Tűzesethez, árvizekhez, közúti balesetekhez is riasztják a népszerű önkéntes tűzoltókat

Tűzesethez, árvizekhez, közúti balesetekhez is riasztják a népszerű önkéntes tűzoltókat

Télen kéménytüzekhez szokták riadóztatni a tűzoltókat

Fotó: Facebook/Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesü

Erdély-szerte népszerűek az önkéntes tűzoltók, egyre több magyar egyesület alakul. Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetségnek 36 tagszervezete van; munkájuk eredményességét bizonyítja, hogy a kisebb településeken ma már őket értesítik elsőként tűzesetekről vagy súlyosabb balesetekről, és sikeresen együtt dolgoznak a katasztrófavédelem egységeivel is. Szali Mózes, az erdélyi szövetség elnöke ismertette a Krónikának az önkéntes tűzoltók munkáját.

Makkay József

2024. április 02., 09:592024. április 02., 09:59

2024. április 02., 12:132024. április 02., 12:13

A 2023-as esztendőben minden hétre jutott legalább egy bevetése a székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Az 56 akció közé tartoznak a székelyudvarhelyi Tamás Áron Gimnázium bentlakásának épületénél történt falomlást követő mentési munkálatok is. A Szali Mózes által vezetett 38 tagú önkéntes tűzoltócsapat az 1989-es rendszerváltás után elsőként alakult meg Erdélyben. Később az udvarhelyszéki városka tűzoltóegyesülete köré szerveződött az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetség, amelynek

jelenleg 36 tagegyesülete van elsősorban Székelyföldről, de Erdély más térségeiből is csatlakoztak a közös csapathoz.

Kolozs megyéből például a kövendi (aranyosszéki) önkéntes tűzoltóegyesület a tagjuk. Közel két évtizedes sikeres tevékenységük eredményeként a székelykeresztúri csapat – illetve az utánuk megalakuló többi erdélyi magyar tűzoltóegyesület – napjainkban sok településen fontos feladatot lát el a helyi katasztrófavédelem különböző területein.

Galéria

Önkéntes tűzoltók felszerelése. A régebbi gyártmányú rohamkocsikra is példásan vigyáznak

Fotó: Facebook/Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesü

Együtt dolgoznak a hivatásos tűzoltókkal

Szali Mózes az indulás körülményeiről a Krónikának nyilatkozva felidézte, hogy egy igen tragikus esemény jelentette a szikrát a megalakulásukhoz: a 2005-ben bekövetkezett Nyikó-menti árvíz 13 halálos áldozatot okozott, ami megrendítette a környék településeit, ugyanakkor a mentésben és a romeltakarításban résztvevő emberek egy csoportjában megfogalmazódott az önkéntes tűzoltóegyesület létrehozásának gondolata.

„2005-ben kilencen alakítottuk meg a szervezetet, az első lépéseket viszont nagyon nehezen tettük meg, mert nem találtunk egyetlen hasonló erdélyi egyesületet sem, Romániában ennek akkor még nem volt előzménye. Magyarországi kapcsolatok révén tudtunk tovább lépéni és fejlődni” – emlékezik az 19 évvel ezelőtti indulásra az egyesület elnöke, aki főállásban is életmentéssel foglalkozik egy mentős rohamkocsi sofőrjeként.

Galéria

Szali Mózes egy bevetésen. A csapatnak szinte a fele éjjel-nappal segít a bajbajutottakon

Fotó: Facebook/Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesü

Magyarországon budapesti, karcagi, szolnoki és kaposvári egyesületekkel sikerült felvenni a kapcsolatot, a máig tartó, legélénkebb együttműködés a kaposváriakkal alakult ki. Gyakorlatilag

a magyarországi önkéntes tűzoltóktól tanulták meg a szakmát: tűzoltást, a füsttel teli épületben való keresést, magasból és mélyből történő mentést, a közúti balesetek során alkalmazott műszaki mentést és elsősegélynyújtást.

Magyarországi bajtársaik szakemberek bevonásával előadásokkal és helyszíni képzésekkel segítették a székelyföldi társaikat, az egyesület rövid idő alatt Székelykeresztúr első számú csapata lett.

Szili Mózes portálunknak arról is beszélt, hogy a tízezres lakosságú Hargita megyei városkában jó ideje elsőként őket riasztják az emberek tűzesethez és közúti balesetekhez. Ilyenkor az önkéntesek az önkormányzat felügyelete alatt működő helyi tűzoltócsapatnak, vagy közúti baleseteknél a rendőrségnek, illetve sérültek esetében a mentősöknek is szólnak. Munkájukat mindenki elfogadja és támogatja.

„A belső rend szerint a helyszínre érkező önkormányzati tűzoltóegység veszi át az irányítást, és amennyiben a katasztrófavédelem egységeire is szükség van, kiérkezésük után az övék a parancsnokság. Az olajozott együttműködés alapját mindenki tiszteletben tartja” – magyarázza az egyesület vezetője.

Galéria

A tagság évente többször vesz részt képzéseken

Fotó: Facebook/Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesü

Szűkszavú törvényi szabályozás

Romániában sok babér nem terem az önkéntes tűzoltók számára. Egy 2019-es kormányrendelet egyik szakaszának egyetlen mondata rendelkezik az önkéntes tűzoltókról. Ahol a helyi önkormányzat felügyeletével és finanszírozásával tűzoltó egység működik, ott együttműködési szerződés köthető az önkéntesekkel, akik segít(het)ik a hivatásosok munkáját. Ezt kihasználva, a Villám egyesület megalakulása után egyezségre jutott a székelykeresztúri önkormányzattal, amely évi rendszerességgel megújítja az önkéntesekkel kötött szerződését, és anyagilag is támogatja a lelkes férfiakból álló csapatot.

A Villám egyesület első tűzoltókocsiját – egy 1967-es gyártmányú Opelt – kaposvári bajtársaik közvetítésével kapták ajándékba a Somogy vármegyei Gölle községtől. Cserébe a székelyföldi önkéntesek egy székely kaput állítottak a magyarországi faluban. A kocsit később eladták egy gyűjtőnek, és

az időközben gyűjtött pénzzel sikerült kikerekíteni az összeget újabb, korszerű járműre, amit az évek során minden szükséges eszközzel felszereltek.

Hollandiából feszítő-vágó berendezést tudtak beszerezni, ami a súlyosabb közúti balesetek mentési munkálatainak alapeszköze.

Galéria

Felborult jármű. Az önkéntesek segítenek a kocsi elszállításában is

Fotó: Facebook/Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesü

Oktatófilmet készítettek az iskolák számára

Az újabb önkéntes tűzoltó egyesületek megalakulását követően sikerült meggyőzniük a Hargita Megyei Tanács elnökét, hogy szükség lenne megyei önkormányzati pályázati lehetőségre. Az országban elsőként így született meg az önkéntes tűzoltóknak szóló finanszírozás, a pályázati lehetőséget immár 11 esztendeje minden évben meghirdeti a Hargita megyei önkormányzat. Szali Mózes szerint elsősorban oktatásra, védőfelszerelésre és rendezvényekre lehet pályázni, de a finanszírozás újabban kibővült műszaki felszerelések vásárlásának a lehetőségével is.

A 2013-ban megalakult Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetség 11 év alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert nem csak a székelyföldi megyékben, hanem Erdély már régióiban is. Az „ősegyesületek” által kitaposott út tanulságait másoknak is átadják, ilyenformán nő az érdeklődés a kezdeményezés iránt.

A Villám egyesület

2009-ben izgalmas oktatófilmet készített egy diszkóbaleset szimulációjáról, amikor drog, illetve alkohol befolyása alatt álló fiatalok halálos áldozatokkal is járó, súlyos balesetbe keverednek.

A film végigvezeti a nézőt a mentés folyamatán. Az alkotás egyben felkiáltójel is a napjainkban egyre gyakoribb jelenség következményeiről. „A filmet iskolákban szoktuk bemutatni, és a látottak kapcsán a fiatalokkal megbeszéljük a történetet. Ennek is köszönhető, hogy több tizenéves fiatal köteleződött el az önkéntes tűzoltás mellett. A 14 és 18 év közötti fiatalok beiratkozásához szülői beleegyezés is szükséges. Azt látom, hogy van érdeklődés a világ legszebb szakmája, a tűzoltóság iránt” – magyarázza az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöki tisztségét is ellátó Szali Mózes.

Munkájukkal kapcsolatban a civil szervezet vezetője portálunknak elmondta, hogy az egyesület 38 tagja közül mindig akad 6-8, vagy éppen 18 bevetésre alkalmas egyén – hétvégeken sokkal többen is –, akik hét perc alatt kell eljussanak az egyesületi rohamkocsiig. Aki hosszabb idő alatt érne el, az a baleset, a bevetés helyszínére megy. A kiváló csapatmunkával magyarázható, hogy nem csak Székelykeresztúron, hanem sok más településen is egyre nagyobb a lakosság bizalma az önkéntes tűzoltók munkája iránt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 02., kedd

Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok több erdélyi megyében

Erős szélre figyelmeztető narancssárga riasztás van érvényben kedd reggeltől Bukarestben és 19 megyében.

Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok több erdélyi megyében
2024. április 01., hétfő

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, az elmúlt két hétben is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezdett el virágozni.

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák
2024. március 31., vasárnap

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete

PÁSZTORLEVELEK – „Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe állandó, a jelenben megvalósuló titok és ajándék” – fogalmaz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenetében.

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete
2024. március 31., vasárnap

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója

Hirtelen meghibásodás miatt néhány napig szüneteltetni kénytelen a város önkormányzata a Déva várához vezető új, több millió eurós drótkötélpályás felvonó működtetését.

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója
2024. március 31., vasárnap

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”

A kolozsvári Avram Iancu repülőtérre Olaszországból érkeztek az első utasok, miután a határellenőrzés megszűnt a légi közlekedésben a schengeni térségből érkezők számára.

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”
2024. március 30., szombat

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre

Katonai célokat is szolgál a tavaly nyáron megnyitott Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér.

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre
2024. március 29., péntek

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz

Felavatták pénteken a dévai várhoz vezető új drótkötélpályás felvonót.

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz
2024. március 29., péntek

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát

Egy törökországi és romániai cégekből álló társulás nyerte az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszának elterelésére kiírt versenytárgyalást.

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát
2024. március 29., péntek

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen
2024. március 29., péntek

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett

Heves szélre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 megyére.

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett