Összefogással a túlerővel szemben – Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár a nemzeti ünnepről, az új programokról

Pataky István 2021. március 15., 07:57

A járványhelyzet még inkább megmutatta számunkra, hogy minden magyar számíthat az anyaországra, mi, magyarok pedig számíthatunk egymásra – mondta a Krónikának adott interjújában Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy Magyarország készen áll egy olyan megbékélési folyamatra Romániával, mint amelyet Szerbiával már megvalósított.

Összefogással a túlerővel szemben – Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár a nemzeti ünnepről, az új programokról
galéria
Nincs megállás. Potápi: A nemzetpolitikai intézményrendszer a járvány idején is működik Fotó: Haáz Vince

– A tavalyi, visszafogott keretek között zajló március 15-i megemlékezések után az idei járványhelyzet sem ad lehetőséget az igazi ünnepre. Mi lehet ilyenkor a biztató üzenet a Kárpát-medencei, az erdélyi magyarok számára?

– A tavalyi év a nemzeti összetartozás éve volt. 2019-ben úgy gondoltuk, a 2020-as év lehetőséget ad majd arra, hogy megemlékezzünk a száz évvel ezelőtti eseményekről. Arról, hogy a vesztes világháborút követően Magyarországot a környező – már meglévő, vagy létrejövő – országok egymás között felosztották, s csak a csodának volt köszönhető, hogy az ország a maradék kis területen meg tudott maradni. Történelmi nagyvárosainkat Pozsonytól Kassán, Ungváron, Újvidéken, Eszéken át Kolozsvárig elvesztettük, a magyar nemzet egyharmada új határok közé került.

Szerettünk volna méltóképpen emlékezni erre az évfordulóra és arra, hogy minden viszontagság ellenére a magyarság megkapaszkodott, Magyarország megerősödött, és túlélte ezt az évszázadot, csakúgy mint a határon túlra került nemzetrészek. Szerettük volna az elmúlt tíz esztendő eredményeit is bemutatni. Azt, hogy egy új nemzetpolitikai keretrendszer alakult ki, amelynek első lépéseként új alaptörvényt fogadtunk el, és szimbolikus törvényeket hoztunk. Erre az alapra építettük fel azt a nemzetpolitikát, amelyet közösen alakítunk a határon túli nemzetrészekkel, azok vezetőivel, a legfontosabb szervezetekkel és történelmi egyházakkal annak érdekében, hogy közösen érjünk el minél nagyobb sikereket.

A tavalyi év végén mutattuk be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrral a kiadványt, amely ezt az építkezést, a nemzetpolitika elmúlt tíz évét mutatja be. Felsorolni is képtelenség a számtalan projektet, programot, fejlesztést, amit az elmúlt évtizedben megvalósítottunk. Ha csak az új vagy felújított óvodákról adnánk ki egy kiadványt, már az is nyolcszázötven oldalas lenne, s ez csak egy kis szelete a nemzetpolitikának.

Tulajdonképpen a tavaly márciustól mostanáig eltelt hónapok, időszakos kis kivételekkel, a járvány jegyében teltek. Egy ilyen helyzetben március 15-i szép üzenetet nehéz megfogalmazni, de talán az lehet az idei üzenet számunkra, hogy akárcsak elődeink, úgy mi is csak összefogással érhetünk célt a túlerővel szemben.

A járványhelyzet még inkább megmutatta számunkra, hogy minden magyar számíthat az anyaországra, mi, magyarok pedig számíthatunk egymásra. Összefogással a 21. századi ellenséget, a világjárványt is le fogjuk győzni. Ez az évszázad egy nyertes évszázad lesz számunkra.

Az eddig elért pozíciókat úgy szeretnénk megerősíteni, hogy minél szorosabb legyen az együttműködés a környező országokkal és népekkel. Az 1848-as tapasztalatok is arra intenek, hogy csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha a velünk együtt élő többi nép, nemzetiség is sikeres. Az oltásoknak köszönhetően bízhatunk abban, hogy az év második fele tényleg a nemzeti újrakezdésé lesz.

– Az új programokkal, pályázatokkal kapcsolatosan mit lehet tudni, mire számíthatunk?

– A nemzetpolitikai intézményrendszer a járvány idején is zavartalanul működik. Folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel. Az összes olyan programot, amelyet lehetett, átszerveztük az online térbe. Online tartottuk novemberben a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését is. Persze vannak olyan programjaink is, amelyeket kénytelenek voltunk egy időre szüneteltetni. Ilyen a Határtalanul program osztálykirándulásokat érintő része, vagy a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program. Az utóbbi a szórványban élő magyarság támogatását szolgálja. Az utazási korlátozások miatt ezeket a programokat egy időre fel kellett függesztenünk, de bízunk benne, hogy hamarosan visszaáll a régi rend.

Ami az idei évre vonatkozó terveket érinti: a nemzeti újrakezdés éve keretében hamarosan meghirdetünk egy nagyszabású programot, melynek részeként megjelennek az idei nyílt pályázati felhívásaink is. Ezek az élet szinte minden területét érintik majd: oktatás, kultúra, egyház, sport, ifjúság, diaszpóra.

A pályázati időszak előreláthatólag két körben zajlik. Az első körben – az év első fél évben – működésre, felújításra, eszközbeszerzésre lehet majd pályázni, a másodikban pedig – amennyiben a járványhelyzet engedi – programokra, rendezvényekre.

– Újabban nemcsak tematikus éveket, de bizonyos témákra fókuszáló hónapokot is megkülönböztet a magyar nemzetpolitika. Március a közösségek hónapja. Mit fed ez a meghatározás?

– 2012 óra hirdetünk tematikus éveket. Ezek fókuszába mindig egy-egy csoportot, témát helyeztünk, a kisiskolásoktól kezdve a vállalkozókon át a családokig. Az idei évben a tematikus éven belül külön tematikus hónapokat is tartunk, hogy külön ráirányítsuk a figyelmet egy-egy fontos területre. Január a sport hónapja volt, amikor – többek között – átadtuk a székelyvarsági sípályát, kihirdettük a Jó tanuló, jó sportoló felhívás eredményeit, és bejelentettük, hogy minden Kárpát-medencei, magyarul nevelő iskolába sporteszközcsomagot juttatunk, összesen 170 millió forint értékben. Februárban a gyermekegészségügyet helyeztük a fókuszba, és négy héten át tartó online képzéssorozatot tartottunk a Bethesda Gyermekkórházzal és a Magyar Gyermekorvosok Társaságával külhoni magyar orvosok, ápolók számára. Március a közösségek hónapja, amelynek keretében számos online közösségépítő programunk zajlik (középiskolai vetélkedők, workshopok), de ebben a hónapban fogjuk bejelenteni az idei nagy pályázati felhívásainkat is.

– Említette a környező népekkel való együttműködés fontosságát. A magyar–román államközi kapcsolatok, valamint a magyarok és románok együttélése szempontjából hogyan ítéli meg az RMDSZ kormányzati szerepvállalását?

– Amit az RMDSZ elért az őszi önkormányzati és a decemberi parlamenti választáson, az történelmi siker és egyúttal történelmi lehetőség az erdélyi magyarság számára. Ezzel a lehetőséggel élni kell. Még egyszer gratulálok a párt minden tagjának és mindenkinek, aki szavazatával, munkájával segítette az RMDSZ listáit. A magyar miniszterelnök-helyettes, a miniszterek, az államtitkárok a bukaresti kormányban nem csak a magyarokért, hanem a románokért és minden más nemzetiségért is dolgoznak.

Reméljük, hogy ez az új helyzet nagyban elősegíti majd a két ország és a két nemzet történelmi megbékélésének folyamatát. Sosem gondoltuk volna, hogy a szerbekkel egy ilyen jellegű megbékélést meg tudunk valósítani. Ebben a tekintetben az elmúlt évtizedben a legnagyobb utat Magyarország és Szerbia járta be a Kárpát-medencében. Ha van készség Románia részéről egy hasonló jellegű folyamatra, akkor Magyarországban partnerre talál.

– A járványügyi helyzet jelenleg ellehetetleníti az anyaországi és az erdélyi magyarok közötti kapcsolattartást, a magyar–román határ gyakorlatilag átjárhatatlan a karanténkötelezettség miatt. Kormányzati tisztségviselőként mire számít, mikor lehet újra zökkenőmentesen utazni?

– Magyarországon jelenleg a harmadik hullám kezdetén vagyunk. Különböző jóslatok vannak, a legtöbben azt mondják, hogy ez a hullám erőteljesebb, de gyorsabb lefolyású lesz, mint a korábbiak voltak. Mivel a társadalom egyre inkább át lesz oltva, remélem, hamarabb véget ér ez az újabb nehéz időszak. Az oltási folyamat eltérő a Kárpát-medence különböző részein. A környező országok közül a legjobb helyzetben most a szerbiaiak vannak, de Romániában is gőzerővel zajlanak az oltások. Kárpátalja, illetve Ukrajna van nagyon lemaradva e tekintetben. Felvidéken, Szlovákiában drámai a helyzet, de bízunk benne, hogy hamarosan túl lesznek a nehezén.

Ami Magyarországot illeti, rendkívül jól állunk átoltottság terén. Már az egymilliót is túllépte a beoltottak száma, Magyarország ezzel a második helyen áll az európai uniós ranglistán. Ez óriási eredmény. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megfékezzük a járványt, és ebben a harcban az oltás jelenti az egyedüli megoldást. Ha ez a munka ilyen ütemben folytatódik, én úgy gondolom, hogy a húsvét utáni időszakban már sokkal jobb lesz a helyzet, és fokozatosan újraindulhat az élet.

– A már beoltottak, azaz a járványügyileg védettek számára várhatók-e könnyítések a Magyarországra való belépéskor? Terveznek-e olyan kétoldalú államközi megegyezéseket, amelyek garantálnák a karanténmentes beutazást oltási igazolvánnyal?

– Magyarországon mindazok, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, oltási igazolványt kapnak. Ezt már az első oltás után megkapják az arra jogosultak. Az Európai Unió egyre több országában állítanak ki hasonló igazolványt a beoltottak számára, amellyel utazhatnak az emberek. Ez a megoldás működhetne Magyarország és Románia vonatkozásában is. Számunkra fontos, hogy Vass Levente – akivel személyesen is jó barátságot ápolok – egészségügyi államtitkár a bukaresti kormányban, ez megkönnyítheti a közös munkát ebben a kérdésben is. Egyébként a két ország között a forgalom nem szűnt meg, aki munkavégzés miatt érkezik Magyarországra, vagy átutazik az országon, az most is zavartalanul átlépheti a határt.

– Az oltási igazolvánnyal rendelkezők karanténmentes belépése Magyarországra talán azokat is arra késztetné, hogy igényeljék a vakcinát, akik amúgy oltásellenesek.

– Most inkább nem minősíteném az oltáselleneseket. Ezt addig lehet tagadni, amíg valamelyik közeli hozzátartozó, rokon vagy barát nem hal meg a koronavírus következtében. Azt követően ezek az emberek hirtelen változtatnak álláspontjukon. Senkinek sem kívánom, hogy így szembesüljön az oltás fontosságával. Egyébként nem egy példát tudnék mondani olyanokra, akik azért várják már nagyon az oltást, vagy azért örülnek különösképpen a vakcinának, mert végre félelem nélkül meglátogathatják erdélyi rokonaikat, barátaikat. Tudjuk, milyen sok olyan család él szerte a Kárpát-medencében, akik szétszakítottan, adott esetben három különböző országban élnek. Milliós nagyságról beszélhetünk az érintetteket illetően. Bízunk abban, hogy az oltás segítségével hamarosan az ő helyzetük is megoldódik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport