Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Noha fiatalon, mindössze 27 évesen visszavonult, gazdag pályafutást tud maga mögött Klán János

Fotó: Szucher Ervin magánarchívuma

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. Gólvágó tehetségére hamar felfigyeltek, előbb Nagyvárad első osztályú csapata, az FC Bihar szerette volna leigazolni, de a Marosvásárhelyi ASA serényebbnek bizonyult. Pályája során olyanokkal oszthatta meg az öltözőt, mint Kun II., Florescu, Gergely, Bölöni, Ispir, Varró és mások.

Szucher Ervin

2022. december 17., 14:562022. december 17., 14:56

– Valamikor Mihályfalva az Érmellék labdarúgó-központjának számított, ahol ütőképes C osztályos csapat működött. Össze szokott verődni még a régi gárda? Ha nem egyébért, egy fröccs mellett nosztalgiázni…

– Egyre ritkábban és kevesebben ülünk össze. A régiek mind kiöregedtek, egyesek közülünk sajnos el is távoztak. A magam hatvan esztendejével én sem vagyok fiatal, de egykori társaim mind nálam nagyobbak voltak. Mindössze 17 évesen, 1980-ban kölyökként kerültem be az Unirea felnőttcsapatába – abban az időben a városban egy másik csoportosulás, a konzervgyár együttese is működött! Abba a gárdába, amely a vaskohsziklásiak előtt nyerte a megyei bajnokságot, majd feljutott a harmadosztályba. Kiváló csapatunk volt a C-ben: a vezetőség ide csalta az FC Bihar A divíziós gárdájából kiöregedett Florescut, Agudot, Gergelyt, Brukenthalt és a tizenhétszeres válogatott futballzseni Kun Attilát, azaz Kun II.-t. Edzőnk szintén egy egykori váradi legenda volt, Szűcs Árpád.

Idézet
Ment is a játék, a védelem rendben volt, Attila meg jómagam meg elöl tettünk a dolgunkat, és ontottuk a gólokat.

Ha edzésen ő hússzor célozta meg távolról a vinklit, hússzor lőtte ki a pókhálót. Egyszerűen hihetetlen volt, amit leművelt a labdával, nem hiába hívták négy-öt éven keresztül a válogatottba.

– Érmellék nem volt képes kitermelni a saját csapatát? A románok által Viguként emlegetett Vígh Józsefen kívül nemigen hallottunk másról, aki túl sokra vitte volna.

– Még volt pár, de Jóska kimagaslóan a legjobbnak számított, aki mindvégig magas szinten játszott. Ha nem jön közbe a sérülése, talán nem kell búcsút intenie sem a Steauának, sem a válogatottnak. Rajta kívül a Virág-fiúk, Fele Sanyika, Csűri Sanyi játszott a Biharnál, jómagam meg Marosvásárhelyen, az ASA-nál.

– Gondolom, az itteni fiatalok számára Vígh egy példaképnek számított.

– Természetesen. Egy alkalommal Érsemjén csapata Mihályfalvára látogatott egy barátságos mérkőzésre. Jóska éppen otthon volt szülőfalujában, ezért beállt a semjéniekhez. Meccs után jelezte, hogy szeretne beszélni a dihenesi gyerekkel. Meg voltam győződve, hogy ő Dihenes Sanyira gondolt. „Nem, a dihenesi gyerekkel” – vágta rá. Az én volnék, kaptam észbe, hisz én laktam abban a város-, akkoriban még falurészben.

Idézet
Hallod, öcsi! – kezdte a rá jellemző humorral. – Te vedd komolyan ezt a játékot, mert a többiekhez képest, még viheted valamire!” Rendkívül megtisztelő megjegyzése most is a fülemben cseng.

– Miként jellemezhető Érmihályfalva akkori és mit jelent a mai labdarúgóélete?

– Gyermekkoromban, amikor az apámtól kapott labdával kimentem az állatpiacnak helyet adó városrészre, azonnal összeverődött legalább harminc kölyök. A kapukat mi magunk készítettük el, igazi pályát sokáig nem is láttunk. Nem számított, hogy esik vagy havazik, ha csak tőlünk függött volna, akár reggeltől estig rúgtuk volna a labdát. Valamikor összeszámoltam, s kiderült, hogy csupán ebből a határ menti fertályból egyszerre húszan váltunk az ifi keret tagjaivá. Akik közül jó páran aztán feljutottunk a C-be. Ma alig jön össze egy csapat, amely a 4. Ligában rúgja a bőrt. Kár, mert ha itt nincs hagyomány, akkor hol? Az Unirea úgy ünnepelte a nyáron a fennállásának 100. évfordulóját, hogy az elmúlt évszázadban végig volt felnőttcsapata.

– Miként fogadták 1983-ban az érmihályfalviak a hírt, hogy az A osztályban, az ASA-nál folytatja?

– Az elején nemigen örültek, mert előbb az FC Bihar szemelt ki magának. A nagyváradiakkal végeztem a téli felkészítőt, már indulnom kellett volna egy olaszországi tornára, ami nagy szó volt egy vidéki klub számára annak idején, csakhogy időközben, mondván, hogy úgy sem „fogom meg” az első ligás csapatot, ám távozásom veszélybe sodorhatja a gólvágó nélkül maradó helyieket, Szűcsék visszahoztak a szülővárosomba.

Idézet
Nagyon rosszul esett, hiszen testileg-lelkileg én már a váradi korszakra készültem. Emlékszem, még az útlevélhez szükséges képet is elkészítettem…

Igen ám, csak a tavaszi idény közben meglátott focizni egy Lungu nevű nagyváradi futballbarát katonaezredes, aki azonnal hírül adta a vásárhelyi vezetőknek, hogy Érmihályfalván lenne egy ifjú, tehetséges, nemsokára katonaköteles, azaz ingyen vihető fiatalember. Mi több, meghívta az ASA-t egy barátságos mérkőzésre. Tudtam, hogy miattam jött a Marosvásárhely az érmelléki kisvárosba, ezért igyekeztem anyait-apait beleadni. Ami sikerült is, hisz a meccs utáni napon beállított az otthonunkba Kiss Madocsa, a csapat akkori másodedzője és az egyik klubvezető, és elémbe tették a papírokat, hogy írjam alá. „A nyáron elviszünk az ASA-hoz!” – újságolták nagy örömömre.

Miután ez megtörtént, a mihályfalviak is elkezdtek büszkék lenni arra, hogy városbelijük Bölönivel, Ispirrel, Varróval játszik egy csapatban.

„Jancsi, láttalak a tévében, te, hogy neked milyen izmos lábad van!” – ilyen és ehhez hasonló bókokat kaptam, pedig abban az időben évente egyszer-kétszer, ha közvetítették az ASA valamelyik mérkőzését.

– Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzése?

– A Rapid elleni találkozó, Bukarestben. Nem álltunk túl rózsásan, ezért nagy szükségünk volt a pontra, pontokra. Horváth Tibi barátom mellett ültem a kispadon, és mindegyre mondogattam, hogy megbolondulok, ha potyára tettem meg egy ilyen hosszú utat és nem léphetek pályára! Éreztem, hogy jó formában vagyok és ezt képes vagyok bizonyítani is. Félidőben Czakó Jancsi bácsi elküldött melegíteni, aztán nem sokkal az újrakezdés után be is állított a csapatba. Bölönitől kaptam egy remekbe szabott keresztlabdát, átvettem mellel, kicseleztem a hazaiak két védőjét, és átemeltem a kapuson. Ezzel az egyenlítő góllal sikerült pontot rabolnunk Giuleşti-ből. Ami lehetett volna akár kettő is, ha egy 16-osról leadott kapáslövésem nem surran el a léc mellett. „Klán élete meccsét csinálta” – írta az akkori Vörös Zászló, ami egyébként igaz is.

Idézet
Nem tudom, hogy valaki még eldicsekedheti-e, de engem Bölöni és Ispir a vállán vitt le a pályáról. „Látod, a gyermek húzott ki a sz...rból!” – mondta a kapitány Lacinak.

– Alig egy idény után mégis Dicsőszentmártonba igazolt, anélkül, hogy az ASA küldte volna.

– Jancsi bácsi nem akart elengedni, de a dicsőiek sem adták ingyen Márton Leventét. Az utánpótláscsapat edzője, Mircea Ronea pedig megmondta, hogy a Chimicát meg a B osztályt megtalálod negyvenévesen is! Mai fejjel én is így gondolkodtam volna. Csakhogy mindenáron játszani szerettem volna, nem a kispadot koptatni. Annak idején nem volt könnyű kiejteni a kezdő 11-ből Fanici Andrást vagy az éppen Dicsőszentmártonból visszahívott Mártont. A Chimicánál, bár egyesek úgy érezték, hogy kitúrtam őket a csapatból, jól éreztem magam; egy pénzes klub ütőképes csapatába csöppentem. A fiúkat addig jóformán csak látásból ismertem, a Steaua és az ASA volt középpályásával, Mátéfi Istvánnal sem volt azelőtt alkalmam együtt játszani. Ennek dacára első nap, amikor beléptem az öltözőbe, ő mutatott be.

Idézet
Megjött a nagy és rettenthetetlen Ku Klux Klán!”

– köszöntött, mire mindenki nevetni kezdett. Attól a pillanattól elválaszthatatlan barátokká váltunk. Amint viszont leszereltem, nem vártam ki az idény végét, hazaköltöztem. De az ASA-t végérvényesen a szívembe zártam. Olyannyira, hogy amikor a következő évadban Nagyváradon játszott és Fanici beollózta a győztes gólt, a váradi nézők karéjából felszöktem, és örömömben elkiáltottam magam. Néha-néha eltöprengek azon, hogy mi lett volna, ha akkor az edzőimre hallgatok… De az időt visszatekerni nem lehet. Szép volt, jó volt az a korszak, akárcsak az azelőtti meg azutáni is. Hazatértem, megnősültem, megszületett a lányunk, ezért fiatalon, mindössze 27 évesen búcsút intettem a labdarúgásnak.

– Milyennek tűnik a mai foci? Követi a bajnokságot?

– Mai foci, mostani bajnokság? Azon nagyon nincs mit követni. Az akkori B osztály, amelybe nemcsak Dicsőszentmártonban, hanem Nagyváradon, az Înfrăţireánál is volt szerencsém belekóstolni,

Idézet
sokkal erősebb volt, mint a mai Szuperliga. Arról nem is beszélve, hogy hány erdélyi csapat volt az élvonalban!

Számomra a mai focit a nemzetközi porond jelenti. Leginkább a spanyol bajnokság tetszik, s talán még annál is jobban az angol, ahol az utolsó pillanatig és leheletig hajtanak a játékosok. Amúgy megrögzött Messi-rajongó vagyok, a vejem Ronaldo-szimpatizáns, aztán ezzel cukkoljuk egymást.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 13-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba
2022. november 23., szerda

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral

A világ hajlított (The World is Curved) – vallják a teqballosok, így ha laposföld-hívőket akarunk keresni, akkor jobb ha másfelé orientálódunk. Mi nem akartunk ilyeneket keresni, sőt.

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral