Továbbra is az önrendelkezés híve a POL – Nem törődik a román részről érkező támadásokkal a vegyes párt vezetője

Szucher Ervin 2019. augusztus 03., 08:23

Bár román részről egyre több támadás éri a székelyföldi autonómiamozgalom támogatása miatt, továbbra is pártolja az önrendelkezési formákat a Marosvásárhelyen bejegyzett POL. A vegyes párt nem tartja természetesnek, hogy mindenben Bukaresttől függjünk, és onnan várjuk a megoldást.

Dan Mașca nem tart népszerűség-csökkenéstől a románság körében kisebbségbarát ideológiája miatt Fotó: Revistasinteza.ro

Kitart a székelyföldi autonómiamozgalom támogatása mellett a Szabad Emberek Pártja (POL). A Marosvásárhelyen bejegyzett politikai alakulat alapítója és egyben elnöke, Dan Maşca a Krónikának elmondta, a román részről fokozódó támadások ellenére nem adja fel önrendelkezési elképzeléseit. Legutóbb éppen a POL segítségével parlamenti képviselői mandátumot nyert Lavinia Cosma ment neki volt kollégáinak. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) pártban politizáló egykori vásárhelyi újságíró azt állította, hogy a POL teret veszített, miután tavaly kiállt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiakövetelése mellett.

Maşca szerint sajnálatos, hogy valaki, aki a Szabad Emberek Pártja tagjaként – és ily módon a székelyföldi magyarok szavazatainak is köszönhetően – került a politikába, csak ennyit fogott fel a POL filozófiájából. Az elnök hangsúlyozni kívánta, hogy ő nem csak a székelység óhajait karolja fel; véleménye szerint

az ország valamennyi történelmi régiójának autonómiára lenne szüksége.

„Nem hinném, hogy elárultuk volna a románságot. Mi mindenféle önrendelkezési mozgalmat támogatunk, ha van rá igény, akár a craiovait is. Nem természetes, hogy mindenben Bukaresttől függjünk, és onnan várjuk a megoldást. Sem az egészségügyi, sem a művelődési, sem a sport kérdéseiben nem a bukaresti politikusoknak kellene eldönteniük, mi jó, és mi nem jó nekünk itt, vidéken. Pénzügyi kérdésekben még kevésbé illetékesek” – fejtette ki Maşca. Ugyanakkor hozzáfűzte,

az önrendelkezés nem csak döntésszabadsággal, hanem felelősséggel is jár, ennek pedig az az előnye, hogy véget lehetne vetni azoknak a központi hatalommal folytatott parttalan vitáknak.

Kérdésünkre, hogy kisebbségbarát ideológiája miatt nem tart-e népszerűség-csökkenéstől a románság körében, Dan Maşca nemmel válaszolt. Mint mondta, sem ő, sem társai nem megélhetési politikusok, szinte valamennyien magánvállalkozásukból tartják fenn magukat és – közvetett módon – vetélytársaikat, a mindössze Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson aktiváló kis pártjuk pedig nem függ a bukaresti finanszírozástól. „Tisztában vagyunk azzal, hogy életfilozófiánkkal egyelőre kisebbségben vagyunk. Mi legfőképpen a fiatal nemzedékre számítunk. Az ifjak azok, akik jobban megértik, hogy Székelyföld és Erdély értékét a sokszínűsége adja” – szögezte le. A vegyes párt elnöke arra is választ adott, hogy a jövő évi helyhatósági választásokon lesz-e jelöltjük más székelyföldi és erdélyi településen is. Mint mondta, ha szükség lesz a POL-ra, szívesen segítenek azoknak, akik elfogadják a sokszínűség elvét, akárcsak 2016-ban Gyergyószentmiklóson. „Mi nem akarunk a nagy pártokkal versenyezni, ezért nem is nyomulunk úgy, ajtóról ajtóra, mint a Jehova-tanúi” – fogalmazott Dan Maşca.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat