Történelmi csúcson a romániai fakitermelés és feldolgozás, miközben egyre erősebb a famaffia is

Bíró Blanka 2019. december 07., 10:26

Folyamatosan nő az erdőkitermeléssel és fafeldolgozással foglalkozó vállalkozások száma, hiszen ez a fajta gazdasági tevékenység viszonylag egyszerű, ráadásul nincs megfelelőképpen szabályozva egy olyan országban, amelyet gyakorlatilag nem érdekel a környezetvédelem, a nyersanyagforrások fenntarthatósága. Emiatt óriási méreteket ölt a törvényes, de az illegális fakitermelés is.

Bottal üthetik a nyomát. Romániában évente 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, ám állítólag csak 18,5 millió köbméter után adóznak Fotó: Pinti Attila

Csúcsot dönt idén a romániai erdőkitermelés és fafeldolgozás – derül ki a Frames tanácsadó cég elemzéséből. Eszerint az ágazatban tevékenykedő több mint hatezer cég forgalma az év végéig meghaladja a 2,5 milliárd eurót, ami százmillió euróval több, mint az elmúlt évben. Közben a Greenpeace Románia környezetvédő szervezet nemrég úgy becsülte meg, hogy

az országban óránként három hektár erdő tűnik el.

Elemzők szerint hiányos a törvényi háttér, ez pedig az elmúlt években egyaránt fellendítette a legális, illetve a törvénytelen erdőkitermelést.

Egyre többet minél gyorsabban

Ez a fajta gazdasági tevékenység viszonylag egyszerű, miközben nincs megfelelően szabályozva, így

az ágazat egyre több befektetőt vonz, akik arra összpontosítanak, hogy minél gyorsabb ütemben minél több fát vágjanak ki és maximálják a nyereséget.

Így történt meg, hogy a fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkozó cégek száma jelentősen megugrott: míg 2010-ben 3937 cég működött ezen a területen, a számuk 2018-ban már elérte a 6189-et – mutat rá a Frames elemzése, amely az ágazatban használt tevékenységi kódok (220-as és 1610-es kód) alapján listázta a vállalkozásokat. Ezeknek a cégeknek az összforgalma tavaly elérte a 11,43 milliárd lejt (2,4 milliárd euró). Azaz egy év alatt 800 millió lejes növekedést jegyeztek, 2010-hez viszonyítva pedig a forgalom megkétszereződött, hiszen akkor 5,48 milliárd lejt tett ki.

Az ágazat nyeresége hasonló ütemben növekedett: a 2010-es 480,1 millió lejről tavaly 678,1 millió lejre emelkedett.

„Az idei évben további növekedés várható, elsősorban Bukovina, Máramaros és Moldva térségében. A vállalkozások jelentős befektetéseket eszközöltek felszerelés és munkaerő tekintetében is, a becslések pedig új forgalomrekordot jeleznek: év végéig elérheti a 2,5 milliárd eurót” – mutatnak rá a Frames elemzői.

Kiszipolyozzák az ország erőforrásait

Adataik szerint tavaly a fakitermelésben 3305 cég tevékenykedett 15 480 alkalmazottal; 333,68 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak le, és 320,8 millió lejes nyereséget termeltek. A másik területen, a fafeldolgozásban 2884 cég 23 590 alkalmazottat foglalkoztatott; 7,74 milliárd lejes forgalom mellett jelentős, 357,2 millió lejes profitot valósítottak meg.

A harmincévnyi kapitalizmus során kiszipolyozták az ország erőforrásait. A hatóságok elenyésző kitermelési illeték fejében eladták a kőolajat, a földgázt, az ásványvizeket, az aranyat, az erdőket. Az erdőkitermelés sikeres vállalkozás egy olyan országban, melyet kevéssé érdekel a környezetvédelem, a nyersanyagok fenntarthatósága, a tiszta levegő, a jövő”

– szögezte le Adrian Negrescu, a Frames vezetője. Az elemzésben arra is kitérnek, hogy a Holzindustrie Schweighofer osztrák vállalat – melyet a napokban átneveztek HS Timber Productions Kft.-nek – az egyik legnagyobb játékos ezen a piacon gazdasági mutatói alapján. A cég az elmúlt évet 1,78 milliárd lejes forgalommal és 34,5 millió lejes nyereséggel zárta. Szakértők rámutatnak, hogy a vállalat tavalyi nyeresége sokkal szerényebb a 2010–2016-os időszakhoz képest, amikor évi 200 millió lejes profitot valósítottak meg. A rekord 2013-ban volt, amikor 431,4 millió lejes nyereséggel zártak. A visszaesés ellenére az osztrák vállalat még mindig a legnagyobb és legerősebb játékos a piacon. Tavaly 1779 alkalmazottat foglalkoztatott, kétszer annyit, mint 2008-ban. A listán következő „nagyok” a Kostamonu Románia Rt. Maros megyéből, illetve a Karelia Upofloor Rt. Máramarosból. Megyékre lebontva a legtöbb cég Suceava megyében működik, ahol 758 vállalkozás van bejegyezve ezzel a tevékenységi körrel, ezt követi Hargita megye (451), Argeş (382), Máramaros (334), Vrancea (332), Neamţ (316), Beszterce-Naszód (275), Bákó (236) és Bihar (235).

Az ágazat átvilágítása rámutat, hogy a piacot a nagy játékosok uralják, melyek a forgalom mintegy 80 százalékát valósítják meg; az üzlet évről évre növekszik, és a külföldi befektetők kerülnek előtérbe – összegeznek a tanácsadó cég elemzői.

Dübörög a törvénytelen kitermelés

Miközben a törvényes kitermelés szárnyal, a fa feketepiaca is látványosan növekszik: az illegálisan kitermelt fa mennyisége meghaladja az állam által ellenőrzötten kivágottat.

Az Országos Erdőleltár adatai szerint Romániában évente 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, ám ebből csak 18,5 millió köbméter után fizetnek illetéket – a fennmaradó 20 millió köbméternyi nyersanyagot minden hivatalos forma nélkül termelik ki, elsősorban a magántulajdonban levő erdőkből.

„A különbözet az engedély nélküli kivágásokból adódik. Ez a legnagyobb mértékben a magántulajdonban levő erdőkben zajlik, majd az önkormányzati erdőkben, és a harmadik helyen áll ebből a szempontból az állami erdészet, a Romsilva által gondozott erdőterület” – ismerte el a napokban Costel Alexe környezetvédelmi miniszter.

A Frames szerint a helyzet évről évre súlyosbodik; az ágazatban tevékenykedő nagyszámú mikrovállalkozás rákényszerül arra, hogy a törvényesség határán mozogjon, mert nincs elegendő tőkéje, hogy a nagyok mellett életben tartsa a vállalkozást. Elemzők szerint elsősorban az állam felelős azért, hogy terjed a törvénytelen fakitermelés, ezért az új kormánynak konkrét intézkedéseket kellene bevezetnie az erdők védelmében, és hogy visszaszorítsa az illegális kitermelést. Szerintük a faexport néhány éves korlátozása jótékony hatással lenne a környezetre, ám katasztrofális következményekkel járna az ágazatra nézve. Meg kell találni az egyensúlyt: talán a kitermelésre kivetett illeték nyugati szintre emelése jelentheti az egyik megoldást – javasolják a tanácsadó cég munkatársai.

Az Országos Erdőleltár adatai szerint Romániában évente húszmillió köbméternyi fát minden hivatalos forma nélkül termelnek ki Fotó: Barabás Ákos

Erős maffia és gyenge hatóságok

Rendszerszintű problémákkal szembesülünk, és a helyzet egyre romlik – szögezte le megkeresésünkre Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke. Rámutatott, a famaffia erős, a hatóságok pedig tehetetlenek. Felidézte:

erdészeket öltek meg, amikor azok próbálták védeni az erdőt; hónapok teltek el, míg megszületett a döntés, hogy felfegyverzik az erdészeket.

A vonatkozó törvényekben rengeteg a hiányosság – aki akarja, gyorsan megtalálja a gyenge pontokat, a kiskapukat, az állami hatóságok reakcióideje pedig túl lassú. Kovács Csongor példaként említette, hogy a préselt PAL-lemezeket faőrleményből készítik, viszont a darálógépeket nem kell engedélyeztetni. „Megvásárolja a vállalkozó a darálógépet, kiviszi a helyszínre, bezúzza a fát, és ha őrleményként szállítja, szabadon mozgathatja, nem kell bejelenteni. Így könnyen kijátszható a rendszer” – mondta a környezetvédő. Rámutatott, az erdőkitermelést, a faszállítmányokat nyomon követő SUMAL-rendszer sem működik hatékonyan, a korszerűsítésére nem különítettek el pénzt. „Már az hatalmas tévedés volt, amikor a nagy feldolgozókat beengedték az országba, a civil szervezetek erőteljes tiltakozása ellenére. Nem a feldolgozók vágják ki az erdőt, de olyan felvásárlópiacot teremtenek, amely rendkívüli módon ösztönzi a kitermelést. Amint megjelent a kereslet, megtalálták a módját, hogy azt kielégítsék: hogy minél több fát kivághassanak, és gyorsan megkapják érte a pénzt” – szögezte le Kovács Csongor.

Nincs logikus magyarázat és bizonyíték

Megalapozatlannak tartja az Országos Erdőleltár adatait ugyanakkor Nagy Dániel, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség (ITRSV) aligazgatója. Lapunknak kifejtette, húszmillió köbméter fát nem lehet „nyomtalanul” eltüntetni, ha azt törvénytelenül vágták ki. Az ország erdeiből évente 18 millió köbmétert lehet hivatalosan kitermelni, de ezt sem vágják ki, átlag 12 millió köbmétert valósítanak meg az üzemtervből. „Ha a törvényesen kivágható 18 millió köbmétert sem termelik mind ki, hova tűnik el még további 20 millió köbméter? Ez hatalmas mennyiség, ennek sem a kitermelésére, sem a feldolgozására nincs kapacitás” – részletezte az erdészeti szakértő. Úgy véli, ez az eltorzított adat rontja az erdészek megítélését, hiszen „hogyan vághatnának ki húszmillió köbméter fát anélkül, hogy cselekvőn fellépnek ellene?”

Az erdészeti felügyelőség különben kérte az Országos Erdőleltártól, hogy pontosan mutassák meg azokat a helyszíneket, ahol a méréseik szerint „eltűntek az erdők”, de erre kitérő választ kaptak.

„Tételezzük fel, hogy húszmillió köbmétert eltüzelt a lakosság, valóban törvénytelenül kivágták. Ha rendelkezésünkre bocsátják a méréseket, mi kimegyünk a helyszínre, beazonosítjuk azokat a csutakokat, melyeken nincs bélyeg, értesítjük a bűnüldöző hatóságokat, kiszámoljuk a kárt, és bíróságon indítunk eljárást az elkövetők ellen” – vázolta a folyamatot az aligazgató. A tanulmányt készítőktől azonban azt a választ kapták, hogy a mintavételeik titkosak. Ez elfogadhatatlan, hiszen ha tudomásuk van egy törvénytelenségről, kötelesek értesíteni a hatóságokat – mondta Nagy Dániel. Szerinte a torzulások abból is adódhatnak, hogy a felmérést készítők öt helyett nyolc köbméter évi átlagos fanövekedéssel számoltak, de a számításokat össze kell hangolni a tereppel. Hozzátette, törvénytelen fakivágás mindig van, évente mintegy 180–200 ezer köbméter illegális fakivágásra derül fény, ezt bizonyítani tudják. „Ez a húszmilliónak egy százaléka. Kizárt, hogy ekkora eltérés legyen, hogy egy országban több fát vágnak ki illegálisan, mint törvényesen” – állítja a szakértő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.