Rendőrségi nyomozó a pénzügyi csalásokról: ne adjuk oda idegeneknek a páncélszekrény kulcsát

Rendőrségi nyomozó a pénzügyi csalásokról: ne adjuk oda idegeneknek a páncélszekrény kulcsát

Csalók által posztolt, Klaus Iohannis államfő szerepeltetésével közzétett hamis befektetési hirdetés a Facebookon

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

Nagyobb odafigyeléssel és egészséges kételkedéssel könnyen elkerülhetjük, hogy pénzügyi csalás áldozatává váljunk – véli Nicolae Alexandru Ciontescu nyomozó. A Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi részlegének a csalásokra szakosodott helyettes biztosa a Krónikának elmondta: egyre gyakoribbak és összetettebbek a pénzügyi csalási módszerek. A csalók rendszerint arra törekszenek, hogy hozzáférjenek a bankban őrzött pénzünkhöz. Ehhez megpróbálnak a bizalmunkba férkőzni, azt mondják, amit hallani szeretnénk, és attól sem riadnak vissza, hogy a bűnüldöző hatóságok képviselőjének adják ki magukat.

Gazda Árpád

2024. március 18., 09:572024. március 18., 09:57

A civil ruhás helyettes rendőrbiztossal egy rendőrségi szobában készíthettünk interjút, fénykép készítéséhez nem járult hozzá. Elmondta: az informatikai csalások egy szelete 2019-ben került a megyei rendőrkapitányságokhoz. Az informatikai rendszerek elleni támadások továbbra is a szervezett bűnözés kategóriájában maradtak, ezekkel a központi bűnüldöző szervek foglalkoznak. Megjegyezte: az informatikai bűnözési forma nagy ütemben terjed, és folyamatosan változik. A 2023-as év jellemzőjének a befektetési csalásokat nevezte.

A csalók a közösségi oldalakon közölt hamis reklámokkal előbb csak arra veszik rá az áldozataikat, hogy fektessenek be egy kis összeget. Van, amikor beérik a befektetett pénz ellopásával, de a legtöbb esetben megpróbálnak továbblépni, és hozzáférni az elcsábított ügyfelek banki adataihoz, hogy aztán az internetes bankszolgáltatásokon keresztül ellopják a pénzüket.

Nicolae Alexandru Ciontescu elmondta: a közösségi hálón közölt – sok esetben a mesterséges intelligencia felhasználásával készült – reklámok után minden esetben egy linket tesznek közzé, amelyiken keresztül elérhetőségeink megadását kérik. Ha megadjuk a telefonszámunkat, esetenként azonnal, de az is előfordul, hogy csak hónapok múlva keresnek meg bennünket olyan személyek, akik befektetési tanácsadónak adják ki magukat. A nyomozó szerint a csalók általában azt kezdeményezik, hogy ne telefonon, hanem valamilyen internetes kommunikációs csatornán tartsák a kapcsolatot. A legtöbb csaló a whatsappos kommunikációt javasolja. Ezt azért teszik, hogy nehezebben lehessen azonosítani őket. Ezért már az is fel kell ébressze a gyanakvásunkat, ha a magát pénzügyi tanácsadónak kiadó személy – bármire hivatkozva – ragaszkodik az alternatív kommunikációs csatornákhoz.

Hozzátette:

az emberek általában arra gondolnak, hogy csak 1000-1200 lejt fektetnek be, és ha működik a befektetés, gyorsan megsokszorozhatják az összeget, ha viszont el is vesztik a befektetett pénzt, nem éri nagy kár őket. Nem számítanak arra, hogy a befektetési ajánlat csupán eszköz a bankszámláik leürítéséhez.

A Krónika kérdésére, hogy mi történhet akkor, ha megadjuk az adatainkat, elmondta: vannak esetek, amikor a megszerzett személyi adatokkal telefonbérletet kötnek vagy kriprovalutás számlákat nyitnak és kezelnek. Utóbbiakat általában távolról működtetik, és a személy azonosságának az ellenőrzése nem mindig olyan szigorú, hogy kiszűrje a csalókat. A nagy cél mindig az, hogy az internetes banki szolgáltatásokon keresztül hozzáférjenek a bankban őrzött pénzünkhöz.

Galéria

Az informatikai bűnözési forma nagy ütemben terjed, és folyamatosan változik

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

A nyomozó szerint a csalók általában megpróbálnak a kiszemelt áldozat bizalmába férkőzni. Miután rávették arra, hogy fektessen be egy kisebb összeget, egy honlapot ajánlanak neki, amelyiken követheti a befektetése értékének a növekedését. Ha nem boldogul, akkor segítséget ajánlanak, és a segítségnyújtás ürügyén telepíttetik az eszközeire azokat az alkalmazásokat, amelyeken keresztül aztán ellesik a banki adatait, jelszóit.

A bankszámlák leürítésére általában akkor kerül sor, amikor a kiszemelt áldozat hozzá szeretne jutni a befektetett pénzéhez és a nyereséghez. Ekkor azt javasolják, hogy foglalkoznak ők a pénz átutalásával.

„Az is a módszereik közé tartozik, hogy a kiszemelt áldozatot egy kis nyomás alá helyezik. Azt mondják, hogy most azonnal kell dönteni. Egy óra múlva már nem lesz érvényes a mostani ajánlat. Minden ilyen nyomás gyanút kell, hogy ébresszen bennünk” – hívta fel a figyelmet Nicolae Alexandru Ciontescu.

A helyettes rendőrbiztos szerint általában az interneten kevésbé otthonosan mozgó személyek esnek a csalás áldozatául, de azok sem védettek, akik jártasak a banki alkalmazások és a távvezérlési programok világában. A csalók ugyanis sokkal jobban ismerik ezeket a programokat, mint mi. Elterelik a figyelmünket, és pillanatok alatt elvégzik a dolgukat. Észre sem vesszük, és meglesik azt az SMS-üzenetet, amelyben a bank az egyedi belépési kódot közölte. Még a tapasztalt számítógép-felhasználót is képesek átverni. Sok esetben csak utólag döbbenünk rá, hogy mi is történt.

korábban írtuk

Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat
Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat

Facebookos hirdetés alapján talált rá egy nyugdíjas arra a „befektetési lehetőségre”, amelyik részvények vásárlásával kínálta a befektetett összeg gyors és kockázatmentes megsokszorozását. Ehhez képest minden megtakarítását elveszítette.

A bűnözők azt is tudják, melyik banknál milyen összeg átutalása kelti fel a pénzintézet illetékeseinek a figyelmét, így gyakorta több részletben utalják át a pénzt több különböző számlára, hogy a kisebb összegek feltűnésmentesen átcsússzanak a szűrőn.

Nicolae Alexandru Ciontescu arra figyelmeztetett, hogy a csalók sok esetben még azután sem szakítják meg a kapcsolatot az áldozatukkal, miután ellopták a pénzét.

Van eset rá, hogy rendőrnek, valamely külföldi bűnüldöző hatóság vagy adósságbehajtó ügynökség képviselőjének adják ki magukat. Általában azokat a dolgokat mondják, amelyeket az illető hallani szeretne: például, hogy „nagyon helyes, hogy feljelentést tett”, vagy „tudjuk, hogy hova került a pénze, és segítünk visszaszerezni”.

A helyettes rendőrbiztos szerint a károsultaknak tudniuk kell, hogy soha nem fogja ismeretlen rendőr ismeretlen számról keresni őket. A rendőrség ugyanis rögzített eljárások alapján végzi a munkáját. Ha valaki csalás áldozatává válik, és bejelentést tesz, beidézik a rendőrségre és meghallgatják. Így személyesen ismeri meg azt a rendőrt, aki az ügyével foglalkozik. Külföldi bűnüldöző szervek nem léphetnek közvetlenül kapcsolatba az áldozattal.

A nyomozó szerint az ellopott pénzek szinte minden esetben kriptovalutás számlákon kötnek ki, a csalók ugyanis ezen az úton próbálják kifehéríteni a bevételeiket. A kriptovalutákkal kapcsolatos nyomozás pedig sokkal nehezebb a bűnüldözők számára.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

A közösségi hálón közölt reklámok általában a deepfake módszerrel készültek, a hamisított kisfilmekben esetenként az államfő, a miniszterelnök, vagy a nemzeti bank kormányzója ajánlja a befektetést. Nicolae Alexandru Ciontescu szerint a közéleti személyiségek szerepeltetésével a csalók bizalmat akarnak ébreszteni az üzleti ajánlatuk iránt. A mesterséges intelligencia felhasználásával készített filmecskékben a közéleti személyiségek tulajdonképpen azt a szöveget mondják el, amit a csalók írásban fogalmaztak meg. A számok kiejtésébe azonban gyakorta belehibáznak. Többek között erről is fel lehet ismerni a mesterséges intelligenciával készített hamis reklámokat, de a száj mozgása sem mindig követi pontosan a beszédet.

Arra a megállapításunkra, hogy egy-egy ilyen reklám egy-két napig van fenn a közösségi hálón, hogy aztán később másik és harmadik hirdető termékeként újra és újra megjelenjen, a helyettes rendőrbiztos elmondta: a csalók általában több identitást használnak, és több csatornán kommunikálnak.

Akár több tucat vagy több száz identitás mögött is ugyanaz a bűnözői csoport húzódhat meg. Így próbálják elkerülni azt, hogy a közösségi portálok tiltólistájára kerüljenek, de az is céljuk, hogy megnehezítsék a nyomozók dolgát.

Felvetésünkre, hogy a Facebook közel negyven bejelentésünkre válaszolta azt, hogy a jelzett reklámok nem ütköznek a hirdetési alapelveibe, Nicolae Alexandru Ciontescu azt tanácsolta: a rossz tapasztalatok ellenére is jelentsük a csalásokat, mert ha sokan teszik ezt, a közösségi portálok működtetői is rájönnek, hogy reagálniuk kell valamit.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint azonosítani a bűnözőket, és megtéríteni a kárt. Ezért azt javasolta, hogy ne is kattintsunk a gyanús reklámok után közölt linkekre, és tekintsük intő jelnek, ha a másik fél ragaszkodik ahhoz, hogy whatsappon vagy más alternatív csatornán kommunikáljon velünk. Fontosnak tartotta, hogy idegenek biztatására semmilyen programot ne töltsünk le az eszközeinkre, és semmilyen körülmények között ne engedjünk idegeneket hozzáférni a banki alkalmazásainkhoz. „Tudatosítanunk kell, hogy ha valakinek hozzáférést biztosítunk a bankszámlánkhoz, az olyan, mintha odaadtuk volna neki a páncélszekrényünk kulcsát” – fogalmazott a nyomozó. Hozzátette: úgy kell eljárnunk, mint amikor szabadságra megyünk. Akkor is csak a hozzánk legközelebb álló személy kapja meg az üresen hagyott lakásunk kulcsát.

Korábbi anyagainkban olyan áldozatot szólaltattunk meg, akinek a csalók befektetési ajánlatot tettek, majd leürítették a bankszámláit. Megszólalt az anyagban egy banki befektetési tanácsadó, és egy bankcsoport kiberbiztonsági szakembere. A sorozat második részében arra irányítottuk rá a figyelmet, hogy a deepfake kategóráiba tartozó nyilvánvaló csalási szándékkal közzétett hirdetéseket megtűri a Facebook. Azóta 38 hamis hirdetést jelentettünk. Közülük egyet eltávolítottak. A befektetésre biztató eltávolított hirdetést az United hobbies – hét követővel rendelkező – személyes blog adta fel, február 12. és március 8. között 63 916-an kattintottak rá. Másik 37 esetben azt a választ kaptuk, hogy a hirdetés nem sérti a közösségi portál hirdetési alapelveit. Valamennyi esetben újabb vizsgálatot kértünk, de a második ellenőrzés is ugyanerre az eredményre vezetett.

korábban írtuk

Nem találja szabálysértőnek a deepfake-et a Facebook
Nem találja szabálysértőnek a deepfake-et a Facebook

Semmi kivetnivalót nem talál abban a Facebook, ha hirdetői a díj kifizetése ellenében olyan kisfilmeket tesznek közzé, amelyekben a ProTV híradójában látszólag a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke biztatja mesés haszonnal járó befektetésre az embereket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Összeköt a lovagkirály kultusza: elrajtolt a 12. Szent László Napok Nagyváradon

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című előadásával hétfőn hivatalosan elrajtolt Nagyváradon a 12. Szent László Napok, amely változatos programokkal várja közönségét a következő hat nap során.

Összeköt a lovagkirály kultusza: elrajtolt  a 12. Szent László Napok Nagyváradon
2024. június 24., hétfő

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől

Sokan próbálnak kibújni a jogerős szabadságvesztés letöltése elől. Van, aki hónapokig bujkál ismerősöknél, mások külföldre menekülnek. Szilágy megyében az elmúlt napokban három elítéltet tartóztattak le.

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől
2024. június 24., hétfő

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron

Öt diakónust szentelnek pappá szombaton a Gyulafehérvári Főegyházmegyében – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Római Katolikus Papnevelő Intézet (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ).

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron
2024. június 24., hétfő

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon

2022. február 24. – beleégett tudatunkba a dátum, ami gyökeresen megváltoztatta az életünket, hiszen azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, már semmi sem olyan, mint régen volt.

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon
2024. június 24., hétfő

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben

Nem ütközik törvénybe az Országos Választási Iroda szerint, ha egy urnabiztos nyilvánosságra hozza egy választópolgárról, élt-e szavazati jogával. A Krónika a Csoma Botond és Tőkés László között kirobbant vita kapcsán kérte ki a BEC álláspontját.

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben
2024. június 24., hétfő

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon

A szokásosnál valamivel korábban kezdődött az aratás Arad megyében. A korai csapadék, majd a nyáriasan meleg tavasz miatt hamarabb értek be a kalászosok, így a repcét, árpát már vágják a kombájnok, de napokon belül a búza betakarításának is nekifognak.

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon
2024. június 24., hétfő

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le

Francia hatóságok által körözött személyautót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök a Csanádpalota-Nagylak magyar-román határátkelőnél. Idén ez már a sokadik bűneset.

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le
2024. június 24., hétfő

Erdélyben viharra, máshol kánikulára figyelmeztetnek

Hétfőn Erdély legnagyobb részében viharos időjárás, a déli megyékben kánikula várható az előrejelzések szerint.

Erdélyben viharra, máshol kánikulára figyelmeztetnek
2024. június 24., hétfő

Hét szavazattal nyert az egyik jelölt a döntetlen után újból kiírt polgármester-választáson Maros megyében

A szavazatok 50,26 százalékával a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Emil-Florin Mocan nyerte a vasárnap megismételt polgármester-választást a Maros megyei Maroskecén.

Hét szavazattal nyert az egyik jelölt a döntetlen után újból kiírt polgármester-választáson Maros megyében
2024. június 23., vasárnap

Az eső sem szegte a bátor bringások kedvét: Szent Lászlótól Szent Lászlóig kerekeztek

Ugyan hivatalosan csak hétfőn veszi kezdetét a június 24–31. között zajló 12. Szent László Napok – vasárnap két kerékre pattantak a szervezők és a hozzájuk csatlakozó bringázók, hogy Szent Lászlótól Szent Lászlóig tekerjenek.

Az eső sem szegte a bátor bringások kedvét: Szent Lászlótól Szent Lászlóig kerekeztek