Szívkímélően, kockázatcsökkentően kell edzeni: életmód-tanácsadó és kardiológus a veszélyek kiküszöböléséről

Oláh Eszter 2021. április 06., 09:09

Egyórás testedzést követően agyérgörcs végzett nemrég egy 49 éves romániai nővel, a tragédia pedig ismételten felvetette az állapotfelmérés és az orvosi igazolás szükségességét, mielőtt valaki intenzív testedzésbe kezdene. Egyes országokban valamennyi sporttevékenység elkezdéséhez kötelező az orvos által kiállított igazolás felmutatása mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek esetében. Szőcs Enikő életmód-tanácsadóval és Hadadi László kardiológussal az intenzív terheléssel járó testmozgások mögött húzódó veszélyeket, a hosszú távon fenntartható, biztonságos edzés feltételeit jártuk körül.  

Szívkímélően, kockázatcsökkentően kell edzeni: életmód-tanácsadó és kardiológus a veszélyek kiküszöböléséről
galéria
Az lenne az ideális, ha a kezelőorvosunkkal vagy az edzőnkkel egyeztetve, közösen állítanánk össze a megfelelő egészségprogramot Fotó: Pixabay.com

Számos jótékony hatásának köszönhetően az orvostudomány kezdettől fogva figyelemreméltó egészségmegőrző, betegségmegelőző lehetőségnek tartja a sportot, hiszen nemcsak az egyes bajok elkerülésében, hanem már meglévő, krónikus állapotok visszaszorításában és a rehabilitációs folyamatokban is hatékonynak bizonyul. Ki ne tudná betéve, hogy az egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább harminc perc testmozgás szükséges.

Természetesen egyáltalán nem mellékes, milyen feltételek mellett, hiszen ha nem megfelelő körülmények közt, nem képességeinkhez mérten végezzük, a fizikai aktivitás ugyanolyan veszélyforrás lehet, mint az inaktivitás.

Erről tanúskodik egy nemrég történt haláleset is: egy 49 éves romániai nő agyérgörcsben elhunyt egyórás kondizás után. Szőcs Enikő életmód-tanácsadó megkeresésünkre ismertette a testmozgás esetén fennálló kockázati tényezőket és felvázolta a biztonságos edzés körülményeit.

Csökkenteni a lehetséges kockázati tényezőket

Szőcs Enikő, a sepsiszentgyörgyi Change Center testedző központ alapítója szerint a sérülések vagy akár súlyosabb lefolyású bajok még a rendszeres és kiegyensúlyozott edzésprogram mellett is előfordulhatnak, ugyanis bárkinek lehetnek olyan gyengeségei, kisebb-nagyobb betegségei, amelyekről nincs tudomása. A kockázati tényezők csökkentése és a mozgás hosszú távú élvezete érdekében fontosnak tartja az időszakos kivizsgálásokat, a fizikai képesség és az egészégi állapot felmérését.

Nemcsak a hobbi szinten aktív mozgóknak és a súlyfölösleggel küzdő, sportolni vágyóknak ajánlja mindenképp az előzetes fizikai állapotfelmérést, hanem bárkinek, aki hatékonyan és egészségesen szeretne mozogni.

A biztonságos edzésprogram kialakításához elengedhetetlennek tartja a saját fizikai adottságok, a testösszetétel, a kórkép, régi sérülések, az előzetes fizikai aktivitás eredményeinek, az attitűd, a lelki állapot és a tápláltsági szint felmérését, amelyre a Change Centerben külön hangsúlyt fektetnek.

Tapasztalata szerint a leggyakoribb veszélyforrást a túlterhelés jelenti, amikor az edzés intenzitása nem az egyén képességeihez mérten történik. Ennek következtében a lágyszövetek roncsolódásán – beleértve az edzés után jelentkező erős izomlázat – túl a szívkapacitás funkciója is csökkenhet. Rendszeresen előforduló jelenség a kimerüléses túlterhelés is, amely az edzéstervben állandóan fenntartott terhelés mellékhatásaként, törés vagy szakadás formájában jelentkezik.

A kardió típusú edzéseket sajnos még mindig nagyon sokan intuitívan, érzésből, nem pedig tudatosan hajták végre. A pulzuskontroll azonban elengedhetetlen, ha hatékonyan és egészségesen szeretnénk mozogni”

– hívta fel a figyelmet az életmód-tanácsadó.

Fotó: Pixabay.com

További buktató ugyanakkor, ha a fizikai aktivitás nem személyre szabottan történik, így a zsírszövetek érintetlenül maradhatnak, lassítva és láthatatlanná téve a fejlődést, ami végül motivációhiányhoz vezethet.  

A szakember véleménye szerint természetesen léteznek olyan súlyos betegségek, amelyek esetében az életfunkciók fenntartása miatt minimális mozgást javasolnak az orvosok, de viszonylag ritka az az állapot, amikor egyáltalán nem ajánlott a testmozgás.

Úgy gondolom, bármilyen betegségünk is legyen, az alap mozgások és a kis erősítések mindig az előnyünket szolgálják. A séta, a gyaloglás ilyen szempontból a legjobb mozgásformák.

Természetesen az lenne az ideális, ha a kezelőorvosunkkal vagy az edzőnkkel egyeztetve, figyelembe véve a betegségeinket, közösen állítanánk össze a megfelelő egészségprogramot” – véli Szőcs Enikő. Hozzáteszi, ha valaki nem bírja a bizonyos mozgásformával járó intenzív terhelést, azt jelenti, hogy nem az illető egészségét szolgálja, így abba kell hagyni.

Tapasztalata szerint sokan fölösleges kellemetlenség és szenvedés árán igyekeznek elérni a céljukat, holott az kisebb intenzitással és nagyobb élvezettel könnyebben sikerülne.

„A kevesebb néha több mondás itt is megállja a helyét” – tette hozzá. Azok számára, akik nem rendelkeznek rutinnal a testmozgás terén, mindenképp ajánlja az életmód-tanácsadó vagy a személyi edző megkeresését, amelynek szakértelme által rengeteg időt és energiát megspórolhatnak, illetve megelőzhetik az esetleges sérüléseket, amely miatt kihagyásra kényszerülnének.

A tavaly márciusban megnyílt, majd a járványhelyzet miatt online átszervezésre kényszerült sepsiszentgyörgyi Change Center holisztikus megközelítéssel segíti az edzeni vágyókat. Az alapító és tanácsadó az egyénre szabott edzéstervek kialakításakor különös hangsúlyt fektet az egyén táplálkozási, mozgás- és életvitelbeli tulajdonságainak megismerésére, valamint arra, hogy a lehető legtöbb módszerrel felmérje a fizikai és életviteli kapacitást.

Úgy véli, a teljesítményközpontúságról az egészségtudatos megközelítésre helyezve a hangsúlyt, lényegesen hatékonyabb, hosszú távon fenntartható rendszert lehet kialakítani, amelyet a visszajelzések is alátámasztanak. „Az első lépés, hogy fontossá válik a mozgás és hiányolják, ha kimarad. Majd fokozatosan megtanulnak a táplálkozásra is nagyobb hangsúlyt fektetni, többet törődnek magukkal és nagyobb elvárásaik lesznek az életkörülményeikkel kapcsolatban” – osztotta meg Szőcs Enikő.

Edzzünk, de szívkímélően

Hadadi László marosvásárhelyi kardiológus szakorvos szerint a különböző szervrendszerek krónikus betegsége mellett az idült szív- és érrendszeri betegségek esetén is ajánlott a rendszeres testmozgás – annak típusát, gyakoriságát és intenzitását azonban a szakorvosnak kell meghatároznia. Hozzátette:

az akut betegségből történő lábadozási időszakban és a szívet érintő beavatkozások után a sportolás különleges feltételekhez kötött.

Elmondása szerint ugyanakkor léteznek bizonyos ritka, genetikai hátterű szívizombetegségek és szívritmuszavarok, amelyek fennálása esetén a versenysport kimondottan ellenjavallott, emiatt a hivatásos sportolóknak rendszeres kardiológiai ellenőrzésre kell járniuk.

Fotó: Pixabay.com

A fizikai terhelés jótékony hatásai ellenére léteznek olyan nemkívánatos kardiovaszkuláris események, amelyek a túlzásba vitt sport és a túlerőltetés negatív következményeiként jönnek létre.

A hirtelen szívmegállás és szívhalál, a szívinfarktus, az agyérgörcs és a különböző szívritmuszavarok mind ezek közé, ilyen eseménynek számítanak.

Harmincöt éves kor alatt a versenysportot űzők esetében gyakoribbak, hátterükben általában fel nem ismert szívizom-, szívbillentyű- vagy szívritmusproblémák, illetve veleszületett fejlődési rendellenességek állnak. A 35 éves kor felett, sportolás közben jelentkező hirtelen szívhalált az estek nyolcvan százalékában az érelmeszesedés szövődményei, leggyakrabban szívinfarktus okozza” – ismertette a marosvásárhelyi orvosi egyetem adjunktusa. Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy legtöbbször a terhelésre jelentkező, szorító mellkasi fájdalom, a nehézlégzés és akár az ájulás is jelentkezhet megelőző tünetként, amelyek esetében mindenképp szakorvoshoz kell fordulni, és csak a megfelelő kivizsgálás és kezelés után folytathatjuk a mozgást.

Hadadi László ismertette, hogy a fizikai terhelés nagysága alapján az ügyességi, a hirtelen és nagy erőkifejtést igénylő, az állóképességi és a vegyes sportágak négy kategóriáját különböztetjük meg. A terhelés erőssége szerint ezek lehetnek alacsony, közepes és magas intenzitásúak. „A golf és a sportlövészet alacsony, a lovaglás közepes intenzitású ügyességi sportnak számít. A diszkoszvetés, az alpesi síelés, a cselgáncs, a karate közepes, a súlyemelés vagy a boksz pedig magas intenzitású, hirtelen és nagy erőkifejtést igénylő sportágak.

A kocogás, a hosszú távú gyaloglás, a hobbi szinten űzött úszás alacsony, a közép- és hosszútávfutás, a versenytánc közepes, a közép- és hosszú távú úszás, biciklizés, az evezés, a triatlon pedig magas terheléssel járó állóképességi sportok.

A röplabda és a tenisz közepes intenzitású, a vízilabda, a versenyszerűen űzött futball, kosárlabda, kézilabda pedig magas intenzitású terheléssel járó, vegyes erőkifejtést igénylő sportágak” – részletezte a szakember. Hozzátette, a szívbetegek esetében elengedhetetlen az állapotfelmérés és a terheléses vizsgálat, ha az illető a közepesnél nagyobb intenzitású sportot kíván folytatni. Ezek alapján az orvos megállapítja a páciens terhelhetőségét és ennek függvényében testreszabott, egészségkímélő edzésprogramot ajánlhat számára.

Kiemelte, a harmincöt év fölötti sportolni vágyóknak még akkor is érdemes orvosi vizsgálatra menniük, ha tünetmentesek.

„A vizsgálat során felmérjük a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát a következő 10 évre kivetítve, az életkor, a nem, a vérnyomás, a koleszterinszint és a dohányzás jelenléte alapján. Amennyiben ez a rizikó 5% alatti, az illető fizikailag aktív és nincsenek egyéb kockázati tényezői – ismert koszorúér-, cukor- vagy vesebetegség a személyes kórelőzményben, illetve szívinfarktus a családi kórelőzményben –, nem szükséges további kivizsgálás. Ha az illető ülő életmódot folytat, vagy a becsült kockázata ≥5%, vagy jelen van valamelyik az előbbi kockázati tényezők közül, de csak enyhe, vagy közepes intenzitású fizikai aktivitásban venne részt, akkor szintén nem szükségesek egyéb vizsgálatok. Amennyiben viszont magas intenzitású terhelésnek lesz kitéve, ez utóbbi, magasabb rizikójú csoport tagjainál érdemes speciális kardiológiai vizsgálatokat elvégezni” – összegezte a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport