Újjáépítik a leégett kommandói iskolát – Ötmillió forintos gyorssegély Budapestről

Bíró Blanka 2017. január 11., 18:00

Teljesen újjáépítik a hétfő este leégett kommandói Horn Dávid Általános Iskolát, erre kormánytámogatást igényelnek, ha pedig nem kapnak, önerőből állják a munkálatokat – nyilatkozta lapunknak Tamás Sándor. Közben ötmillió forint gyorssegéllyel és könyvadománnyal segít a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság. 

A Kovászna megyei önkormányzat elnöke rámutatott: első lépésben kormányhatározat-tervezetet készítenek a prefektúrával, és gyorssegélyt kérnek a legsürgetőbb károk helyreállításához, hosszú távon viszont mindenképp az egész épület újraépítése a cél. „Van rá pénz, akarat és jogi lehetőség is” – szögezte le Tamás Sándor. A megyei tanács január 26-án ülésezik, akkor elfogadják a készenléti felügyelőség jelentése alapján összeállított előzetes dokumentációt.

Sajnos nemcsak az iskolaépület 25 százaléka vált a lángok martalékává, hanem leégett a két informatikai laboratórium, a raktár, ahol a sportfelszereléseket tárolták, a kilencezer kötetes könyvtár és az irattár is. A Kovászna megyei tanfelügyelőség számítástechnikai, kommunikációs berendezésekkel és oktatási segédanyagokkal pótolja a veszteséget, de civilek, intézmények is a tanintézet segítségére sietnek.

Bancea Gábor sepsiszentgyörgyi református lelkész, a kommandói iskola volt diákja pénzgyűjtést kezdeményezett az iskola újjáépítésére, egyelőre csak személyesen a Gyöngyvirág utcai gyülekezetben lehet átadni a pénzadományokat, de hamarosan bankszámlát is nyitnak. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház könyveket gyűjt, hogy a kommandói tanintézet leégett könyvtárát részben pótolják. A január 14-ei Jurnal de România. Sfântu Gheorghe című előadásukra ingyenes a belépés azok számára, akik könyvet adományoznak.

Mostanra egyébként az is biztossá vált, hogy a hétfő esti tűzvészt a rosszul szigetelő kéményből kipattant szikra okozta. Jelenleg nincs oktatás, takarítanak, javítanak, de hétfőtől a megmaradt épületrészben már újra tanulhatnak a diákok.

Ötmillió forintos gyorssegély Budapestről

Ötmillió forint gyorssegéllyel és könyvadománnyal segíti a nemzetpolitikai államtitkárság a Kommandó településen található Horn Dávid Általános Iskolát, amely hétfőn égett le – közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a hétfői tűzeset utáni helyzetről és a segítségnyújtás lehetőségeiről Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár telefonon egyeztetett Opra Béni Béla iskolaigazgatóval.
Közlésük szerint a tűzvész martalékául esett, kilencezer kötetet számláló iskolakönyvtár gyűjteményének pótlását a nemzetpolitikai államtitkárság a Mikes Kelemen-programból pótolni tudja.

Az épületekben esett károk mértékének megállapítását követően a nemzetpolitikai államtitkárság kész a helyreállítási és felújítási munkálatokhoz további támogatást biztosítani – jelezték. Az 1070 méteres magasságban, Kézdivásárhelytől 32 kilométerre fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat