Turisztikai útvonal dicsőíti Erdélyben a magyar király által a Barcaságba telepített, majd elűzött lovagrendet

Páva Adorján 2023. augusztus 31., 19:26 utolsó módosítás: 2023. augusztus 31., 20:41

Új kulturális-turisztikai útvonalat avatnak fel hétvégén a Brassó megyei Barcaföldvár várában, ahol nyílt napokat tartanak, illetve megszervezik A teuton lovagok visszatérnek Marienburg várába nevű fesztivál tizenegyedik kiadását. A Német (Teuton) Lovagrend által a Barcaságban épített egykori várak és egyéb kötődések mentén létrehozott turistacsalogató útvonalat a tervek szerint „összekapcsolják” a híres-hírhedt középkori lovagok más európai emlékhelyeivel is. Bár a román történetírás egyes képviselői szerint a II. András magyar király által befogadott lovagok többek között „őslakos román ortodoxokat” is megpróbáltak a katolikus hitre téríteni, 800 év elteltével már nem haragszanak rájuk.

Turisztikai útvonal dicsőíti Erdélyben a magyar király által a Barcaságba telepített, majd elűzött lovagrendet
galéria
Élő múlt. A barcaföldváriak hosszú évek óta fesztivállal adóznak településalapítójuknak, a Német Lovagrendnek Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Számos látványossággal várják az érdeklődőket hétvégén a Brassó megyei Barcaföldvár felújított várában tartandó nyílt napok, melyekkel párhuzamosan rendezik meg A teuton lovagok visszatérnek Marienburg várába nevű fesztivál idei kiadását. A szeptember 2–3. között tartandó rendezvénysorozat egyik „fénypontja” egy új kulturális–turisztikai útvonal ünnepélyes megnyitása, mely a Német (Teuton) Lovagrend által a Barcaságban épített egykori várak és egyéb emlékhelyek helyszíneit hivatott összekötni.

A bukaresti szakminisztérium által is „láttamozott”, 350 kilométer hosszú, kilenc barcasági települést érintő turistacsalogató útvonalat feltennék a nemzetközi térképre is az Európai Unió illetékes szerveinek együttműködésével, hogy „élő”, bejárható kapcsolat létesüljön a híres-hírhedt középkori lovagok erdélyi és más európai emlékhelyei között.

A barcasági útvonal Brassó, Törcsvár, Feketehalom, Barcaföldvár, Halmágy, Szászhermány, Prázsmár, Barcarozsnyó és Keresztvár településére „viszi” az érdeklődőt.

A teljesen felújított földvári várat 2018-ban adták át Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Az Erdély délkeleti részén található Barcaság új idegenforgalmi megvalósításának ötlete Földvár polgármesterétől ered. Sorin Taus a Brassói Néprajzi Múzeum munkatársaival dolgozta ki a tervet, amelyet a bukaresti turisztikai minisztérium is felkarolt. Roxana Niculescu, a szaktárca képviselője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a projekt legfőbb célja a lovagrend által épített várak népszerűsítése, de hírvivője a térség „csatolt” látványosságainak, a helyi gasztronómiának, kézművességnek, illetve a modern kalandvágyat kielégítő szolgáltatásoknak (például vadvízi evezés, kajakozás) vagy a gyógyturizmusnak is.

„Nem utolsó sorban fellendítheti a kiruccanós (city break) turizmust is, hiszen a brassói reptér megnyitásával remélhetőleg még több külföldi vendég érkezik hozzánk” – jelentette ki a szakember. Aki szerint a minisztérium már összeállított egy hétnapos turisztikai csomagot, mely meglátogatható célpontokat ajánl, nem feledkezve meg a helyi ízeket kínáló vendéglátóipari egységekről sem.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Sorin Taus, a korábbi népszámlálási adatok szerint mintegy 6000 fő, 6,5 százalékban magyarok által lakott Barcaföldvár polgármestere büszke arra, hogy községében avatják fel az útvonalat.

Nagyon sok erődítményünk, nagyon nagy »történelmünk« van Brassó megyében, ezt népszerűsíteni kell”

– hangsúlyozta az elöljáró. Aki tárt karokkal várja a látogatókat a hétvégén harmadszor megrendezendő nyílt napokra is, melyek a Német Lovagrend, illetve a település német nevéről (Marienburg) elkeresztelt vár csábító jelképeivel létrehozott fesztivállal párhuzamosan zajlanak. A 11. kiadásához érkezett rendezvénysorozaton nem marad el a beöltözött lovagok felvonulása, és egy katonai táborhelyet is felépítenek. Lesznek kézműves-műhelyfoglalkozások, régizene-, orgona-, komoly- és könnyűzenei koncertek is, társhelyszín a helyi evangélikus templom. Közben az érdeklődők ingyenesen bejárhatják a felújított, öt éve megnyitott várat, három tornyát, és megtekinthetik a kiállításokat is.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

A Marienburg nevet viselő várat 2012 és 2017 között újították fel, azelőtt elhagyatott, romos állapotban volt. De ennek már alig van köze ahhoz az erődítményhez, amelyet a Német Lovagrend egykori képviselői építettek, hiszen 13. századi létesítése óta többször lerombolták és újjáépítették.

Az viszont tény, hogy születése a Német, más néven Teuton Lovagrendnek köszönhető. Azé az egyházi-katonai szervezeté, mely a 12. században Palesztinában alakult, ahol keresztény betegápolókból a keresztes háború harcosaivá váltak.

A sikertelen szentföldi hadjáratokat követő kivonulásuk után II. András magyar király felajánlotta nekik, hogy letelepedhetnek Magyarországon, Dél-Erdélyben, a Barcaságban (régebben Borzaföld vagy Barcaföld), ahol 1211 és 1225 között tartózkodtak.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

A szűkös forrásanyag miatt a Német Lovagrend magyarországi behívásának okait keresve csak feltételezésekbe bocsátkozhatunk Pósán László magyarországi történész, egyetemi tanár szerint, aki több kutatást, könyvet is szentelt a lovagrendnek. A Német Lovagrend államalakítási kísérletei Kelet-Európában című írásában – melyben részletekbe menően foglalkozik erdélyi jelenlétükkel – azt olvashatjuk: az 1211. évi adományozó oklevélből annyit tudhatunk meg, hogy „a kunokkal határos puszta és lakatlan földet” II. András azzal adományozta a lovagoknak, hogy azt benépesítsék, illetve az ország határait a kunok ellen védelmezzék és kiterjesszék. Ez utóbbin a kunok megtérítésében való közreműködést kell értenünk. A szakirodalom többsége is a határvédelem kérdésének rendezési igényét tekinti a behívás egyik fontos mozgatórugójának.

A vár 1989-ben Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

A Német Lovagrendnek adományozott Barcaföld határai – csekély eltéréssel – megegyeztek a későbbi Szászföldhöz tartozó Brassóvidék 1876-ig fennálló határaival. Az oklevél szerint a terület puszta és lakatlan volt, ám a szakirodalom általában úgy foglal állást, hogy a „deserta et inhabitata” szavak nem jelentik a terület teljes néptelenségét. Maksay Ferenc szerint például ez legfeljebb úgy értelmezhető, hogy a Barcaságnak az ország központi területeinél jóval ritkább volt a lakossága. Györffy György a magyarba és a németbe is átkerült török eredetű helynevek alapján kisszámú, Havasalföldről beszivárgott török népelemet feltételez – olvasható Pósán László könyvében.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

A Brassó városnevét etimologizáló Alfredy Prox szláv szórványokban találja meg a környék lakóit, s egyúttal

cáfolja azokat az állításokat, miszerint a Barcaságot a jelzett időben románok lakták volna, s a német telepesek az „autochton” lakosokat szorították volna ki. Mindez azért lényeges, mert a román történetírás egyes képviselői szerint a lovagrendnek feladata volt az „őslakos ortodoxok”, sőt egyesek szerint az őslakos román ortodoxok megtérítése is katolikus vallásra.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Bármi legyen is az igazság, az ősi föld jelenlegi többségi lakosai fittyet hánynak a régmúltra, és nem haragszanak az egykoron rettegett lovagokra, akiknek emléke ma alaposan kiaknázható turisztikai potenciállal bír, és ezt okosan felismerték a helyiek. Nem véletlenül, hiszen az akkori „végeken” található térségbe valóban a lovagrend világlátott képviselői hozták el a „civilizációt”: építkeztek, telepeseket hoztak, településeket alapítottak.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Egy nagy baj volt velük: túlontúl mohók voltak. A területükről kitörő, tovább hódítgató, nemcsak a kunokat, de például még a székelyeket is zaklató lovagok külön államot akartak teremteni, s tulajdonképpen felségárulást követtek el akkor, amikor a magyar királyság részét képező Barcaságot felajánlották a pápának hűbérként. Pósán László azt írja, ezáltal a pápa nemcsak a lovagok által a kunoktól elfoglalt, újonnan kereszténnyé lett terület felett rendelkezhetett volna, hanem a magyar királysághoz tartozó Barcaföld felett is, amit II. András joggal tekintett sérelmesnek. Ugyanakkor nem engedhette meg, hogy az ország határánál egy gyorsan növekvő, erős katonai potenciállal rendelkező territoriális hatalom alakuljon ki.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Az 1225. szeptember 1-én kelt pápai oklevélből az derül ki, hogy a lovagok nem elégedtek meg a nekik adományozott földdel és fegyveres erővel királyi területeket is megszálltak, a király alattvalóit adókkal sújtották, állandóan erőszakoskodtak és nem tettek eleget a király által megszabott feltételeknek, melyek a pénzügyekre s egyéb törvényekre vonatkoztak.

A magyar király ezért elűzte őket.

Ezek után Konrád lengyel fejedelemtől kaptak új letelepedési lehetőséget, és a rend elindult a felemelkedés útján. A balti pogány poroszok területeit fél évszázad alatt meghódítva, Marienburg székhellyel megalakították a Német Lovagrend független országát. A 13. századra már szinte az egész Baltikum a kezükre jutott. A lovagok azonban még több területet akartak, és folyamatosan támadták – a római katolikus – Lengyelországot, illetve Litvániát. Az 1410-es grünwaldi csata során azonban megsemmisítő vereséget szenvedtek, amely végleg eldöntötte a lovagok és a térség sorsát. Hatalmuk a következő időszakban fokozatosan összeomlott és meg kellett hódolniuk a lengyel királynak, majd az idők folyamán minden tekintélyüket elvesztették, fel is oszlatták őket, később pedig humanitárius célokat szolgálva alakultak újra.

Fotó: Facebook/Cetatea Feldioara - Marienburg

Visszatérve Földvárra: a település – ahol legfontosabb erődítményüket építették – a lovagok kivonulása után is folytatta fejlődését: 1377-ig a Barcaság központjának számított, de azután is sokáig Brassó méltó vetélytársa volt, miközben számos fontos ütközet zajlott várának bevételéért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport