Trócsányi a budapesti könyvbemutatón: Erdély jogtörténete a magyar identitás része

MTI , Krónika 2018. március 12., 14:22 utolsó módosítás: 2018. március 12., 14:52

Erdély jogtörténete a magyar identitás része – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a témát feldolgozó kötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Veress Emőd és Trócsányi László a budapesti könyvbemutatón Fotó: MTI

A miniszter az MTI szerint kiemelte: az alkotmányos identitáshoz hozzátartozik a múlt értékeinek megbecsülése, és ha szükséges, újrafelfedezése. 

Az Igazságügyi Minisztérium már évek óta szorosan együttműködik a jogi karokkal, köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogi karával is. Ennek eredménye ez a fontos, értékes és hiánypótló kiadvány, amely kitér az erdélyi jogi oktatás történetére is

– ismertette az Erdély jogtörténete című kötetet. Trócsányi László úgy fogalmazott: „Ebben az identitásunk van benne.” 

Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi tanár, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes jelentős szakmai teljesítmények minősítette a kötetet. Mezey Barna egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogtörténeti tanszékének vezetője, a kötet egyik szerzője azt emelte ki, hogy

ebben a témában ilyen átfogó munka még nem született.

Veress Emőd egyetemi tanár, a kötet szerkesztője és társszerzője, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetének igazgatója az elvégzett munkáról szólva azt mondta: immár van egy nagy összefoglaló kép, amelyből az is látszik, mi hiányzik. A munkát folytatni kell.

Fotó: MTI

Az Erdély jogtörténete című, az Igazságügyi Minisztérium támogatásával a kolozsvári Forum Iuris kiadásában megjelent több mint félezer oldalas kötet 17 szerző és 9 lektor munkája.

Az ókortól napjainkig dolgozza fel a terület jogtörténetét.

Önálló fejezetek foglalkoznak többi között Dacia római provinciával, a népvándorlás és az államalapítás előtti időszakkal, a középkori Magyar Királysággal, a török hódítás után önállósuló fejedelemséggel, az 1690-től a Habsburg Birodalom, majd a 1867-től az Osztrák–Magyar Monarchia részeként továbbélő Erdéllyel, továbbá az 1918-tól Románia részévé vált területtel, egészen az 1990-es rendszerváltás utáni időszakig.

Az Erdély jogtörténete című kötetet Kolozsváron is bemutatják a Bocskai-ház Óváry-termében március 16-án 17 órától. A rendezvényt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nyitja meg, a kötetet Dr. Egyed Ákos, az MTA külső tagja és Dr. Fábián Gyula egyetemi docens ismerteti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat