„Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok” – Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilahon

Krónika 2020. január 26., 17:12 utolsó módosítás: 2020. január 26., 19:59

Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilah központjában vasárnap. A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskoláját nézi – szelfizni is lehet vele.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A ma embere Ady nyelvét beszéli, költészetét ma is maradéktalanul értjük, nem kell lábjegyzet hozzá – mondta ünnepi beszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Ady Endre egész alakos szobrának vasárnapi avatóünnepségén Zilahon. A politikus a maiak kortársának nevezve a 101 éve elhunyt költőóriást.

Korai transzilvanista

„Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendőnek minden perce determináló perc volt. Minden perce végzetesen szabogatta ki utamat” – idézte Ady 1903. november 26-án a Szilágy című lapba írt sorait a politikus.

Úgy vélte: mindezek mellett Ady Endre azért is megérdemli, hogy egész alakos szobra legyen Zilahon, mert az elsők között ismerte fel Erdély jelentőségét és különlegességét a magyar történelemben. Akkor foglalta össze annak lényegét, amikor a transzilvanizmus huszadik századi újrafogalmazása még nem történt meg.

Így szerinte a szoboravatással az erdélyi gondolat egyik szülőatyja előtt is tiszteleg az utókor.

A szoborállítást a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács kezdeményezte, és a megyei RMDSZ-szervezet karolta fel, mondta Kelemen. A szobor a magyar kormány és a Communitas Alapítvány finanszírozásával valósult meg, és arra is alkalmas, hogy szelfik készüljenek a költővel. A szoboravatásra összegyűlt több száz fős tömeg a rendezvény végén együtt mondta el Ady Endre Üzenet egykori iskolámnak című versének egy részletét.

Ady Endre egész alakos szobra a zilahi városházával és az egykori Wesselényi Református Kollégiummal szemközti parkban kapott helyet Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Wesselényi-szobor is megújul

Ady Endre egész alakos szobra a zilahi városházával és az egykori Wesselényi Református Kollégiummal szemközt egy kis parkban, a Fadrusz János által készített Wesselényi Miklós-szobor közelében kapott helyet.

Fazakas Miklós zilahi alpolgármester korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy az Ady-szobor felállításával párhuzamosan Zilah fő látványossága, a Wesselényi-szobor is megújul.

A Wesselényi-szobor talapzatának a restaurálása már elkezdődött, az önkormányzat által finanszírozott munkával márciusra kell elkészülnie a kivitelezőnek. A szobor talapzatának restaurálása során a még használható részeket helyreállítják, a megrongálódott köveket süttői mészkőre cserélik, ebből készült ugyanis az eredeti talapzat is.

Az RMDSZ-es elöljáró szerint a talapzatfelújítást térrendezési munkálatok követik, a városvezetés ugyanis rendezettebbé tenné a kicsit elvadult parkot,

levágnák a letöredezettebb ágakat, fákat, melyek helyére kisebb cserjéket, tujákat ültetnének, hogy jobban érvényesülhessen a Wesselényi-szobor és a Vigadó épülete. Környezete is kapcsolódni fog az emlékműhöz, ezért a járdák aszfaltburkolatát térkőre cserélik.

Az interaktív Ady

Ady Endre 1892-től volt a zilahi református kollégium diákja, ahol 1896 júniusában jelesre érettségizett. Itt írta első verseit is. Egykori iskolája visszaszolgáltatásáért közel két évtizede pereskedik a református egyház, októberben a Kolozsvári Táblabíróság elrendelte a per elölről kezdését.

Egykori iskolája előtt már áll Ady Endre mellszobra, Balaskó Nándor szilágysági születésű szobrászművész alkotása.

Bíró Lajos mátészalkai szobrászművésznek egyébként nem ez az első erdélyi szobra, Adyt is bronzba öntötte már. Ő készítette a költő nagykárolyi szobrát, mely Marchis Otília (Itóka) társaságában ábrázolja.

A Károlyi-kastély parkjának főbejáratánál elhelyezett szoborcsoportot két éve, 2017 novemberében avatták fel. Interaktív szobornak szánták a nagyváradi Holnaposok szoborcsoportot is, mely Ady Endrét Dutka Ákos, Juhász Gyula és Emőd Tamás társaságában, egy kávéházi asztal körül ábrázolja.

Fotó: Borsi Balázs

Deák Árpád szobrászművésznek a Fő utcán elhelyezett alkotása egy üres széket is magában foglal, melyre leülhet a látogató.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat