Riogatás az 5G-vel az álhírek és kattintásvadászat között

Riogatás az 5G-vel az álhírek és kattintásvadászat között

Fő az óvatosság. Veszélyes, ha ráklikkelünk bizonyos tartalmakra, amelyeket nem ellenőrzött források bocsátanak ki, és tovább is küldjük

Fotó: Pixabay.com

Az ismeretlentől való félelem áll az 5G hálózattal való riogatás hátterében is: amiről nincs elég információnk, az teret ad a megfélemlítésnek, ezt pedig az összeesküvés-elméletek gyártói kihasználják –mondták el a Krónika megkeresésére szakértők annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány idején fellángolt a rettegés az új mobilhálózattól. Mint figyelmeztettek, az 5G elterjedésével leginkább adatbiztonsági kockázatok jelennek meg, és káros, hogy a bezártságban sokkal több online médiát fogyasztunk.

Bíró Blanka

2020. május 20., 07:582020. május 20., 07:58

2020. május 20., 10:442020. május 20., 10:44

A koronavírus-járvány idején fellángolt a rettegés az új 5G mobilhálózattól. Bár a járvány megfékezte világszerte a hálózat kiépítését, a 5. generációs vezeték nélküli hálózattal való riogatás szintet lépett: korábban az ellenzői arra hivatkoztak, hogy az új technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzás rákot okoz, pusztulnak miatta a méhek és a madarak,

ma már a koronavírus terjedését is összekapcsolják az 5. generációs mobilhálózattal.

A nemzetközi tudományos szakvélemények cáfolják mindezt, nyugtatva, hogy az 5G kapcsán semmilyen egészségkárosító hatástól nem kell tartani. Közben a hálózat kiépítése sokkal gyorsabb ütemben történt, mint korábban a 4G terjeszkedése, bár a világjárvány ezt is megfékezte.

Tavaly áprilisban Dél-Korea lett az első ország a világon, ahol elérhetővé vált az 5G hálózat átlagfelhasználók számára, jelenleg világszerte 59 millió felhasználója van, ez a szám a becslések szerint az év végére eléri a 91 milliót. Romániában az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) 2019 végére ígérte, hogy kiírja a versenytárgyalást a hálózat kiépítésére, majd ez elakadt, és most már az idei év végére valószínűsítik, hogy megtörténhet. Szakértőket arról kérdeztünk, mit jelent valójában az 5G, miként terjednek, kapcsolódnak a különböző álhírek, összeesküvés-elméletek, riogatások.

Jobb minőségű internet

Az 5. generációs, vezeték nélküli hálózat a hétköznapi felhasználó számára azt jelenti, hogy nagyobb lefedettséget biztosít a széles sávú mobilos hálózatoknak, nagyobb adatátviteli sebességet lehet elérni, az új technológia az internethasználatra és „a dolgok internetjére” (Internet of Things – IoT) is hatással lesz – mondta el megkeresésünkre Csenteri András Levente.

A Magyar Telekom romániai leányvállalatának, a Combridge Kft.-nek a vezérigazgatója hangsúlyozta,

az 5G nagyobb kapacitással működik, mint a jelenlegi 4G, ezzel sokkal jobb minőségű internetezést tesz lehetővé.

Egyértelmű, hogy sűríteni kell a bázisállomásokat, és azok teljesítményét is növelni kell a jobb minőségű szolgáltatás érdekében. Hozzátette, a fejlesztést az eszközgyártók, de a kereslet is hajtja, hiszen megnövekedett az igény arra, hogy a mobiltelefonon nemcsak a vezetékes hálózat, a wi-fi közelében, hanem bárhol megfelelő minőségben tudjuk használni az internetet. Ezt az igényt és a fejlesztést pénzzé lehet konvertálni, hiszen a jobb minőségért, a megnövekedett adatforgalomért többet fizetünk.

Jelenleg is állandóan sugárzásban élünk, ennek a szintje az 5G hálózat kiépítésével növekedhet, de nincs semmi tudományos bizonyíték ennek a káros voltára,

szögezte le Csenteri András Levente. „Nem jelent meg olyan komoly, hitelt érdemlő tudományos aggály, amely szükségessé tenné, hogy ezzel komolyan kell foglalkozni” – mondta a vezérigazgató. Hangsúlyozta, kérdőjelek minden technológiai váltás kapcsán felmerülnek, de ha lenne is az egészségre káros hatása, azt csak évek múltán lehet úgy számszerűsíteni, hogy tényleg bizonyítható legyen. Ha rögtön jelentkeznének hatásai az egészségre, azt a globalizált információáramlásban nem lehetne elhallgatni.

Arra a felvetésünkre, hogy a „dolgok internetje” még több adatot szolgáltat a felhasználóról, kifejtette, éppen ezért kell fokozottabban odafigyelni, hogy mit engedélyezünk az internetezés során. Tehát az 5G elterjedésével leginkább adatbiztonsági kockázatok jelennek meg, mivel egyre több alkalmazást használunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy rutinszerűen engedélyezzük a hozzáférést az adatainkhoz.

Idézet
Mi döntjük el, hogy mit engedünk meg, mit korlátozunk, vagy mit kapcsolunk ki”

– mondta Csenteri András Levente.

Félelem az ismeretlentől

Az ismeretlentől való félelem áll az 5G hálózattal való riogatás hátterében is – szögezte le lapunknak Kádár Magor kommunikációs szakértő, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója. Minden olyan hír, tudományos, technikai fejlesztés, amit még nem értünk, amiről nincs elég információnk, teret ad a feltételezéseknek, ezek pedig jó táptalajt jelentenek a riogatásnak, a megfélemlítésnek, amit az összeesküvés-elméletek gyártói kihasználnak.

Idézet
Ez nem azt jelenti, hogy egyes procedúrák, technológiák nem lehetnek károsak. Éppen ezért minden fejlesztés feladata a lehetséges pozitív és negatív hatások felmérése, dokumentálása, majd az eredmények közlése, akár kedvezőek azok, akár nem. Ha a tudományos világ elmulasztja megfelelően kommunikálni az eredményeit, akkor felerősödik a feltételezés, hogy át akarnak verni, meghamisítják az adatokat”

– részletezte a kommunikációs szakértő.

Hangsúlyozta, az 5G technológiai fejlesztés egy folyamat, néhány év alatt jutott el arra a szintre, hogy most már alkalmazható, erre rátevődött a világjárvány, és nem ez az első eset, hogy két egymástól független folyamatot elkezdenek együtt említeni. „A járvány sajátossága, hogy mivel sokkal több időt töltünk otthon, nagyságrendekkel lényegesen több figyelmet fordítunk a közösségi médiára, több tartalmat fogyasztunk. Erre rátevődik a fenyegetettség érzése, a feszültség, egy ilyen stresszes helyzetet meglovagolva jobban érvényesülnek a riogatások, az álhírek” – mutatott rá Kádár Magor.

Galéria

Érdemes kiszűrni az álhíreket, más forrásokból is ellenőrizni a hozzánk érkező információt

Fotó: Pixabay.com

A kattintásvadászattól az adatlopásig

Szakirodalma van annak, hogy miért, miként keletkeznek az álhírek – mutatott rá az egyetemi oktató. Egyik oka a kattintásvadászat, ebben a médiaintézményeknek is megvan a felelőssége, amikor a bombasztikus cím túlmutat a valós tartalmon, ezt például a romániai televíziócsatornák „szépen hozták” a járvány idején. Ezzel a saját népszerűségüket próbálják növelni.

Ennél nagyobb veszélyt jelent, hogy ha ráklikkelünk bizonyos tartalmakra, amelyeket nem ellenőrzött források bocsátanak ki, és továbbküldjük, elengedhetetlenül jóváhagyjuk a sütik telepítését, vagy beleegyezünk a kért lépésekbe, ezáltal lehetőség nyílik az adatlopásra.

Egyik vezető romániai bank, a román titkosszolgálat és a legnagyobb hazai víruskereső program fejlesztői is figyelmeztetettek arra az elmúlt időszakban, hogy egyes, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, hatásvadász címmel érkező hírekre kattintva fennáll a veszélye, hogy ellopják a bankkártyák adatait. Kádár Magor szerint ugyanakkor a politikai vagy gazdasági haszon növelésére is alkalmasak az álhírek, a riogatások. Például az 5G-ellenes tartalmak hátterében állhat egy másik technológiával rendelkező cég, mely a saját piaci helyzetét vagy versenyelőnyét próbálja így biztosítani.

Megosztó közösségi médiás viselkedés

A közösségi médiás viselkedésünk sokkal megosztóbb, mint bármilyen más eddigi rendszer vagy vonatkozás – mutatott rá Kádár Magor. Hozzátette, a különböző politikai nézetek nem okoztak ekkora megosztottságot, hiszen a valós térben lehetett erről racionális vagy impulzív vitákat folytatni, találkozni az ellenvéleménnyel, a másik fél szempontjaival.

A közösségi médiában viszont nagyobb valószínűséggel tiltjuk le az ellenvéleményt képviselőket, mintsem utánanéznénk az információnak, és az alapján eldöntenék, hogy igaza van, vagy mellébeszél.

Így alakulnak ki a visszhangkamarák, a filterbuborékok, ez igaz az 5G-re is: ha valaki 5G-párti, letiltja a riogatást, az álhíreket terjesztőket, és fordítva. Mindez azt eredményezi, hogy olyan közösségek alakulnak ki, ahol mindenki ugyanazt a véleményt osztja, egymást megerősítik, és minden csoport tagja azt gondolja, csak neki és a közösségének van igaza. Ezek a közösségek eltávolodnak egymástól, nincs átjárás közöttük, egymásnak feszülnek, megindul a gyűlöletkeltés, részletezte a kommunikációs szakértő. Hangsúlyozta, ha ütköztetjük a véleményünket, formálódnak a nézeteink, többet látunk-értünk, és megfontoltabb döntéseket hozunk.

Tudatos hírfogyasztással lehet védekezni

A tudatos hírfogyasztással lehet ezeket a folyamatokat leküzdeni, véli a szakértő. Meglátása szerint káros, hogy a bezártságban sokkal több online médiát fogyasztunk.

Ajánlatos lenne naponta egyszer vagy kétszer hiteles forrásból tájékozódni.

Hiteles médiaintézményt kel l választani, ezeknek jogi kötelezettségük van arra nézve, hogy több forrásból ellenőrzött híreket közöljenek megfelelő szakszerűséggel. A tudatosság arról is szól, hogy már a kommunikációs stílusból felismerjük az álhírt, a propagandát, az összeesküvés-elméleteket. Ezekre általában jellemző a riogatás, az erős érzelmi töltet és a „mi és ők”-re történő megosztás. Ha olyan technológiáról olvasunk, amiről korábban soha nem hallottunk, csak a stílusból kiderülhet, hogy gyanús a tartalom, szögezte le Kádár Magor.

Hozzátette, ha van egy alap általános műveltségünk, naprakészen tájékozottak vagyunk, sok hírről már azelőtt el tudjuk dönteni, mekkora hitelt érdemelnek, mielőtt hatna ránk érzelmileg. „Ha valaki összeesküvést sejt a háttérben, amint lát egy ezt megerősítő tartalmat, lecsap rá. Érdemes ilyenkor tartani egy lélegzetvételnyi szünetet, ellenőrizni más forrásokból is az információt” – tanácsolja a kommunikációs szakértő.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai
2024. június 14., péntek

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől

Nagy szerencsében lehet része annak a két magyarfenesi kisfiúnak, akiket a péntek reggeli gólyagyűrűzéskor telibe talált a fészekből lehozott kisgólya sugárban kilőtt ürüléke. A gyerekek a magyarfenesi óvodából és iskolából érkeztek a helyszínre.

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől
2024. június 14., péntek

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába

Péntektől kezdődően naponta 30 Napvonat biztosítja a kapcsolatot az ország különböző pontjai és a Fekete-tenger, valamint a Duna-delta között.

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába
2024. június 14., péntek

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Erdélyi politikai perpatvar helyszíne volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki, Budapesten rendezett ülése, amelyen kiütköztek az RMDSZ politikusai, valamint Tőkés László EMNT-elnök közötti ellentétek.

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott
2024. június 14., péntek

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon

A legkiválóbb magyar éttermek és séfek találkoznak három nap erejéig a 8. Debrecziner Gourmet Fesztiválon. Erdélyt a székelyudvarhelyi Páva étterem stábja képviseli; Trucza Adorján, a székelyföldi étterem vezetője nyilatkozott a Krónikának.

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon
2024. június 14., péntek

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában

Több mint 40 millió lejes beruházással energiatároló rendszert tervez létesíteni Tusnádfürdő határában egy befektetői társulás az Economica.net gazdasági portál információi szerint.

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában
2024. június 14., péntek

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon

A német hatóságok által körözött autót foglaltak le a nagylaki határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon
2024. június 14., péntek

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt

Június 15-én, szombaton újra megnyitják a látogatók előtt az egy hónappal ezelőtt vízszivárgás miatt ideiglenesen bezárt parajdi sóbányát.

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt
2024. június 14., péntek

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban

Victor Carole az első roma tanuló a Szeben megyei Nagytalmács városkában, aki befejezte középiskolai tanulmányait, a végzős diákra nagyon büszke iskolája és közössége is – írta meg a helyi sajtó.

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban
2024. június 14., péntek

Több erdélyi megyében is záporok várhatók, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok

Az ország 24 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt.

Több erdélyi megyében is záporok várhatók, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok