Szórványkollégiumot avattak Magyardécsében, szeptemberben veszik birtokba a gyerekek

Pap Melinda 2018. március 02., 18:14

Szeptemberben vehetik birtokba a magyardécsei szórványkollégium lakói az összmagyar összefogással elkészült új bentlakást. Bár a létesítmény már lakható lenne, egyelőre a különböző engedélyekre várnak – mondta el a Krónikának a pénteki avatóünnepséget követően Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke.

Fotó: Márton Attila

Összmagyar összefogással, a magyar kormány, különböző magyarországi és erdélyi civil szervezetek és az árpástói önkormányzat támogatásával készült el Beszterce-Naszód megye második szórványkollégiuma Magyardécsében.

Az észak-erdélyi megye legnagyobb magyarlakta településén a helyi iskola, a pedagógusok alkotta Schola Egyesület és a vicei Bástya Egyesület összefogása révén működtetnek szórványkollégiumot nyolc éve, lakói számára most az iskola emeletén hoztak létre korszerűen felszerelt bentlakást.

A hivatalosan pénteken átadott 18 férőhelyes kollégium már most lakható, azonban még a szükséges engedélyekre várnak, így csupán a következő tanévtől foglalhatják majd el a diákok – mondta el a Krónikának a pénteki avatóünnepséget követően Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke. Hozzátette, mivel az egyesület által jelenleg bérelt magánházban 12 diák lakik, és jövő tanévre újabb jelentkezők vannak, akár már első évben teljes kapacitással működhet a létesítmény.

A hálószobákból, korszerűen felszerelt konyhából és étkezdéből, nevelőszobából álló kollégium a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas Alapítványnak és Árpástó község önkormányzatának támogatásával jött létre.

A pénteki avatóünnepségen részt vett Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke és Lászlófy Pál tiszteletbeli elnök, aki a támogatásszerzésben is segítette a décseieket. De jelen voltak az egri és a marosvásárhelyi Rotary Klub képviselői is, akik szintén támogatták a létesítmény létrehozását.

A helyi református templomban tartott istentiszteleten Bányai Csaba dési esperes hirdette az igét, majd a kultúrotthonban Balla Enikő, a magyardécsei általános iskola igazgatója, Márton Melinda, a Schola Egyesület elnöke és Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke jelentős könyvadománnyal lepte meg a tanintézetet, majd a magyardécsei és vicei szórványkollégium lakónak és a helyi Cseresznyevirág néptánccsoportnak az előadását láthatta a közönség. Ezt követően került sor az avatóünnepségre, Brendus Réka, Martonos Tamás árpástói polgármester, Balla Enikő és Kerekes Zoltán vágta át a szalagot.

Fotó: Márton Attila

Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes osztályvezetője a magyar közmédiának elmondta:

a hasonló szórványkollégiumok két problémát oldanak meg. Egyfelől biztosítják az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést azoknak a szórványban élő gyermekeknek, akik a saját településükön már nem tanulhatnak magyarul, másfelől viszont megvédik a gyermekeket befogadó iskolát az önállósága elvesztésétől.

Kerekes Zoltán, az egyesület elnöke a magyar közmédiának elmondta: általános jelenség, hogy a helyi iskola valamely évfolyamán egy-két gyermek hiányzik ahhoz, hogy önálló osztályt tudjanak elindítani. Ilyen esetekben tudják a kollégiumba beköltöző gyermekekkel biztosítani a minimális osztálylétszámot. Kerekes Zoltán szerint már most több gyermek jelentkezett a magyardécsei kollégiumi helyekre, mint ahányat be tudnak fogadni. Hozzátette:

nem tudja, hogy meddig tudnak még ekképpen küzdeni a vicei és a magyardécsei tanintézet fenntartásáért, mert a demográfiai folyamatok nem kedvezők, de ennél jobb megoldást egyelőre nem látnak.

A szórványvidékeken ugyanis nehézségbe ütközik a szükséges gyermeklétszám biztosítása a tanintézetek működtetéséhez. A rendezvény ünnepi ebéddel és vicei intézménylátogatással ért véget.

A Bástya Egyesület Vice után a cseresznyéjéről híres falura is kiterjesztette iskolamentő tevékenységét, nyolc éve egy bérelt magánházban működtet szórványkollégiumot. A most elkészült új bentlakás fenntartását az önkormányzat és a Schola Alapítvány biztosítja majd, míg a bentlakók ellátásáról és a személyzet bérezéséről a Bástya Egyesület gondoskodik.

Magyardécsében 12 általuk felkarolt mezőségi és csángó gyerek tanul, segítségükkel sikerül évről évre biztosítani az önálló magyar osztályok fenntartásához szükséges gyereklétszámot.

A bentlakók többsége mezőségi, a Kolozs megyei Visáról, illetve a Maros megyei Marosjáráról érkeztek, de három forrófalvi csángó is akad közöttük. Újdonság, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem csak 5–8. osztályosok és elemisták, hanem óvodások is vannak közöttük, a környékbeli magyar falvakban sorra megszűnő iskolák, óvodák miatt az egyesület kénytelen már iskoláskor előtt is befogadni gyermekeket.

Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke Fotó: Márton Attila

A Bástya Egyesületet 2006-ban alapították a vicei Dsida Jenő Általános Iskola oktatói azzal a céllal, hogy az egyre csökkenő gyereklétszámot moldvai csángó gyerekekkel gyarapítsák, biztosítva a tanintézet fennmaradását.

Az egyesület tagjai évek óta visszajárnak a moldvai csángó falvakba, és főleg szegény sorsú gyerekek magyar nyelven való taníttatását, ellátását, gyógykezelését, utaztatását vállalják. A tízévnyi működés során a vicei szórványkollégium feladata lett az is, hogy magyar nyelvű oktatást biztosítson a Mellyes völgye, valamint a Bethlen és Szászlekence közötti térség bezárt tanintézetei miatt román iskolába kényszerülő magyar gyerekek számára.

A Kolozs és Beszterce-Naszód megye határán fekvő, cseresznyetermesztésről híres több mint 1300 lakost számláló Magyardécsében csaknem mindenki magyarnak vallotta magát a 2011-es népszámláláson.

Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Márton Attila
Fotó: Facebook/Magyardécsei Iskola
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat