Riogatás az 5G-vel az álhírek és kattintásvadászat között

Bíró Blanka 2020. május 20., 07:58 utolsó módosítás: 2020. május 20., 10:44

Az ismeretlentől való félelem áll az 5G hálózattal való riogatás hátterében is: amiről nincs elég információnk, az teret ad a megfélemlítésnek, ezt pedig az összeesküvés-elméletek gyártói kihasználják –mondták el a Krónika megkeresésére szakértők annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány idején fellángolt a rettegés az új mobilhálózattól. Mint figyelmeztettek, az 5G elterjedésével leginkább adatbiztonsági kockázatok jelennek meg, és káros, hogy a bezártságban sokkal több online médiát fogyasztunk.

Riogatás az 5G-vel az álhírek és kattintásvadászat között
galéria
Fő az óvatosság. Veszélyes, ha ráklikkelünk bizonyos tartalmakra, amelyeket nem ellenőrzött források bocsátanak ki, és tovább is küldjük Fotó: Pixabay.com

A koronavírus-járvány idején fellángolt a rettegés az új 5G mobilhálózattól. Bár a járvány megfékezte világszerte a hálózat kiépítését, a 5. generációs vezeték nélküli hálózattal való riogatás szintet lépett: korábban az ellenzői arra hivatkoztak, hogy az új technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzás rákot okoz, pusztulnak miatta a méhek és a madarak,

ma már a koronavírus terjedését is összekapcsolják az 5. generációs mobilhálózattal.

A nemzetközi tudományos szakvélemények cáfolják mindezt, nyugtatva, hogy az 5G kapcsán semmilyen egészségkárosító hatástól nem kell tartani. Közben a hálózat kiépítése sokkal gyorsabb ütemben történt, mint korábban a 4G terjeszkedése, bár a világjárvány ezt is megfékezte.

Tavaly áprilisban Dél-Korea lett az első ország a világon, ahol elérhetővé vált az 5G hálózat átlagfelhasználók számára, jelenleg világszerte 59 millió felhasználója van, ez a szám a becslések szerint az év végére eléri a 91 milliót. Romániában az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) 2019 végére ígérte, hogy kiírja a versenytárgyalást a hálózat kiépítésére, majd ez elakadt, és most már az idei év végére valószínűsítik, hogy megtörténhet. Szakértőket arról kérdeztünk, mit jelent valójában az 5G, miként terjednek, kapcsolódnak a különböző álhírek, összeesküvés-elméletek, riogatások.

Jobb minőségű internet

Az 5. generációs, vezeték nélküli hálózat a hétköznapi felhasználó számára azt jelenti, hogy nagyobb lefedettséget biztosít a széles sávú mobilos hálózatoknak, nagyobb adatátviteli sebességet lehet elérni, az új technológia az internethasználatra és „a dolgok internetjére” (Internet of Things – IoT) is hatással lesz – mondta el megkeresésünkre Csenteri András Levente.

A Magyar Telekom romániai leányvállalatának, a Combridge Kft.-nek a vezérigazgatója hangsúlyozta,

az 5G nagyobb kapacitással működik, mint a jelenlegi 4G, ezzel sokkal jobb minőségű internetezést tesz lehetővé.

Egyértelmű, hogy sűríteni kell a bázisállomásokat, és azok teljesítményét is növelni kell a jobb minőségű szolgáltatás érdekében. Hozzátette, a fejlesztést az eszközgyártók, de a kereslet is hajtja, hiszen megnövekedett az igény arra, hogy a mobiltelefonon nemcsak a vezetékes hálózat, a wi-fi közelében, hanem bárhol megfelelő minőségben tudjuk használni az internetet. Ezt az igényt és a fejlesztést pénzzé lehet konvertálni, hiszen a jobb minőségért, a megnövekedett adatforgalomért többet fizetünk.

Jelenleg is állandóan sugárzásban élünk, ennek a szintje az 5G hálózat kiépítésével növekedhet, de nincs semmi tudományos bizonyíték ennek a káros voltára,

szögezte le Csenteri András Levente. „Nem jelent meg olyan komoly, hitelt érdemlő tudományos aggály, amely szükségessé tenné, hogy ezzel komolyan kell foglalkozni” – mondta a vezérigazgató. Hangsúlyozta, kérdőjelek minden technológiai váltás kapcsán felmerülnek, de ha lenne is az egészségre káros hatása, azt csak évek múltán lehet úgy számszerűsíteni, hogy tényleg bizonyítható legyen. Ha rögtön jelentkeznének hatásai az egészségre, azt a globalizált információáramlásban nem lehetne elhallgatni.

Arra a felvetésünkre, hogy a „dolgok internetje” még több adatot szolgáltat a felhasználóról, kifejtette, éppen ezért kell fokozottabban odafigyelni, hogy mit engedélyezünk az internetezés során. Tehát az 5G elterjedésével leginkább adatbiztonsági kockázatok jelennek meg, mivel egyre több alkalmazást használunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy rutinszerűen engedélyezzük a hozzáférést az adatainkhoz.

Mi döntjük el, hogy mit engedünk meg, mit korlátozunk, vagy mit kapcsolunk ki”

– mondta Csenteri András Levente.

Félelem az ismeretlentől

Az ismeretlentől való félelem áll az 5G hálózattal való riogatás hátterében is – szögezte le lapunknak Kádár Magor kommunikációs szakértő, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója. Minden olyan hír, tudományos, technikai fejlesztés, amit még nem értünk, amiről nincs elég információnk, teret ad a feltételezéseknek, ezek pedig jó táptalajt jelentenek a riogatásnak, a megfélemlítésnek, amit az összeesküvés-elméletek gyártói kihasználnak.

Ez nem azt jelenti, hogy egyes procedúrák, technológiák nem lehetnek károsak. Éppen ezért minden fejlesztés feladata a lehetséges pozitív és negatív hatások felmérése, dokumentálása, majd az eredmények közlése, akár kedvezőek azok, akár nem. Ha a tudományos világ elmulasztja megfelelően kommunikálni az eredményeit, akkor felerősödik a feltételezés, hogy át akarnak verni, meghamisítják az adatokat”

– részletezte a kommunikációs szakértő.

Hangsúlyozta, az 5G technológiai fejlesztés egy folyamat, néhány év alatt jutott el arra a szintre, hogy most már alkalmazható, erre rátevődött a világjárvány, és nem ez az első eset, hogy két egymástól független folyamatot elkezdenek együtt említeni. „A járvány sajátossága, hogy mivel sokkal több időt töltünk otthon, nagyságrendekkel lényegesen több figyelmet fordítunk a közösségi médiára, több tartalmat fogyasztunk. Erre rátevődik a fenyegetettség érzése, a feszültség, egy ilyen stresszes helyzetet meglovagolva jobban érvényesülnek a riogatások, az álhírek” – mutatott rá Kádár Magor.

Érdemes kiszűrni az álhíreket, más forrásokból is ellenőrizni a hozzánk érkező információt Fotó: Pixabay.com

A kattintásvadászattól az adatlopásig

Szakirodalma van annak, hogy miért, miként keletkeznek az álhírek – mutatott rá az egyetemi oktató. Egyik oka a kattintásvadászat, ebben a médiaintézményeknek is megvan a felelőssége, amikor a bombasztikus cím túlmutat a valós tartalmon, ezt például a romániai televíziócsatornák „szépen hozták” a járvány idején. Ezzel a saját népszerűségüket próbálják növelni.

Ennél nagyobb veszélyt jelent, hogy ha ráklikkelünk bizonyos tartalmakra, amelyeket nem ellenőrzött források bocsátanak ki, és továbbküldjük, elengedhetetlenül jóváhagyjuk a sütik telepítését, vagy beleegyezünk a kért lépésekbe, ezáltal lehetőség nyílik az adatlopásra.

Egyik vezető romániai bank, a román titkosszolgálat és a legnagyobb hazai víruskereső program fejlesztői is figyelmeztetettek arra az elmúlt időszakban, hogy egyes, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, hatásvadász címmel érkező hírekre kattintva fennáll a veszélye, hogy ellopják a bankkártyák adatait. Kádár Magor szerint ugyanakkor a politikai vagy gazdasági haszon növelésére is alkalmasak az álhírek, a riogatások. Például az 5G-ellenes tartalmak hátterében állhat egy másik technológiával rendelkező cég, mely a saját piaci helyzetét vagy versenyelőnyét próbálja így biztosítani.

Megosztó közösségi médiás viselkedés

A közösségi médiás viselkedésünk sokkal megosztóbb, mint bármilyen más eddigi rendszer vagy vonatkozás – mutatott rá Kádár Magor. Hozzátette, a különböző politikai nézetek nem okoztak ekkora megosztottságot, hiszen a valós térben lehetett erről racionális vagy impulzív vitákat folytatni, találkozni az ellenvéleménnyel, a másik fél szempontjaival.

A közösségi médiában viszont nagyobb valószínűséggel tiltjuk le az ellenvéleményt képviselőket, mintsem utánanéznénk az információnak, és az alapján eldöntenék, hogy igaza van, vagy mellébeszél.

Így alakulnak ki a visszhangkamarák, a filterbuborékok, ez igaz az 5G-re is: ha valaki 5G-párti, letiltja a riogatást, az álhíreket terjesztőket, és fordítva. Mindez azt eredményezi, hogy olyan közösségek alakulnak ki, ahol mindenki ugyanazt a véleményt osztja, egymást megerősítik, és minden csoport tagja azt gondolja, csak neki és a közösségének van igaza. Ezek a közösségek eltávolodnak egymástól, nincs átjárás közöttük, egymásnak feszülnek, megindul a gyűlöletkeltés, részletezte a kommunikációs szakértő. Hangsúlyozta, ha ütköztetjük a véleményünket, formálódnak a nézeteink, többet látunk-értünk, és megfontoltabb döntéseket hozunk.

Tudatos hírfogyasztással lehet védekezni

A tudatos hírfogyasztással lehet ezeket a folyamatokat leküzdeni, véli a szakértő. Meglátása szerint káros, hogy a bezártságban sokkal több online médiát fogyasztunk.

Ajánlatos lenne naponta egyszer vagy kétszer hiteles forrásból tájékozódni.

Hiteles médiaintézményt kel l választani, ezeknek jogi kötelezettségük van arra nézve, hogy több forrásból ellenőrzött híreket közöljenek megfelelő szakszerűséggel. A tudatosság arról is szól, hogy már a kommunikációs stílusból felismerjük az álhírt, a propagandát, az összeesküvés-elméleteket. Ezekre általában jellemző a riogatás, az erős érzelmi töltet és a „mi és ők”-re történő megosztás. Ha olyan technológiáról olvasunk, amiről korábban soha nem hallottunk, csak a stílusból kiderülhet, hogy gyanús a tartalom, szögezte le Kádár Magor.

Hozzátette, ha van egy alap általános műveltségünk, naprakészen tájékozottak vagyunk, sok hírről már azelőtt el tudjuk dönteni, mekkora hitelt érdemelnek, mielőtt hatna ránk érzelmileg. „Ha valaki összeesküvést sejt a háttérben, amint lát egy ezt megerősítő tartalmat, lecsap rá. Érdemes ilyenkor tartani egy lélegzetvételnyi szünetet, ellenőrizni más forrásokból is az információt” – tanácsolja a kommunikációs szakértő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport