Vincze Brüsszelben: meg kell törni a tagállamok monopóliumát a kisebbségvédelemben

MTI 2018. február 21., 22:27 utolsó módosítás: 2018. március 06., 13:36

Az Európai Unióban egyetlenegy olyan jogi szabályozás sincs, amely foglalkozna az őshonos kisebbségek jogaival, ami azt jelenti, hogy az őshonos kisebbségek érdekeinek védelme Európában jelenleg értékelhetetlen – jelentette ki Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke szerdán Brüsszelben.

Fotó: Facebook/Minority SafePack

Vincze Loránt az Európai Parlamentben (EP) tartott, az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében indított Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésről (Minority SafePack) tartott háttérbeszélgetésen kijelentette: meg kell törni a tagállamok monopóliumát a kisebbségvédelem területén, hiszen az az unió intézményei jelenleg úgy tartják, hogy a kisebbségvédelem kizárólagosan tagállami kompetencia. Ez nem fogadható el, ugyanis számos uniós tagállam esetében látható, hogy sorozatos jogsérelem éri a területükön élő kisebbségi közösségeket.

Ezt a monopóliumot egy uniós keret, erős európai jogszabály tudná kiváltani vagy kiegészíteni, ugyanis az európai őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó mintegy 50 millió ember védelme alapvető uniós érdek, és jogaikat tovább kell erősíteni

– húzta alá. A FUEN elnöke elmondta, még nem gyűlt össze a szükséges egymillió aláírás ahhoz, hogy elindulhasson az a folyamat, amely az Európai Unió szerveinek bevonásával egy kisebbségvédelmi rendszer megvalósítására törekedne. A kezdeményezés keretén belül ugyanis legalább hét tagállamban egy arányosan minimális számú aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság kötelezően foglalkozzon az őshonos kisebbségek ügyével.

Az anyanyelv nemzetközi napján tartott tájékoztatón Vincze Loránt elmondta,

eddig mintegy 700 ezer aláírás gyűlt össze Európa-szerte. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában már megvan a minimális számú aláírás,

ami nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban már le szabad állni az aláírások gyűjtésével. Horvátország, Szlovénia, Lettország, Spanyolország, Lengyelország, Dánia és Bulgária esetében remény van arra, hogy elegendő számú csatlakozó támogassa aláírásával a kezdeményezést – tette hozzá.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője a beszélgetés alkalmával elmondta, az EP petíciós bizottsága kezdeményező szerepet vállalt az őshonos kisebbségek ügyében, ugyanis sikerült elérnie azt, hogy az európai polgári kezdeményezés az Európai Parlament asztalára kerüljön.

A petíciós bizottság február elején fogadott el határozatot, amelyben kijelentette: a kisebbségek védelme európai felelősség, ami azt jelenti, hogy a tagállamok mellett az Európai Unió szerveinek felelőssége is

– közölte a képviselő.

A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. A kezdeményezésben foglaltak megvalósításához április 3-ig az unió hét államából egymillió aláírásnak kell összegyűlnie.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat