Nincs visszaút: a street food trend betört Székelyfölre is

2018. november 14., 22:30

Felívelőben a street food mozgalom Romániában és így Székelyföldön is: míg néhány éve még snassz volt az útmenti kisbuszos kajaárustól hotdogot venni, ma már egész gasztrofesztiválok épülnek az ún. foodtruckok köré. A kínálat is merőben más, mint azt a laikus szemlélő gondolná, hisz a klasszikus hamburger-hotdog-szalmakrumplin túl igazi gourmet konyhák rejtőznek ezekben a kisbuszokban. Kóstolni ér!

Fotó: Beliczay László

Beke Tamás nem szakácsnak tanult, néhány éve azonban fordulat következett be: 2013 nyarán, a work and travel program révén lehetősége adódott négy hónapot az Egyesült Államokban tölteni, pontosabban Nevada állam Reno városában. „Ott kóstoltam meg először a Philly (Philadelphia) Cheesesteaket, amibe rögtön bele is szerettem. Elég volt ezt és pár brutál jó burgert megkóstolnom, hogy elhatározzam, ha egyszer lesz rá lehetőségem, ezzel szeretnék foglalkozni” – meséli Tamás, azaz Tom.

Fotó: Beliczay László

Gasztrokultúra az Államokból

Hazatért az Államokból, teltek a hónapok, és azon kapta magát, hogy majd minden héten hamburgert készít otthon, a barátok legnagyobb örömére. „Az egyetem közben is dolgoztam egy kolozsvári étteremben mint szakács. Ott szereztem az első vendéglátói tapasztalataimat. Miután elvégeztem az egyetemet, úgy éreztem, még nem állok készen az álmom megvalósítására, így kiutaztam Oxfordba, hogy újabb tapasztalatokat szerezhessek. Az ottani jelenlétemnek és a feletteseimnek nagyon sokat köszönhetek, mivel rengeteg dologra megtanítottak, aminek a mai napig hasznát veszem” – eleveníti fel. Így jött létre Tamás saját foodtruckja.

Fotó: Beliczay László

Tom Cooks és a Philly Cheesesteak

Az elegáns Tom Cooks foodtruck április óta üzemel: azóta Tamás olyan meghívásoknak tett eleget, olyan rendezvényekre és fesztiválokra jutott el, amilyenekről korábban álmodni sem mert volna.

A kínálat (mint a legtöbb foodtruck esetében) öt-hat szendvicsből áll, természetesen a hasábburgonya is része az „étlapnak”. Tamás nekünk a már említett Philly Cheesesteaket készíti el:

marha hátszínt szeletel fel milliméter vékonyra, ezt egy forró sütőlapon gyorsan átsüti, közben hozzáadja saját fűszerkeverékét.

Fotó: Beliczay László

A szendvicskiflit félbe vágja, átmelegíti a sütőlapon, felmártogatva vele a húsból kisült zsírokat. A húsdarabokra cheddarsajt-lapokat tesz, és amikor ízes gyönyörűséggé olvad össze a kettő, spatulával a kiflibe helyezi. Jön rá egy kis pirított hagyma és az öntet. Nem diétázóknak való, de isteni!

Mi teszi a jó burgert?

„Számomra egy jó burger titka az egyszerűségében rejlik” – magyarázza sütés közben Tamás. A három legfontosabb összetevő a húspogácsa, a zsemle meg a szósz. Ha ezek rendben vannak, akkor innen már nehéz elrontani, tanuljuk közben.

Fotó: Beliczay László

„A marha fajtája befolyásolja leginkább a húspogácsa ízét. Az általam legjobban kedvelt vörös hús a fekete angus és a szürkemarha.

Még nem volt lehetőségem kipróbálni a kobe és a wagyu marhák húsát (a világ legdrágábbnak és legízletesebbnek tartott marhafajtái, a titok a hús és zsír „márványos” megoszlásában van – szerk. megj. ), amelyek már a legfelsőbb kategóriába tartoznak” – sorolja Tamás.

Fotó: Beliczay László

Egyszerűségre törekedjünk

Szerinte egyébként a húspogácsa készítésénél sokan azzal rontják el, hogy különféle fűszereket, szószokat, zöldségeket kevernek a húshoz.

„A képlet ennél sokkal egyszerűbb: kiválasztunk egy ízletes húsdarabot, aminek megfelelő a zsírtartalma, hozzáadunk egy kis zsiradékot (ez esetemben marhavesefaggyú), annyit, hogy a húspogácsa zsírtartalma 20–25 százalék legyen. A húst csak sütés közben fűszerezzük jó minőségű sóval és őrölt borssal. Általában a zsemlével lehet a legnehezebb dolgunk a hús után, mivel nem minden városban, településen kapni kimondott hamburgerzsemlét. Van, aki az édesebb zsemlére esküszik, van, aki az egyszerű, sósabb bucira.

Fotó: Beliczay László

Az én esetemben a zsemlét saját recept alapján sütik egy helyi pékségnél”

– szórja a titkokat Tamás. Rengeteg hamburgerszósz-recept létezik. A Tom Cooksnál főként majonéz és ketchup alapú szószt használnak, a többi összetevőt sajnos nem árulhatta el Tamás, hiszen saját, egyedi recept. A sajt kiválasztásánál már nincs olyan nehéz dolgunk: a legnépszerűbb hamburgersajtok a cheddar, amerikai, svájci vagy a gouda, de próbálkozhatunk kékpenészes sajttal, mozzarellával, kecskesajttal stb.

Fotó: Beliczay László

Street foodos gyorstalpaló

Street food: az utcán elfogyasztható étel, manapság azonban ez nem merül ki csupán a szendvicsekben – bármi lehet street food, ami gyorsan elkészíthető, és könnyen csomagolható, szállítható.
Food truck: mobilkonyhává átalakított jármű.
Beef burger: marhahúsból készül hamburger.
Chicken burger: csirkehúsos hamburger.
Slaw: reszelt zöldségekből (rendszerint fehér és lila káposztából, hagymából, répából, esetleg céklával és különböző salátafélékkel) majonézes vagy tejfölös öntettel készített saláta.
Angry: az angol dühösből, rendszerint a csípős ételek jelzője.
Buci: hamburgerzsömle.
Veggie: húsmentes, sokszor akár vegán ételekre vonatkozik.
Pulled pork: tépett disznóhús, azaz az egyben puhára sült sertéscombot ízekre szedik, és ez kerül a szendvicsbe.
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat