„Legyőzve bár, megtörve nem” – a megfiatalított székely fociválogatott utolsó lett a CONIFA-Eb-n

Zátyi Tibor 2019. június 11., 12:43 utolsó módosítás: 2019. június 12., 13:03

Dél-Oszétia sikerével ért véget a 2019-es CONIFA labdarúgó-Európa-bajnokság, a Hegyi-Karabahban rendezett kontinenstorna vasárnap esti döntőjében 1–0-ra verte Nyugat-Örményország válogatottját. Az Európa-bajnokságon részt vett Székelyföld csapata is, a 10 újoncot avató, a tornán nyolcadik helyen végzett együttes edző-játékosával, Gazda Józseffel és elnökével, Wenczel Kristóffal beszélgettünk.

„Legyőzve bár, megtörve nem” – a megfiatalított székely fociválogatott utolsó lett a CONIFA-Eb-n
galéria
Fotó: Facebook/CONIFA

A székely csapat az Eb-n lejátszott öt meccséből egy döntetlent ért el, a többi négy összecsapást elveszítette, így a rangsor utolsó helyén végzett. Az eredménytelenség ellenére Gazda József pozitívan nyilatkozott.

Nem volt sikeres torna számunkra, de a fiatalítás és csapatépítés szempontjából nagyon jó volt, a hangulat tökéletes volt, a srácok pedig szinte minden idejüket együtt töltötték.

Nehéz volt a csapatszervezés. Ha Kovács Botond és Benkő-Bíró Norbert hamarabb tud csatlakozni, talán más eredményt értünk volna el az első két meccsünkön. Padánia és Nyugat-Örményország ellen nem volt tipikus középhátvédünk, improvizálnunk kellett, és ez meg is látszott az eredményen” – mesélte Gazda.

Az edző-játékos szerint a Padánia elleni meccsen sokkal jobb volt az ellenfél, az olaszok minden téren a székelyek fölé nőttek, ez pedig nagyon érződött a pályán. Nyugat-Örményország ellen 1–0-s hátránynál Gazda büntetőt hibázott, szerinte ez volt a mérkőzés fordulópontja. „Volt három nagy helyzetünk, ezeket azonban nem rúgtuk be, majd jött a kiállítás. Nem volt középhátvédünk, és ahogy tízen maradtunk, elszabadult a pokol. A nyugat-örmények nem voltak jobbak, mint mi, mégis 5–0-ra kikaptunk, ők berúgtak mindent, mi pedig mindent kihagytunk.

Amúgy kritikán aluli volt a játékvezetés, az ellenfél kezezés után szerezte meg a vezetést, majd lesgólt lőtt, végül kamutizenegyest kapott. A csoportmeccsek fontos pillanataiban sokat nyomtak a latba a bírói tévedések, sajnos a mi kárunkra”

– folytatta Gazda. A későbbi bajnok Dél-Oszétiával 2–2-es döntetlent játszott Székelyföld, ez volt a kaukázusiak egyetlen pontvesztése a 2019-es Európa-bajnokságon. „Nagyon jó meccsünk volt, Benkő-Bíró Rózsával nagyon jó párost alkotott a védelemben, nagyszerűen játszottak. Közel voltunk a győzelemhez is, ám ehhez hiányzott a szerencse” – elemezte ki az oszétek elleni meccset.

Fotó: Képernyőfotó

A játékvezetés színvonala fejlesztésre szorul

A játékvezetésről, ami az eddigi CONIFA-tornák legfőbb vitatémája volt, Gazda elmondta, nagyon amatőr szintű volt, ám nemcsak a székelyek meccsein, hanem az egész Európa-bajnokság során is. „A játékvezetés színvonalát mindenképp emelni kellene, hiszen jelenleg nagyon gyenge. Ezekből tanulni kell, főleg a CONIFA-nak,

hiszen ha kétezer kilométert utazunk egy tornára, akkor már ne csináljanak bolondot az emberből.

A házigazda Arcah Köztársaság elleni játékvezetés volt a hab a tortán, kész röhej volt. A második félidőben egy rendes kapura rúgásuk nem volt, aztán jött a játékvezető, és elintézte a mérkőzést. Itt is hiányzott nekünk a szerencse, két kapufánk volt, helyzetek maradtak ki, majd jött a menetrendszerű kiállítás” – vázolta a gondokat Gazda.

A 7. helyért Lappföld volt az ellenfél, fordulatos, izgalmas meccsen 3–2-es vereséget szenvedett Székelyföld, így az utolsó pozícióban zárta a tornát. „Ez ugyancsak egy vicces meccs volt, ám kritikán aluli volt, amit mi néha elműveltünk a pályán. Nagyon amatőr hibákat vétettünk a védelemben, kaptunk két potyagólt. Innen sikerült felállnunk, a pályán látszott, hogy jobbak vagyunk, az ellenfél pedig kezdett megroppanni. Épp cserélni akartam, amikor Ghinea nagy hülyeséget csinált és kitetette magát.

Ugye, ez volt az ötödik meccsünkön az ötödik piros lapunk.

Tíz emberrel is jobban játszottunk, kapufánk volt, majd az üres kapuba sem tudtuk betuszkolni a labdát. És ahogy a fociban történni szokott, két nagy kihagyott helyzet után jött az ellenfél gólja” – foglalta össze a torna utolsó meccsét Gazda.

Fotó: Gevorg Ghazaryan

Mindenki imádta a székelyeket

Összefoglalásként az edző-játékos elmondta, hogy nagyon büszke a csapatára, a fiúk minden utasítást betartottak, akárcsak a programot, mindig pontosak voltak, és általában a székelyeknek kellett az ellenfélre várniuk.

A legörvendetesebb az, hogy messze a legszeretettebb csapat volt Székelyföld.

Ahogy kimentünk a városba sétálni, a gyerekek rögtön letámadtak az utcán, fociznunk kellett velük. Városnézés közben ahol megálltunk, egyből vagy harminc helyi lakos rohant le minket, fotózkodtak velünk, aláírást kértek tőlünk. A legfontosabb az, hogy valamit itt hagytunk magunkból, sokan mondták, hogy mindig emlékezni fognak ránk” – zárta a beszélgetést Gazda József, aki az Arcah Köztársaság elleni meccsen játszott utoljára a székely válogatottban, a jövőben már csak a szakvezetésben segítené a csapatot.

Fotó: Gevorg Ghazaryan

Nehéz szervezés, fiatalítás

A Székelyföld válogatottját működtető egyesület elnöke, egyben a CONIFA alelnöke, Wenczel Kristóf beavatott a szervezési nehézségekbe. „Számos ok miatt anyagilag rossz helyzetben voltunk, ez pedig nagyon megnehezítette a dolgunkat. Ráadásul az előző tornán, a londoni világbajnokságon szerepelt válogatott keretéből különböző okok miatt alig páran jöttek el az idei Európa-bajnokságra. A csapatot kicsit későn sikerült kialakítanunk, ám a körülményekhez képest egy nagyon jó szellemű társaság állt össze.

Csapatként és a pályán mutatott teljesítménnyel elégedettek lehetünk. A torna szervezése nagyon magas színvonalú volt, egy életre szóló élmény volt ez a fiúknak, meg mindenkinek, aki részt vett rajta.

A játékvezetés színvonala azonban az egész tornára rányomta bélyegét, erős hiányérzetet hagyott maga után. Erre a jövőben nagyon oda kell figyelni, mivel a játék és szervezés színvonala nagyon elszakadt a játékvezetésétől. Most mi ebből nagyon rosszul jöttünk ki, de ilyen is van a fociban, nekünk pedig el kell fogadnunk ezt” – mondta Wenczel.

A válogatott elnöke szerint mindenképp megérte részt venni a hegyi-karabahi Európa-bajnokságon, mindenki büszke lehet a csapatra, a játékosokra, hiszen tisztesen helytálltak, ha az eredmény el is maradt a várttól. „Több olyan fiatal játékost találtunk, aki előtt szép jövő van a székely válogatottban. A szervezési nehézségek ellenére már aktuális volt a vérfrissítés, hiszen Londonban is idős csapattal voltunk. Nem bánom, hogy így alakult ez a torna, beáldozható volt arra, hogy megtaláljuk a jövő embereit.

Úgy érzem, hogy egy nagyon erős közösségű, összetartó csapat kovácsolódott össze, és simán elbírta a kudarcokat, általuk még tovább erősödött”

– összegzett az elnök.

Fotó: Twitter

Idén ötéves Székelyföld csapata, az elmúlt években rendezett tornákon (Európa- és világbajnokság, illetve a Magyar Örökség Kupa) közel nyolcvan játékos szerepelt a válogatottban, öltötte magára a székely mezt. „Ez egy figyelemre méltó dolog, egy nagy közösséget jelent, ami a jövőre nézve biztató” – tette hozzá Wenczel.

A CONIFA alelnökétől megtudtuk, hogy folyamatban van az első, nők számára kiírt CONIFA Európa-bajnokság szervezése, amin Wenczel reményei szerint a székely lányokból verbuvált válogatott is részt vesz majd. A férfiaknál pedig a világbajnokság következik, amit 2020-ban Afrikában, Szomáliföldön fognak rendezni.

A kvalifikáció szempontjából jól állunk, jó esélyünk van kijutni a világbajnokságra. Hogy részt tudunk-e venni vagy sem, az még a jövő kérdése, de én optimista vagyok”

– összegzett Wenczel Kristóf.

A székelyek Európa-bajnokságon szerzett öt góljából Vékás Barna kettőt vállalt, továbbá betalált Kovács Botond, Kovács Ákos és Bálint Rajmond. Rózsa Árpád pedig utolérte az eddigi válogatottsági rekordert, Szőcs Lorándot, mindketten 19 alkalommal öltötték magukra a székely válogatott mezét. A tornára nevezett 18 játékos közül 10 újonc volt, először játszott a válogatottban.

2019-es CONIFA Európa-bajnokság

A csoport
Abházia–Chameria 3–1
Arcah Köztársaság–Lappföld 3–2
Chameria–Arcah Köztársaság 4–1
Abházia–Lappföld 1–0
Abházia–Arcah Köztársaság 1–1
Chameria–Lappföld 4–0

Az A csoport végeredménye
1. Abházia 3 2 1 0 5–2 7
2. Chameria 3 2 0 1 9–4 6
3. Arcah Köztársaság 3 1 1 1 5–7 4
4. Lappföld 3 0 0 3 2–8 0
B csoport
Padánia–Székelyföld 4–0 (1–0), kiállítva Rózsa (84.). Székelyföld: Mihók – Ghinea, Rózsa, Dézsi, Lázár N. – Gajdó, Péter (Kovács B.), Gazda (Albu), Vékás (Gál) – Bálint – Kovács Á. (Lázár A.).
Nyugat-Örményország–Dél-Oszétia 1–2
Székelyföld–Nyugat-Örményország 0–5 (0–1), kiállítva Tankó (58.). Székelyföld: Mihók – Péter, Tankó, Dézsi, Lázár N. – Gazda, Albu (Hadnagy), Kovács B. (Ghinea) – Gáll, Kovács Á. (Bálint), Gajdó (Vékás).
Dél-Oszétia–Padánia 2–1
Dél-Oszétia–Székelyföld 2–2 (0–0), gólszerzők Vékás (52.), Kovács B. (82.), kiállítva Bálint (72.). Székelyföld: Farkas – Ghinea, Benkő-Bíró, Rózsa, Lázár N. – Kovács B., Péter (Dézsi), Bálint, Gáll (Tankó) – Lázár A. (Kovács Á.), Vékás (Gajdó).
Padánia–Nyugat-Örményország 1–1

A B csoport végeredménye
1. Dél-Oszétia 3 2 1 0 6–4 7
2. Nyugat-Örményország 3 1 1 1 7–3 4
3. Padánia 3 1 1 1 6–3 4
4. Székelyföld 3 0 1 2 2–11 1
Az 5–8. helyért:
Padánia–Lappföld 4–0; Arcah Köztársaság–Székelyföld 2–1 (0–0), gólszerző Vékás (62.), kiállítva Lázár A. (74.). Székelyföld: Farkas – Ghinea, Rózsa, Benkő-Bíró, Lázár N. – Kovács B., Gazda (Albu), Tankó (Dézsi), Gál (Péter) – Vékás, Gajdó (Lázár A.). Az 5. helyért: Padánia–Arcah Köztársaság 0–2. A 7. helyért: Lappföld–Székelyföld 3–2 (2–1), Bálint (34.), Kovács Á. (55., büntetőből), kiállítva Ghinea (68.). Székelyföld: Mihók – Ghinea, Benkő-Bíró, Rózsa, Lázár M. – Gáll (Péter), Tankó (Hadnagy), Bálint, Kovács B. (Gajdó) – Kovács Á. (Dézsi), Vékás.
Az elődöntőben:
Abházia–Nyugat-Örményország 1–1, büntetőkkel 0–3; Dél-Oszétia–Chameria 0–0, büntetőkkel 6–5. A 3. helyért: Abházia–Chameria 0–0, büntetőkkel 5–4. A döntőben: Nyugat-Örményország–Dél-Oszétia 0–1.
A torna végeredménye
1. Dél-Oszétia 5 3 2 0 7–4 +3 11
2. Nyugat-Örményország 5 1 2 2 8–5 +3 5
3. Abházia 5 2 3 0 6–3 +3 9
4. Chameria 5 2 2 1 9–4 +5 8
5. Arcah Köztársaság 5 3 1 1 9–8 +1 10
6. Padánia 5 2 1 2 10–5 +5 7
7. Lappföld 5 1 0 4 5–14 −9 3
8. Székelyföld 5 0 1 4 5–16 −11 1
A székely válogatott kerete
Kapusok: Mihók Levente (Barcarozsnyói Olimpic Cetate), Farkas Róbert Attila (KSE).
Hátvédek: Ghinea Hunor (Kézdivásárhelyi SE), Lázár Norbert (Baróti VSC), Rózsa Árpád (csapat nélkül), Benkő-Bíró Norbert (Salgótarjáni BTC).
Középpályások: Hadnagy István (FK Székelyudvarhely), Albu Norbert (KSE), Vékás Barna (Székelyudvarhelyi FC), Dézsi Csaba (Székelykeresztúri Egyesülés), Péter Mózes (SZFC), Tankó Előd (SZFC), Gazda József (KSE), Kovács Botond (Szolnoki MÁV), Gáll Attila (KSE), Gajdó Gothárd (KSE).
Támadók: Kovács Ákos (Egyesülés), Lázár Attila (Barót), Bálint Rajmond (SZFC).
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot június 11-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport