Veszélyt jelent a térerőhiány – Az emberek biztonságát is szolgálja a távközlési vállalatok ösztökélése

Szucher Ervin 2020. január 14., 19:41 utolsó módosítás: 2020. január 14., 21:13

Leginkább a mobiltelefonos tér-erő nélküli települések lakóinak biztonsága miatt kell kötelezni a szolgáltatókat a legalább 98 százalékos országos lefedettség biztosítására – vallja Vass Levente parlamenti képviselő, aki szerint csakis a törvények betartásával lehet feloldani a jelre váró lakosok és az előfizetőkre váró, a minap megbüntetett vállalatok között fennálló „ördögi kört”.

Veszélyes jeltelenség. A szolgáltatóknak törvénybe foglalt kötelességük a hálózatbővítés Fotó: Pixabay.com

Az emberek biztonságával is játszanak azok a távközlési vállalatok, amelyek térerő nélkül hagynak településeket. Amint arról beszámoltunk, összesen 1,61 millió lejes bírsággal sújtotta az országos távközlési hatóság (ANCOM) a hazai piac négy mobiltelefon-szolgáltatóját. A Vodafone-nak, a Telekomnak, az Orange-nak és az RCS&RDS csoportnak azért kell büntetést fizetnie, mert nem tartotta be a korábban vállalt kötelezettséget, miszerint legalább 98 százalékos lefedettséget biztosít az ország lakott területein.

Az ANCOM 2019 májusa és szeptembere között 13 400 településen, azaz Románia valamennyi, legalább 10 lakóval rendelkező helységében, tanyáján, valamint 246 ezer kilométernyi országúton végzett méréseket. Kiderült, hogy

a legnagyobb hiányosságok az RCS&RDS által lefedett övezetben vannak, ahol a lakosság mindössze 95,42 százaléka tudja használni a maroktelefonját,

ezért a nagyváradi székhelyű cégre kiszabott pénzbírság volt a legnagyobb. A Teszári Zoltán tulajdonában lévő RCS&RDS-nek csaknem 800 ezer lejt kell befizetnie az államkasszába.

A négy szolgáltató közül a legjobban az Orange teljesít 97,81 százalékos lefedettséggel. „Annak ellenére, hogy a működési engedély megszerzésének feltétele volt a legalább 98 százalékos lefedettség elérése, a szolgáltatók közül egyik sem tartotta tiszteletben a vállaltakat. Idén is méréseket végzünk, és amennyiben nem tapasztalunk előrelépést, újból bírságolunk” – figyelmeztetett Cristian Popa, az országos hatóság ügyvezető igazgatója. Az Orange-nak, a Vodafone-nak és a Telekomnak 2017. április 5-ig, a Digi Mobilt működtető RCS&RDS-nek 2019. április 5-ig kellett volna eleget tennie a feltételeknek.

Nem a divat, hanem
a veszély kiszűrése diktál

Pedig a térerő ma már nem luxust, hanem biztonságot jelent. Nem ez az első eset, amikor az ANCOM górcső alá veszi a mobiltelefon-szolgáltatások minőségét; a távközlési hatóság már tavaly is bírságolt. Akkor Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő fordult a hatósághoz, miután – a munkatársai által végzett gyorsfelmérés alapján – ötven Maros megyei településről jelezték vissza, hogy falujukban vagy annak bizonyos részében nincs térerő. A képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke orvosként közelített a témához, szóvá téve, hogy a komfortérzeten túl a térerőhiány életveszélyt is jelenthet.

A legnagyobb veszélyt azok a településen belüli, de főként országút menti övezetek jelentik, ahol az ember meg van győződve, hogy van térerő, ám amikor segítségért kell folyamodnia, ennek az ellenkezőjével szembesül”

– adott hangot aggodalmának a Krónikának nyilatkozó orvos politikus. Vass több példát is említett. A cukorbeteg gyermekeknek az állam automata inzulinpumpát biztosít, amely egy telefonos alkalmazás segítségével összeköthető a szülők készülékével. Amint beáll egy esetleges hipoglikémia, ami veszélybe sodorja a gyerek életét, a szülő azonnali jelzést kap. Viszont ha utóbbi „kisétált” a lefedettségi övezetből, a telefonja néma marad.

A képviselő szerint az sem természetes, hogy egy városban élő személy folyton a szomszéd néninél vagy bácsinál érdeklődjön a falun élő szülei egészségi állapota iránt, hiszen egyik házban van jel, a másikban viszont már nincs. Harmadik példaként a honatya saját esetét hozta fel. Mint mesélte, önhibáján kívül az ősszel új Škodájával autóbalesetet szenvedett Bukarest egyik legforgalmasabb övezetében. Alig fél perccel a koccanás után megszólalt a telefonja, és a vonal túlsó végén lévő hölgy egészségi állapota felől érdeklődött. Az új autók modern technológiája ugyanis lehetővé teszi, hogy a gyártó call centere rögtön a koccanás pillanatában interneten keresztül tudomást szerezzen a balesetről. Amennyiben a sofőr nem válaszol a telefonhívásra, a hívó azonnal a mentőszolgálathoz és a rendőrséghez fordul, megadva a helyszín koordinátáit. „Ha a baleset nem a városban történik, hanem a lefedettség nélküli országúton, ahol valaki úgy zuhan szakadékba, hogy más észre sem veszi, mi történik?” – tette fel a költői kérdést a balesetét sérülés nélkül megúszó Vass. Ugyanakkor számos esetben maguk a mentősök is arra panaszkodnak, hogy a telefonjel hiányában éjszaka falun rendkívül nehezen találnak meg egy-egy címet.

Tyúk vagy tojás,
azaz hálózat vagy telefon

A mobilszolgáltatók gyakran azzal a magyarázattal próbálnak kibújni a kötelezettség alól, hogy azért nem bővítik lefedettségüket, mert az adott területen nagyon alacsony a potenciális előfizetők száma.
„A szolgáltató azt mondja, hogy nem kifizetődő újabb átjátszótornyot építeni, mert nincs elég mobilfelhasználó. Az elszigetelt emberek pedig nem vásárolnak telefonkészüléket, mert lakásukban, udvarukon nincs térerő. Ez egy ördögi kör, amelyből csak a törvényes előírások betartásával, azaz a szinte teljes hálózati lefedettség megteremtésével lehetne kilépni” – vélekedett Vass Levente.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat