Szeretetáradat Szeretvásáron. Az Ukrajnából érkező menekültek zöme tranzitországként tekint Romániára

Szucher Ervin 2022. március 02., 11:58 utolsó módosítás: 2022. március 03., 21:44

Miután elbúcsúzik férjétől vagy idős szüleitől, szinte percenként lépi át gyalogosan – gyerekekkel vagy anélkül – egy-egy nő a bukovinai Szeretvásáron az ukrán–román határt. Ahány kettészakadt család, annyi tragédia, egyben reménysugár: a menekültek jobbára egyetlen bőröndbe csomagolt személyes holmijukkal és szívükbe zárt fájdalommal hagyják el szülőföldjüket.

Szeretetáradat Szeretvásáron. Az Ukrajnából érkező menekültek zöme tranzitországként tekint Romániára
galéria
Lesz visszaút? A háború elől menekülő ukrajnaiak nem tudják, mikor térhetnek vissza szülőföldjükre Fotó: Haáz Vince

Várakozásainkkal ellentétben Szucsávától Szeretvásárig (Siret) gyérül a forgalom, így a hátralévő negyven kilométeren keresztül nem nehéz megszámolni a határ irányából érkező ukrán rendszámú autókat. Hat vagy hét masszív verda suhan velünk szembe, olyan, amilyent egy tisztességesen megkeresett ukrajnai átlagfizetésből (az országban a legutóbbi adatok szerint 14 ezer hrivnya, azaz 2000 lejes az átlagbér) aligha engedhetne meg magának valaki. Ugyanilyen, jobbára márkás új fekete terepjárók lepik el az átkelő tőszomszédságában a négysávos út szélén vagy éppenséggel a sóderrel leszórt mezőn kialakított ideiglenes parkolót.

Bennük népes, jól öltözött családok: idősödő férj, feleség, gyermekek.

Anyóssal vagy apóssal, kutyával vagy macskával.

Videó: Haáz Vince

Az érkezők túlnyomó többsége viszont nem luxuskocsival, hanem egyetlen bőrönddel, gyalog lép át a határon. Jobbára otthon maradni kénytelen férjük által elkísért fiatal nők – egyedül vagy csemetéikkel. Java része előre kigondolt tervvel érkezik, és pontosan tudja, hová és kihez szeretne eljutni Nyugat-Európába. Más meg örül, ha valaki a határ innenső oldalán, ha kis időre is, de szállást és kosztot, netán alkalmi munkát biztosít számára.

Fotó: Haáz Vince

Egy biztos: a sok-sok önkéntesnek és a jó szervezésnek köszönhetően senki nem marad étlen-szomjan vagy fedél nélkül a feje fölött. Már a határnál sorakozó sátrakban melegedni, enni-inni hívják a Romániába útlevéllel vagy anélkül belépőket. Számos panziótulajdonos ingyen látja vendégül a menekülteket, emellett Bukovina lakói közül nagyon sokan a saját otthonukat osztják meg az ismeretlen rászorultakkal. Szinte példátlan az a közösségi mozgósítás, amelynek köszönhetően minden egyes menekült, aki belép az országba, különleges ellátásban és segítségben részesül.

Románia jó, de inkább csak tranzitnak

Az áldott állapotban lévő Olga két kisgyerekével érkezett a határhoz. A határ túloldalán, Csernyivci megyében fekvő, szinte színromán Colencăuţiból származó 32 éves nő szerencsésnek vallja magát, hisz szucsávai barátainál lelhet menedékre. Miközben mesél, egy ismeretlen egészen diszkréten száz lejt próbál a markába nyomni, ám nem fogadja el. „Szpászibá, mulţumesc! – köszöni meg, miközben kezével is nemet int. – Vannak, akik sokkal inkább rá vannak szorulva”. Neki egyetlen kívánsága van: egészségben visszatérni szülőföldjére és gyermekei apjához – lehetőleg minél előbb.

Fotó: Haáz Vince

Julia Kutyétov és lánya Csernovicból érkezett. A határátkelőnél önkénteskedő Corinánál lelt menedékre. Habitusa viszont nem engedi tétlenkedni: az érkezése utáni napon ő maga is kijött Szeretvásárra, ahol tolmácsként igyekszik az újabb hullámmal érkezők segítségére lenni. Míg a két, harmincas éveiben járó embertársain segít, gyermekeik Corina szucsávai otthonában játszadoznak. Néhány nap múlva Juliáék repülőre ülnek és a nő Olaszországban élő szüleihez utaznak. Két másik fiatal anyukával egy katonai sátorban találkozunk. Ukrán mind a kettő, és csak egyikük beszél angolul. Örülnek, mert hetedmagukkal együtt még aznap délután buszra ülhetnek. Irány a jászvásári nemzetközi repülőtér, onnan meg Madrid, ahol mindkettejüket várja vendégmunkás férje.

Fotó: Haáz Vince

Már a menekültáradat első napjaiban kiderült, hogy az érkezettek zöme Romániát csak tranzitországnak tekinti. Különben nem várakoznának üresen óra hosszat az út mentén a szucsávai önkormányzat, illetve különböző szállítási vállalatok és turisztikai cégek buszai. A modern járgányok közül ottlétünk alatt csupán egy gördül ki: Kijevben tanuló indiai diákokkal vág neki a félnapos útnak, irány az otopeni-i röptér. A többi sofőr a buszban telefonját simogatva üti el az időt. Egyikük azt mondja, csak ritkán akad egy-egy fuvar, az is a jászvásári, kolozsvári vagy éppenséggel bukaresti légi kikötőkbe. Aki Szucsávát vagy környékét választja, az is csak néhány napban, legfeljebb hétben gondolkodik.

Fotó: Haáz Vince

Nagyobb a kínálat, mint a kereslet

Egyelőre úgy tűnik, az út mentén felállított sátrak kínálata lényegesen nagyobb a keresletnél. Ennek két oka lehet: vagy egyre többen és többet adakoznak a határ innenső oldalán, vagy egyre kevesebbet töltenek a segélysátrakban a túlsó oldalról érkezettek. A nulla fokos, rendkívül szeles időben a legnagyobb keletje a forró teának van. A gyerekek az édesség után nyúlnak, míg a legpindurabb babákat cipelő édesanyák a pelenkacsomagoknak örülnek a leginkább.

Fotó: Haáz Vince

A standokon minden van, amire egy utazónak szüksége lehet: az ívóvíztől a fájdalomcsillapító gyógyszerekig, a meleg levestől a pokrócokig, a tisztasági betéttől a téli kabátokig. Egy kartondobozból plüss állatkákat, a másikból babákat lehet választani. Van, aki kötött gyapjú zoknit adományozott az önkénteseknek, más a kamrája polcáról emelte le kedvenc gyümölcskompótját. Olyan férfival is találkoztunk, aki az anyósa által sütött, még meleg kaláccsal futott ki a határállomásig.

A vöröskereszttől a félholdig

A határátkelőhöz vezető út mentén az első sátor a Vöröskereszté, a következő a félholdé. Maruf Yaman és hat társa Törökország fővárosából, Ankarából utazott a kis bukovinai városba. Szombat óta segédkeznek a rászorultakon, főként otthonról hozott élelmeket kínálva. A török fiúk azon viccelődnek, hogy könnyű dolguk van, mert az édesszájúakat mind odavonzzák.

Fotó: Haáz Vince

Alexandru Lozovenu, a Salvaţi copiii (Mentsétek meg a gyerekeket) szervezettől érkezett a segélyövezetbe. A Szucsáván tanuló tizenhat éves moldovai diáknak ez az első „munkanapja” Szeretvásáron. Anastasia Roşioru egy évvel nagyobb nála, ő is az iskolából „lógott el”, csakhogy segíthessen embertársain. Felváltva, egyik nap a határnál nyolc órát, másik nap a szucsávai vasútállomáson hat órát sürgölődik. „Úgy érzem, itt van szükség rám. Nekem mindennél fontosabb, hogy mosolyt csaljak ki a nehéz helyzetben lévő embertársaink arcára. A tananyagot később be lehet pótolni, segíteni viszont most kell” – mondja, hozzáfűzvén, hogy az oktatói megértők.

Fotó: Haáz Vince

Ery Pervulescu Bukarestből jött, a Romániai Zsidó Hitközséget képviseli. Társai egy hatalmas sátor felállításán dolgoznak, ahová jobbára izraelita menekülteket készülnek fogadni. A szervezetben programigazgatóként dolgozó fiatalembert arról értesítették, hogy jelentős zsidó közösségek is vándorbotot ragadnak és elhagyják Ukrajnát az elkövetkezendő napokban. Egyesek Izraelbe, a rokonokhoz készülnek repülni, mások Nyugat-Európában keresnek menedéket. Mint hangsúlyozza, bár elsődlegesen a zsidó testvéreikért utaztak Bukarestből Szeretvásárra, a keresztény menekültekkel sem kivételeznek, ők is számíthatnak a támogatásukra.

Fotó: Haáz Vince

A Mózes-hitűek mellett ott vannak a Jehova-tanúi, a pünkösdiek gyülekezetének képviselői, és nyilván a környékbeli ortodox papok és szerzetesek hada, románok és hazai ukránok. A görögkeletiek képezik a legnépesebb felekezeti tábort. Standjaikra újabb és újabb utánpótlás érkezik, távozásunkkor éppen a szucsávai érsekség kocsisorát vezeti fel a rendőrség villogó autója.

Fotó: Haáz Vince

A határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Vicovu de Jos egyik elit panziója is tele van menekültekkel. Amint Andrei Pleşca tulajdonos magyarázza, a módosabbak a Bookingon keresztül már napokkal ezelőtt lefoglalták a szállásukat. A hányatottabb sorsúakat az önkéntesek irányították ide, számukra ingyenes a szolgáltatás. Érkezésünk napján egy 70 esztendős asszony és az általa nevelt 16 éves unoka távozott a szálláshelyről. Ők három napig élvezték a fiatal turisztikai szakember vendégszeretetét – és nem csak. „Egy régi autóval jöttek, amit a mama vezetett. A kocsi elromlott, mi meg gondoskodtunk a cserealkatrészekről és arról, hogy a falubeli mesteremberek megjavítsák. Ma továbbindulhattak lengyelországi rokonaikhoz” – meséli a kétgyerekes családapa. Andrei nyomban hozzá is teszi: mindezt a szíve diktálta, és nem azért mondta el, hogy a sajtóban fényezze magát vagy a vendéglátó egységét.

Fotó: Haáz Vince

Egyeseknek legfontosabb a pénz és a nézettség

Miközben a jó szándékú emberek százai, ezrei próbálnak enyhíteni a menekültek fájdalmán, az átkelőhöz közvetítő kocsikkal kivonult román hírtelevíziók pontosan a szívszorító sorsok „kiélezéséből” igyekeznek hasznot húzni. Mikrofonnal a kezükben fiatal riporterlányok sebeket tépnek fel, vagy minimum könnyet fakasztanak a szavakat kereső alanyaikból. „És milyen volt az édesapádtól való elválás?” – kérdezi az egyik bukaresti kollegina a mindössze négy-ötéves forma, melléhez plüsskutyát szorító kislánytól. A megszeppent gyermek megpróbál valamit románul gagyogni, és szerencsére nem veszi észre, hogy félreforduló anyja sírva fakad. „Ön gyereket vár?” – csodálkozik rá egy másik újságírónő a két hónap múlva szülni készülő kétgyerekes asszonyka láthatóan kidomborodó hasára, majd odaszól az amúgyis is résen lévő operatőr kollégájához: „Ezt feltétlenül filmezd!”

Fotó: Haáz Vince

Az önkéntesek és a tolmácsok sokszor hiába figyelmeztetik az idegeneket, hogy a hatóságok, egyházak, civil szervezetek mindenkinek ingyen és bérmentve segítenek akár az ország túlsó felébe is eljutni, a haszonlesők itt is igyekeznek megtalálni a számításaikat. Szucsávai fiatal lány meséli, hogy egyesek csillagászati összegekért fuvarozzák a jászvásári repülőtérre a módosabbnak tűnő, horogra akadt személyeket, mások szállodai árat konkuráló pénzért kínálnak fel többhetes kvártélyt.

Mintha a jó tündér járt volna a határnál

Még tiszta szerencse, hogy ezúttal a jó szívvel segédkezők túlnyomó többségben vannak. Az ember viszont csak ámul és bámul, miközben felteszi magában a költői kérdést: miért kell egy életeket megkeserítő vagy éppenséggel kiirtó háborúnak és menekültáradatnak beköszöntenie ahhoz, hogy az addig csak az amerikai filmekben látott mérhetetlen szeretetáradatot érzékeljen? Ki hitte volna egy héttel korábban, hogy nemsokára idős személyek bőröndjeit cipelő csendőröket láthat, minden kérdésre türelemmel válaszoló, készséges állami hivatalnokokat hallhat, segélyeket osztogató pópákkal találkozhat… Mintha a jó tündér varázspálca suhintással mindenkit megérintett volna.

Fotó: Haáz Vince

Vagy legalábbis majdnem mindenkit. Merthogy a mindennapi életben szinte lépten-nyomon ránk köszönő udvariatlan, zord magatartást tanúsító romániai hatóságok komor arcáról egy ifjú rendőr mégiscsak lerántja a leplet, miközben háromszor is rámordul a majdnem hatszáz kilométerről segélyekkel érkező, ám kissé ügyetlenkedve parkoló gépkocsivezetőre.

Amúgy március első napjaiban mintha a karácsony szelleme lengené be a határátkelőt, ahol – tavasz érkezése ide, globális felmelegedés oda – távozásunk és a besötétedés után a hó is elkezd pilinkélni. Holnap még nehezebb nap következik.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport