Per tárgya Pásztor Sándor tanácselnöksége

Pap Melinda 2017. február 01., 16:49

Kezdetét vette szerdán az a per, melyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete indított a megyei önkormányzat vezetése ellen, megkérdőjelezve az elöljárók megválasztásának törvényességét.

A liberálisok azon két tanácsi határozat érvénytelenítését kérik, melyben az RMDSZ-es Pásztor Sándort tanácselnöknek, míg a szociáldemokrata párti (PSD) Ioan Mangot és az ALDE-s Traian Bodeát alelnöknek választották, adta hírül a Bihoreanul hetilap online kiadása.

A felperes szerint a tavaly június 28-ai tanácsülésen nem tartották be a közigazgatási törvény előírásait, melyek szerint az elnököt és alelnököket titkos szavazással kell választani: a PSD, ALDE és az RMDSZ tanácsosai az asztalnál, szavazócédulájukat felmutatva voksoltak, hogy elkerüljék az átszavazás gyanúját. Az ellenzéki párt szerint az alelnökválasztás azért sem tekinthető törvényesnek, mivel Pásztor Sándor megválasztása után a liberálisok kivonultak az ülésről, köztük a szavazatszámláló bizottság PNL-s tagjával, Dacian Fonceával, s így nem volt teljes a testület. Florin Marinău, a PNL ügyvédje elmondta, hogy a Bihar megyei törvényszékre, ahol a per zajlik, a megyei tanács benyújtotta az inkriminált ülés jegyzőkönyvét, illetve hanganyagát, míg a PNL egy videófelvételt is csatolt, ezeket valószínűleg a következő, március 2-ai ülésen hallgatják-nézik meg.

A PNL által indított, a maga nemében egyedülálló per precedensértékű lehet, hiszen ha a bíróság elutasítja a felperes keresetét, módosul a titkos szavazás fogalma, és a mások jelenlétében leadott voks is titkosnak minősül. Ellenben, ha igazat ad a PNL-nek, Pásztor Sándornak és helyetteseinek a megbízatása megszűnik, és meg kell ismételni a voksolást.

A PNL és a PSD–ALDE–RMDSZ-koalíció közötti ellentét egyébként a megyei tanács működésére is rányomja a bélyegét, a keddi ülésen például a PNL – kihasználva, hogy hiányzott a koalíció két tanácsosa, és nem volt meg az egyszerű, illetve kétharmados többség – 11, a megye fejlődése szempontjából fontos határozattervezetet söpört le az asztalról. Ezek között voltak a Helyi Fejlesztési Program keretében finanszírozást remélő projektek is, többek között a nagyváradi repülőtér termináljának bővítését célzó, illetve a Körösvidéki Múzem által a barokk palota használatáért fizetendő bérleti díjra vonatkozó. Pásztor Sándor tanácselnök úgy nyilatkozott, a napokban kénytelen rendkívüli ülést összehívni, hogy jóváhagyják a megye fejlődése szempontjából fontos és sürgős projekteket.

Mint ismeretes, a Bihar Megyei Tanács vezetését harmadik nekifutásra sikerült megválasztani, miután a legtöbb, 17 mandátumot szerzett PNL ragaszkodott az elnöki székhez, de a 10 RMDSZ-es tanácsos végül a PSD–ALDE-koalíciót részesítette előnyben annak fejében, hogy az általa jelölt Pásztor Sándor lesz a tanácselnök. A liberálisok bosszúból a nagyváradi tanácsban nem tartottak igényt az RMDSZ támogatására, így a szövetség évtizedek után elveszítette az alpolgármesteri széket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat