Vona az EMI-táborban: náci romantikusok kíméljenek!

Krónika 2015. augusztus 07., 21:20 utolsó módosítás: 2015. augusztus 09., 19:45

Vona Gábor szerint a Jobbik csak néppártként válhat kormányképes erővé Magyarországon. A Jobbik elnöke a gyergyószentmiklósi EMI-táborban beszélt erről péntek délután.

Az MTI tudósítása szerint a politikus úgy fogalmazott, hogy pártja életében elérkezett az az idő, amikor „kóstolgatni kell a kormányzás felelősségét\", és „minden mondatot, gondolatot a leendő kormányzás fényében kell megvizsgálni\". Hozzátette, ha a párt tagsága nem tartja ezt helyesnek, a jövő évi tisztújításon leválthatja őt az elnöki tisztségből. „Ne várja senki, hogy szimpatikussá tegyem a Jobbikot annak, aki valamiféle náci romantikában él. Nem teszem számára lakhatóvá a pártot. Az ilyen csináljon másik pártot magának!\" – jelentette ki Vona Gábor.

Az ellenzéki párt elnöke szerint a 2018-as magyarországi választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni. Elismerte, hogy a Fidesz sikereket ért el a makrogazdasági stabilitás megteremtésében és a nemzetpolitikában. Úgy vélte azonban, hogy Orbán Viktor kormányzása fullasztóvá tette a magyarországi társadalmi közérzetet. \"Alámentek a Gyurcsány-kormánynak. „Annyit harcolt Orbán Viktor a szocializmussal, hogy épített egy másikat. Annyit harcolt a szocialistákkal, hogy ugyanolyan lett, mint ők\" – jelentette ki. Vona Gábor a Jobbik fontos céljának nevezte a magyarországi korrupció felszámolását. Hozzátette, a Fidesznek és az MSZP-nek ez azért nem sikerülhet, mert mindkét párt korrupciós alapokra épült.

A pártelnök szerint a magyar nemzet megerősödéséhez szükség van egy eredetmítoszra, amelyet a közösség magáénak érez, szükség van egy küldetésmítoszra és arra is, hogy élhető legyen az emberek élete. Úgy vélte, ma egyik sincs meg, és ennek a következménye a magyarok tömeges elvándorlása szülőföldjükről.

Az Európát érintő migrációs hullámot Vona Gábor olyan kérdésnek tekintette, amelyikben „csapni kell, nem pedig simogatni\". A pártelnök helyeselte a kerítésépítést a szerb-magyar határon. Kijelentette, kormányra kerülésük esetén megtartanák mindazt, ami a Fidesznél jó volt, és kijavítanák a rosszat. Hozzátette, a migránsok olyan nagy számban érkeznek, hogy már nem fognak integrálódni, hanem megteremtik a maguk európai közösségeit.

A pódiumbeszélgetésen Szávay István, a Jobbik alelnöke úgy vélekedett, hogy a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvilágban szétszóródott magyar közösségek megtartása. Megjegyezte, csak New Yorkban és környékén annyi magyar él, mint Kárpátalján, és a magyar államnak jelenleg semmilyen stratégiája nincsen ezeknek a közösségeknek a megtartására.

Szávay István azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Románia „be fogja húzni\" Moldovát az elkövetkező időszakban. Úgy vélte, a két ország egyesülése lehetőségeket is jelent az erdélyi magyarság számára, hiszen ez nem képzelhető el Románia valamilyen szintű föderalizálása nélkül. A föderális berendezkedés szerinte jobb lehetőségeket teremt a magyar érdekek regionális szintű megjelenítésére.

A két politikussal folytatott pódiumbeszélgetést az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett tábor több száz résztvevője nézte végig a rendezvény nagy előadósátrában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
23 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat