Amikor a koronavírus az ellenfél: több millió lejes veszteség érte a székelyföldi sportklubokat

2021. január 24., 14:14

Tíz hónappal ezelőtt, március közepén érte el a koronavírus-járvány a romániai sportéletet, az FK Csíkszereda–Petrolul Ploiești 2. ligás bajnoki találkozó volt az országban az utolsó labdarúgó-mérkőzés, amelyet nézők előtt játszottak. Azóta minden megváltozott, a kényszerszünetet követően a szurkolókat kizárták a lelátókról, üresen kongó sportcsarnokokban, pályákon zajlanak jelenleg a megmérettetések. A pandémia miatt nap mint nap változnak az előírások, szabályok, emiatt a klubok többsége a túlélésre rendezkedett be. Ám van fény az alagút végén, hiszen mindenhol azon dolgoznak, hogy visszazökkenjenek a régi kerékvágásba. Székelyföldi körkép.

Amikor a koronavírus az ellenfél: több millió lejes veszteség érte a székelyföldi sportklubokat
galéria
Hatalmas terhet ró a csapatokra a kötelező tesztelés Fotó: MTI/Rosta Tibor

2020. március 8-án az FK Csíkszereda–Petrolul Ploiești 2. ligás bajnoki találkozó volt Romániában az utolsó labdarúgó-mérkőzés, amelyet nézők előtt játszottak. Szájmaszkról, tesztelésről és karanténról akkor még nagyon kevés szó esett, viszont azon az ominózus találkozón

a nézők nevetségesnek tartották a hangosbemondó felhívását, hogy a lelátón tartsanak másfél méteres távolságot egymás között. Nem sokkal később leállt minden sporttevékenység, a bajnokságokat befagyasztották.

Az FK Csíkszereda elvégezte a számításokat, a hivatalos honlapjukon közzétett adatok szerint a kötelezően előírt Covid-tesztek elvégzése, a nézők elmaradása, a televíziós közvetítések egy részének önerőből történő finanszírozása, illetve az elhalasztott rendezvények összesen 1 millió lejes pluszkiadással terhelték meg a székelyföldi klub kasszáját. A kötelező tesztelések során eddig 1736 PCR RT és 78 antitest vértesztet végeztek el az FK játékosai és alkalmazottai körében, ezek összértéke 319 480 lej. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia kéthetes kötelező karanténja és a felnőtt csapat tíznapos buborékba helyezése további 85 600 lejjel terhelte az FK be nem tervezett kiadásait.

A tavaszi idény eltörlése miatt az FK Csíkszereda öt mérkőzése maradt el, ősszel pedig zárt kapukkal voltak kénytelenek megrendezni hét hazai bajnokit és egy kupameccset. Az Erdély TV-n és a YouTube-on az összes idegenbeli mérkőzés látható volt, az FK saját gyártásában és költségén összesen 11 találkozó került képernyőre, ami hozzávetőleg 100 ezer lejes kiadást jelentett, a klub összesítése szerint az elmaradt tavaszi hazai mérkőzések és a zárt kapus őszi találkozók bevételkiesése mintegy 65 ezer lejre tehető.

Az FK Csíkszereda saját gyártásában és költségén összesen 11 találkozó került képernyőre Fotó: Pinti Attila

A világjárvány miatt két olyan, Csíkszeredába tervezett jelentős nemzetközi korosztályos megmérettetés maradt el, amely szintén komoly bevételkiesést jelentett. Lefújták a magyar és román U16-os válogatottak közös összetartását, és elmaradt a határon túli magyar akadémiai rendszer U17-es csapatai számára évente az FK által megrendezett Székelyföld OTP Bank Kupa, amely 253 440 lejes bevételtől fosztotta meg az egyesületet. „Ezt részben az infrastruktúránk használatáért fizetett bérlemény kiesése, részben a szponzorációs bevételek elmaradása okozta” – részletezték.

Összesítve közel 1 millió lejes pluszkiadással kellett megbirkóznia a székelyföldi klubnak az elmúlt tíz hónapban a koronavírus-járvány következtében.

Tudatos tervezéssel maradt talpon a Sepsi OSK

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban vitézkedő Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK csapatát is megviselte a járvány, ennek ellenére az elmúlt évben kupadöntőt játszottak, és a jelenlegi bajnoki idényben az előkelő negyedik helyen tartózkodnak. Mint azt Diószegi László, a háromszéki klub elnöke ismertette, tavaly nagyjából hatvan százalékra esett vissza a költségvetésük, de aztán helyrejöttek a dolgok a szponzorokkal, így jelenleg 75 vagy 80 százalékon állnak a tavalyelőtti évhez képest.

Sajnos néhány támogatót elveszítettünk, amelyek ezekben az időkben nem tudják vállalni a csapat szponzorálását. Emellett kiesett a jegybevételből származó kétszázezer euró, a koronavírustesztek megközelítőleg százezer euróba kerültek, továbbá a televíziós közvetítésekből is kevesebb pénzt kaptunk, mivel gyengébb helyen végeztünk az előző bajnokságban.

A jelenlegi költségvetésükkel meg tudunk élni, tehát nincsenek anyagi gondjaink és nincs veszélyben a bajnoki szereplésünk, de jobban kell gazdálkodnunk, és nem tudunk olyasmire költeni, mint máskor, kicsit megpróbáljuk csökkenteni a kiadásokat. A játékosok tavaly nyáron három hónapig ötvenszázalékos fizetést kaptak, ez segített nekünk abban, hogy rendbe tegyük a költségvetésünket, például a fennmaradó összegből fedeztük a teszteket, de utána már teljes egészében megkapták a havi fizetésüket” – közölte a klubelnök.

A szurkolók így is megtalálják a módját, hogy kedvenceiknek szurkoljanak Fotó: Pinti Attila

A szurkolók nagyon fontos szerepet töltenek be a Sepsi OSK-nál, az ő hiányuk pótolhatatlan, de a csapat mégis kiválóan menetel. Diószegi szerint ezt annak köszönhetik, hogy komoly és szavát álló klubot alkotnak, a játékosok tudták értékelni azt, hogy betartják az ígéretüket és nincsenek több hónapos fizetéselmaradások, mint más kluboknál. „Nálunk nincsenek nagy fizetések, ilyen téren nem tudunk versengeni az első három helyezett csapattal, de ezt próbáljuk kompenzálni, mert minden megnyert mérkőzésre van prémium, ezzel tudjuk motiválni őket” – mondta.

Az idei év különösen fontos a sepsiszentgyörgyi klub életében, hiszen elkészül az új stadion, amelyre május 31-éig van a szerződésük az építővel, tehát addig be kell fejezni a munkálatokat.

Diószegi László elárulta, júniusban szurkolók előtt szerették volna megtartani a megnyitót, amely egy többcsapatos barátságos torna lett volna, de rá kellett jönniük, hogy ez szinte lehetetlen, mert nem engedélyeznék, hogy telt ház előtt játsszanak. Így megpróbálják egy-két hónappal későbbre tolni a stadionavatót, hogy biztos legyen a nézők jelenléte az arénában.

Ami a jövőt illeti, stabil középcsapattá szeretnék kinőni magukat, hogy még hosszú éveken keresztül ott legyenek a román élvonalban. „Már az idei évben nagyot akarunk alakítani, de reálisaknak kell lennünk, és nem szabad olyan nagy kijelentéseket tennünk, hogy mostantól a Sepsi OSK mindig az első négy között lesz. Amikor viszont ilyen jó helyzetben vagyunk a bajnokságban, mint idén, akkor meg kell próbálnunk a legtöbbet kihozni belőle és akár a dobogón végezni” – jelentette ki a klubtulajdonos.

Kiemelte, a klub minden alkalmazottja azon dolgozik, hogy igazi profi klubbá váljanak, mert eddig csak tanultak. „Már negyedik éve játszunk az élvonalban, folyamatosan lépünk előre a ranglistán, és elmondhatjuk magunkról, hogy stabil, középmezőnyben elhelyezkedő klub vagyunk. Amennyiben még jó pár évig tudjuk tartani a jó élvonalbeli teljesítményünket, nagy boldogság lesz a szurkolóink számára” – zárta Diószegi László.

Tornarendszerben és természetesen nézők nélkül játsszák a futsalmeccseket Fotó: Beliczay László

Szezon előtti átszervezés futsalban

Az előző idényt nem zárták le a teremlabdarúgó 1. Ligában, a Futsal Klub Székelyudvarhely ekkor a rájátszás alsóházában volt érdekelt, itt pár mérkőzés után félbeszakadt a pontvadászat. Hosszú szünet következett, sokáig kérdéses volt, hogy miként indulhat újra a bajnokság.

„Elsősorban az volt nehéz számunkra, hogy ebben a pandémiában hozzászokjunk a megváltozott mindennapokhoz: ahhoz, hogy másképp kell edzenünk, hogy nem épp akkor és ott, mint máskor tettünk. Aztán persze a teszteket követő periódus is nehéz volt, amíg megkaptuk az eredményeket, hogy ki játszhat, milyen kerettel állhatunk ki” – foglalta össze az elmúlt időszakot a székelyudvarhelyiek edzője, egyben a klub elnöke, Jakab Zoltán.

Az eredmények szempontjából mindenből jól jött ki az FK, ősszel megnyerte a 2020-as Román Kupát, illetve bejutott az idei bajnokság rájátszásának felsőházába. „Átszerveztük a keretet, az volt az elvünk, hogy addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér. A nagyobb fizetésű játékosokat elengedtük, inkább a fiataloknak adtunk több lehetőséget. A klubnál megmaradtak a szponzoraink, illetve a legutóbbi éveket alapul véve a helyi költségvetésből is a legnagyobb összegű támogatást kaptuk. Az új kiírásnál a szövetség is sokban segített” – tette hozzá Jakab.

A szövetségi segítség ezen időszak átvészelésére azt jelentette, hogy a megszokott éves támogatást megtoldották. De abban is megnyilvánult, hogy a csapatok óhaját meghallgatva átszervezték a bajnokságot. A találkozók tornarendszerben zajlanak, így kevesebb a klubok kiadása a kiszállások tekintetében, valamint rövidebbre szabták a szezont is.

Összességében az FK Székelyudvarhely gazdasági szempontból nem érezte meg a pandémiát, sőt a következő évadra komoly tervekkel számolnak:

hazahoznák azokat a játékosokat, akik Székelyudvarhelyről indultak, így egy ütőképes, a bajnokság megnyerésére is alkalmas keretet alakítanák ki.

 Visszavettek az asztaliteniszezők fizetéséből, az eredmények mégsem maradtak el Fotó: Erdély Bálint Előd

Húztak a nadrágszíjon

A Székelyudvarhelyi ISK-SZAK férfi asztalitenisz-együttese fennállása legjobb idényén van túl: a Szuperligában az őszi teremtorna után hat győzelemmel és egy vereséggel az élbolyból várja a folytatást, nemzetközi szinten pedig az Európa Kupa tavalyi kiírásában a negyeddöntőig menetelt. Idén ismét ott van a második számú kontinentális sorozatban, ahol a csoportkör egyik házigazdája lesz.

A 2020-as naptári esztendő az eredmények tekintetében remek volt, gazdasági szempontból azonban nagyon sok mindent át kellett tervezni – foglalta össze tömören a klubvezető, egyben edző is, György István.

Szinte egyszerre veszítettük el két főtámogatónkat, akik a járvány miatt már nem tudták biztosítani vállalásaikat. Sajnos nagyon úgy fest, hogy az elkövetkezőkben sem tudják ezt megtenni. Nem volt mit tennünk, mindent át kellett tervezni, hiszen ha már elindultunk egy úton, lennebb nem adhatjuk, mert akkor a klub profi szemlélete csorbát szenved.”

Az első körben a játékosok fizetését csökkentették egységesen – olyan mértékben, hogy azért ne érezzenek hiányt. Ezt az asztaliteniszezők megértették, elfogadták. Jól jött az is, hogy az előző szezonban valamivel kevesebb mérkőzést kellett játszaniuk, így a kiszállásokból sem volt olyan sok.

„Kellett húznunk azon a bizonyos nadrágszíjon. Ebben az időszakban megtapasztaltuk, hogy ha az egyik ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik. Elveszítettünk fontos szponzorokat, de találtunk újakat. Még nem vagyunk egyenesben, de mindennap azért dolgozunk, hogy visszazökkenjünk a régi kerékvágásba. Ígéreteink vannak, többen is segítettek a bajban, a várostól is kaptunk anyagi juttatást. Kicsit aggasztó, ami ezután jön, mert nagy a bizonytalanság, de az biztos, hogy mi nem akarunk kevesebb pénzből gazdálkodni, mert az azt jelenti, hogy lennebb kell adnunk a céljainkból is” – fejtette ki György István.

A Székelyudvarhelyi ISK-SZAK nagy terveket dédelget: a már említett Európa Kupa csoportkörének szervezése mellett természetes, hogy a nemzetközi színtéren minél több kört teljesítenének. A felnőtt játékosok a január végi országos egyéni döntő tornára készülnek, aztán következik a Szuperliga tavaszi szezonja, ebben az idényben a székelyföldiek felállnának a dobogóra.

A hoki kapta a legnagyobb pofont

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke szerint a koronavírus a jégkorongcsapatot érintette a legjobban. „A Sportklubnak van cselgáncs, korcsolya, bob és biatlon szakosztálya is, mindenkit érintett a járvány, de a legnagyobb csapás a jégkorongot érte, elsősorban azért, mert nézők nélkül voltunk kénytelenek játszani. Először 999 nézőt engedhettünk be a jégpályára, majd üres lelátók előtt kellett és kell még mindig lejátszani a mérkőzéseket, ami sem a szurkolóknak, sem a játékosoknak, sem a sportágnak nem jó” – nyilatkozta megkeresésünkre Hodos.

Nézők nélkül a Vákár Lajos Műjégpálya. Hatalmas bevételkiesést okoz a zárt kapu Fotó: Pinti Attila

A klubelnök elmondta, hogy áprilisban a román államtól technikai munkanélküliség címen a klub kapott papíron 180 ezer lejt a helyi játékosok háromhavi fizetésére, de ezt később visszavették.

A bérletekből 150–200 ezer euró lett volna a bevételünk, és erre még rá kellene számolni legalább 40 mérkőzés jegybevételét – ez óriási kiesés a 2020–2021-es szezonban”

– összegzett.

Több mint 50 ezer lejt fizetett ki eddig a Sportklub Covid-tesztekre, ez az összeg nem volt betervezve a költségvetésbe. „Szerencse, hogy korábbról, saját bevételből maradt annyi pénzünk, hogy ezeket a teszteket ki tudtuk fizetni. Most úgy tűnik, 90 napig védve vagyunk a járvány szempontjából, de sajnos a romániai hatóságok ebben a szezonban valószínűleg nem fogják megengedni, hogy legyenek nézők a hokimeccseken, és az is kérdéses, hogy a sportolók, illetve a klub alkalmazottai mikor lesznek beoltva a koronavírus ellen” – folytatta Hodos.

Bezárták az iskolákat, a Csíkszeredai ISK sportolói nem edzhettek a Vákár Lajos Műjégpályán, így ettől a bevételi forrástól is elesett a jégpályát üzemeltető Sportklub. 

A bérlet- és jegyeladás, valamint a jégfelületek bérbeadása okán történt kiesések miatt Hodos szerint a Csíkszeredai Sportklubnak az elmúlt tíz hónapban több mint 1,5 millió lejes kieséssel kellett számolnia.

„Szponzoraink nem léptek vissza, de mivel az egész gazdaságot érintette a válság, minden támogatónk óvatos, elővigyázatosabb, kétszer is meggondolja, mire adja a pénzt, így vannak olyanok, akik kevesebbet tudtak adni. A sportminisztériumnak még nincs idénre költségvetése, remélem, hamarosan lesz és mi legalább akkora összeggel szerepelünk majd benne, mint az elmúlt esztendőben. A hokicsapat most kint van Magyarországon, Erste-ligás meccseket játszik. A küldöttség kint tartózkodása több mint 100 ezer lejbe kerül, de ezt egyelőre nincs miből kifizetni, szerencsére sikerült megegyezni partnereinkkel, hogy csak márciusban vagy áprilisban törlesszük az adósságainkat” – tette hozzá.

Egy évvel ezelőtt még telt ház előtt fogadta a Sportklub a Ferencvárosi TC-t a jégkorong Erste Ligában Fotó: Pinti Attila

Kellemetlen pontja a Sportklubnak a női hokicsapatnál történt eset, amikor a játékosok visszautasították a tesztelést, ami egy országosan elrendelt, Bukarestből fizetett eljárás lett volna.

„A lánycsapat tagjai kétszer is visszautasították a tesztelést, a mérkőzéseket játék nélkül elveszítettük, és a szakszövetség még meccsenként 5000 lejjel is megbírságolta a Sportklubot. Remélem, találunk megoldást és folytatni tudjuk női vonalon is a hokit. Feltétlenül pontosítani szeretnék, eloszlatni a pletykákat: Nagy Béla, a Sportklub női csapatának edzője hivatalosan nyugdíjba vonult, a továbbiakban szerződéses alapon folytathatja edzői pályafutását” – hangsúlyozta Hodos.

Pénzt és pontokat is veszítettek

Viszonylag szerencsésnek mondhatja magát a Gyergyói Hoki Klub, mert a legfontosabb, azaz egészségügyi szempontból kevésbé érintette eddig a vírus. Voltak megbetegedések a csapatban, ami egyaránt érintette a stábot és a játékosokat is, akiket nélkülözni kellett, de emiatt nem kellett mérkőzéseket elhalasztaniuk, ki tudtak állni a jégre.

Egy másik szempont viszont a költségvetés kérdése. Óriási érvágás, hogy üres lelátók előtt kell játszaniuk a mérkőzéseket. Gyergyószentmiklóson a legtöbb Erste Liga-mérkőzés közel telt ház előtt zajlik, a fontosabb derbiken pedig zsúfolásig telik a nézőtér. Ez a bevétel idén teljesen kiesett. Meghirdettek ugyan bérletrendszert – jelezve persze, hogy nem garantálhatják, hogy a bérlet birtokában is bárki ott lehet a meccseken –, de ez nem hozta a várt eredményt.

Sajnálatunkra sokkal kevesebben támogatták ezzel a csapatot, mint ahogy azt gondoltuk. Ennek a két bevételi tételnek a kiesése több tízezer eurós mínuszt jelent számunkra ebben a szezonban.

A járvány hatása megérződik a szponzorok számán és az így befolyó összegek mértékében is. A kisebb támogatók szinte teljesen eltűntek, nem tudják azt a hozzájárulást nyújtani, mint amit egy éve tudtak. Ezzel szemben a költségek csak nőttek: a korábbi kiadások mellé (fizetések, felszerelés stb.) még hozzájön a hosszú, 2 hetes túrák költsége, sokba kerülnek a szükséges védőeszközök, maszkok, fertőtlenítőszerek, hasonlók, de a kötelező tesztekre is elköltöttünk már több tízezer lejt” – sorolta Bereczky Szilárd menedzser.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a GYHK tulajdonosi köre változatlanul biztosítja a csapat stabil pénzügyi hátterét. Köszönetet mond még mindazoknak, akik ebben a helyzetben is bérletet vásároltak vagy támogatásukkal kitartanak a csapat mellett.

Lényeges szempont még a GYHK esetében, hogy számukra mindig is sokat jelentett a szurkolók által teremtett hangulat. „Békeidőkben” hazai jégen és idegenben is hangos szurkolótábor előtt játszanak, ami most hiányzik. Minden bizonnyal előrébb tartanának a tabellán is.

„Békeidőkben” hazai jégen és idegenben is hangos szurkolótábor előtt játszik a GYHK, ami most hiányzik Fotó: Szász Adorján/GYHK

Kivárás és újratervezés

A 2020-as évet még komoly célokkal kezdte a Székelyudvarhelyi Szejke SK férfi kézilabdacsapata, a másodosztályban veretlenül állt csoportja élén, és a Bölények Ligájába való feljutással kacérkodott. Azonban a koronavírus-járvány áthúzta a számításokat, a csapat pedig komoly anyagi nehézségbe került.

„A járvány minden szinten befolyásolt minket, ahogy márciusban kitört és leállt minden, rögtön átíródtak az elképzeléseink és céljaink, a klubnál pedig mindenki elment fizetetlen szabadságra. Azelőtt folyamatosan tárgyaltunk a támogatókkal, ám a pandémia beálltával mindenki visszább lépett és a romló gazdasági helyzetre hivatkozva kivárásra rendezkedett be. Utólag akadtak olyanok, akikkel meg tudtunk egyezni, de ennek ellenére teljesen át kellett alakítanunk a csapatunkat” – mondta Győri István, a Szejke SK ügyvezetője.

A nehéz anyagi helyzetbe került csapatnál le kellett mondani a Bölények Ligájába való feljutásról, azt a pénzt, amit a selejtezős tornára költöttek volna, másra csoportosították át. A keret is változott, két tehetséges játékosukat is el kellett engedniük.

„Júliusban elkezdtük a munkát, a vírus azonban az egész nyári felkészülésre rányomta bélyegét, nem lehetett felkészülési meccset, tornát játszani. Csak novemberben léptünk pályára, addig csak edzettünk, ezért nagyon nehéz volt a csapatot, a játékosokat összetartani. Folyamatosan érezzük, hogy mi történt, mi történik. Túlélési időszak ez, nemcsak nekünk, hanem minden sportágnak” – tette hozzá Győri.

Az ügyvezető szerint legalább harmadával csökkent az idei szezonra kidolgozott költségvetésük az egy évvel korábbihoz képest. „Azon dolgozunk, hogy ezt is létre tudjuk hozni, meg tudjuk valósítani. A várostól pályázaton keresztül kapott támogatás nagyon jól jött, de nem minden tervünket sikerült megvalósítanunk. Nem csináltunk még számítást arról, mennyi pénztől estünk el amiatt, hogy nem tudunk a szurkolóink előtt játszani. Ez meccsenként a jegybevétel kiesése miatt legalább 2500 lej mínuszt jelent” – zárta a beszélgetést a Szejke SK ügyvezetője.

A barátok támogatása megmarad

„Mindeddig külső támogatók segítsége vagy állami finanszírozás nélkül folytattuk a munkánkat, de a költségeink sem túl nagyok, így ebből a szempontból a járvány túlságosan nem éreztette a hatását nálunk.

Van egy vállalkozói kör, amely három éve hozzáadja a magáét a gyerekek sportolásának biztosításához, de ők nem annyira támogatókként vesznek részt a tevékenység segítésében, hanem személyes baráti kapcsolatok fűzik össze. Rájuk mindig számíthatunk”

– fogalmazott Huszár Árpád, a gyergyószentmiklósi székhelyű Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub vezetője.

Az ökölvívó utánpótlás-nevelést nem vetette vissza az sem, hogy a tavaszi karantén idején nem tarthattak edzéseket. A bokszoló gyerekek, fiatalok otthon is elvégezhető gyakorlatsort kaptak feladatként, kis kihívással ötvözve. Ezt a többség valóban komolyan is vette, és ennek eredményeként mire újra találkozhattak, komoly erőnléti alapozáson is átestek.

Úgy tervezték, számos magyarországi versenyen indulnak, de ezek sorra elmaradtak, így a romániai színtér felé fordultak. Ez új tapasztalat volt, de egyben sikereket is hozott: hét bajnoki érem a mérleg. Idén – ha a korlátozások nem teszik lehetetlenné – mind Magyarországon, mind Romániában ott lesznek a fontosabb versenyeken.

Erdélyi Sport-összeállítás

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot január 19-én.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport