúsok csapata, könnyen boríthatja a nagyok tervét a romániai hokibajnokságban Fotó: Pinti Attila

A Csíkszeredai Sportklub közösségi oldalának bejegyzéseiben rendszerint visszaköszön az a bátor célkitűzés, hogy „Mindent meg akarunk nyerni!”, a szlogen pedig az utóbbi időben összenőtt a jégkorong Erste Liga székelyföldi címvédőjével. Nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy a kék-fehérek az egyik, ha nem a legacélosabb játékoskerettel rendelkeznek a közös magyarországi-erdélyi hokiligában, s bár a tavaly áprilisi diadal óta két edzőváltáson is átestek, jelenleg is élen állnak, ahogy a romániai pontvadászatban is.

Az Erste Ligában a Sportklubnak minden esélye megvan arra, hogy alapszakaszgyőztesként vágjon neki a rájátszásnak, ahol jelen állás szerint az Újpest, a Ferencváros és talán még a Gyergyói Hoki Klub lehetnek Enrico Rossi és Hozó Levente gárdájának legfőbb kihívói.

A negyeddöntős akadályt valószínűleg könnyedén veszi majd a Sportklub, aztán az elődöntőben az egyik erdélyi rivális következhet, a csíki hokisok pedig nagy csatában harcolják ki a döntőbe jutást.

A fináléban a budapesti riválisok egyikével néz farkasszemet a székelyföldi alakulat, amely a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen, hazai jégen védi meg címét, ahogy az korábban a Dunaújvárosi Acélbikáknak (2013-ban) és a DVTK Jegesmedvéknek (2016-ban és 2017-ben) is sikerült. Becze Tihamérék a tavalyról idénre halasztott Román Kupában visszafoglalják a trónt, visszavágva a Brassónak az elveszített 2021-es döntőért, ám jóslatunk szerint a triplázás nem lesz meg a Sportklubnak, mivel az idén különleges lebonyolítású román bajnokságban a székely rivális GYHK szerzi meg az aranyat.

GYHK: elődöntő az Erste Ligában

A Gyergyói Hoki Klub jelenleg a 4. az Erste Liga alapszakaszában, hátránya 7 pont a Ferencvárossal és 11 a 2. helyezett Újpesttel szemben, de a GYHK mindkét csapatnál kevesebb meccset játszott eddig. Az első helyezett Sportklub előnye is behozható lenne még matematikailag, de reálisan nézve ez nem tűnik megvalósíthatónak. A piros-fehéreknek arra van jó esélyük, hogy az alapszakasz végén a 3. helyen végezzenek, azaz pályaelőnnyel induljanak a rájátszásban és ellenfelet választhassanak. Ez azt jelentené, hogy könnyebb riválissal küzdhetnek meg az elődöntőbe kerülésért.

Véleményünk szerint a legjobb négy közé jutás meglesz a GYHK számára. Ez is a célkitűzés erre a szezonra. „Ott pedig már bármi megtörténhet”, hogy Szilassy Zoltán vezetőedző szavait idézzük. Reálisan nézve a Gyergyói Hoki Klub számára a 3. hely lehet a végső helyezés az Erste Ligában, de megjósolható, hogy bárki legyen az ellenfél a döntőbe jutásra, alaposan meg kell majd izzadnia érte.

A román bajnokságban a GYHK a Sportklub mögött 2 pontos hátrányban a második helyen várja a folytatást. Idén nem lesz rájátszás, hanem az alapszakasz után az első négy helyen végző csapat egy oda-vissza kört játszik, ahová magukkal viszik az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeket. Jók az esélyek arra, hogy a gyergyói jégkorongcsapat 2002 után újra bronznál fényesebb érmet szerezzen. A legjobb négy közé várhatóan még bejutó Galaccal szemben a lehetséges 12-ből 10 pontot visznek, és a két Brassó elleni meccsből 5-öt a 6-ból. Nagy fontossága lesz itt még a Brassó elleni két hátralévő mérkőzésnek, amelyet hazai pályán vívhatnak a piros-fehérek, és két sikerrel a kék-sárgákat is leszakíthatják.

Persze mindebbe még beleszólhatnak a Háromszéki Ágyúsok is, akik még nem játszottak Galaccal. Ha képesek lesznek maguk mögé utasítani őket, akkor már nem a Galac elleni eredmények fognak számítani a GYHK-nak sem, hanem az Ágyúsokkal szembeni meccsek. Ezekből még három van hátra. Reálisan nézve a Csíkszeredai Sportklub idén minden korábbinál erősebbnek tűnik, meglepetés volna, ha nem ők lennének a bajnokok, a GYHK pedig ezüstéremmel zárja majd a 2021–2022-es romániai bajnokságot.

A legjobb négy közé kerülhetnek a Háromszéki Ágyúsok

Tavaly mutatkozott be a román jégkorongbajnokságban a Háromszéki Ágyúsok csapata, amely október óta a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói Hoki Klub és a Sapientia U23 együttese mellett a negyedik klubként képviseli Székelyföldet a nyolccsapatos román jégkorongbajnokságban.

Az újonc narancs-kék mezesek bekerülhetnek a legjobb négy közé, hiszen eddig két hatalmas meglepetést okoztak: legyőzték a sokkal esélyesebbnek tartott gyergyószentmiklósi és csíkszeredai gárdát.

A mérkőzéseit Kézdivásárhelyen játszó együttes hazai magját tehetséges székelyföldi hokisok alkotják, őket három tapasztalt orosz idegenlégiós segíti. Erőssége a csapatnak, hogy a szakmai munkát a svéd Pelle Torstensson vezetőedző irányítja. Az Erste ligás csapatok közül a Csíkszeredai Sportklubot és a Gyergyói HK együttesét egyszer-egyszer már legyőzték a háromszékiek, Brassótól kikaptak, Galac ellen viszont még nem játszottak. Az Ágyúsok bekerülhetnek a legjobb négy közé, ehhez azonban kötelező a galaciak legyőzése, és nem szabad pontot veszíteniük a Steauával szemben.

Úgy tűnik, Ágyúsok–Galac párharc lesz a negyedik helyért. Ebben a papírforma szerint a Duna-parti együttes a jobb. A galaciak 11 külföldi jégkorongozót foglalkoztatnak, de ez szabályos, hiszen többen közülük honosítottak, román állampolgárok. Az Ágyúsok előnye a galaciakkal szemben az, hogy hosszabb a cserepadjuk, és ez a szezon végén sokat nyomhat a latba.

Bármelyik bajnokságot megnyerheti a Brassói Corona

A szezon első felében mutatott játék és az eredmények alapján nehéz megjósolni, hogy mire lesz képes a Brassói Corona jégkorongegyüttese az Erste Ligában. Az egyik legtapasztaltabb játékoskerettel rendelkező csapat koronavírusos megbetegedések miatt nem tudott elutazni az egyik őszi magyarországi túrájára, ezért négy mérkőzést zöld asztalnál elveszített. Az Erste Ligában jelenleg ötödik helyen álló csapattól a klubvezetés és a szurkolók többet várnak. Valószínű, hogy a rájátszásra, a negyeddöntőre és az elődöntőre időzítik a csúcsformát, így a Cenk alatti város csapata ott lesz az elődöntőben.

Roberto Gligáéknak a román bajnokságban is voltak botlásaik, azonban ennek ellenére ott lesznek az érmekért folyó harcban, és ha megrendezik a Román Kupát hokiban, akkor ott is az esélyesek közé számítanak. Erőssége a Coronának, hogy komolyan foglalkozik az utánpótlásképzéssel, ez bizonyíték arra, hogy hosszú távú elképzelései vannak.

Meglepetésre hangolnak az ifi hokisok

A Sportklubbal ellentétben a Sapientia U23 együttesénél elsősorban nem az eredményekre, hanem a fiatal játékosok nevelésére, fejlődésére kerül a hangsúly. A Jens Brändström által irányított alakulattól nyáron az első két sor a Háromszéki Ágyúsokhoz igazolt, ezzel is magyarázható, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csapata jelenleg pont nélkül szerénykedik a román felnőtt bajnokság utolsó előtti helyén.

A székelyföldi egyetemistáknak január végén a Sportul Studențesc ellen kötelező lesz megtörni a rossz sorozatot, majd februárban szintén a bukaresti alakulattal szemben növelhetik pontjaik számát.

A sapisok a bajnokságban és a kupában is okozhatnak még kellemes meglepetéseket a jelenlegi szezonban, ugyanakkor az Európai Egyetemi Hoki Liga (EUHL) keleti főcsoportjában is érdekeltek, lengyel, szlovák és cseh gárdák társaságában. A Sapientia U23 az egyetemi ligában nyolc alapszakaszbeli mérkőzést játszott le, három győzelem mellett négy alkalommal a rendes játékidőben, egyszer pedig a hosszabbításban szenvedett vereséget. A zöld-fehérek célja, hogy a rájátszást az első négyben zárják, és mi bízunk benne, hogy ezt sikerül megvalósítaniuk.

Fox Hockey: magyar döntő, romániai bajnoki cím

A gyergyószentmiklósi Fox Hockey női jégkorongcsapat idén mutatkozott be a magyarországi U25A bajnokságban, és vezeti a tabellát, de a riválisok kevesebb mérkőzést játszottak. A rókalányok a következő hétvégén találkoznak a legerősebb riválissal, a KMH-val, az dönt majd az első helyezésről. Az alapszakasz után az elődöntőben az első helyezett a negyedikkel, a második a harmadikkal csap össze a döntőbe jutásért. A párharcok az egyik fél 3. győzelme után dőlnek el. A Fox Hockey valószínűleg döntőt játszik majd. A honi pontvadászatban a Fox Hockey a bajnoki cím birtokosa, és a cél a címvédés lenne, de a Romániai Jégkorong Szövetség még el sem készítette a 2021–2022-es szezon programját, azt sem lehet tudni, hogy kik vesznek részt a sorozatban. Ha lesz bajnokság, akkor a Fox Hockey az egyértelmű esélyes.

Fotó: Erdélyi Sport

Nem szabad botlania a Sepsi OSK-nak

Az előző idényben a labdarúgó 1. Liga negyedik helyén végzett Sepsi OSK eddigi legjobb teljesítményének köszönhetően kevés sikerrel ugyan, de nemzetközi porondon is bemutatkozhatott, és nem titok, hogy a háromszéki klubnál idén is hasonló bravúrra készülnek.

A dolgok jelenlegi állása szerint nem lesz könnyű dolguk a bajnoki rangsor 10. helyét elfoglaló piros-fehéreknek, hiszen ehhez előbb a felsőházi rájátszásba kell bejutniuk, ami kilenc fordulóval az alapszakasz vége előtt nem tűnik ugyan lehetetlen vállalkozásnak, de ehhez a Sepsinek szinte hibátlanul kell teljesítenie a még hátralévő mérkőzésein.

Ha viszont ez nem jön össze, a hazai bajnokság lebonyolítási rendszerének köszönhetően még az alsóházból is van lehetőség a Konferencia Liga selejtezőjébe jutni, amennyiben a 7. és 8. pozícióban végző csapatok közötti, majd a felsőház 4. helyezettje elleni osztályozót is megnyerik. Ennél azonban sokkal rövidebb út vezet Európába a Román Kupa elhódítása által, amelyre a háromszékieknek szinten megvan a valós esélyük, ugyanis bejutottak a sorozat elődöntőjébe, így három megnyert meccsel az OSK ismét kivívhatja az európai kupaszereplés jogát.

Felsőház helyett idén alsóház

Hasonló az idénye a labdarúgó 2. Ligában szereplő FK Csíkszeredának, mint tavaly: gyengébb kezdést követően remek felépülés. Három játéknap maradt még az alapszakaszból, a székelyföldiek pedig két másik klubbal állnak nagy harcban: az ötödik helyen álló FC Buzăunak és a hatodik Bukaresti Steauának is egyaránt 28 pontja van – azaz kettővel több, mint a folytatást hetedik pozícióból váró Hargita megyeieknek. Nagyon forró lesz tehát az alapszakasz hajrája, egyetlen kisiklás a másik csapatot előnybe hozza. Ránézésre Buzăunak van a legnehezebb programja, míg a másik két gárda hátralévő mérkőzéseinek nagyrészt hasonló a nehézségi foka.

Miután Buzăunak és a Steauának is kisebb előnye van a tabellán a csíkszeredaiakkal szemben, jóslatunk az, hogy megtartják helyüket, belépnek a felsőházba, az FK-nak pedig marad a tavaszi idényre az alsóház.

Itt viszont vitézkedni fog, így a rangsor előkelő helyén zárja majd a 2. Ligát.

Kiváló évad, a feljutás sok lenne

Fennállása legjobb idényét futja a Székelyudvarhelyi FC a labdarúgó 3. Ligában: vezeti az 5. csoportot. Az már biztos, hogy a gárda matematikailag bebiztosította helyét a következő körben: a felsőházi rájátszásban a csoport első négy helyezettje még egy oda-visszavágót játszik.

A Hargita megyeiek magabiztos focit mutattak az őszi szezonban, a nyáron érkezett vezetőedző, Mihai Ianc nagyon jól összerakta a keretet, minőségi igazolásokkal erősödtek.

Meglátásunk szerint a következő körben is elérik azt, hogy továbbjussanak, vagyis megszerzik az első két hely valamelyikét. Azt követően még két párharcot kellene megnyerniük, hogy feljussanak a másodosztályba. Ezt mi nagy falatnak tartjuk, talán még korai lenne, hogy jövőre az FK mellett még egy megyebeli klub szerepeljen a 2. Ligában.

A szerencsére is szükségük lesz az udvarhelyi futsalosoknak

A szezon végén újabb érem kerülhet a Futsal Klub Székelyudvarhely gyűjteményébe, ám ahhoz, hogy az fényesebb legyen, mint a tavalyi bronz, egy jó adag szerencse is kell. A teremlabdarúgó 1. Liga alapszakaszában az FK-nak saját kezében volt a sorsa, hiszen úgy fordult rá a tavalyi év végi hajrára, hogy kényelmes előnye volt a Bajnokok Ligája-részvevő Galaci Uniteddal szemben. Azonban hazai pályán Dévától, majd idegenben Galactól is vereséget szenvedett, így jelenleg harmadik helyen áll. Ahhoz, hogy az elődöntőben pályaelőnye legyen, az alapszakaszból hátramaradt hét forduló során ismét meg kell előznie a Duna-partiakat, ami kisebb bravúrnak számítana. Jelenleg Dévának és Galacnak van a legértékesebb kerete a bajnokságban, ezt pedig a pályán nemcsak lelkesedéssel és rengeteg munkával lehet kiegyenlíteni, hanem jó adag szerencsével is. A jelenlegi erőviszonyok tekintetében az FK megnyerheti a vélhetően Temesvári CFR elleni bronzcsatát. A Román Kupában való újabb sikerhez is jó adag szerencse kell (a 2019–20-as szezonban megnyerte a kiírást), hiszen a trófeához vezető út lehet könnyebb, de nagyon nehéz is.

Legjobbnak lenni a másodosztályban

Már a szezonindító sajtótájékoztatón kijelentették, hogy a szükséges anyagi források miatt nem lehet célja az élvonalba való feljutás a VSK Székelyudvarhely kézilabdacsapatának. A tavaly megszűnt Szejke SK keretére felépített új együttes ismét ott van az ország legjobb nyolc csapata között. Az erőviszonyokat tekintve a VSK-ban megvan az erő, hogy kiharcolja az első négy közé jutást, így karnyújtásnyira kerülhet a Bölények Ligájától – akárcsak az előző szezonban a másodosztály bajnoka, a Szejke SK.

A kézilabdás fiúkra hiába vár az a feladat, hogy ismét bebizonyítsák, ott a helyük a legjobbak között, a szintugráshoz jelenleg nincs meg a kellő anyagi háttér.

A kézilabda Román Kupában egy-két kört simán teljesíthet a VSK, ám ez nagyban függ a sorsolástól is.

Újabb duplázás várható a Sepsi-SIC-től

A női kosárlabda hazai mezőnyében évek óta egyeduralkodó a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, amely zsinórban gyűjtött be öt bajnoki címet (2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem hirdettek bajnokot), valamint hat alkalommal a Román Kupát is megnyerte, ebben az idényben is címvédésre készül, és a kupasorozatban is a trófea elhódítása a háromszékiek célja. Az utóbbi évek sikerkovácsa, Zoran Mikes vezetőedző irányításával a zöld-fehérek az Európa Kupában túljutottak a csoportkörön, azonban a kontinensviadal rájátszásában búcsúzni kényszerültek, így most már csak a hazai versenyekre összpontosíthatnak, ahol egyetlen potenciális ellenfélnek a Szatmárnémeti VSK mutatkozik, amely esetleg képes lehet megállítani a székelyföldi együttest, és ezt a partiumiak a bajnokság rajtjakor bizonyították, amikor hazai pályán legyőzték a Sepsit.

A Román Kupa négyes döntőjébe már mindkét csapat bebiztosította helyét, azonban a bajnokság még csak az alapszakasz küzdelmeinél tart, és az erőviszonyok felméréséhez jó alkalom lesz a két ellenfél egymás elleni mérkőzése, amelyet szombaton rendeznek a Sepsi Arénában.

A pillanatnyi formát és a játékoskeret minőségét tekintve azonban a háromszékiek lépéselőnyben vannak, és továbbra is ők az első számú esélyesek egy újabb bajnoki cím megszerzésére, mint ahogyan a Román Kupa elhódítására is.

Idén nem szalaszthatják el a feljutást

A Marosvásárhelyi VSK férfi kosárlabdacsapata hibátlanul menetel a másodosztályú bajnokságban, ahol listavezetőként mind a hét eddigi mérkőzését fölényesen megnyerte. A tapasztalt és fiatal játékosokat egyaránt bevető együttest az előző szezonban egy mérkőzés választotta el a feljutástól, idén azonban egyértelmű célként fogalmazták meg, hogy az idény végén szeretnének bekerülni a legjobbak közé.

Ahhoz, hogy ezt teljesítsék, az első két hely valamelyikén kell végezniük, legnagyobb ellenfeleik a feljutásért zajló küzdelemben két bukaresti együttes, a Știința és a Laguna.

Vetélytársaikkal ugyan még nem találkoztak az alapszakaszban, a feljutás pedig majd csak a rájátszásban dől el, de eddigi teljesítményük alapján ki lehet jelenteni, minden feltétel adott ahhoz, hogy a marosvásárhelyi kosárlabdázás négy év kihagyás után visszatérjen a Nemzeti Ligába.

A legjobb négy között végezne a Sirius KK

A női kosárlabda élvonalába egy év szünet után visszatért Marosvásárhelyi Sirius KK hét győzelemmel és öt vereséggel az ötödik helyet foglalja el a tabellán. A csapat az őszi szezon során kellemes meglepetést okozott, hiszen újoncként több mérkőzésén is magabiztos teljesítményt nyújtott. A vásárhelyieknek vélhetően nem lesz gondjuk a rájátszásba jutással, hiszen legnehezebb kiszállásaikat már letudták, játszottak közvetlen vetélytársaikkal, Alexandriával, Konstancával és Kolozsvárral, tehát valamivel könnyebb lesz a visszavágó-sorozat, mint az alapszakasz első része. A Sirius KK-nak a dobogóért nagyon meg kellene küzdenie, inkább a negyedik hely elérhető a bajnokság végén, ehhez azonban felül kellene múlnia azt az alexandriai csapatot, amelyet az eddigi három egymás elleni meccsükön még nem sikerült legyőzni, és amely megfosztotta a Román Kupa négyes döntőjétől is.

Erdélyi Sport-összeállítás

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot január 11-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport