Tamás Sándor: ha az államfő gerinces, jóváteszi a Tőkés Lászlót ért igazságtalanságot

Hírösszefoglaló 2019. december 13., 18:46 utolsó módosítás: 2019. december 13., 18:53

A romániai rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából Tamás Sándor háromszéki elöljáró arra kéri Románia államfőjét, hogy ismerje el Tőkés László elvitathatatlan szerepét a forradalomhoz elvezető temesvári eseményekben – olvasható az RMDSZ háromszéki területi szervezetének pénteki közleményében.

Tamás Sándor Fotó: Kocsis B. János

„Néhány nap múlva a romániai rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezünk. A temesvári eseménysor, a romániai forradalom kitörése egyértelműen kötődik Tőkés László személyéhez, szerepe elvitathatatlan. Ez alkalommal

szeretnénk javasolni Klaus Johannis államelnöknek, hogy emberelje meg magát, és miután elveszi a Románia Csillaga elismeréseket a börtönviselt kitüntetettektől, adjon egy méltó elismerést Tőkés Lászlónak”

– idézi a közlemény az Agerpres szerint Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét.

Az elöljáró szerint az államfő lehetne „annyira gerinces”, hogy jóvátegye a Tőkés által elszenvedett igazságtalanságot. „Azt gondolom, hogy Klaus Johannis, aki a második elnöki mandátumát kezdte meg, lehetne annyira gerinces, német etnikumú államfőként annyira érzékeny, hogy nem hunyászkodik meg, hanem egy karakán lépéssel jóváteszi azt a történelmi igazságtalanságot, amelyet Tőkés László pár évvel ezelőtt elszenvedett.

Tőkés László Fotó: EMNT

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Tőkés László kitüntetéssel és anélkül is a kelet-európai rendszerváltások és forradalmak történelemkönyvében jelen van és jelen lesz sok már »percnyi politikustól« eltérően”

– fejtette ki a tanácselnök.

Mint ismeretes, 2016 márciusában Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga lovagi fokozatát, amelyet az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg az esemény huszadik évfordulóján. A kitüntetés visszavonását azért kezdeményezték 2013-ban, mert Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében – emlékeztet a közlemény.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat