Az elismerő rigmusért játszott: Alin Covrig, a gyergyószentmiklósi labdarúgás egyik legjobbja elbúcsúzott a focilabdától

Az elismerő rigmusért játszott: Alin Covrig, a gyergyószentmiklósi labdarúgás egyik legjobbja elbúcsúzott a focilabdától

Fotó: Covrig Alin fényképei

46 évesen, közel negyven évi labdarúgóként eltöltött idő után visszavonult Alin Covrig, a gyergyószentmiklósi labdarúgás történetének egyik legjobbja. Ha már nem is játszik, nem is edz több gyermeket, a lelke mindig a zöld gyepen marad. Az elmúlt szezon utolsó mérkőzésének 8. percében megállt a játék a székelyföldi labdarúgópályán, több száz néző felállva tapsolva búcsúztatta, köszönte meg a játékát. Sok évig volt a város csapatának erőssége, a felnőtt gárda és az utánpótlás trénereként is meghatározó szerepe volt a gyergyói fociban.

Gergely Imre

2022. augusztus 06., 14:152022. augusztus 06., 14:15

A 8-as szám nyilván szimbolikus jelentőségű neki, ezt viselte a mezén. Amikor még ifiként először mutatkozott be a gyergyószentmiklósi csapatban, egy felkészülési mérkőzés után (amelyen két gólt lőtt) az akkori együttes legendás alakja (aki a sportág gyergyószentmiklósi aranykorának, a B osztályos Jövőnek is a játékosa volt), Balázs-Kercsó Béla, „Best” adta át neki ezt. Meghatározó pillanat volt ez az életében – meséli Covrig.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

10 éves korában választotta a labdarúgást

Piatra Neamț-on született, sportoló családból származik, édesapja évekig csapatkapitánya volt a Ceahlăul csapatának, édesanyja az élvonalban kézilabdázott, bátyja szintén labdarúgó volt, húga pedig röplabdázó. „A sport kultúrája a véremben van” – fogalmaz. 10 éves volt, amikor szülei úgy döntöttek, elküldik az akkori három Luceafărul labdarúgó-utánpótlásközpont (ma ezt akadémiának hívnák) egyikébe, Bákóba. Itt járt iskolába.

Idézet
Csak erről szólt az életünk: labdarúgás és iskola, semmilyen más elfoglaltságunk nem volt.

A körülmények a mai viszonyokhoz képest spártaiak voltak, és a módszerek is távol álltak attól, ami ma van. Sajnos 1990 után az átállás nem úgy történt meg a mai kor követelményeihez, ahogy kellett volna, és ez meg is látszik. Minden akkori sikersportágban visszaestek az eredmények. Úgy a futballban, mint a tornában például” – mutat rá.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

Bákóból 17 évesen került vissza szülővárosába, ahol az akkori A ligás Ceahlăul elnöke, Gheorghe Ștefan „Pinalti”, hívta őt a felnőtt csapatba. Részt vett az együttes edzőtáborában, felkészülési meccseken is szerepelt, de végül nem került be a bajnokságban játszó keretbe. Technikásnak, gyorsnak de törékeny alkatúnak találták. „Azt is mondták nekem, hogy Erdélyben kellett volna játszanom.

Idézet
A moldvai foci akkor az erőről, keménységről, harcról szólt, míg Erdélyben a technikás focit szerették.

Itt mindenki értékel egy jó cselt, sarokpasszt, nagy gólt, ott inkább az erőn alapult a labdarúgás.”
Egy ifjúsági meccsen látták őt meg az akkor Kárpáti Sas néven szereplő gyergyószentmiklósi csapat vezetői, a Portik testvérek, és hívták őt azzal, hogy itt a felnőttben is szerezhet tapasztalatot.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

Kitérők a B ligába, és visszatérés Gyergyóba

17 évesen jó lehetőség volt ez. Eljött, tetszett a lehetőség, hogy egy a C ligába feljutást kitűző csapatnál szerepelhet, és számított az is, hogy még fizetést is kap amellett, hogy közben a középiskolában folytatta a tanulást. „A tanulás mindig is fontos volt számomra, nem értek egyet azokkal, akik szerint egy fiatalnak döntenie kell, hogy sportol vagy az érettségit, a továbbtanulást választja. Évfolyamelsőként érettségiztem, ez is mutatja, hogy megfér a kettő egymás mellett” – jegyzi meg.

A megyei bajnokságot ugyan megnyerte a Kárpáti Sas, de az osztályozón alulmaradt a Bákói Leteával szemben.

A Ceahlăul következő nyári felkészülésén is ott volt, majd több B és C ligás csapatban játszott: a Laminorul Roman, a Câmpulung Muscel, a Négyfalusi Precizia, a Pașcani, Târgu Neamț voltak az állomásai. „Többször közel álltam ahhoz, hogy feljebb lépjek, de sajnos amikor úgy tűnt, hogy felkerülhetek egy élvonalbeli csapatba, mindig jött egy sérülés. Ez emiatt nem valósult meg.”

29 éves volt, amikor feleségével, Gyöngyivel (akit még az első itteni időszaka alatt ismert meg) úgy döntöttek, visszaköltöznek Gyergyószentmiklósra. Állást kapott a csendőrségnél, mellette futballozhatott, és az edzői feladatokat is rábízták.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

Megyei bajnoki címek, teljesületlen feljutási álmok, a gyerekek tisztelete

A Jövő FC edző-játékosaként az első évben megyei bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, de a fő célt, a feljutást a harmadik vonalba nem sikerült elérnie. Szovátán a Marosvásárhelyi Gazmetan elleni osztályozón egy hosszabbításban kapott góllal maradt alul a gyergyói fiatalokból álló csapat. Játékosként ezután a Jövőnél, valamint időközben teremlabdarúgóként az Elit és az Inter csapatában is szerepelt.

Edzőként pedig 2005-től 2021-ig a felnőtt csapatnál és gyakorlatilag minden utánpótlás korosztálynál is dolgozott, számos megyei elsőség ellenére sosem sikerült túllépni az osztályozókon.

A játékosként el nem ért A ligás karrier mellett ezek számítanak a csalódásoknak. „Edzőként mindig törekedtem arra, hogy az általam nevelt gyerekeket felhozzam a felnőtt csapatba, gyakran 15–16 évesekkel játszottunk. Arra összpontosítottam, hogy átadjam a gyerekeknek a szeretetet a sport, a labdarúgás iránt.”

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

A foci, a sport elsősorban játék, amit szeretetből kellene művelni – hangsúlyozza – hozzátéve, hogy ezt mára egyre kevésbé tartják szem előtt. Az edzők, klubvezetők szinte mindenhol az azonnali eredményt hajszolják.

Mindenkit szívesen fogadott edzésekre, akár tehetséges volt, akár nem, de kerültek ki a kezéből olyanok is, akik magasabb szintre is eljutottak.

Andrei Țepeș az A ligában szerepelt. Gergely Botond kivételes képességeit a néhai Ábrahám Andor fedezte fel, de ő ragaszkodott hozzá és erőltette, hogy fiatalabbként idősebb korosztályban is játsszon – ez is kellett ahhoz, hogy eljusson oda, ahol most tart. Még egy játékosát említi: Paul Panţâr Gyergyóból került be a korosztályos válogatottba, és nagy jövő állt előtte, de sajnos később Brassóba költözve megszakadt a karrierje.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

Hozzáteszi, utánpótlásedzői munkáját mindössze a szülői hozzájárulások jelentették 16 éven át, és köszönetet mond feleségének, amiért megértő volt, amikor minden délután és minden hétvégén a labdarúgás volt az első. Elégtétel azonban, hogy minden volt tanítványa köszön neki az utcán.
Maradandó élmény számára, hogy a belügyminisztérium kispályás fociválogatottjával kétszer Balkán-bajnoki ezüstérmes lehetett, és amikor ő lett a torna gólkirálya, Ciprian Marica kezéből vehette át a díjat.

A pályára már nem megy vissza, de ha kérik, segít

Mindeközben elvégezte a sportegyetemet és a jogi egyetemet, mesteri diplomáját menedzsmentből szerezte meg. A gyergyószentmiklósi csendőrkiképző központ katedravezetőjeként dolgozik, emellett már nem fér bele az edzősködés. Azonban ha érkezik ilyen kérés, tapasztalatával, tudásával adminisztratív szerepkörben szívesen segítene a gyergyói labdarúgásnak.

Galéria

Fotó: Covrig Alin fényképei

Amikor a Marosvásárhelyi SE elleni osztályozó visszavágón a 8. percben levonult és látta a sok állva tapsoló nézőt, elöntötték az érzelmek. Nem tér már vissza a gyepre, de amikor elmegy a pálya előtt, furcsa borzongást érez, hiszen ott telt el a fiatalsága.

Idézet
Köszönöm minden csapattársnak, ellenfélnek és nézőnek ezt, amit megélhettem a labdarúgásban.

Nem voltam nagy sztár, de szerettem, ha élményt, látványt nyújthattam a szurkolóknak. A legnagyobb öröm az volt számomra, ha egy szép csel, nagy gól után azt hallottam a lelátóról: ez az, teee! Ezért játszottam.”

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot augusztus 2-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba