Az értékmegőrzés hármasszabálya – Hogyan őrizhetjük meg pénzünk értékét, hogyan tehetünk szert pluszbevételre?

Bíró Blanka 2022. július 22., 14:02

Aggodalommal tölt el sokakat – joggal – a teljes világgazdaságot érintő gazdasági válság és annak tapasztalata, hogy a pénzünk értéke szinte napról napra romlik. Egy friss felmérés szerint a romániai lakosság több mint felét nagymértékben érinti a pénzromlás hatása, és sokan gondolni sem tudnak arra, hogy ilyen körülmények között félre tudnak tenni. De tehetünk-e valamit, és ha igen, mit, annak érdekében, hogy minél jobban megtartsuk meglévő megtakarításaink értékét, esetleg még némi pluszpénzre is szert tegyünk? Valuta, arany, bankbetét, értékpapír, ingatlan, esetleg a párnahuzat – miben érdemes átmenteni megtakarításunkat a gazdasági szempontból kedvezőbb időszakig? Szakértőktől kértünk tanácsot, akik szerint a lényeg a kockázat, az idő és a fegyelem hármasában rejlik.

Az értékmegőrzés hármasszabálya – Hogyan őrizhetjük meg pénzünk értékét, hogyan tehetünk szert pluszbevételre?
galéria
A fogyasztás ugyan dübörög, de a pénzromlás hatásai már látszanak. Lassulás következik, a magánépítkezéseknél ez már észrevehető Fotó: Pál Árpád

A romániai lakosság egyik legnagyobb rémálma az infláció, hiszen rengeteg emlék él bennünk azzal kapcsolatban, mit jelent, amikor az otthon vagy a bankszámlán lejben tartott pénzünk évről évre vagy akár napról napra veszít az értékéből – magyarázta Juhász Jácint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa.

Kifejtette, az aktuális helyzet és a húsz évvel ezelőtti romániai állapotok között az a különbség, hogy most nemcsak a hazai inflációnak vagyunk elszenvedői, a pénzromlás ugyanis a világ gazdaságát sújtja.

Húsz évvel ezelőtt lehetett azt mondani, hogy tartsuk megtakarításainkat euróban, dollárban, és megszabadulunk az inflációtól – ez most már nem igaz, hiszen az eurónak és a dollárnak szinte ugyanolyan inflációs rátái voltak, mint a román valutának.

A közgazdász ugyanakkor biztatásként leszögezte, a jelenlegi inflációs nyomás nem hosszú távú jelenség, az elemzők egyértelműen arra számítanak, hogy a következő évre mérséklődik, 4–6 százalék között stabilizálódik. Viszont a lejben, euróban, dollárban tartott megtakarítások már így is jelentős értékveszteséget szenvedtek el.

Utólag nem tudjuk visszahozni, ami elveszett, így a szakember szerint most az a legfontosabb, hogy a hasonló helyzeteket elkerüljük.

Hozzátette: Nyugat-Európában nagyon odafigyelnek arra, hogy már középiskolában megtanítsák a gyerekeknek, miként kell a pénzzel bánni, miként kell megtakarítani. Nálunk ennek nincs hagyománya, de nem annyira bonyolult megőrizni a pénzünket, sőt növelni az értékét, mint ahogyan sokan gondolnák.

Otthonról is egyszerű a befektetés

Az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen elképzelésünk arról, mennyi időre szól a megtakarításunk: egy, öt, tíz vagy húsz évre akarunk félretenni. A másik kérdés, amit mindenkinek el kell döntenie már az első perctől, hogy milyen kockázatot hajlandó vállalni.

„Ha tudjuk, hogy a pénz mennyi ideig áll rendelkezésünkre és mekkora kockázattal birkózunk meg, a pénzügyi megtakarítási lehetőségek tárháza rendkívül gazdag és könnyen elérhető. Nem arról van szó, hogy egyetemet kell végezni vagy New Yorkba kell költözni ahhoz, hogy részvényeket vagy kötvényeket vásároljunk. Ezt otthonról, a mobiltelefonról nagyon alacsony költségekkel meg lehet oldani” – szögezte le Juhász Jácint.

A tapasztalatok szerint a fiatalok nagyobb kockázatot tudnak bevállalni, az idősebbek, középkorúak kevesebbet, mert más perspektíváik vannak.

Egy fiatal számára, akinek megtakarításai vannak, és tizenöt év feletti távlatban gondolkodik, az a legjobb, ha részvényekbe is befektet, hiszen ezeken a piacokon a megtérülés sokkal magasabb, mint bármilyen banki kamat, állampapír vagy készpénz formájú megtakarítás. Azt viszont látni kell, hogy a tőzsdei beruházásnak kockázata van, ezért fontos az idődimenzió és a megtakarítás fegyelme.

„Ha tudom, hogy minden hónapban 100 lej megtakarításom van, akkor a fegyelem megköveteli, hogy minden hónapban ezt a 100 lejt fektessem be több részvénybe. Semmiképpen sem csak egyfajta pénzeszközbe, mert az önmagában túl nagy kockázatot hordoz.

Fontos szabály, hogy diverzifikáljunk, ezt annak idején úgy mondták, hogy a jó háziasszony nem teszi egy kosárba az összes tojást.

Ugyanúgy a jó megtakarító sem fogja egy vállalat részvényeibe fektetni az összes pénzét, hanem szétszórja öt-tíz vállalat között, annak függvényében, hogy mennyi pénz áll rendelkezésére. Ha száz lejünk van, nyilván nem lehet száz cégtől részvényt vásárolni, ha viszont ezer eurót tudunk megtakarítani havonta, akkor sokkal szélesebb skála áll rendelkezésre” – részletezte az egyetemi oktató.

Szakértőkre is bízhatjuk a pénzünket

Aki jártas a piacokon, annak összetett befektetési lehetőségek állnak rendelkezésére, de ha valakinek nincs ehhez kedve, ideje, tehetsége, akkor azt kell feltérképeznie, hogy mihez ért, tanácsolja Juhász Jácint. Példaként említette: azt talán mindenki érti, hogy a bankszektorra szükség van, mert bankok voltak és lesznek, és az energiaszektorra is szükség van, mert áram- és földgázszolgáltatók, üzemanyagforgalmazók belátható ideig még lesznek.

„Ezek tehát olyan hosszú távon biztonságosnak tekinthető befektetések, amelyek 15 éves vagy afeletti távlatban szinte garantálják nemcsak azt, hogy megtartjuk a pénzünket, hanem azt is, hogy jelentősen növeljük az értékét” – részletezte.

Akinek még kevesebb kedve, energiája és tehetsége van a pénzügyeivel foglalkozni, annak jó lehetőséget jelentenek a befektetési alapok (fonduri mutuale), melyek elvégzik helyettünk a válogatást, a vásárlást, az adminisztrációt.

Minden nagyobb bank rendelkezik különböző kategóriájú befektetési alappal, így annak függvényében, hogy milyen időtávban gondolkodunk és milyen kockázatot vagyunk hajlandók bevállalni, választhatunk ezek közül.

Ha csak a tíz legnagyobb romániai bankot nézzük, mindegyiknek van öt ajánlata, az már ötven olyan professzionálisan menedzselt portfólió, amelyben minden van: román, magyar, lengyel, német vagy éppen amerikai részvény, kötvény és rengeteg ágazat. „Gyakorlatilag összeállítják nekünk a csomagot. Annyi feladatunk marad, hogy fegyelmezetten, minden hónapban vásároljunk annyi egységet ebből az alapból, amennyit tudunk” – magyarázta a közgazdász.

Fotó: Jakab Mónika

Nemcsak a belépés, a kiszállás is fontos

Juhász Jácint szerint ha a szabályokat hosszú időn keresztül betartjuk, nem történhet meg, hogy a pénzünket reál értelemben ne tudnánk kamatoztatni. A reál értelemben történő kamatoztatás 5–6 százalékos hosszú távú kamatot jelent az infláció felett. Vagyis ha az infláció 10 százalékos, akkor is rájön az 5–6 százalék, ha az infláció 1 százalékos, akkor is ugyanennyit tesz hozzá.

Ez nagyon hosszú, több mint hatvanéves megfigyelésre alapuló következtetés, nem az elmúlt egy-két év konklúziója.

Fontos ugyanakkor, hogy hasonlóképpen ahhoz, ahogyan megtervezzük és fegyelemmel végigvisszük a befektetés létrehozását, ugyanolyan fegyelemmel kell kiszállni a piacokból. Hibának számít, ha magánemberként valamilyen hírtől, indíttatástól vezérelve gyorsan kilépünk.

Hosszú távú elemzések azt mutatják, általában vesztes stratégia, ha valamit elolvasunk az újságban, és „rájövünk” arra, itt az idő, hogy gyorsan kiszálljunk. Valószínűleg ilyenkor már lekéstük a megfelelő pillanatot, mert a professzionális befektetők ezt a hírt sokkal hamarabb megkapták, őket magánemberként nem tudjuk „megverni”, hiszen mások az erőviszonyok.

A megfelelő kiszállási folyamat ugyanaz, mint a megtakarításé:

ha tizenöt évre vagy annál hosszabb időre tervezett befektetésünk van, akkor a kiszállás 3–4 év: ha összegyűlt ezer lej a portfólióban, akkor a következő periódusban minden hónapban száz lejjel kell kilépni. Ez a be- és kilépési fegyelem eredményezi azt, hogy hosszú távon alacsony kockázattal és tartós megtérüléssel tudjunk megtakarítani.

„A lényeg a kockázat, az idő és a fegyelem. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor ugyan nem valósítunk meg csillagászati nyereségeket, de nem is ez a cél, hanem az, hogy a pénzünket megőrizzük és kamatoztassuk” – összegezte az egyetemi oktató. Hozzátette: egy ember életében a megtakarítások időben változnak, a fiatal középkorúak átlagban többet keresnek, mint amennyit költenek, így megtakarításaik keletkeznek, viszont életünk második részében, hatvanéves kor felett már a jövedelem alacsonyabb, mint a költségek, tehát hozzá kell nyúlnunk a megtakarításokhoz.

Az erdélyi magyaroknak aduász a babakötvény

Infláció idején elsősorban az a cél, hogy a pénzünket megvédjük, ezért nem szabad a megtakarításainkat egyszerű banki folyószámlán hagyni – ezt már Szakács-Paál István, a székelyudvarhelyi Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház vezetője, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság székelyudvarhelyi szervezetének alelnöke szögezte le.

Szerinte nincs pontos recept, nem lehet azt mondani, hogy minden infláció idején egy bizonyos pénzügyi eszköz jelenthet védelmet, hiszen mindez függ a strukturális tényezőktől és a globális trendektől.

Ehelyett meg kell nézni, hogy mi áll a magas infláció hátterében, mi indította el a folyamatot.

Például az előző válság során egészen jó megoldásnak tűnt ingatlanba fektetni a vagyonunkat, és a befektetésnek jó hozama volt. Azóta olyannyira megváltoztak a trendek, hogy az ingatlanpiac biztonságos ugyan, de most már inkább értékmegőrzésként szolgál, vagyis azt szavatolja, hogy a pénz ne érjen kevesebbet, mint korábban.

A hazai túlárazott ingatlanok nem minden esetben működnek befektetésként, viszont a gazdasági szakember szerint érdemes lehet körülnézni a külföldi ingatlanpiacon, például Görögországban.

Hangsúlyozta, a legbiztonságosabb menedék mindig a bankbetét, noha a letéti kamatok alacsonyak és az infláció magas, a kamatlábakat pedig fáziskéséssel és soha nem az infláció mértékében emelik a bankok.

„Nekünk, erdélyi magyaroknak van egy aduászunk: a babakötvény” – hívta fel a figyelmet Szakács-Paál István. Akinek 2017 után született a gyermeke, és magyar állampolgár, kap egy babakötvénycsomagot, ami arról szól, hogy a magyar állam biztosít egyszeri 42 500 forintos támogatást, ezen túl egy változó kamatozású állampapírt, és mindenkinek joga van korlátlan mennyiségű pénzt betenni.

Az állam pedig vállalja, hogy ennek az éves kamata megegyezik a korábbi éves infláció mértékével, plusz még ráad 3 százalékot. „Ez most aranyat ér, gyakorlatilag ez a legbiztonságosabb befektetés, amihez a magyar állampolgároknak van hozzáférésük” – fogalmazott.

Fotó: Beliczay László

Mibe fektessünk még?

A szakértő a tőzsdepiaccal kapcsolatban elmondta: most éppen medvepiac van kialakulóban a tőzsdén, ami azt vetíti előre, hogy a lassú visszaesések időszaka következik, ezért fontos figyelni az értékmegőrzésre. Az ingatlan mellett nemesfémekben, aranyban, ezüstben érdemes tartani a pénzt, illetve menekülő deviza lehet az amerikai dollár.

Ha nemcsak menekíteni akarjuk a pénzünket, hanem azt szeretnénk, hogy hozzon is valami nyereséget, akkor a részvények jelentik a megoldást.

Ha társadalmi vonatkozásban eljutunk arra a szintre, amikor az emberek már szinte csak a megélhetésre költenek, akkor a fogyasztási cikkek részvényei őrzik meg jobban az értéküket, például a Coca-Cola- vagy a McDonalds-papírok. Aki kalandvágyóbb, az egészségügyi szolgáltatók értékpapírjaiba is fektethet, tanácsolja Szakács-Paál István.

Továbblépve, akinek ennél is nagyobb a kockázatéhsége, próbálkozhat a kriptopiacon, ahol most éppen óriási esések vannak. Ez egy nagyon volatilis piac, ide azt a pénzt érdemes befektetni, aminek az elveszítését nem sajnáljuk, ugyanis a kriptovalutával sokat lehet nyerni, de veszíteni is.

Magas infláció mellett dübörög a fogyasztás

Az inkubátorház menedzsere is beszélt a mostani és a 15–20 évvel ezelőtti válság közötti eltérésekről. Rámutatott: azért más a jelenlegi helyzet, mert pörög ugyan az infláció, de a bérek is emelkednek valamilyen mértékben, és a fogyasztás dübörög. Valószínűleg ennek hátterében az áll, hogy az emberek elköltik a világjárvány alatt felhalmozott megtakarításaik egy részét.

Azt egyértelműnek tartja, hogy lassulás következik, a magánépítkezéseknél ez már észrevehető, az árufogyasztás is gyengélkedhet, ám összességében a fogyasztás nem csökken látványosan, mert szolgáltatásokra, például utazásokra többet költenek az emberek, mint a járvány előtti időszakban, hiszen két évig erre csak korlátozottan volt lehetőség.

Fektessünk magunkba!

Szabó Árpád közgazdász, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója szerint természetes, hogy mindannyian megrémülünk, amikor az árak elszállnak, de a mérlegnek két serpenyője van, a bevételi és a kiadási oldal. A mostani helyzetben pedig a másik, bevételi oldalon érdemes változtatni, azaz több pénzkereseti lehetőséget kell beazonosítani.

Szerinte ennek egyik legjobb módja, ha a megtakarításaink egy részét arra fordítjuk, hogy tanuljunk, képzésekre, szemináriumokra járjunk, tehát fejlesszük magunkat.

Válsághelyzetben a továbbképzések is olcsóbbak, a szervezők örülnek, ha vannak ügyfeleik, viszont ha tanulunk, több pénzt tudunk kérni a munkánkért, a tudásunkért – részletezte a szakértő.

Szabó Árpád ugyanakkor hangsúlyozta: a gazdaságra úgy kell tekinteni, mint ahogy az évszakok váltakoznak a természetben. Nyáron, amikor minden nő és virágzik, akkor kell dolgozni a legtöbbet, télen a gazdák pihennek, és legfeljebb megolajozzák az eszközeiket. Amikor dübörög a gazdaság, akkor kell többet dolgozni, nem szórni a pénzt, hanem félretenni nehezebb időkre.

A megtakarításainkat pedig érdemes megosztva befektetni: értékmegőrzésre például kiváló eszköz az arany, aminek az elmúlt ötven évben sokszorosára emelkedett az ára.

Szabó Árpád a megújuló energiába, napelemekbe, hőszivattyúkba való beruházást is támogatja, amely hosszú távon a biztonságunkat szavatolja, másrészt ha a jövőben lesz is még földgáz, szerinte biztos hogy drágábban jutunk hozzá, így mindenképpen jól jönnek az alternatív megoldások.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint egyébként májusban 14,5 százalékra nőtt az éves infláció. Az IRES közvélemény-kutató intézet május végi felmérése szerint a romániai lakosság több mint felét nagymértékben érinti a pénzromlás, az emberek saját anyagi helyzetük szempontjából aggasztónak tartják a gazdasági válság lehetőségét, a többség nem lát esélyt arra, hogy ilyen körülmények között tudna félretenni. Tíz válaszadó közül négy a bankokra bízná megtakarításait, 25 százalékuk pedig ingatlanba fektetné pénzét.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot július 11-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport