Templomépítés adományokból – 250 ezer euróból állítanák vissza a bözödújfalusi istenházát

Krónika 2017. szeptember 27., 14:25 utolsó módosítás: 2017. szeptember 27., 15:34

Bözödújfalu három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát közadakozásból építenék újra, eddig a szükséges összeg alig tíz százaléka gyűlt össze – közölte a helyi önkormányzat.

Fotó: Székelyhargita.hu

A Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata folytatja az adománygyűjtést Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomának az újraépítése érdekében.

Eddig a szükséges összeg alig 10 százalékát sikerült összegyűjteni

– tájékoztatta kedden az Agerpres hírügynökséget Átyin Kata, a Maros megyei Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalának szóvivője. Mint mondta, az építkezési tervek már korábban elkészültek, most már csak az anyagi fedezet hiányzik, ami összesen 250 000 eurót jelent. A Bözödújfaluért Egyesület és a polgármesteri hivatal emlékhelyként, a turisták számára állítaná vissza a templomot.

Az elkészült tervek szerint 32 cölöpöt vernének le, és ezekre építenék fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön.

A tervek szerint az új épület kismértékben fog különbözni az egykori templomtól. A legjelentősebb különbség az lesz, hogy a templomhajót nem födik be. A torony kiállításoknak, a hajó falai által közrezárt tért pedig rendezvényeknek lehet majd a helyszíne. Az építményt a partról hídon tennék megközelíthetővé. Átyin Kata elmondta továbbá, a toronyban egy állandó kiállítást rendeznének be.

„A kezdeményezést sokan támogatták és továbbra is várjuk az adományokat (...) Az első adományozók között Bözödújfalu régi lakosai voltak és leszármazottaik, de több magyarországi önkormányzat is segítséget nyújtott” – mondta a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Csibi Attila Zoltán, Erdő­szentgyörgy polgármestere korábban az MTI-nek elmondta, amikor a templomtorony újjáépítéséről döntöttek, még nem tudták, hogy a Romániai Vizek Országos Adminisztrációja bizonyos karbantartási munkálatok elvégzése miatt leengedi a bözödújfalusi tó vizét. Hozzátette: ezeket a karbantartási munkálatokat már elvégezték, és

egy vagy akár két évig is eltarthat, míg a tó újból megtelik.

Hozzátette: nagyban megkönnyítené az építők munkáját, ha legalább az alapokat szárazon építhetnék meg, ezért vált sürgőssé az adománygyűjtés.

Az egykori Bözödújfalu vízzel elárasztott római katolikus temploma 2014. június 29-én omlott össze. A templomtorony három méter mély vízben állt, a parttól mintegy 25 méterre.

A Ceauşescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni azt a 625 méter hosszú és 28 méter magas gátat, amely a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a romániai falurombolás szimbólumává vált.

A víztározó már a rendszerváltozás után, 1994-ben nyelte el teljesen Bözödújfalut, amelynek lakóit korábban a szomszédos településekre költöztették. A víz alatti település épületeinek a maradványai ez év tavaszán váltak megint láthatókká, amikor karbantartási munkálatok miatt leeresztették a tó vizét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat