Csíkszereda a második otthona volt: egyelőre pihen Valentin Suciu, a csíki futballcsapat korábbi vezetőedzője

Dobos László 2022. március 27., 22:18

Két székelyföldi együttessel is sporttörténelmet írt a 41 éves Valentin Suciu. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK együttesét a 4. Ligától az élvonalig vezette, majd az FK Csíkszeredát feljuttatta a 3. Ligából a második vonalba. Egy hete közös megegyezéssel megvált a csíki csapattól. A sepsiszentgyörgyi születésű edzőt szülővárosában kerestük fel.

Csíkszereda a második otthona volt: egyelőre pihen Valentin Suciu, a csíki futballcsapat korábbi vezetőedzője
galéria
Valentin Suciu. Maradandó teljesítményeket ért el a csíki futballban Fotó: Pinti Attila

– Honnan a futball iránti szeretet, hogyan emlékszik vissza, mikor fertőzte meg a labdarúgás? Hol, melyik csapatokban játszott?

– Az én gyermekoromban, a 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek elején még volt grundfoci. Akkor a tévében a román bajnokságot, a román klubcsapatok, a Steaua és a román válogatott aranykorának meccseit követtük. Amikor vége lett a tévében valamelyik meccsnek, egyszerre több száz gyerek jelent meg a sepsiszentgyörgyi lakótelepünkön, a tömbházunk környékén, csapatokba verődtünk, rúgtuk a labdát, mindenki Hagi akart lenni. Ők voltak a példaképek. Később szervezetten jártam edzésre a háromszéki csapathoz.

1997-ben, 17 évesen pár velem egykorú gyerekkel felkerültünk a nagycsapatba.

Később Kolozsvárra mentem egyetemre, voltam a Kolozsvári U játékosa, majd hazajöttem, újra a Szentgyörgy futballistája lettem, a harmadosztályból feljutottunk a másodosztályba. Közben az akkor az élvonalban szereplő Petrolul Ploiești keresett meg, de Hadnagy Attilával együtt nem mentünk el azon a télen a Petrolulhoz, csak nyáron, amikor a ploieștiek kiesetek a másodosztályba. Játékosként a másodosztályig jutottam, de azért, hogy nem játszottam az élvonalban, csak saját magamat tudom hibáztatni. Belső védő, illetve védekező középpályás posztokon játszottam.

– Mikor és hol kezdődött edzői pályafutása?

– Alig 28 évesen kértek fel, hogy az akkori Sepsi OSK-t játékos-edzőként irányítsam. Egy fiatalokból álló csapat volt, játszottunk a megyeiben, feljutottunk a harmadosztályba, de hamar rájöttem, hogy a kettőt együtt nem lehet csinálni. Vagy játékos, vagy edző – ezért az edzősködést választottam. Volt egy zágoni kitérőm is, azzal a csapattal a megyeiből feljutottunk a 3. Ligába.

Elég jó gárda volt, de tőlem független okok miatt nem folytathattam ott.

Akkor kért fel Diószegi László a jelenlegi Sepsi OSK szakmai irányítására. Tudtam, hogy milyen projekt zajlik, rögtön elvállaltam. Arra, hogy ilyen példátlan menetelés lesz, akkor nem gondolt senki. A másodosztályig gondolkodtunk, de annál feljebb senki.

2016 októberében a kispad előtt a Sepsi OSK–Balotești másodosztályos bajnokin (0–0). Abban a szezonban a piros-fehérek feljutottak az élvonalba Fotó: Pál Árpád

– A Sepsi OSK-t a negyedosztályból az élvonalig vitte. Ez csúcs. Van ehhez hasonló teljesítmény a romániai futballban? Mi volt a menetelést véghezvivő csapat titka?

– Nem tudom, van-e hasonló csúcs, arról tudok, hogy a harmadik ligából az élvonalig jutott csapatával egy edző, de hogy a negyedikből az élvonalba, arról nem. Egyrészt nyugodtság volt, nem volt eredménykényszer, másrészt sikerült olyan játékosokat toborozni, szerződtetni, akiknek a focin járt az eszük. Olyanok, akik akartak fejlődni, és ezzel a fejlődéssel a klubot is fejlesztettük. Karakterek voltak a csapatban, és ez az egyik titok.

– Elkezdte a munkát az élvonalban, de jött az a pillanat, amikor el kellett váljanak útjaik. Hogyan emlékszik vissza erre?

– Az elválás várható volt. A szezon előtt volt több beszélgetés a vezetőséggel, és mondtam is, ha jön egy tapasztalt edző, akkor félreállok, hogy tanuljak, fejlődjek. Akkor, az első élvonalbeli szezon elején a Sepsi OSK-nak nem volt meg az a fényes anyagi háttere, mint most, akkor nem tudtunk jó játékosokat szerződtetni. Visszagondolva az a periódus egy jó tapasztalat volt nekem.

– Ezt követően jött a képbe Csíkszereda…

– Egy szezont az FK Csíkszeredánál az U17-esekkel, a 2001-ben született gyerekekkel foglalkoztam. Ha jól emlékszem, csoportjában a negyedik helyen állt a csapat, amikor Végh Csongor elment. Kihívás volt, mivel még maradt tizennégy forduló.

A mérleg 13 győzelem és egy döntetlen, behoztunk egy 9 pontos hátrányt, és még növelni  is tudtuk az előnyt csoportunkban.

Az Incze Hubával fémjelzett csapat volt, tehetséges gyerekek, akikből ma a felnőtteknél csak Gyenge Szilárd kapus folytatja. 

Elmondása szerint nagyon szép négy évet töltött el Csíkszeredában a sepsiszentgyörgyi szakember Fotó: Pinti Attila

– Bálint László György (Gyuszi) távozása után felkérték az FK Csíkszereda felnőtt csapatának felkészítésére. Megbánta?

– Akkor, azon a nyáron nem sikerült feljutni a másodosztályba, és Szondy Zoltán elnök úr felkért, hogy vegyem át a csapatot. Nem bántam meg, mert volt sok szép mérkőzés,

feljutottunk a másodosztályba, a Román Kupában harmadosztályos csapatként két élvonalbeli együttest, a Dinamót és a Craiovát is elhoztuk Csíkszeredába,

tavaly bejutottunk a 2. Liga felsőházi rájátszásába. Voltak zűrzavarok, főleg amikor a koronavírus-járvány beleszólt. Volt egy periódus, amikor nagyon bő volt a keret, 34 játékossal kellett dolgozni. Mindenkinek játéklehetőséget akartunk adni, lehetőséget a bizonyításra. Visszagondolva egyebek közt azért is volt olyan ingadozó az elején a csapat játéka. Az első másodosztályos évben ezért is volt gyengébb az FK teljesítményre.

– Az elmúlt idényben felsőházba jutottak, ötödikek lettek. Ez azzal is magyarázható, hogy kialakult egy stabilabb csapat?

– Igen, lehet így is fogalmazni. Tavaly sokkal jobban tudtunk dolgozni, mivel kevesebben voltunk. Még az 5. helynél is többre vihettük volna, de a rájátszásra kevesen maradtunk: 13 felnőtt játékos mellett a többi mind ifjúsági volt, akiknek két fronton kellett teljesíteniük, ami nagyon nehéz. Összességében a tavalyi szezon jónak könyvelhető el.

– Rosszul kezdődött a 2021–22-es idény. Öt vereség. Ezt mivel magyarázná?

– Rosszul kezdődött minden. Már a felkészülés is. Hirtelen nagy változások lettek a stábon belül, és az ilyesmi általában a játékoskeretben mindig zavarokat okoz – vagy jó, vagy rossz irányban. Egy másik probléma, és ezt teljesen magamra vállalom, hogy a törökországi edzőtábor után hétnapos edzésciklust állítottam össze, de végül kiderült, hogy csak 11 nap múlva lesz meccsünk.

A formaidőzítés a heti ciklusban nem úgy állt össze, ahogy kellett volna.

Az első fordulós vereség, a megváltozott erőnléti edzések, és más stresszfaktorok miatt a második fordulóban, ahol 90 percig mi birtokoltuk a labdát, hat játékosunk lesérült. Kidőlt a sorból például az egyik alapemberünk, Apró, akinek felépülésére két hónapot kellett várni.

– Nehéz pillanatokon mentek át, de a csapat a hatodik forduló után magára talált.

– Igen. Dolgoztunk, megvolt a csapategység, és lassacskán kezdtek jönni az eredmények. Volt abban a periódusban is két hazai meccs, Buzău és Slobozia ellen, ahol értékes pontokat veszítettünk, pedig bőven voltak helyzeteink.

– Jött a Brassó elleni hazai meccs, amelyen csak döntetlent értek el, és ezzel elúszott a felsőház. Kirúgták, vagy ön állt fel a kispadról? Hol folytatja?

– Fájdalmas az az eredmény, illetve abból a szempontból is fájó, hogy milyen lehetőséget szalasztottunk el. A találkozó utáni éjszakán számtalanszor visszanéztem a meccset. Fenntartom azt, amit a meccs után nyilatkoztam: akarat volt, csak nem volt meg a tiszta fej a játékosokban. Főleg a befejezéseknél, ahol átvétel kellett volna, ott kapura lőttek, ahol meg egyből lőni kellett volna, ott átvették a labdát.

Az elválásnak több összetevője volt, a lényeg az, hogy közös megegyezéssel történt, a szerződésemből még csak három hónap volt hátra.

Egyelőre kicsit pihenek, több időt töltök a családommal. Kerestek meg csapatok, de mindenkinek azt mondtam, hogy egy jó pár napig nem szeretnék senkivel tárgyalni.

– Fontosnak tartotta a szakmát, az állandó fejlődést, a képesítést, lépést tartani az új edzésmódszerekkel stb... Hol áll a szakmai ranglétrán, milyen edzői képesítése van?

– Az egyetem után immár tíz éve, hogy képezem magam. Most már megvan a legmagasabb edzői minősítésem, az UEFA Pro-licencem. Ami hiányzik az eddigi karrierből, az, hogy nem dolgozhattam másodedzőként neves, tapasztalt edzők mellett, mert eddig mindig vezetőedző voltam. Sok mindenre saját magamtól kellett rájönnöm, mindig saját káromon tanultam. Mit tévedtem, hol tévedtem, mit tudnék jobban csinálni… Csíkszeredában nagyon jó négy évet töltöttem el, jóval, rosszal, de ezek közül több volt a jó.

Idővel mindig csak a szép és a jó fog eszünkbe jutni: a harmadosztályból való feljutás, a kupában való szereplés, a rájátszás.

Érdekes, hogy tavaly senki sem adott nekünk esélyt a felsőházra, idén pedig mindenki oda várt minket. Második otthonomnak nevezhetem Csíkszeredát, mivel nagyon szép négy évet töltöttem el, nagyon befogadó és barátias társaság, közösség vett körül. Köszönet a szurkolóknak, a csíki embereknek. Nem mindig volt mindenkiével egyforma a véleményem, de ez nem jelenti azt, hogy bárkitől is haraggal váltam volna el.

Fotó: Pinti Attila

– Mi a véleménye a Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról, az FK Csíkszereda utánpótlásképzéséről? Milyen hiányosságaik voltak a felnőtt csapathoz érkező fiatal játékosoknak?

– Sok jó szakember van az akadémiánál, de én nem tudtam nap mint nap követni az egészet. Nekem csak az U19-esekre volt rálátásom, őket követtem. A versenyszabályzat szerint ifiket kell használni a felnőtt csapatban. Szerintem az U19-nél az kellene legyen a cél – de sajnos nem mindig az –, hogy a fiatal játékost minél könnyebben, minél hamarabb, minél gördülékenyebben tudjuk beépíteni a felnőtt csapatba. A felnőtt csapat kellene legyen a csúcs! Amíg nem fogják ezt megérteni, addig nehéz lesz játékosokat nevelni. A felnőtt csapat más, az ifi más.

A fiatal játékosok szinte semmilyen szempontból nem készek a felnőtt futballra.

Ott másabbak az elvárások. Szerintem el kell teljen minden fiatal játékosnál 3–6 hónap, amíg bevethető, jó teljesítményt tud nyújtani a felnőttek között. Akkor is arra kell számítani, hogy ingadozó lesz a teljesítménye, de ő azért nem hibás. Én úgy érzem, a szövetségnek is el kellene gondolkoznia azon, hogy a 19–23 éves játékosoknak teremtsen olyan játéklehetőséget, hogy saját korosztályukkal meccseljenek. Sok olyan játékost erőltetnek a másodosztályban, akik nincsenek felkészülve erre. Külföldhöz hasonlóan egy U20-as vagy U21-es bajnokság vagy egy B csapat lenne jó számukra azért, hogy ne vesszenek el, ne vesszen el a beléjük fektetett munka. Azon kellene dolgozni, hogy ne legyen a jelenleg érezhető nagy szakadék az ifik és a felnőttek között.

– A romániai foci a nemzetközi eredmények szempontjából, de más szempontokból is évek óta csúszik lefelé a lejtőn. Erről mi a véleménye? Van-e kiút?

– Ha a törvényeket, a szabályokat nem változtatják meg, akkor ez a csúszás nem áll meg. Van még lejjebb is. Addig, amíg egyeseket büntetnek, másokat nem, addig, amíg azokat a csapatokat, amelyek csődbe mennek vagy hatalmas anyagi gondokkal küszködnek, hagyják, hogy folytassák az élvonalban, addig nem lesz változás.

Mindenki kitanult, amikor fizetésképtelenek vagyunk, megtaláljuk a kiskapukat. A játékosokat nem fizetjük, de nekik kell hajtaniuk a klubért stb...

Az írott szerződés már nem annyira fontos. Ott van még az, hogy sok klubvezető beleavatkozik olyan dolgokba, amikbe nem kellene. De ez előbb-utóbb csapata kárára megy. Fentről kellene megtisztulnia az egésznek. Amíg nincsenek jó törvények és szabályok, addig ne számítsunk nemzetközi szinten eredményes román futballra. Amíg nem egészséges a bajnokság, nem lesz jobb a foci.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében jelent meg március 22-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport