Székelyhídi csalásgyanú: az RMDSZ polgármestere újrázott, további feljelentésekre készül az EMSZ

Székelyhídi csalásgyanú: az RMDSZ polgármestere újrázott, további feljelentésekre készül az EMSZ

Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

A Székelyhídhoz tartozó kágyai szavazókörben elrendelt újraszámlálás alapján alapos a gyanú Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) ügyvezető elnöke szerint, hogy választási csalás történt a tízezres Bihar megyei kisvárosban. Székelyhídon Béres Csaba hivatalban lévő polgármester az egy héttel ezelőtti újraszámlálást követően egyetlen vokssal győzött az EMSZ jelöltjével, Boros Dáviddal szemben, aki az első eredmény szerint még úgy állt, hogy kilenc szavazattal megnyeri a választásokat.

Bálint Eszter

2024. június 18., 16:262024. június 18., 16:26

Amint arról beszámoltunk, a Bihar megyei választási iroda vasárnap – vagyis egy héttel a június 9-ei helyhatósági választások után – elrendelte a szavazatok újraszámlálását a Székelyhídhoz tartozó falvak egyikében, Kágyán, ahol kiderült, több a szavazólap, mint ahány ember az urnákhoz járult. Konkrétan: 520 választópolgár szavazott, de az urnákban 521 szavazólapot találtak. A voksokat hétfőn újraszámolták.

Itt a szavazólap, hol a szavazólap

Csomortányi István elmondása szerint az újraszámlálásnak az egyik eleme az volt, hogy megnézték azt a papíralapú jelenléti nyilvántartást, ahol a szavazók aláírják, hogy átvették a szavazólapot.

Idézet
És mit ad Isten, ezen a papíralapú nyilvántartáson kettővel több aláírást találtak, mint amennyit megállapítottak akkor, amikor a szavazást lezárták.

Tehát miután lezárták a szavazást, még valahogy ketten ezt az ívet aláírták. Úgyhogy most 522 személy szerepel rajta. Ami azért bajos, mert valójában csak 521 szavazólap van kint, ami azt jelenti, hogy ha igaz ez, hogy 522-en vették át, valaki elsétált egy szavazólappal. Ami megint nem életszerű, lehetséges, de nem életszerű” – fejtette ki az EMSZ ügyvezető elnöke, aki kedden sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon a témában.

Szerinte az is csalásra utalhat, hogy a fel nem használt szavazólapok száma sem stimmel, úgy számolnak, hogy eltűnt egy szavazólap.

„Tehát ha elfogadjuk azt, hogy beesett valamikor még két szavazó, akiről eddig még senki nem tudott, és hogy 522 szavazólapot adtak ki, még akkor is hiányzik egy szavazólap. Számszerűsítve: 962 szavazólapot vettek jegyzőkönyvbe, amiből állítólag 522-t használtak fel, és 432 szavazólap maradt felhasználatlanul. Ennek az összege 961. Magyarán létezik egy szavazólap, amivel nem tudni, mi történt, mert azt nem adták ki senkinek” – ecsetelte Csomortányi.

Kérdésünkre rámutatott: a plusz két fő személyi igazolványát nem szkennelték. „Nagy a valószínűsége annak, hogy csalás eredményeként került két fő a listára. Tehát minimum egy, de nagyobb valószínűséggel három szavazólapot kiloptak innen azért, hogy ezt a csalást el tudják követni, és ez csak egy körzet. A többi körzetből is vannak ilyen problémák. Ez egy olyan ordenáré, primitív, aljas és pofátlan választási csalás, amivel az ember ritkán találkozik még hazai viszonyok között is. Ilyen körülmények között a mi feladatunk nem bonyolult, merthogy

Idézet
itt nem egy megfoghatatlan, absztrakt választási csalás gyanúja van, hanem a jegyzőkönyvek igazolják azt, hogy szavazólapok tűntek el”

– szögezte le az EMSZ politikusa.

korábban írtuk

Tovább gyűrűzik a botrány Székelyhídon: a választási iroda egyes voksok újraszámolását kéri, az RMDSZ új választást követel
Tovább gyűrűzik a botrány Székelyhídon: a választási iroda egyes voksok újraszámolását kéri, az RMDSZ új választást követel

Több mint egy héttel a június 9-ei választások után sem csillapodnak a kedélyek Székelyhídon.

A megyei választási iroda lezárta az ügyet, az EMSZ folytatja a küzdelmet

A megyei választási iroda viszont a maga részéről a hétfői újraszámolás eredményei alapján lezárta az ügyet – ennek alapján Béres Csaba hivatalban lévő polgármester egyetlen szavazattal megnyerte a polgármester-választást, és újrázott. „Gyakorlatilag a rendszer, illetve a választási törvény megengedi azt, hogy úgy zárjanak le egy szavazási jegyzőkönyvet, hogy nem tudnak minden szavazólappal elszámolni. Ez egy helyi sajátosság, szerintem ilyen máshol a világban nincs. Egyedül az akasztja meg a procedúrát, hogy ha egy urnában több szavazólap van, mint amennyien aláírtak. De ha egy urnában kevesebb szavazólap van, mint amennyien aláírtak, vagy kevesebb a szavazólapok száma, mint amennyit átvettek, attól még a jegyzőkönyvet véglegesíteni lehet” – ecsetelte Csomortányi.

A hogyan tovább kapcsán elmondta, már megtámadták a Bihar megyei törvényszéken a városi választási iroda ama határozatát, amivel elrendelte az újraszámolást, és a keddi vagy a szerdai nap folyamán az ügyészségen bűncselekmény miatt több feljelentést is tesznek.

„Ismeretlen tettes által elkövetett bűncselekmény miatt teszünk feljelentést a szavazólap eltűnése miatt, abban az ügyben pedig, hogy a városi választási iroda a választás másnapján már elrendelte a polgármesteri szavazatok újraszámlálását egy olyan helyiségben, ahol nem lehetett garantálni a szavazatok, illetve a jegyzőkönyvek biztonságát, az is önmagában már bűncselekmény, és itt a városi választási iroda ellen is bűnügyi feljelentést fogunk tenni” – jelentette be az EMSZ ügyvezető elnöke.

És milyen eredményre lehet számítani? – kérdeztük a politikust.

„A Bihar megyei törvényszék megsemmisítheti azt a határozatot, amiben a városi választási iroda eldöntötte az újraszámlálást, és ha ezt megsemmisíti, akkor a korábbi eredmény marad érvényes, ahol kilenc szavazattal Boros Dávid győzött. A nyomozás másik eredménye az lehet, hogy mondjuk megállapítják, választási csalás történt, és akkor ebben az esetben gyakorlatilag nem érvényesítik a mandátumát azoknak, akiket a végén kihoztak győztesnek, és nyilván meg kell ismételni a választásokat” – mutatott rá Csomortányi.

korábban írtuk

FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt
FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt

Egyetlen szavazattal nyert, és újrázhat a Bihar megyei Székelyhídon Béres Csaba jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármester, aki ebben a rendkívül szoros versenyben végül legyőzte Boros Dávidot, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjét.

Annak kapcsán, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete Facebook-oldalán közleményt posztolt, amelyben a székelyhídi polgármester-választás megismétlését javasolja, így válaszolt:

Idézet
A legcinikusabb és legaljasabb hazugság, mert a megyei választási irodánál az RMDSZ delegáltja tegnap (hétfőn – szerk. megj.) a legagresszívebb módon viselkedett, és harcolt azért, hogy még véletlenül se ismételjék meg a választásokat,

hanem hozzák ki Bérest győztesnek. Tehát kiírják a megyei szervezet Facebook-oldalára, hogy vissza kell adni a népnek a jogot ahhoz, hogy döntsön, közben pedig delegáltjuk azt az utasítást kapja és hajtja végre, hogy mindenáron harcolja ki Béres győzelmét. Még véletlenül se kerüljön vissza a döntés a néphez. Ez pontosan olyan cinikus és aljas, mint ahogyan békemenetet akartak szervezni vasárnapra egy elcsalt választás után” – szögezte le Csomortányi István.

korábban írtuk

Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik
Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik

Még kedden délre sem hirdették ki hivatalosan, hogy ki nyerte a polgármester-választást a Bihar megyei Székelyhídon, ahol hétfő este még úgy tűnt, hogy kilenc szavazattal Boros Dávid, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje győzött.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán a június 9-ei választásokból győztesként kikerült polgármesterek sorában találjuk Béres Csabát.

A polgármestert az elmúlt napokban többször is megpróbáltuk elérni, de telefonhívásainkra nem válaszolt. Szerettük volna reagáltatni Cseke Attilát, a szövetség Bihar megyei szervezetének elnökét Csomortányi kijelentéseire, ám egyelőre nem értük el telefonon, üzenetünkre nem válaszolt. Ha sikerül elérnünk, a témára visszatérünk.

Mint ismeretes, korábban Szabó Ödön, a megyei szervezet ügyvezető elnöke kérdésünkre, hogy miként kommentálja azokat a vádakat, miszerint a szavazatok újraszámlálása kapcsán az RMDSZ manipulálni akarja a végeredményt, hogy az RMDSZ jelöltje megőrizhesse tisztségét, nagyon határozottan elutasította a vádakat. ,,Sem én, sem Cseke Attila nem vettünk részt a szavazatok újraszámlálásában. Az egyedüli pártvezető Csomortányi István volt jelen a szavazatszámláláson, annak ellenére, hogy ehhez semmilyen törvényes joga nem lett volna. Ha valaki manipulálni akarja a székelyhídi polgármester-választás, az Csomortányi István” – nyomatékosította portálunknak Szabó Ödön.

korábban írtuk

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon
Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Mint ismeretes, a június 10-én, hétfőn reggel közzétett, első eredmények alapján úgy tűnt, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség adja a polgármestert a rendszerváltás óta RMDSZ-es politikus által irányított Bihar megyei kisvárosban.

Az akkori állás még az volt, hogy Boros Dávid a voksok 49,35 százalékával maga mögé utasította Béres Csabát, aki amúgy 2008 óta a magyar többségű, tízezres település polgármestere. Később, amikor az összes szavazókörből beérkeztek a voksok, 9 szavazatra csökkent a különbség, Boros Dávidnak 46,74 százaléka, míg Béres Csabának 46,58 százaléka volt.

Keddre virradóra az RMDSZ-es elöljáró kérésére újraszámolták a polgármester-jelöltekre a június 9-ei helyhatósági választásokon leadott voksokat, ami már azt eredményezte, hogy

egyetlen szavazattal, de Béres Csaba került ki győztesen a megmérettetésből.

Ekkor az EMSZ bejelentette, csalást gyanítanak, és minden jogi lehetőséget kiaknáznak igazuk bizonyítására. Ezért óvást nyújtottak be a választási hatósághoz, ezt viszont lesöpörték az asztalról, ezt követően Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke a Krónika megkeresésére úgy nyilatkozott, ügyészségi feljelentést tesznek választási csalás miatt.

Az RMDSZ amúgy már a múlt heti újraszámolást követően bejelentette Béres Csaba győzelmét, az RMDSZ székelyhídi szervezetének Facebook-oldalán pedig ezt követően közzétették a Pro Székelyhíd Egyesület felhívását egy békemenetre, amelyre vasárnap került volna sor. Pénteken viszont ennek elhalasztásáról posztoltak.

korábban írtuk

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése
„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése

Több tucatnyi helyi lakos gyűlt össze hétfőn a Bihar megyei Székelyhíd polgármesteri hivatala előtt, amiért késik a választások eredményének kiközlése. „Béres, gyere ki!” – üzenik a jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármesternek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak