Nem találja szabálysértőnek a deepfake-et a Facebook

Nem találja szabálysértőnek a deepfake-et a Facebook

A román jegybank kormányzójának arcával is visszaéltek az internetes csalók

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

Semmi kivetnivalót nem talál abban a Facebook, ha hirdetői a díj kifizetése ellenében olyan kisfilmeket tesznek közzé, amelyekben a ProTV híradójában látszólag a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke biztatja mesés haszonnal járó befektetésre az embereket. A közösségi oldalon négy olyan kisfilmet jelentettünk, amelyek a csalás nyilvánvaló szándékával biztatják befektetésre, de valójában az adataik megadására a felhasználókat. Három esetben a Facebook úgy találta, hogy a nyilvánvaló csalás megfelel a hirdetési alapelveinek, és álláspontját a felülvizsgálati kérelmünk után is fenntartotta. Egy bejelentésünkre még várjuk a választ.

Gazda Árpád

2024. február 14., 19:102024. február 14., 19:10

Február 7-én jelent meg a Krónika portálon az a riportunk, amellyel megmutattuk, hogyan ürítik le a csalók a bankszámlánkat, ha hitelt adunk a Facebookon terjedő kamuhirdetéseknek, és besétálunk a csapdájukba. A riportban tanácsokat is adtunk arra nézve, hogy miként kerülhetjük el a csalást. Ahhoz azonban, hogy alaposan dokumentálhassuk a témát, nekünk is meg kellett néznünk a csalók hirdetéseit. Az eredmény pedig az lett, hogy a Facebook algoritmusai megtanulták: a téma iránt érdeklődünk, és a csalók hirdetéseinek egész özönét zúdították ránk.

A riport megjelenése után nekiálltunk kitakarítani a közösségi oldalunkat. Így hát minden megjelenő kamuhirdetést azonnal feljelentettünk. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a hirdetés címe melletti három pontra kattintunk, amely lenyit egy ablakot, és a felajánlott lehetőségek között szerepel a hirdetés jelentése is. Ha a hirdetés jelentésére kattintunk, akkor megint egész sor változat közül választhatjuk ki, hogy mit kifogásolunk. Mi a „félrevezetés vagy csalás” menüt választottuk.

A Facebook udvarias üzenetben köszönte meg, hogy tájékoztattuk olyan valamiről, ami ellentétes lehet a hirdetési alapelveivel.

Azt is közölte: az ilyen jelentések hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösségi portál „továbbra is mindenki számára biztonságos és barátságos hely maradjon”. Hozzátette: a jelentett hirdetést többé nem jeleníti meg számunkra. Egyben azt is felajánlotta, hogy elvezet bennünket arra az oldalra, ahol a hirdetési alapelveket tanulmányozhatjuk.

Az alapszabályok egyike az, hogy

Idézet
a hirdetések nem reklámozhatnak termékeket, szolgáltatásokat, konstrukciókat vagy ajánlatokat megtévesztő vagy félrevezető gyakorlatot alkalmazva, ideértve azokat is, amelyek pénzt vagy személyes adatokat próbálnak kicsalni az emberekből”.

Gondoltuk, hogy a helyzet egyértelmű, hiszen a jelentett hirdetésben Andreea Esca, a ProTV bemondója és Mugur Isărescu jegybanki kormányzó alakját és kijelentéseit a mesterséges intelligencia eszközeivel meghamisítva ajánlották egy állítólagos román társaság „kiváló” befektetési lehetőségét. A kormányzó maga mondta el a kisfilmen, hogy 1100 lejes minimális befektetésével 8200 „lejből” nyerhetnek a befektetők. Ráadásul a filmecske alatt megadott linken az elérhetőségeinket, tehát az adatainkat kérik.

Korábban a Román Nemzeti Bank (BNR) is közleményt adott ki, amelyikben a Mugur Isărescu kormányzó hangját és arcát felhasználó csalásra figyelmeztetett. Közölte: a BNR nem foglalkozik befektetési tanácsadással, és arra kérte az érintetteket: azonnal tegyenek feljelentést, ha ilyen csalással szembesülnek. Egyben a parlament előtt levő deepfake törvény meghatározását idézte, mely szerint a deepfake az olyan kép, audio, illetve videótartalmakat jelenti, amelyeket a mesterséges intelligencia által hoztak létre, és amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy személy olyan kijelentéseket, cselekedeteket tesz, amilyeneket a valóságban nem tett, vagy amelyekhez nem járult hozzá. Egyértelműnek éreztük tehát, hogy ez a filmecske megtestesíti mindazt, amit a hirdetési alapelvek félrevezetésnek vagy csalásnak neveznek.

Galéria

Feljelentett internetes csalók kisfilmjeinek a nézettségi adatai

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

Legnagyobb meglepetésünkre a közösségi portál két nap múlva azt a választ küldte, hogy nem távolították el a hirdetést.

Idézet
Megvizsgáltuk az általad jelentett hirdetést, és arra jutottunk, hogy nem sérti a hirdetési alapelveinket”

– áll az üzenetben. Egyben azt is felajánlotta, hogy ha nem értünk egyet a válasszal, kérhetünk ismételt vizsgálatot is. Kértünk. Két nap múlva jött az újabb válasz, ezúttal angol nyelven. Azt közölték, hogy újranézték a hirdetést, és nem találtak kivetnivalót benne. Ha esetleg nem értenénk ezzel egyet, forduljunk a bírósághoz.

Annyi haszna mégis volt a csalások jelentésének, hogy így betekintést nyerhettünk a hirdetés adatlapjába, megnézhettük, hogy ki fizetett érte, mióta fut a közösségi hálón, mi a célközönsége, hányan kattintottak eddig rá a filmecskére, és mely korcsoportokat, mely nemeket szólította meg leginkább. Kiderült például, hogy a BNR kormányzójának a beszédét meghamisító hirdetésért egy „Scene Scroll” nevű, önmagát városként meghatározó Facebook-felhasználó adta fel. A fiókot 2023. december 19-én hozták létre, és 17 követője van. A reklámért egy todays.de honlap fizetett, ez egyben a haszonélvezője is a hirdetésnek, melyet Románia egész területén láthatnak a 35 év fölötti internetezők. Eddig 50 747-en kattintottak rá a filmecskére.

Az érdeklődőkről statisztikai adatok is megjelennek.

Kiderül: a 35-44 év közötti férfiak körében volt a legnépszerűbb a film. Ebből a kategóriából 12 638-an kattintottak rá. A sorban utána a 45-54 év közötti férfiak következnek 10 741, majd az 55-64 év közötti férfiak 7413 kattintással.

A nők közül is a 35-44 év közöttiek érdeklődtek leginkább a javasolt befektetés iránt, de az ő kattintásaik csak mintegy harmadát tették ki (4701) a férfiakéinak. A todays.de címre kattintva kiderül, hogy a címen nem működik internetes oldal.

Egy másik filmecske – megszólaló hírességek nélkül – azt közli, hogy ha 1200 lejre részvényeket vásárolunk, havonta kétszer „utalhatnak” át 10 700 lejt a bankszámlánkra a Hidroelectrica által fizetett osztalékból. Ha mindez megtörténne, 1200 lej befizetésével egy év alatt negyedmillió lej ütné a markunkat.

A hirdető, a Finance Focus Zone ravaszul feltételes módban fogalmaz, és eddig 22 229 kattintást ért el. A kamuprofilt január 17-én jegyezték be, és kínai telefonszámot adtak meg hozzá. A hirdetés finanszírozójaként is, és kedvezményezettjeként is ugyanaz a Finance Focus Zone megnevezésű „tanácsadó” szerepel.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád / képernyőmentés

A harmadik filmecske szintén látványos vízierőmű-felvételekkel, menedzserkinézetű szónokló emberek, és az örömtől ujjongó nyertesek mozgóképeivel biztat befektetésre. A narrátor által elmondott szöveg írásban is megjelenik a képernyőn. Eszerint minden román állampolgárnak lehetősége van 1200 lejért 35 Hidroelectrica-részvényt vásárolni, mely „lehetővé teszi”, hogy havi 11 200 lejes jövedelemhez jusson. A hirdetés február 6 és 10 között futott, és 17 528 kattintást ért el. A reklám feladójaként egy szám szerepel, a kedvezményezett és a fizető félnél is csak annyi jelenik meg, hogy „autopay”.

A vizsgálódás alapján egy következtetést mindenképpen levonhatunk:

a Facebook a csalás melegágya, és a csalás elleni védekezésben a közösségi portálra nem számíthatunk.

Amint a korábbi anyagunkban megírtuk, mi magunk védekezhetünk a csalókkal szemben, ha képezzük magunkat a pénzügyekben, és kiszűrjük a valótlan nyereséget ígérő ajánlatokat, ha nem akarunk „a cukrászdában kerékpárt vásárolni”, és nem a közösségi hálón keressük a befektetési lehetőségeket. Továbbá ha mindig frissítjük a számítógépünk, telefonunk programját, ha nem kattintgatunk felelőtlenül, nem nyitjuk ki az ismeretlenektől érkező leveleket, nem fogadjuk el az ismeretlenek ismerkedési felkérését, ha nem adjuk meg az elérhetőségeinket a hirdetőknek, ha idegenek kérésére nem töltünk le programokat a telefonunkra, számítógépünkre.

korábban írtuk

Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat
Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat

Facebookos hirdetés alapján talált rá egy nyugdíjas arra a „befektetési lehetőségre”, amelyik részvények vásárlásával kínálta a befektetett összeg gyors és kockázatmentes megsokszorozását. Ehhez képest minden megtakarítását elveszítette.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén azt a határozattervezetet, amely szerint pénzt utalnak ki a környezetvédelmi alapból az iskolai zöldhét tevékenységeinek finanszírozására.

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit
2024. április 04., csütörtök

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje

Vlad Pascu ügyvédje a drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló védence büntetőperének csütörtöki bírósági tárgyalása után kijelentette, hogy a 2 Maion történt baleset áldozatai szabálytalanul közlekedtek az úttesten, így ők is felelősek a tragédiáért.

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje
2024. április 04., csütörtök

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban

Memorandumot készül jövő héten elfogadni a kormány egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amelyik megakadályozza a deepfake tartalmak elterjedését a közösségi médiában a választási kampány idején.

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban
2024. április 04., csütörtök

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel törli el a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettségét a daganatos betegségben szenvedők, a beteg gyereket nevelő anyák és a várandós nők esetében.

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak
2024. április 04., csütörtök

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg

Őrizetbe vették azt a 15 éves tinédzsert, aki a gyanú szerint szerdán megkéselte a bukaresti Iuliu Maniu szakközépiskola egyik diákját – közölte csütörtökön a bukaresti rendőrség.

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg
2024. április 04., csütörtök

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén

További támogatásáról biztosította Romániát a schengeni övezethez való teljes körű csatlakozás megvalósulásához Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai bukaresti látogatásán.

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén
2024. április 04., csütörtök

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Ismét esély nyílhat arra, hogy Ion Iliescu volt államfőt büntetőjogi felelősségre vonják az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében.

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében
2024. április 03., szerda

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt

Ellenzéki nyomásra visszahívta tisztségéből Marcel Ciolacu kormányfő a Szerencsejátékok Országos Hivatala (ONJN) alelnöki tisztségébe hétfőn kinevezett Cristian-Gabriel Pascut.

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt
2024. április 03., szerda

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit

Minősített emberölés és rablás bűntette miatt 26 év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti törvényszék Marcel Şerbucot, aki megölte élettársa 12 éves kislányát, majd a holttestet egy kanapé tárolódobozába rejtette.

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit
2024. április 03., szerda

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben

A román és a magyar kormánynak közös érdeke a kelet-nyugati irányú közlekedési infrastruktúra fejlesztése – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, miután magyar hivatali kollégájával, Orbán Viktorral egyeztetett a Victoria-palotában.

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben