Az alkotás mint őszinte magánügy: beszélgetés Botár László festőművésszel, grafikussal, formatervezővel

2019. július 01., 16:01 utolsó módosítás: 2019. július 01., 16:04

Botár László azon öntörvényű alkotók közé tartozik, akik számára a festészet létforma. Sőt azt is bevallja, nem a végeredmény a fontos, hanem az a varázslatos folyamat, amely alkotóvá teszi azt, aki dolgozik.

Botár László: ki szeretném vetíteni mindazt, ami őszintén foglalkoztat a mindennapokba, értelmezni a jelenségeket vagy akár az érzelmeket, válaszokat keresni ezekre Fotó: Ádám Gyula

– A képzőművészeti iskolák után ipari formatervezéssel, majd reklámgrafikával foglalkozott, azonban már sok-sok éve elsősorban festő.

– Indítsunk a formatervezéssel. Ha maradunk annak formát teremtő, helytelenül redukáló értelmezésénél, akkor választ kapunk arra a jelenségre, hogy miért is szaporodtak el manapság a dizájnerek. Sokan lettünk, sokfélék, és hígul a szakma is. Az életutamat talán a ’90-es év euforikus demokrácia-felvillanása irányította, na meg én is egy keveset.

Igazából, az ipar összeomlásának köszönhetően, megszűnt az ipari formatervezésre az igény, kihúzták a dizájnerek alól a talajt.

Más utakat kellett keresni, és ekkor jött a magánvállalkozás, ahol a lehetőségekhez mérten próbáltam a szakmámból megélni. Belsőépítészeti munkálatokat vállaltam, arculatterveket, grafikai terveket készítettem, mindmáig hébe-hóba vállalok ilyen jellegű munkákat is. Közben reklámmal is foglalkoztam. A reklám az a terület, melyet szívesen feladtam, nem igazán való egy funkcionalista szemléletű tervezőnek.

Mostanság a Hargita Megyei Kulturális Központnál dolgozom, ahol megtaláltam a számításomat, maradva a tervezőgrafikánál, ami célirányos, szakmai szervezőmunkával egészült ki. Az intézményes keretek közti, jogosan szakmainak nevezendő tevékenység mellett azonban

folyamatosan próbálom megfogalmazni a bennem érlelődő kérdésekre az egyéni vizuális válaszaimat, jórészt két dimenzióban, a műtermem intim, „csak az enyém” hangulatában.

Zimankó (20x20 cm, akril, farost)

– Miért, miként tolódott át a hangsúly az autonóm alkotási szférára?

– Ki szeretném vetíteni mindazt, ami őszintén foglalkoztat a mindennapokban, értelmezni a jelenségeket vagy akár az érzelmeket, válaszokat keresni ezekre, valamint kísérletezni újszerű plasztikai megoldásokon. Na meg létformámmá is vált, és szerencsésnek mondhatom magam, mert a szakmám, a hivatásom és a hobbim ugyanaz.

A gyurmatraktortól Pujber mesterig

– Mikor mutatkozott meg először a tehetsége? Kik egyengették az útját, kiket tekint mesterének?

– A sors iróniája, hogy a csíkszentkirályi óvodában az első figyelemre méltó dicséretet egy gyurmából megformázott traktorra kaptam Piroska óvónénitől. Hát nem a traktorgyárban kötöttem ki a főiskola elvégzése után? Igazából ez egy kényszerhelyzet volt, mert annak ellenére, hogy országos elsőként végeztem Kolozsváron, az akkori konjunktúrában a hazafele tekintgetés, a „nem máshol éhezni” kényszere vezérelt. Az elemi iskolában rajzolgattam, de az igazi irány később mutatkozott meg. Ötödik osztálytól Márton Árpád, Gaál András és Ferenc Ernő tanárok terelgettek a frissen létesült művészeti iskola felé. Megtisztelő számomra, hogy mostanra alkotótársukká fogadtak. A néhai Sövér Elek is részese volt művésszé érésemnek.

Virágzás (15x15 cm, vegyes, papír)

Ha nincsenek ezek az atyai irányítók, nem kerülhettem volna a marosvásárhelyi Művészeti Középiskolába, amely akkortájt Erdély legerősebb művészeti nevelőközpontja volt. Itt csak véletlenszerű felsorolással említeném nagyszerű tanítóimat, akik folytatták a szakmára és emberségre nevelésünket: Nagy Pál, Barabás Éva, Török Pál, Hunyadi László, Kiss Levente, Datu Victor, Molnár Dénes és végül, de nem utolsósorban Bordi Géza sulykoltak belénk, diákokba olyan ismereteket, amelyek túlnőttek az alapokon, és jóformán szakmát adtak a kezünkbe.

Első sikertelen felvételim magától értetődő volt, hiszen senki nem volt tisztában azzal, mivel eszik a dizájnt. Ettől kezdve, még katonaság alatt is, önerőből készültem, eredményesen, mert ott találtam magam azokban az otthonos, kolozsvári design-tantermekben, ahol végsőkre kalapáltak.

Senkit nem szeretnék kihagyni formálóim közül, ugyanis többek voltak ők, mint tanárok. Ez egy nagy család volt, ahol játszva szívtunk magunkba minden újat. Salvanu Virgil professzor talán a legtöbbet adta hozzá mostani életfelfogásom kialakulásához, de ott volt Kröbl Mária, Cristea Viorica, Cheptea Savel, Szederjesi András, Veress Pál, továbbá Gradea tanárnő, vagy Goldner és Auslender tanárok, vagy akár Pujber, a mester.

Vajúdás (80x80 cm, akril, vászon)

A kíváncsiság hajt a műterembe

– Hogyan néz ki egy napja a műteremben?

– Szerencsémre nem egyformák a napjaim, az monoton lenne, de vannak közös elemek. Igazából délután tudok elmélyülni a dolgaimban és visszavonulni a műtermembe, de ez sem szabály, mert ha éppen a családdal szeretnék lenni, akkor azt teszem, vagy strandra megyek, akár sízek vagy sétálok, emberekkel találkozom.

A műteremhez hangulat kell, valójában a belső kényszer visz oda, a kíváncsiság, hogy hogyan fogalmazom meg végre azt, ami foglalkoztat és kikívánkozik belőlem.

Ha így mész alkotni, nem fogsz senkit plagizálni, hanem megleped a nézőt saját magaddal. Ha pedig magad is meglepődsz, jön a jóleső érzés, mely csak a tiéd. Ez a kreativitás, és nem a manapság minden területen hallható „legyetek kreatívak” üres szlogenje. A rendszer biztonságot ad, és nélküle nincs érthető kommunikáció. Ha nem állítasz fel magadban rendszereket, érthetetlenné válsz, ez a művészetben hatványozottan érvényes.

Lélek-szerkezet (80x80 cm, akril, vászon)

A műterem számomra egy kis magánzug, ahol a néha csendes, máskor hangosabb dzsesszzene, vagy bármilyen instrumentális zajforrás (ahol a szöveg nem vonja el a figyelmemet) kellő hangulatot képes teremteni a teljes összpontosításhoz. Egy alkalommal még a zenét is kikapcsoltam, kellett a csend, mert ténylegesen alkotni akartam. Néha szeretem a látogatókat, de olyankor nincs munka, csak beszélgetés.

Az alkotás egy olyan bensőséges, őszinte magánügy, amit képtelenség megosztani bárkivel. Ha közösségben alkotok, akkor is egyedül vagyok, kizárom a külvilágot.

Kozmosz (80x80 cm, akril, vászon)

– Eszerint nem lehet „vasárnapi” alkotóként, félszívvel művészetet csinálni. Van-e helye ebben a rendszerben például egy hosszabb „alkotói válságnak”?

– Ha valaki ki meri mondani magáról, hogy alkotóművész, az nagy felelősséggel jár, mert azt állítja, ez az életformája, és őszintén, analitikusan kémleli a környezetét ahhoz, hogy ihletet meríthessen belőle, és képes legyen újraképezni ebből egy másik, egyéni valóságot. És ez nem is fárasztja őt, hanem csak egyszerűen megkülönbözteti másoktól. Itt nyer érvényt a rendszer, segít, hogy elemezni, ellenőrizni tudd magad. Tegnap, munkáimat nézegetve, elgondolkodtam azon, melyek azok az alkotások, melyeknek bemutatásával helyes képet alkothat az olvasó rólam. Egy elemzés lett a vége.

Hasznos néha kényszerhelyzeteket kreálni, mert kénytelenek vagyunk elemezni önmagunkat. Így nincs válság, mert tisztában vagyunk önmagunkkal, vagy legalább próbálkozunk.

Ha netán megfeneklünk, a szakmai tudás és a tapasztalat kisegít. Néha a tapasztalatcserék, építő jellegű beszélgetések ébresztenek rá váratlan megoldásokra. Ezért is előnyös néha közösségekben, alkotótáborokban dolgozni. Hosszabb alkotói válságnak szerintem nincs helye, azonban a munka olykori szüneteltetése néha valós igény lehet.

Kitekintés (80x80 cm, akril, vászon)

– Milyen technikával dolgozik legszívesebben? Hogyan készül el egy végleges, aláírható kép? Ha nincs is kész recept rá, vannak módszerei, amellyel az ihlet, az alkotásra hangolódás elősegíthető?

– Kedvenc technikáim a pasztell, az akril, néha az olaj, de előszeretettel használom vegyesen is ezeket, nem riadok vissza semmiféle bizarr keveredéstől vagy új technikától sem. A végleges képhez szükséges, hogy legyen mit közölnünk, legyen eszközünk hozzá, kellő önbizalom és tudás. Máris kész a kép. Soha nem teszem időtől függővé, addig csinálom, amíg elkészül.

Nem a produktum a lényeg, hanem az a varázslatos folyamat, amely alkotóvá teszi a munkálkodót. Ha egy kellemes fáradtság ér utol, már közel a katarzis.

Erotika (50x50 cm, vegyes, papír)

– Jelenleg milyen tervek, ötletek foglalkoztatják, min dolgozik? A legutóbbi csíkszeredai kiállítás után hol találkozhat a közönség a műveivel?

– Május végén fejeződött be a FREE Camp alkotótábor, ahol a szervezésen túl kiadtam magamból, amit régóta érleltem. Úgy érzem, talán befejeztem a Vándorló érzelmek című sorozatomat, mely évekre nyúlt vissza, régóta boncolgatom. Most a Bizarr viszonyok ábrázolás-sorozatra készülök.

Ajándék (20x20 cm, akril)

Botár László festő, formatervező, grafikus 1959. július 20-án született Csíkszeredában, tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban és a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1985–1990 között a brassói Traktor és Gépjármű Kutatóintézet formatervezője volt, a rendszerváltás után reklámcégeket alapított, jelenleg Csíkszeredában él és alkot, a műterme mellett a Hargita Megyei Kulturális Központnál dolgozik. 1979 óta rengeteg hazai is külföldi tárlaton, képzőművészeti táborban, kiállításon szerepelt alkotásaival, legutóbb idén tavasszal Csíkszeredában, a Hargita Népe szerkesztőségében találkozhatott műveivel a közönség. Tagja a Román Képzőművészek Országos Szövetségének, a bécsi Arte Mix Wien-nek, a Barabás Miklós Céhnek, a stockholmi Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesületnek, valamint a Studio 9 képzőművész-csoportosulás egyik alapító tagja. Köztéri alkotásai megtalálhatóak Csíkszeredában, Csíkszentkirályon, Csíkcsicsóban és a parajdi sóbányában.

Bálint Tamás

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport